Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 06:16:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Televize Nova bude bojovat o přežití

  Autor: iDNES , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 14.08.2003


Televize Nova včera zahájila boj o přežití. Její šéfové a spolumajitelé na narychlo svolané tiskové konferenci oznámili, že se Nova nebude snažit vyhnout arbitráži o 31 miliard korun. Kdyby spor s americkou společností CME Ronalda Laudera prohrála, znamenalo by to její konec.


Lauder s nečekanou žalobou přišel ve středu a žádá v ní náhradu ušlých zisků. Miliardy chce za to, že ho v roce 1999 Vladimír Železný odstřihl od příjmů televize. ”Do jednoho měsíce jmenujeme svého arbitra. Budeme se po něm poohlížet v Česku, ale i v zahraničí,” sdělil šéf Novy Petr Dvořák.

Spor, ve kterém se rozhodne o bytí či nebytí Novy, by mohl začít ještě letos na podzim. ”Verdikt lze v podobných případech čekat za dva až tři roky,” říká George von Mehren, právník specializující se na arbitráže. Rychlá reakce celé generality Novy je důkazem, že spor nebere na lehkou váhu. Ve hře je totiž licence, díky které televize vysílá. Arbitři mohou Lauderovi přisoudit celou částku, její část nebo nic. Pokud by se odškodnění pohybovalo v řádech desítek miliard korun, znamenalo by to krach televize. Pak by se licence vrátila státu a ten by pro ni hledal nového majitele. CME nezastírá, že ji televizní vysílání láká.

”Pokud by byla jasná možnost získat novou licenci, uvítali bychom to,” sdělil šéf české pobočky CME Jan Vávra. Nova sice hledá svého arbitra, zároveň se ale pokusí celý spor, který se má konat ve Vídni, ještě zpochybnit. Lauderova firma nabídla, že při vítězství ve sporu pošle 6 miliard korun českému státu. ”Naši právníci zjišťují, jestli to podle amerického práva není zakázaná korupční praktika,” uvedl jeden z šéfů Novy, Petr Chajda. CME to odmítá. ”Nevidím důvod, proč by to mělo být chápáno jako něco špatného. Česká republika musela zaplatit za někoho, kdo se obohatil. Teď je šance od něho ty peníze získat zpět,” říká Vávra.


Nova poprvé vážně hraje o přežití

Uvnitř televize Nova je opět nervózní atmosféra. Nejen majitele a vedení, ale i řadu zaměstnanců znepokojuje hrozba arbitráže, kterou proti televizi Nova zahájila americká společnost CME Ronalda Laudera. Televize Nova, která ročně vydělává víc než miliardu korun, se poprvé ocitla ve skutečně vážném nebezpečí. Ohrožuje ji nová arbitráž, ve které americká firma CME žaluje Novu o náhradu ušlých zisků ve výši 31 miliard korun. Takovou částku by totiž nebyla ani jedna z nejziskovějších českých firem schopna zaplatit. Hrozil by jí bankrot a televizní licence by se pak vrátila státu. Říct, kolik je ještě únosné majiteli CME Ronaldu Lauderovi zaplatit, majitelé televize však nechtějí.

”Nejsme ochotni platit ani korunu. Požadavky CME jsou neoprávněné,” prohlásil šéf Novy Petr Dvořák. Argumentují tím, že si Lauder dělá už podruhé nárok na odškodnění, které jednou získal. Český stát totiž na jaře musel Lauderovi poslat 10,5 miliardy korun za to, že podle stockholmské arbitráže neochránil investici CME do televize. Šéf české pobočky CME Jan Vávra to odmítá. CME si podle něho v případě vítězství nechá jen část peněz, o které ho připravila televize v době šéfování Vladimíra Železného. Zbytek chce vrátit českému státu. ”Rozhodně nechceme dvakrát totéž,” poznamenal. Ale i proti tomu se Nova ohrazuje. Její šéfové totiž tvrdí, že touto cestou se CME snaží naklonit české politické špičky ve sporu na svoji stranu. Naznačují, že Lauder tak stát nepřímo korumpuje.

Šéfové Novy nyní tvrdí, že je žaloba překvapila už proto, že CME jim před několika týdny sama nabídla jednání o možném smíru. ”Sami jsme byli ochotni nabídnout spolupráci v rámci Novy. Ale k jednání jsme se nedostali, protože náhle přišla arbitrážní žaloba,” říká ředitel Novy Dvořák. Vávra nicméně případný smír nevylučuje. ”Teď je míč na jejich straně hřiště. Nevylučuju to, ale to by museli přijít s nějakou nabídkou,” uvedl Vávra. Nikdo z pracovníků televize otevřeně nepřizná, že ho poslední vývoj situace kolem televize znepokojuje. Přesto je na Nově patrná nervozita.

Poprvé je totiž žalována přímo televize. Dřívější žaloby směřovaly proti bývalému řediteli Železnému. V druhém případě byl žalován stát. Navíc ve sporu jde o tak velkou částku, kterou by majitelé nedali dohromady. Zda je v pozadí kroků CME přímo snaha, aby se firma dostala k televizní licenci, nechtějí její šéfové komentovat. Přesto se tato americká společnost netají svými plány znovu vstoupit na český mediální trh. V pátečním prohlášení CME sdělila, že hodlá expandovat. Díky penězům, které vysoudila na českém státu, totiž měla v druhém čtvrtletí letošního roku čistý zisk 330 milionů dolarů.

Zdroj: Marek Pražák, Johanna Grohová, MF DNES, 9.8.2003


Tento příspěvek doplňujeme oficiálním stanoviskem TV Nova:

Arbitráž CME vedená proti CET 21 záměrně napadá investici PPF

Jako záměrný a účelový krok, který napadá investici skupiny PPF do TV NOVA, hodnotí PPF postup společnosti CME, která podala návrh na arbitráž proti společnosti CET 21, jejímž majoritním vlastníkem je právě skupina PPF (vlastník podílu 52 %).

PPF podnikne veškeré právní kroky k tomu, aby její investice do TV NOVA byla ochráněna. Skupina PPF vstoupila do TV NOVA v červnu roku 2002. Podařilo se jí finanční situaci TV NOVA a její celé skupiny konsolidovat a stabilizovat, což se pozitivně promítlo do hospodaření společností skupiny TV NOVA za rok 2002 i v prvním pololetí 2003. Skupina PPF již investovala do TV NOVA částku v řádech několika miliard korun a uhradila rovněž pohledávku společnosti CME ve výši 1 mld. Kč, kterou měla zaplatit společnost CET 21 na základě soudního rozhodnutí, které se týkalo majetkových účastí v CET 21. Tento krok PPF přispěl k vyjasnění i ekonomické stabilizaci společnosti CET 21.

Záměrem skupiny PPF, jako hlavního vlastníka, je zajistit úspěšný rozvoj TV NOVA. Tomu odpovídají již realizované a i připravované kroky PPF, jak v oblasti řízení televizního holdingu, tak v oblasti investic. Aktivity ze strany CME však záměrně poškozují investici a snahy skupiny PPF úspěšně rozvíjet TV NOVA.


TV NOVA není dlužníkem CME

Společnost CME podala u vídeňského soudu arbitrážní žalobu proti CET 21, spol. s r.o., ve které se domáhá náhrady škody za údajný ušlý zisk. Celkovou částku vyčíslila CME zhruba na 35 miliard korun. Vedení TV NOVA to vnímá jako pokus nárokovat si bezpracně zisky soukromé firmy daleko do budoucích let. Jde o krok firmy, která už na českém státu vysoudila více než 10 miliard korun a další miliardu obdržela za vyrovnání pohledávek od současných vlastníků TV NOVA.

Slib CME, že uspěje-li u vídeňské arbitráže, daruje část z 10 miliard vysouzených v arbitráži ve Stockholmu českému státu je, vzhledem k dosud probíhajícím soudním sporům mezi CME a CET 21, snahou o ovlivnění nezávislosti soudů. Nabídka je tedy ve skutečnosti pokusem o úplatek.

CME původně začala ve střední Evropě operovat v oblasti televizního trhu, ale po sérii neúspěchů se vyprofilovala téměř výhradně jako „vymahatel“ údajných pohledávek.

Vedení TV NOVA je přesvědčeno, že arbitrážní soud ve Vídni žalobu CME zamítne a de facto tak potvrdí stanovisko, že také výsledek arbitráže ve Stockholmu lze napadnout.

Petr Kostka, Tiskový mluvčí TV NOVA


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 20   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.08.2003 • ČT má televizní práva na Ligu mistrů [ 4 ]
05.08.2003 • Berlínská nedokončená televizní věž
20.07.2003 • Osobní motivace k výkonu funkce generálního ředitele ČT [ 1 ]
18.07.2003 • Teze k oblasti programu, technického rozvoje a ekonomiky České televize [ 3 ]
13.07.2003 • Pozvánka na výstavu starých rádií a televizí
15.06.2003 • Quo vadis, Slovenská televízia? [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Můj příspěvek 

10.08.2003 23:15 • GESPA
@technikTKR: na to, abych dokázal říct kolik u nás bude stát za dva roky receiver na DVB-T nemusím být jasnovidec, stačí pokud se o tuto problematiku jen okrajově zajímám, ale to tobě nehrozí, ty jen plácáš a začínám věřit, že nejsi jen demagog, ty tomu opravdu vůbec nehovíš (asi proto si šel od antén raději ke kabelu, kde jen sedíš na židli a zřejmě se vzděláváš jen v tom, jak vysvětlovat ”nutnost” zdražování). * Videa s analogovým tunerem budou za dva roky stejnej přežitek jako donedávna s tunerem bez kabelových kanálů, ale v tomto případě (tunery bez CC) jsi ochotně doporučoval koupi nových přístrojů! * KOMBINACE NEZNÁLKA, DEMAGOGA SPOJENÉ S LOBOVÁNÍM TO UŽ JE I NA MĚ TROCHU MOC! GESPA konec... ****** @juzek: Pokud se použijí malé (ale četné) vysílače a to je velice pravděpodobné, tak přesahy budou minimální (např. součastných cca. i 100km určitě hrozit nebude).
 
 
  GESPA: 

10.08.2003 21:55 • technikTKR
Kristepane kterého normálního zákazníka v ČR zajímají nějaké ceny a prodejny kdesi v Německu...??? Piš o realitě a ne hlouposti ”ať si zajede ke skopčákům” (kde to koupíš se zárukou, ale s takovou, kterou ti v ČR nikdo neuzná, bude tomu chybět CZ menu a CZ návod, na hranicích ještě zaplatíš clo+DPH, k tomu náklady na dopravu z ČR do SRN a zpět... místo 3.000,-Kč tě to vyjde min. na dvojnásobek) nebo smyšlenky ”za dva roky u nás budou stát DVB-T receivery 3.000,-Kč” (možná budou, možná taky ne - seš snad jasnovidec?). A jestli je nebo není videorekordér VHS ”high-tech prostředek na záznam” to taky vůbec nerozhoduje - VHS videorekordér je nejrozšířenějším domácím systémem pro pořizování a reprodukci audiovizuálního záznamu, a nic nenasvědčuje tomu, že se to v dohledné době změní (DVD se svými vzájemně nekompatibilními formáty, malou kapacitou a nehoráznou cenou rozhodně VHSku ze scény nevytlačí). Takže dokud nebude mít videorekordér vstupní DVB-T díl, tak to zase pro zákazníka bude znamenat mít další krám na kterém si bude přepínat programy, a který bude muset na svoje náklady pořídit. Televizor s cenou přes 20.000,-Kč asi taky nebude zrovna šlágrem, na který by lidi stáli fronty přes noc u prodejen... K tomu všemu ubohá nabídka programů a DVB-T mizí v propadlišti dějin. Navěky :-)
 
 
  @juzek 

10.08.2003 21:41 • Patrik
Ja bych se ale bal prave toho ze tady v pohranici (horsky teren) bude s DVB-T problem....
 
 
  Gespa 

10.08.2003 21:22 • juzek
Gespa: Nesouhlasím že s DVB-T přibudou kabelu zákazníci kteří sledují Markízu apod.V kabelu toto schází a scházet bude z důvodů autorských práv!Chceš říct že přesah u DVB-T nebude?Já si myslím opak,přesah bude a pro pohraničí opět atraktivnější možnost sledovat více paketů (takže zase odliv od TKR) S tou cenou souhlasím ale Technik TKR tu lobuje za UPC,tak se nediv!S tou 20 TV citace viz dole”Dokážeš si představit” žádný tvrzení.
 
 
  dodatek 

10.08.2003 21:01 • GESPA
Ještě jsem zapomněl dodat, že až nejdéle za dva roky u nás budou stát DVB-T receivery 3.000,-Kč (před rokem stály okolo 10.000,-Kč, dnes je to okolo 5.000,-Kč), tak kabelovka, která začínala u 30,-Kč/měsíc a je dnes hluboko přes 300,-Kč/měsíc, bude za dva roky tuty nejmíň přes 400,-Kč/měsíc. Takže pokuď někdo není TV fanatik, tak se na nějakej kabel vklidu vyprdne a koupí si raději DVB-T přijímač. Videa a podobné komponenty jsou také jen otázkou času, mimochodem ono video už taky není zrovna high-tech prostředek na záznam. P.S. A kdo nechce dva roky čekat na cenu 3.000,-Kč za DVB-T receiver, ať si zajede ke skopčákům. P.S./2 @technikTKR: Nedávno jsi zarytě tvrdil, že na našem trhu není žádný televizor s vestavěným DVB-T tunerem, vidím, že alespoň toto jsis už konečně ověřil, tak teď si zajeď do Německa a podívej se kolik stojí nejlevnější DVB-T receivery, anebo se o to konečně začni taky zajímat, když se k DVB-T tak rád vyjadřuješ (a přitom nevíš ani to nejzákladnější!)!
 
 
  @technikTKR 

10.08.2003 20:47 • GESPA
@technikTKR: Ty seš vážně buď úplně ... nebo jsi ještě lepší demagog než Ironman. V Neměcku jsou k dostání DVB-T receivery už od 100eur a už to ví každej idiot. Než u nás začne vysílat ofiko DVB-T tak ti zaručuju, že nejlevnější receiver bude pod 3.000,-Kč. Takže víc čti a přemýšlej u toho!!!
 
 
  GESPA: 

10.08.2003 19:25 • technikTKR
Tu tvoji utopickou cenu 3.000,-Kč za DVB-T receiver si schovej do diskuzí někde v hospodě, kde ti to ožralci budou žrat... Na trhu je nejlevnější DVB-T receiver někde v ceně kolem 5.000,-Kč a nejlevnější televizor s integrovaným DVB-T receiverem vychází přes 20.000,-Kč. Videorekordér s DVB-T receiverem není dostupný žádný! Za tyto peníze mít 5 programů (a víc jich stejně nebude)... to je skutečně terno!
 
 
  Môj príspevok 

10.08.2003 14:28 • anonym
@GESPA: Někde jsem viděl ”koláč” rozložení zákazníků a docela mně překvapilo že se CATV (bez ohledu na operátora) a Direct nejlépe prodávají v místech s největší nezaměstnaností. Struktura zákazníků podle příjmu byla také docela zajímavá. Socky se zákl vzděláním bez práce vedli, před důchodcema :-)
 
 
  můj skromný osobní názor 

10.08.2003 14:06 • GESPA
@anonym: souhlasím. *** @technikTKR: Ty jsis asi šlehnul! To si vážně myslíš, že nezaměstnaný socky budou raději platit přes 300,-Kč měsíčně za kabel, než aby si jednorázově pořídily receiver na DVB-T za 3.000,-Kč??? *** @juzek a katoda: DVB-T určitě nebude znamenat podle mě žádnou velkou konkurenci pro CATV. U nás bude VOLNĚ vysílat kolem 6-ti (max.8-mi) stanic typu Prima, Nova, ČT, na nějakou 20-cítku juzku rovnou zapomeň. Kabelovkám ubudou zákazníci, kteří ji dnes sledují jen ”z nouze”, protože i když jim stačí základní české programy (výše zmíněné), nemají v oblasti dobrý signál, a tak si ”musí” platit pro ně zbytečně nadstandardní kabel. Na druhé straně přibudou lidé, kteří dnes přijímají např. Markízu, STV, JOJ díky velkému přesahu analogu přes hranice, což s DVB-T půjde (díky použití technologie malých četných vysílačů) do háje a těmto zákazníkům, kterým nestačí pouze základní české programy (výše zmíněné), nezbude nic jiného než jít do kabelu (DVB-S díky možnému územnímu rozsahu příjmu bude vždy kódované a příjem pro neautorizované jedince bude pořád složitější). Takže podle mě na tom budou kabelovky pořád stejně, naopak časem si lidé zvyknou ”platit” a podíl kabelovek na našem trhu ještě trošku stoupne oproti dnešnímu stavu.
 
 
  Můj příspěvek 

09.08.2003 23:19 • anonym
Nemám rád Novu ale Lauder je zlodě.... a darebá.....
 
 
  Katoda: 

09.08.2003 22:23 • technikTKR
V zemích kde skomírá (pardón vysílá :-) ) DVB-T není žádný pokles v počtu abonentů TKR. Taky proč by měl být - když někdo nechce TKR, tak ho prostě nemá, může si přijímat signály z DVB-S nebo z DVB-T nebo si půjčovat DVD v půjčovnách atd. Má-li naopak někdo o TKR zájem, tak ho bude mít pořád - nechápu ty žvásty o tom, že zrovna DVB-T má být pro TKR takovou konkurencí...? To DVB-S je tedy rozhodně konkurencí větší (už kvůli počtu programů) a žádný pokles zákazníků není - spíš naopak. DVB-T s tím mizériem, co nabízí, nemůže konkurovat (v Německu) ani analogovému satelitnímu vysílání, natož TKR (kde je mimo jiné i vysokorychlostní internet - pojem pro DVB-T zcela neznámý...). A to nemluvím o ČR, kde DVB-T představuje tak bohatou nabídku, že jeden nestačí žasnout :-)))

K tomu ČTc vs. mobil - pokud by o DVB-T byl hlavní zájem z důvodu mobilního příjmu, tak klidně věřím tomu, že by u TKR mohl nastat pokles zákazníků a přesun k DVB-T (samozřejmě v případě zhruba stejné programové nabídky). TKR totiž logicky nikdy mobilní příjem nenabídne. Ovšem toto je pouze utopie, protože něco jiného je vlastnil mobil a být kdykoliv a kdekoliv k dosažení, a něco jiného je sledování televize. Takže nástupem (bude-li vůbec někdy nějaký) DVB-T v ČR se nezmění prakticky nic a v okamžiku vypnutí analogových vysílačů nastane naopak boom TKR - většina lidí (mimochodem v ČR je přes 500.000 nezaměstnaných) se totiž z vysoka vy**re na několika tisícové investice do DVB-T receiverů a bude dál v klidu a v pohodě sledovat programy z TKR :-)
 
 
  @juzek a technikTKR 

09.08.2003 21:15 • Katoda
S rozvojem DVB-T přejde zcela jistě útlum klasických kabelovek, pokud nepřijdou s novými a KVALITNÍMI službami. Bude to obdobné, jako klesá dnes každým dnem zájem o telefonování po pevných linkách. Argumenty technikaTKR jsou stejně demagogické a lživé jako byly ty, které o digitálním vysíláním hlásal Železný ve své one-man show.
 
 
  juzek: 

09.08.2003 20:15 • technikTKR
Pokud by v ČR vysílalo přes DVB-T 20 programů, tak je téměř 100% jistota, že většina z těchto 20 programů bude i v rozvodech TKR. Jestli ti to ještě nedošlo, tak každý nový provozovatel nějaké TV stanice (GalaxieSport, Stanice O, HBO2 atd.) v první řadě osloví UPC a začne jednat o zařazení do TKR a Directu. Takže náš ”Amen” by to rozhodně nebyl - spíš naopak :-)))
 
 
  Môj príspevok 

09.08.2003 20:03 • juzek
Nesrovnávej stále německo s námi já jsem nastínil tu možnost mít u nás pozemně 20 TV (20 licencí)to by byl Váš amen.Tak počet abonentů u kabelovky UPC stoupá-zase bavíš.Pokud jsem správně informován tak u DVB-T nepotřebuješ anténu ani v přízemí.Nevím co máš rozhašný Ty,celkově jste asi dost slepý a hluší,ale nevrací se zpět na stará STA které operátor v přemíře zrušil,ale vytváří uplně nová STA,která jsou několikrát levnější než Vy!!!
 
 
  juzek: 

09.08.2003 19:24 • technikTKR
Jasně - v Německu je DVB-T v plné rozmachu, ale přijímá ho jenom 10% lidí, protože každý normálně (a ekonomicky) uvažující Němec si radši koupí za 70€ analogový satelit, který nabízí těch programů (v němčině) přes 30. A to se nebavím o TKR, kde je těch programů taky přes 30 (a bez nutnosti dokupování nějakých receiverů) nebo o DVB-S, které nabízí stovky programů...

Antény ze střech už mizí. Hlavně ovšem kvůli TKR (kde nepotřebuješ anténu ani v suterénních bytech, narozdíl od jakéhokoliv terestriálního vysílání) :-))) A odhlašování TKR? Trochu sis nejspíš přihnul, ne...? Počet abonentů stoupá, ale všichni to odhlašují a vrací se k rozhašeným STA - to teda nejde moc dohromady...
 
 
  Môj príspevok 

09.08.2003 16:31 • juzek
A ještě něco Techniku TKR:U digitálu nepotřebuješ anténu,Takže zmiznou ty škaredé a nebezpečné střešní antény z domu.A u zapojení pozemní igitální TV nepotřebuješ antenní firmu jeto jako zpojení TV.
 
 
  Technik TKR 

09.08.2003 16:27 • juzek
Moc ti ta konkurence není po chuti co!!! To bude váš konec!!! Dokážeš si představit to co je v berlíně,20 TV pozemně v dobré kvalitě bez rušení! A Techniku bez kostiček které tak znáte!!!Krachující anténářské firmy ty bavíš,jestli sis nevšiml tak kabelovky se odhlašují a dělají se zpátky společné antény.A víš proč? Protože jste levní,kvalitní,rychlí a zákazník je u vás na prvním místě. :-))))))
 
 
  Môj príspevok 

09.08.2003 11:59 • technikTKR
Spusťte pořádně DVB-T, zaplatíme tuto zábavu všichni ze státní kasy, a budete-li se chtít taky dívat, tak si ještě nachystejte tisíce na DVB-T receivery, aby se krachující anténářské firmy mohly alespoň zase jednou pořádně napakovat :-)))
 
 
  na sat nebo do věčných loviť 

09.08.2003 11:59 • juzek1
Když nechce na sat,ať jde do pa pa pa
 
 
  Môj príspevok 

09.08.2003 11:48 • juzek
To je bitva o licenci.Spustte pořádně digitál DVB-T (pro technika :-))a může těch TV vysílat více.
 
 
Celkový počet komentářů: 20 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist