Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 18:33:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Většina Evropy zná televizní poplatky

  Autor: ČTK a M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 24.11.2003


Televizní koncesionářské poplatky se ve většině evropských zemí platí. Jejich výše a forma je v každé zemi různá. I za hranicemi ale zvyšování poplatků provázejí bouřlivé debaty, vyplynulo z ankety ČTK. V Maďarsku byly koncesionářské poplatky zrušeny a výpadek těchto příjmů maďarské televizi nahrazuje stát z rozpočtu.


Slováci platí veřejnoprávní televizi měsíčně 100 slovenských korun na domácnost s televizním přijímačem. Poplatky se zvyšovaly rozhodnutím parlamentu teprve před několika měsíci. Nové vedení Slovenské televize (STV) zvýšení prosadilo kvůli obrovským dluhům, které rostly dlouhá léta. Stokorunový poplatek představuje 0,71 procenta průměrné hrubé mzdy, která činí 14.118 korun. Soukromé televize žijí výhradně z vlastních příjmů. Soukromí tvůrci ale chtějí prosadit v novele zákona o STV, jejíž návrh má jít brzy do sněmovny, aby 20 procent z poplatků šlo na pořady, v nichž jsou zainteresováni nezávislí producenti. STV však rozdělení poplatků mezi vlastní "kasu" a nezávislé producenty odmítá a návrh by byl podle ní pro veřejnoprávní televizi likvidační.

Rakouskému veřejnoprávnímu rozhlasu a televizi ORF vyrostla domácí konkurence v oblasti televizního terestrického vysílání až letos. Dříve kabelová televizní stanice ATV vysílá program ATVplus, který si od června mohou naladit i majitelé klasických venkovních antén. Rada ORF v červnu rozhodla, že od ledna 2004 koncesionářské poplatky podraží o 8,2 procenta. Předtím se sazby upravovaly s platností od začátku roku 1998. Průměrná měsíční výše poplatku pouze za televizi tak stoupne na 18,60 euro, což je 0,76 procenta průměrné hrubé měsíční mzdy v Rakousku. Skutečná sazba se v jednotlivých regionech liší kvůli rozdílným odvodům spolkovým zemím. ORF totiž z poplatků získá jen asi dvě třetiny, zbytek plyne do rozpočtu spolkových zemí, státu a firmy zabývající se inkasem poplatků. Výhodnější je platit kombinovaný koncesionářský poplatek než jednotlivě za televizi a rozhlas. Kombinovaná sazba přijde na 19,61 euro za měsíc, zatímco za samotný rozhlas poplatek stoupne na 5,72 euro.

Bouřlivá debata o zvýšení koncesionářských poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas je právě teď v plném proudu v Německu. Koncesionáři platí od posledního zvýšení v roce 2001 měsíčně 16,15 eura (asi 500 korun) a hrubým odhadem 0,7 procenta z průměrného příjmu zaměstnanců. Podle návrhu nezávislé komise, která zjišťovala finanční potřeby stanic, by se měl poplatek zvýšit od 1. ledna 2005 o 1,09 eura (asi 35 korun) a v této výši se má platit do roku 2008. Růst je v kompetenci ministerských předsedů všech 16 spolkových zemí. Ti ale mají diametrálně odlišné názory. Nejvlivnější země Bavorsko a Severní Porýní-Vestfálsko naléhají na vysílače, aby razantně šetřily a zvýšení poplatků odmítají. produkce televizních kanálů ZDF, ARD a regionálních televizních a rozhlasových stanic, které pod ARD spadají, tvrdí, že víc šetřit nemohou a budou muset hlavně omezit domácí tvorbu. ARD a ZDF, jež mají většinou práva na vysílání velkých sportovních soutěží, poukazují i na růst cen přenosů. Loni, kdy se fotbalová velmoc Německo stala vicemistry světa, však televize vysílaly jen zlomek přenosů a ocitly se za to v palbě kritiky. Všechny přenosy mohli sledovat jen předplatitelé kanálu Premiere mediální firmy KirchMedia, jež vlastnila kompletní vysílací práva.

Ve Francii má poplatek za televizi a současně rozhlas v podstatě podobu daně. O jeho výši rozhoduje parlament v rámci zákona o rozpočtu. V právě schváleném rozpočtu na příští rok zůstává na 116,50 eura ročně a nově budou tuto částku od nynějška platit i majitelé černobílých televizorů. Je to asi půl procenta hrubého ročního průměrného platu. Se zvýšením se počítá v roce 2005. Částka je stejná bez ohledu na počet televizorů v domácnosti. Soukromé televize žádný poplatek nevyžadují.

V Británii existují soukromé i veřejné televizní a rozhlasové společnosti, přičemž veřejný rozhlas a televize jsou spojeny v jedné firmě, BBC. Ta vyvíjí jak činnost financovanou z poplatků veřejnosti, tak vlastní podnikatelskou činnost. BBC World Service vysílající do zahraničí je placena ze státního rozpočtu. Z povinných poplatků koncesionářů provozuje BBC osm celostátních televizních stanic, deset národních rozhlasových okruhů, asi 50 regionálních stanic, které vesměs vysílají zcela bez reklam. Koncesionářský poplatek stanoví vláda. Činí 112 liber ročně za barevnou televizi a 38,50 liber za televizi černobílou. Od dubna příštího roku se zvýší na 121 a 40,50 liber. Za rozhlasový přijímač se neplatí. Osoby nad 75 let licenci neplatí, slevy mají i další skupiny, například slepci. Za nezaplacení licence hrozí pokuta až tisíc liber.

V Rusku se žádné poplatky za používání televize neplatí. Již několik let se sice diskutuje o přípravě návrhu zákona o veřejnoprávní televizi a případném zavedení koncesionářských poplatků, zatím jde ale pouze o úvahy. V sociologických průzkumech diváci většinou uvádějí, že jsou ochotni sledovat filmy přerušované reklamou, jen aby nemuseli za televizi platit. V Rusku navíc není příliš rozšířen ani příjem kabelové televize. V současné době za příjem televizních programů šířených kabelovou sítí v Rusku platí pouze jedno procento obyvatel.

V Maďarsku byly koncesionářské poplatky zrušeny a výpadek těchto příjmů maďarské televizi nahrazuje stát z rozpočtu. Zrušení takzvaných poplatků za vlastnění televizního přijímače bylo jedním z předvolebních slibů nynější vládní Maďarské socialistické strany (MSZP), přičemž po jejím nástupu do vlády se tento záměr kabinetu také podařilo prosadit. V Maďarsku funguje duální systém televizního vysílání. V zemi vysílají celoplošně tři veřejnoprávní televizní stanice a dvě komerční. Kromě toho ale v Maďarsku vysílá také několik komerčních kabelových, či satelitních televizních společností.

Vybírání koncesionářských poplatků by ráda zlepšila Česká televize. Poplatky tvoří asi 65 procent jejích příjmů. Potřebuje k tomu ale úpravu související legislativy. V Česku se televizní poplatky nezvýšily od roku 1997. Jejich nárůst na 95 korun, který předpokládala vládní novela zákona, by ČT přinesl ročně asi 790 milionů korun do zhruba čtyřmiliardového rozpočtu. Projednávání návrhu novely ale nedávno odložila mediální komise sněmovny.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.11.2003 • Mediálny výbor prerušil aj rozpravu o zákone o SRo
22.11.2003 • Na Slovensku nevznikne nové Rádio Hey, ani Fontána, ožijú Rebeca a Tatry
21.11.2003 • Tisková zpráva RRTV
19.11.2003 • Rada pre vysielanie a retransmisiu rozdelovala frekvencie
19.11.2003 • Nova chystá nové logo
18.11.2003 • Železný svědčil před komisí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist