Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 10:17:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Od septembra MMDS v Bratislave aj od spoločnosti Satro

  Autor: Daniel Cveček, TREND , e-mail: info@trend.sk Přidané: 21.08.2003


Od septembra sa televíznym divákom v hlavnom meste a jeho okolí rozšíria možnosti výberu distribútora programov. Na budúci mesiac chce začať v Bratislave, kde doteraz dominuje UPC Slovensko, s.r.o., Bratislava, televízny signál prostredníctvom bezdrôtového systému MMDS (Multipoint Multichannel Distribution Service) šíriť aj spoločnosť Satro, s.r.o., Bratislava.


Nový operátor licenciu získal už v novembri minulého roka a spustenie služieb plánoval na máj. UPC však podalo na krajskú prokuratúru podnet na prešetrenie licenčného konania Telekomunikačného úradu (TÚ) SR na udelenie licencie MMDS v bratislavskom regióne. Výsledkom bolo, že Satro muselo spustenie služieb o tri mesiace odložiť.


Formálne nedostatky

Prokurátor na základe podnetu podal na TÚ SR protest, v ktorom skonštatoval, že regulátor porušil zákon o telekomunikáciách hneď v niekoľkých bodoch, a žiadal zrušenie licenčného konania.

Po podaní žiadostí o licenciu MMDS totiž regulátor zistil, že podklady potvrdzujúce finančnú spôsobilosť nie sú kompletné. Preto dal firmám mesiac na to, aby ich doplnili. Úplnosť podkladov však mala posúdiť výberová komisia, ktorá v tom čase ešte neexistovala, a nie regulátor sám.

Hovorca úradu Roman Vavro je presvedčený, že TÚ SR firmy o doplnenie údajov požiadal v súlade so zákonom o telekomunikáciách. „Nikto zo záujemcov na výzvu nereagoval. Jedine Satro predložilo kompletné podklady a načas,“ hovorí.

Výberová komisia potom oznámila predsedovi úradu, že ostatní záujemcovia nesplnili požiadavky a M. Luknár ich vylúčil z výberového konania a podľa R. Vavra ich o tom adekvátne informoval.

Prokurátor však v proteste namietal, že TÚ SR tender formálne neuzavrel, pretože zúčastneným neoznámil, že vypadli preto, že nesplnili stanovené podmienky. Regulátor najprv protestu prokurátora nevyhovel a prípad postúpil odvolaciemu orgánu - svojmu predsedovi. Milan Luknár nakoniec rozhodnutie o udelení licencie spoločnosti Satro zrušil.

Nový operátor však nakoniec o oprávnenie neprišiel a TÚ SR podľa jeho hovorcu R. Vavra situáciu uzavrel k spokojnosti všetkých zúčastnených strán. Firme Satro vydal novú licenciu a žiadosti ostatných uchádzačov zamietol, o čom ich písomne upovedomil.


UPC naháňa klientov

Čas, ktorý Satro stratilo pre formálne chyby regulátora, UPC využilo na upevňovanie svojej pozície. Ceny svojich služieb síce neznížilo, no v letných mesiacoch ponúklo dve atraktívne akcie zamerané predovšetkým na potenciálnych klientov nového operátora.

Od začiatku mája do polovice júla ponúklo zákazníkom, ktorí prestali jeho služby využívať, opätovnú aktiváciu prípojky za korunu. Za normálnych okolností stojí obnovenie pripojenia približne deväťsto korún.

V rámci akcie, ktorá sa týkala aj zákazníkov, ktorí sa rozhodli prejsť zo základného na rozšírený súbor programov, UPC ponúklo aj možnosť sledovať televíziu v júli a auguste za dve koruny.

Dominantný káblový operátor vyšiel v ústrety aj ľuďom, ktorí nie sú pripojení na jeho káblovú sieť a pre Satro tak predstavujú najistejších budúcich klientov. V júli a auguste zaplatia za aktiváciu služby UPC Direct len korunu a nemusia zložiť depozit dvetisíc korún za satelitný prijímač, ktorý je súčasťou balíka.


Digitálny signál

V súčasnosti UPC distribuuje televízny signál do 140-tisíc bratislavských domácností. UPC si vlastníctvo káblových rozvodov, ktoré sa v nich nachádzajú, poistilo jednak zmluvou s magistrátom hlavného mesta Bratislavy, ako aj s bytovými družstvami, resp. vlastníkmi bytov.

Satro teda bude musieť tieto domy najprv zakáblovať, pretože UPC, ktoré do pokrytia bytov v Bratislave investovalo približne 700 miliónov korún, ho k svojim rozvodom v domoch pustiť nemieni. Cenu, za akú bude Satro ponúkať antény a ich inštaláciu na strechy blokov, a aké rozvody chce použiť, operátor TRENDU nepovedal.

V hlavnom meste teda zostáva voľných iba približne dvadsaťtisíc bytov. Hlavnou zbraňou nového operátora sa pôvodne javila cena. Balík osemnástich programov, ktorý Satro začne v septembri ponúkať, vyjde mesačne na 149 korún vrátane DPH. UPC predáva rozšírený súbor v rámci káblovej siete za 280 korún a zákazníci, ktorí využívajú bezdrôtový systém MMDS, platia za dvadsaťpäť programov mesačný paušál 342 Sk.

Nižšia cena poskytovaných služieb však nakoniec nemá byť rozhodujúcou konkurenčnou zbraňou nového operátora. Podľa riaditeľa firmy Satro Františka Kadúcha totiž takto oslovia len málo solventných zákazníkov.

„Ani polovičné ceny nie sú pre väčšinu ľudí dostatočnou motiváciou na to, aby vymenili operátora,“ hovorí. Priemerné príjmy ľudí v bratislavskom regióne sú však oproti zvyšku Slovenska podstatne vyššie a určitú bariéru predstavuje aj ich konzervatívnosť. Na nižšie poplatky bude preto podľa odhadov F. Kadúcha reagovať len tretina potenciálnych zákazníkov.

Zákazníci v hlavnom meste sú podľa F. Kadúcha ochotní platiť viac, no za svoje peniaze požadujú adekvátne služby. Vzhľadom na ich nároky, ktoré sú vyššie ako v iných regiónoch, Satro stavia na digitálne vysielanie. To už v súčasnosti testuje v Nitre, kde by ho malo spustiť už v septembri. Do jeho zavedenia už firma investovala približne 30 miliónov korún.

V bratislavskom regióne chce začať digitálne vysielať pred Vianocami a súčasne s prechodom na digitál začne ponúkať aj balík prémiových kódovaných programov, ktorý v súčasnosti UPC predáva ako UPC Komfort. Jeho cenu však operátor zatiaľ neurčil.


Bez set top boxu to nepôjde

Nevyhnutnou podmienkou na príjem digitálneho signálu je tzv. set top box, teda zariadenie, ktoré sa pripojí medzi televízor a anténovú zásuvku a digitálny signál prichádzajúci zo siete operátora premieňa na analógový. Inak by ho totiž štandardný televízny prijímač nedokázal prečítať. Satro bude set top boxy ponúkať za šesťtisíc korún.

UPC ani ďalší MMDS operátori zatiaľ svoje vysielanie prostredníctvom bezdrôtového systému MMDS digitalizovať nechcú. Podľa predsedu Asociácie poskytovateľov káblovej televízie (APKT) Róberta Ťavodu digitalizácia stojí príliš veľa.

Operátor totiž musí nasadiť dodatočné kódovanie, inak by digitálne televízne vysielanie mohol sledovať každý, kto si set top box zaobstará. Zákazníkom by musel dodať zariadenia, ktoré sú schopné šírený signál dekódovať.

Podľa R. Ťavodu by sa tieto investície následne prejavili zvýšením poplatkov pre používateľov, ktorí televízny signál prijímajú prostredníctvom bezdrôtových systémov MMDS.


Ešte väčší komfort

Diváci nebudú ukrátení ani o interaktívne služby. Ako dokazujú príklady z USA, digitalizované bezdrôtové MMDS systémy poskytujú dostatočnú kapacitu pre vysokorýchlostné pripojenie do internetu alebo interaktívne služby.

Z pohodlia obývačky si potom bude možné každý mesiac navoliť novú ponuku programov a rovno za ňu aj zaplatiť. Diváci si takto budú môcť vybrať napríklad aj platený exkluzívny športový prenos alebo videofilm. Satro chce prísť s ponukou prvých interaktívnych služieb už v budúcom roku.

Problémom pri zavádzaní interaktivity je jednosmernosť MMDS systémov. „Operátori musia najprv vyriešiť spätný smer, teda od používateľa k operátorovi,“ hovorí R. Ťavoda.

F. Kadúch zo Satra v tom nevidí zádrh. Na zabezpečenie spojenia s operátorom chce využiť vytáčané pripojenie do internetu. Set top boxy, ktoré bude Satro používať, totiž umožňujú pripojenie telefónnej linky, cez ktorú potom bude zákazník posielať svoje požiadavky.


Obmedzenie priestoru

Vyššia kvalita signálu a možnosť poskytovania interaktívnych služieb a internetu nie je jediným dôvodom prechodu na digitálne vysielanie. Frekvencie, na ktorých pracujú systémy MMDS operátorov, sa totiž sčasti prekrývajú s pásmom vyhradeným pre mobilné siete UMTS.

Už v polovici toho roku mali firmy, ktoré televízny signál šíria v pásme 2,1 až 2,3 Mhz, napríklad aj UPC, prísť o určité frekvencie. V rámci Bratislavy by tak diváci mohli prísť o sedem až osem televíznych programov.
Digitálne vysielanie osemnásobne zvyšuje kapacitu bezdrôtového MMDS systému a zákazníci operátorov, ktorí takto vysielajú, oklieštenie vysielacieho priestoru vôbec nepocítia.

Telekomunikačný úrad SR termín obmedzenia vysielacieho priestoru presunul na koniec septembra. R. Ťavoda si však myslí, že sa prevádzkovateľom MMDS systémov podarí dosiahnuť ďalší odklad možno až do roku 2005, keď sa im končí platnosť licencií.

Argumentuje tým, že mobilní operátori uvoľnený priestor zatiaľ nepotrebujú, a tak zostane ležať ladom. Prevádzku sietí tretej generácie totiž majú spustiť až v marci 2006. „Pokiaľ frekvencie využívajú MMDS operátori, regulátor za ne dostáva aspoň nejaké peniaze,“ hovorí R. Ťavoda.

Pre mobilných operátorov posúvanie termínu spustenia UMTS nateraz nie je problém. Siete tretej generácie totiž ešte stále znamenajú neriešiteľný rébus aj pre veľkých európske firmy, a preto sa s ich spustením neponáhľajú.

Na druhej strane administratívne znemožnenie komerčného štartu UMTS môže spôsobiť nedodržanie záväzku štátu v ochrane investícií. Operátori za licencie zaplatili pol druha miliardy korún, pričom spustenie služieb sa podľa oprávnení viaže na termín uvoľnenia frekvencií. Čím viac sa bude posúvať, tým dlhšie bude trvať, než sa im tieto peniaze začnú vracať.

Satro sa zatiaľ oklieštenia vysielacieho priestoru báť nemusí. Jeho MMDS systémy fungujú vo frekvenčnom rozsahu 2,5 až 2,7 Mhz, v ktorom by malo k obmedzeniu dôjsť až koncom budúceho roka. F. Kadúch si však myslí, že tieto frekvencie zostanú nedotknuté. Kapacitné odhady totiž podľa neho majú často veľké oči a držitelia licencií UMTS v tomto smere nie sú žiadnou výnimkou. Mobilní operátori totiž musia najprv vyťažiť uvoľnené kanály v pásme 2,1 až 2,3 MHz a až potom dostanú k dispozícii ďalšie.


Zo vzduchu do země

Väčšina MMDS operátorov má aj povolenie na prevádzkovanie káblových sietí. Bezdrôtové systémy obvykle používajú len pri prenikaní do určitej oblasti. Ich inštalácia je pomerne rýchla a jednoduchá a predovšetkým sú investične menej náročné ako kladenie káblových sietí.

Podľa R. Ťavodu je táto technológia určená skôr na vidiek. UPC má napríklad až deväťdesiat percent svojich MMDS klientov v okolí Bratislavy. V hustej mestskej zástavbe totiž operátori musia riešiť problém rôznych odrazov a interferencií signálov, čo sa negatívne prejavuje na kvalite prenášaného obrazu. Preto je podľa neho pre mesto vhodnejšia káblová sieť.

Navyše v Bratislave, ktorá je blízko hraníc s Rakúskom, hrozí rušenie rakúskych frekvencií. „Preto sme prostredníctvom MMDS nemohli pokryť napríklad sídlisko Nové diely,“ hovorí R. Ťavoda o svojich skúsenostiach s pôsobenia v UPC.

Postupom času chce aj Satro preniesť svoju sieť zo vzduchu pod zem. F. Kadúch predpokladá, že firma začne s budovaním prenosových trás až po dosiahnutí približne polovičného pokrytia. „V niektorých lukratívnych častiach Bratislavy to možno bude skôr,“ hovorí F. Kadúch.

Najprv však počká na kroky, ktoré po jej vstupe na trh podnikne konkurencia. UPC totiž môže postup operátora výrazne spomaliť napríklad znížením cien. Okrem toho je v Bratislave už toľko sietí, že je takmer nemožné vybaviť rozkopávkové povolenie, dodáva F. Kadúch.


Zdroj: Daniel Cveček, TREND, 21.8.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.07.2003 • Ani v ČR ještě není pásmo MMDS mrtvé [ 2 ]
25.07.2003 • Chorus a NTL chtějí zahájit digitální televizní vysílání v pásmu MMDS [ 1 ]
21.07.2003 • UPC stále vysílá na frekvenci mobilních operátorů [ 3 ]
20.07.2003 • UPC výrazně zvýšila běžnou ochranu zákazníků na internetu Mistral
08.07.2003 • chello je v Petržalke!
25.06.2003 • chello dobýva Dlhé Diely - Internet po kábli je dostupný vo štvrtom bratislavskom okrese [ 31 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

30.08.2003 14:19 • anonym
chybicka: rozsireny subor v bratislavskej upc nestoji 280 sk, ale takmer o stovku viac.
 
 
  satro vs. upc 

25.08.2003 14:28 • anonym
ja tiez drzim palce satru, upc svojim arogantnym sposobom si ma odpisala uz davno.. naviac, v satru by sa mal dat chytat cartoon network :))) a ak tam budu kanaly ako vh1 a nejake britske ako bbc prime, tak ti si ihc urcite rad predplatim.. aj ked budu cenovo viac ako porovnatelny..
 
 
  Môj príspevok 

22.08.2003 09:05 • hugo
Za uvedenu cenu je len 24 programov. Dalsi je HBO a za ten uctuju podobnu sumu. Takze cely balik vas vyjde na takmer 700 Sk. Bolo by dobre vediet aka bude ponuka programov od SATRA. Od UPC treba cim skor zmiznut - su to vydieraci. Drzim palce SATRU - konkurencia je potrebna.
 
 
  MMDS v Kosiciach 

22.08.2003 07:34 • jano
Ako je to so systemom MMDS v Košiciach ? Kedy zacne konkurent UPC spolocnost S-Team vysielat v pasme 2,5 - 2,7 GHz ?
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist