Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 10:17:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Duel: Digit-All World SCI-900E kontra SFT-2000

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 03.07.2003


Sešli se nám k podrobnému testování dva satelitní přijímače jedné firmy, sice konstrukčně rozdílné, ale s podobným menu a uživatelskými funkcemi. Proto případného zájemce napadne hned otázka, který receiver by měl preferovat, jaký je lepší. Bohužel na celkem jednoduchou otázku není vůbec jednoduchá a jednoznačná odpověď. Každý přijímač v něčem vyniká, v jiné funkci zase zaostává. A naopak, to co by jeden satelitní fanoušek bral jako velký nedostatek (např. chybějící RF modulátor, síťový vypínač, funkce USALS či digitální audio výstup), druhému by vůbec nescházely, protože je pro svůj příjem nepotřebuje. Nejlepší tedy bude, když přímo porovnáme oba receivery a pokusíme se je oznámkovat.

Satelitní přijímač Digit-All World SCI-900E jsme testovali již v únoru. Jedná se o levný receiver bez vestavěného dekodéru, který má dva sloty (CI) na zasunutí přístupového modulu (CAM). Po vložení běžného modulu Irdeto Eurocam 1.06 lze s přístupovou kartou FUN s aktuálními klíči dekódovat programy vysílané v systémech Betacrypt, Irdeto, Seca/Mediguard, Viaccess a Nagravision, samozřejmě pouze v jednotkových verzích.

Satelitní přijímač Digit-All World SFT-2000 jsme testovali před nedávnem. Jedná se o levný receiver bez vestavěného dekodéru i bez slotu CI na zasunutí přístupového modulu (CAM). Je tedy primárně určený jen pro příjem nezakódovaných programů (FTA). Zákazník si však může do receiveru doplnit přiloženou čtečku přístupových karet a pak lze (díky podpory firmware) s přístupovou kartou FUN s aktuálními klíči dekódovat programy vysílané v systémech Betacrypt, Irdeto, Seca/Mediguard, Viaccess a Nagravision, také pouze v jednotkových verzích. Do čtečky lze prý i vložit originální karty na dvojkové systémy (nevyzkoušeno) a také na CryptoWorks a dekódovat tak CZ i SK stanice vč. UPC Direct (vyzkoušeno, funguje dobře). Bohužel blocker ve čtečce sice ochrání kartu před zápisem „shora“, ale zase znemožní update providera pro legální abonenty.


Hodnocení (známkování jako ve škole): SCI-900 E SFT-2000

universálnost (možnost vložení jiného CAM) 1 5
podpora jiných originálních karet 5 1
dekódování CZ/SK stanic 5 1
interní blocker 5 2


Technické vybavení:

Oba receivery mají podobné tunery se stejnými možnostmi, jiný procesor nemá vliv na výkon či počet předvoleb, paměť MPEG SDRAM i grafická SDRAM však už ano. U typu 900 E je poloviční (2MB) jak u SFT-2000 (4MB). Přijímač 900 E má RF modulátor a síťový vypínač, SFT-2000 naopak audio digitální optický konektor S/PDIF. Bohužel dodávaná verze firmware nedekódovala signál Dolby Digital, jen PCM. U receiveru SFT-2000 svítí ve stand by módu na displeji hodiny, které nejsou ale zálohované a za jsou nepřesné. Za noc se čas rozejde až o 10 minut. Srovnají se až po zapnutí z informace ve streamu přijímaného kanálu. Třemi tlačítky na čelním panelu lze u 900 E volit mezi přepínáním TV či R předvoleb anebo řízení hlasitosti. SFT-2000 má jen dvě přepínací tlačítka pro změnu předvoleb.


Hodnocení (známkování jako ve škole): SCI-900 E SFT-2000

Procesor a paměť 3 1
RF modulátor 1 5
Digitální audio výstup 5 2
Síťový vypínač 1 5
Hodiny ve stand by 5 2
Ovládání z čelního panelu 1 3


Softwarová výbava:

Oba receivery měly při prvním seznámení problémy s firmwarem, u 900 E to byla nemožnost automatického vyhledávání stanic na Astře (zablokovalo se u 96%) či nemožnost přidání dalších transponderů na jiných, méně užívaných satelitech. Také podpora CAM CryptoWorks byla špatná. Po vložení CAM Irdeto nečetl CAM CW a naopak. Současná verze firmware 1.72 však tyto nedostatky odstranila a přidala výtečnou funkci portál – menu u programů Premiere Direkt, Erotik a u sportovních přenosů (Formule 1, Bundesliga). Receiver také podporuje zobrazení teletextu na televizní obrazovce i u televizorů, které nemají vlastní dekodér (VBI insertion).

Tyto funkce u SFT-2000 bohužel chybí. Také u tohoto typu byly problémy s firmwarem, zejména se zvukem a také s podporou karet CryptoWorks (bios 2). Nutno však ocenit podporu ze strany pana Michaela Vaňka (michael.vanek@tiscali.cz), který se podílel na počeštění obou receiverů a na zjištěné nedostatky promptně reaguje. Proto se dá konstatovat, že i verze 6.02 tohoto firmware je již stabilní. Škoda, že není ještě dořešena podpora Dolby Digital na optickém výstupu

Řízení natáčení motoru a přepínání konvertorů lze u obou receiverů realizovat povely DiSEqC verze 1.0, 1.1. a 1.2, u SFT-2000 lze v menu nastavit funkci automatického vyhledávání družic – USALS.


Hodnocení (známkování jako ve škole): SCI-900 E SFT-2000

Portál u Premiere 1 5
Teletext VBI insertion 1 5
Natáčení s funkcí USALS 5 1



Dále se aspoň heslovitě podíváme na menu, které je velmi podobné pro oba receivery. Informační panel se zobrazuje u přijímače SCI-900 E ve spodní třetině obrazovky, u SFT-2000 je však v horní třetině, což už ruší (je to zpravidla ve výši hlav herců, které zakrývá). Jedná se ale jen o estetický dojem, který nemá vliv na funkčnost či čitelnost.


Struktura menu:

Stisknutí tlačítka Menu – Hlavní nabídka

Hlavní nabídka – Seznam kanálů, Průvodce programy, Nastavení, Instalace, Společné rozhraní, Nástroj

Seznam kanálů – červené tlačítko – Seznam do tří sloupců podle abecedy
Zelené tlačítko – Info – info o kanálu
Info: druh programu (Add, Film a divadlo, …), Uživatel 1-4, počet zvuků (řečí), titulky, teletext, V-PID, A-PID, PCR PID.

Družice, frekvence, SR, polarita, FEC.
Nápověda, síla signálu, aktuální čas.

Průvodce programy – EPG – červené Další EPG, modré EPG týdně – žluté plus den, zelené mínus den v týdnu

Nastavení – Jazyk nabídky (12 jazyků plus čeština) – Výstup SCART (CVBS, RGB), Typ obrazovky (4:3, 16:9), Čas záhlaví (2-20 sec), Výstup RF (CH 21-69 a režim PAL BG, DK, SECAM L, NTSC M, ) – jen SCI-900 E – Další nastavení

Další nastavení – Jazyk zvukového výstupu (12 plus čeština), Nastavení času GMT – x hod, , Barva průvodce OSD – 4 možnosti (skiny) – Kyber, dřevo, modrá, evergreen, průhlednost průvodce 0-80% po krocích 20% - informace o systému (model, boot, SW, HW, výrobce)

Instalace – Hledání kanálů, Změnit kód PIN, Rodičovský zámek, Zámek přijímače, Obnovit nastavení od výrobce

Hledání kanálů (zadá se PIN) – Zařízení – žádné, DiSEqC 2SW, 4SW, 8SW, Motor DiSEqC, USALS – pouze SFT-2000 – seznam družic, zaškrtnu si, AUTO červeně, Ručně (zeleně), Síť (žlutě).

Pokud se zadá ručně, pak jsou připravené transpondery (např. pro Astru 1 je 68 předdefinovaných a pod řádek 69 se dají data ručně doplnit. Po vyplnění naskočí další volný řádek). Vyplňuje se FRQ, SR, polarita, FEC, VPID, APID, PPID, NIT, od hodnot FEC mohou být všechny další hodnoty ponechány AUTO.

Signál a kvalita signálu je v podrobném barevném kostičkovaném rastru (4 červené, 6 oranžovývh, 8 žlutých a zbytek – více jak 10 zelených). Červené tlačítko aktivuje ruční hledání, žluté tlačítko odstraní TP (transponder).

Společné rozhraní - pouze SCI-900 E – informace o vložených CAM (dvou CI rozhraní receiveru) a o přístupových kartách, které jsou v CAM. V případě testovaného receiveru to bylo:

SLOT1 CryptoWorks – General card informatiom, Available entitlemets, Smart card management
SLOT2 Irdeto Access – Status, Messages, Monitoring - Quit

Poslední položka Hlavní nabídky je Nástroj – Biorytmus, Kalendář, Hra Othello (piškvorky), Hra Had.

Tolik k až na některé odlišnosti společnému menu na obrazovce. Další zobrazení:

Po zmáčknutí tlačítka OK je nabídka kanálů – červené Vše, zelené Kategorie, žluté Oblíbené, modré Abecední.

Po zmáčknutí tlačítka i či při přepínání předvoleb se objeví informační lišta – číslo předvolby, satelit, TV i rádio obrázek, den v týdnu a aktuální čas, název pořadu, kódování a síla kvalita signálu, vyjádřená barevnými kostečkami.

Po druhém zmáčknutí i se objeví místo popisu pořadu druh - typ Add.., zařazení pod oblíbené uživatele 1-4, počet zvuků, počet TXT, počet STT (subtitulků)

Tlačítka ovladače – sleep zapíná u receiveru SCI-900 E vložený teletext i na televizorech bez dekodéru teletextu, u přijímače SFT-2000 se vyvolá funkce sleep (opožděné vypnutí od 10 po 100 min), TV/STB přepíná SCART, FAV volí – seřazuje do nabídky kanálů předvolby podle oblíbených 1-4, Mute je potlačení, SAT zařazuje jen programy daného satelitu (kromě první volby All), tlačítko TV/Radio přepíná mezi TV a rádio předvolbami.


Hodnocení (známkování jako ve škole): SCI-900 E SFT-2000

Uživatelské menu 1 1



Celkem průměrná známka za všechny oblasti 2,85 2,78


Tak a tím je náš dnešní duel u konce. A který přijímač u nás vyhrál? Podle aritmetického průměru jako ve škole získal SCI-900 E známku 2,85 zatímco SFT-2000 byl v jedné disciplíně o jeden stupínek lepší a dosáhnul průměru 2,78. Vidíte ale, že nakonec jsou rozdíly mezi oběma satelitními přijímači minimální. A tak se možná zájemce o tyto přijímače bude rozhodovat podle ceny, která hovoří ve prospěch SFT-2000, který je asi o 1500 Kč levnější, jak SCI-900 E. Koncové prodejní ceny by se měly vlézt do cca 8500 Kč, respektive 10000 Kč, což je pro takto vybavené přijímače velmi rozumná hodnota.

Dnes jsme se rozhodli pro malý experiment – současné porovnání dvou receiverů, který jsme nazvali duel. Pokud se vám takový způsob testování líbí, napište nám svůj názor do diskuse a příště se dostane zase jiné přístroje. Pokud vám duel pomůže při rozhodování se, kterému přijímači dát při koupi přednost, budeme jen rádi.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.07.2003 • Seznamte se: digitální satelitní přijímač pro WorldSpace JOY EAR WS0110
06.07.2003 • Digitální box a přehrávač DVD Humax DV-1100S [ 1 ]
30.06.2003 • Seznamte se: Digit-All World SFT-2000
- satelitní přijímač pro FTA, který zvládne 6in1
27.06.2003 • Televizor s integrovaným přijímacím dílem pro Premiere
26.06.2003 • Satelitní přijímače Kaon – nová značka na našem trhu – dokončení
25.06.2003 • Satelitní přijímače Kaon – nová značka na našem trhu [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Optický výstup 

04.07.2003 09:41 • Redakce
Na optickém výstupu funguje jen na PCM, tak jak to psané v článku, ale nedekóduje se Dolby Digital - ani 2.0, ani 5.1. Pokud se jedná o to, kde lze přijímače zakoupit, je možné na našem webu zveřejnit reklamu prodejce - dovozce, anebo pro jednotlivý prodej satelitních fanoušků slouží bezplatná občanská inzerce (ta však není určena pro podnikatele či ”kšeftaře”)
 
 
  Můj příspěvek 

04.07.2003 08:13 • anonym
co mam info tak opticky vystup normalne funguje-zkousel to nekdo s dekoderem dolby?
 
 
  Môj príspevok 

03.07.2003 21:35 • dhfhgfgfnff
a kde si ako ze mozme tie satelity zakupit,nam autor ako tak zabudol napisat!
 
 
  Pro chytrého anonyma 

03.07.2003 17:39 • anonym
A ještě Dolby digital u toho FTA, jinak nechápu, proč by tam měl být ten optický výstup :-)))
 
 
  Můj příspěvek 

03.07.2003 16:36 • anonym
i s funkci multifeed,tak se totiz jmenuje, se do budoucna pocita
 
 
  Re: od pristiho tydne new sw 

03.07.2003 13:10 • anonym
Pokud se pracuje na novém SW, přimlouval bych se taky o doplnění fce Portál u Direktů (červené tl.) u SFT2000, tak jak to umí 900E.
 
 
  od pristiho tydne new sw 

03.07.2003 12:38 • anonym
pristi tyden ma vyjit nova verze sw ktery umoznuje plne vyuzit funkci CW,vyrobce slibil zmenu v sw,cim uspokoji obe skupiny divaku.
 
 
  Můj příspěvek 

03.07.2003 09:25 • anonym
zajimalo by mne jestli uz existuje emulace VSECH FUNKCI CA modulu cryptoworks. Do budoucna by tenhle nedostatek prijimacu mohl byt problem. A jelikoz treba tento prijimac nema pcmcia rozhrani, bylo by po srande.
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist