Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 21:17:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Digit-All World SFT-2000
- satelitní přijímač pro FTA, který zvládne 6in1

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 30.06.2003


S potěšením můžeme konstatovat, že donedávna poklidné vody v nabídce satelitních přijímačů na českém a slovenském trhu se již začínají čeřit a postupně se představují další zajímavé přístroje nových značek. Nyní může být uspokojen každý zájemce o příjem kódovaných televizí, toužící po možnostech neoficiálního příjmu, samozřejmě za co nejnižší cenu. Může se rozhodnout mezi koupí několika typů universálních přístupových modulů (CAM), pořídit si satelitní kartu DVB do počítače anebo zakoupit receiver DreamBox.

Bohužel zejména poslední dvě možnosti nejsou moc vhodné pro začátečníky v lovu na satelitním orbitu. Pro takové satelitní fanoušky je dalším – a asi nevhodnějším řešením pořídit si jednoduchý, uživatelsky přívětivý receiver, umožňující příjem ve více kódovacích systémech na programovatelné přístupové karty. Na internetu jsou dnes dostupné kompletní soubory – obsahy paměti s aktuálními kódy, a obsluhu levného jednoúčelového programátoru zvládne jistě (po krátkém zaučení) každý i technicky méně erudovaný fanoušek. Dnes již „legendární“ přijímač Humax 5400, u kterého se úpravou firmware změnila čtečka Irdeto na více systémový dekodér 6in1 (Betacrypt, Irdeto, Seca/Mediguard, TPS, Viaccess a Nagravision), následovala řada pokračovatelů. Vývoj šel ještě dále a dnes se prodává i několik receiverů s universálním programovatelným přístupovým modulem (UCAS).

Přestože již dnes není taková příznivá doba k dekódování, kdy další a další provozovatelé zajímavých satelitních programů přecházejí z důvodu ochrany před neautorizovaným příjmem na lépe zabezpečené „dvojkové“ systémy, patří tato kategorie přijímačů k těm nejžádanějším. Bohužel cena těchto universálních receiverů byla vždy vyšší, jak u základních modelů bez dekodérů, nebo pouze s universálním rozhraním (CI) pro dodatečné vložení CAM.

Toto už však v řadě případů neplatí. Výrobci ve snaze snížit výrobní cenu výrobu přišli na to, že stačí vyrobit levný receiver bez jakéhokoliv vestavěného dekodéru, který má aspoň jeden slot (CI) na zasunutí přístupového modulu (CAM), do kterého si zákazník dokoupí běžný modul Irdeto Eurocam 1.06 (bez jakékoliv úpravy), výrobce mírně upraví firmware a je to. Firmware pak umožní po vložení tohoto CAM dekódovat s přístupovou kartou FUN s aktuálními klíči programy vysílané v systémech Betacrypt, Irdeto, Seca/Mediguard, Viaccess a Nagravision. Zákazník tedy dostane satelitní přijímač 5in1 za cenu jen o málo vyšší, jak je cena universálního modulu FreeCAM či MagicCAM. Takovým představitelem byl například receiver Digit-All World SCI-900E, který jsme testovali v únoru.

A jak jsme se přesvědčili letos na jaře, jdou někteří výrobci ještě dále. Dnes lze již dokonce zakoupit digitální satelitní přijímač pro volné (nezakódované) programy, který po jednoduché úpravě, spočívající v připojení čtečky karet na předem připravené místo (a dočasně zaslepené) štěrbiny pro vložení karty, získá podobný universální dekodér. Firmware je již od výrobce připravený, a tak po minimální námaze a za rozumnou cenu získáme satelitní receiver pro systém 6in1. Představitelem takového typu je např. receiver Digit-All World SFT-2000.

Obě uvedené varianty představují elegantní řešení, které vyhovuje výrobci – prodá množství jinak hůře prodejných jednoduchých digitálních receiverů a přitom se nezpronevěří licenčním podmínkám, protože dekodér vlastně nevyrábí. Spokojený je samozřejmě i zákazník, který za rozumnou cenu obdrží zařízení, do kterého pouze vloží svou universální smart kartu FUN s aktuálními kódy a už se dívá na zahraniční, u nás nedostupné pakety placených televizí. Samozřejmě pokud vysílají v ”hacknutých” jednotkových systémech. Takových programů sice rychle postupně ubývá, ale přesto je (aspoň) do konce roku na co se dívat. A potom se v nejhorším případě změní tento receiver opět v základní FTA přijímač.

Tolik poněkud delší úvod, a nyní se seznámíme s představitelem té druhé varianty, digitálním receiverem Digit-All World SFT-2000.

Receiver pochází, stejně jako dříve testovaný přijímač devítistovkové řady z Jižní Koreje, z výrobního závodu v Soulu. Zřejmě se jedná o úplně nový přístroj, protože jej na domácí webové stránce výrobce www.digitallworld.com dosud nenajdeme. Nabídku k jeho testování jsme dostali již před dvěma měsíci, ale protože se vyskytli určité problémy s ještě ne úplně dotaženým firmwarem, počkali jsme si až na novou již plně funkční verzi. Jak jsme zjistili – a v dalším pokračování testu popíšeme, umožňuje tento receiver dekódovat nejen výše zmiňovaných 6 systémů, ale lze do jeho čtečky vložit i originální přístupové karty pro CryptoWorks i Conax. Možnosti dekódování se tak rozšíří i na dostupné české a slovenské TV a R pakety Czechlink, Slovak Link, UPC Direct i Telenor Slovakia.


Základní technické údaje:

Receiver Digit-All World SFT-2000 je digitální satelitní receiver pro příjem volných (FTA) programů. Nemá v základní výbavě vestavěný dekodér, ani volné sloty (CI) pro vložení přístupových modulů – dekodérů (CAM). V krabici testovaného přístroje však byla uložena čtečka přístupových karet a kablík s konektory k dodatečné montáži. Firmware receiveru již s tímto dekodérem 6in1 počítá.

Tuner s frekvenčním rozsahem 950-2150 MHz má šířku MF pásma 36 MHz, napěťově přepíná polarizaci LNB 13/18V a pásmo signálem 22 kHz. Proudový odběr až 500 mA, elektronická ochrana proti zkratu. Při ladění kanálů můžeme počítat se standardními hodnotami pro vstupní symbolovou rychlost (datový tok) SR 1-45 Ms/s a nastavíme poměr chybové korekce FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 nebo 7/8. Na zadním panelu objevíme 1 konektor F vstupní pro LNB a 1 výstupní (smyčka loop through) pro připojení dalšího receiveru.

Receiver je osazený procesorem S-20 běžícím na 60,75 MHz. Flash paměť má velikost 1MB, systémová SDRAM, dekódovací MPEG SDRAM a grafická SDRAM má každá velikost 4MB.

Receiver dekóduje MPEG 2 s video rozlišením 720x576 pixelů se vstupní bitovou rychlostí max. 90 Mbit/s. Obrazový formát 4:3 i 16:9. Audio mono/duál/joint stereo, vzorkování 32, 44,1 a 48 kHz, MPEG/Musicam layer I & II. Výstupy CVBS a RGB na konektorech SCART, dále video a audio RCA – CINCH. Receiver nemá TV modulátor a je nutné jej tedy provozovat pouze s televizory, které mají vstupní konektory SCART či video a audio CINCH. Přijímač však má výstupní digitální konektor S/PDIF – optický typu TOS. Bohužel dodávaná verze firmware nedekódovala signál Dolby Digital, jen PCM.

Řízení natáčení motoru a přepínání konvertorů lze realizovat povely DiSEqC verze 1.0, 1.1. a 1.2, maximální proudový odběr může být až 500 mA. V menu lze nastavit funkci automatického vyhledávání družic – USALS. Na zadním panelu receiveru je též zásuvka RS 232 D-Sub9 pro upgrade software z PC.

Vstupní napětí lze použít v širokém rozsahu 90-250 V střídavě, 50/60 Hz, příkon max. 30 W, ve stand by módu max. 7 W. Rozměry 340 x 66 x 247 mm (šířka x výška x hloubka), hmotnost 2,1 kg.

Základní funkce:

Receiver je vybaven uživatelsky přívětivým menu ve 13 jazycích (česky, anglicky, francouzsky, německy, maďarsky, italsky, portugalsky, španělsky, turecky, holandsky, rusky, arabsky, persky). Pěkná grafika používá 256 barev. Do předvoleb přijímače lze uložit až 4000 TV či rozhlasových stanic. Třídí se a editují se zvlášť TV a R předvolby. V této verzi firmware byla podpora teletextu pouze pro televizory s vlastním dekodérem teletextu, receiver nepodporuje funkci vloženého teletextu v obraze (VBI insertion). Programový průvodce – EPG zobrazuje současný a následující program a pořady až na 7 dní (pokud jsou providerem vysílané). V menu insatalce je možnost ručního a automatické hledání kanálů, prohledávání sítě a celého satelitu. Samozřejmostí je dětská pojistka a zamknutí předvoleb podle vhodnosti pořadů. Na OSD obrazovce jsou zobrazované titulky a programové informace na kanálu.

Vzhled:

Receiver se dodává v úhledném obalu, jako příslušenství je přibaleno dálkové ovládání, dvě baterie, propojovací kabel 2 x 3 CINCH a návod k obsluze v německém a anglickém jazyce. U testovaného receiveru chyběl český manuál. Přístroj je v moderní elegantní stříbrné krabičce. Na čelním panelu jsou umístěna 3 tlačítka: vypínač stand by a přepínače kanálů (předvoleb) pro změnu nahoru a dolu. Ve stand by stavu se na zeleném osmi segmentovém displeji zobrazují hodiny. V pravé části jsou po odklopným víčkem dvě záslepky čteček přístupových karet a dvou slotů CI pro zasunutí CAM. Tento přijímač je totiž dodáván jako FTA. Jedna (spodní) záslepka se při montáži čtečky (dekodéru) opatrně vyjme. Zadní panel obsahuje 2 konektory F (pro konvertor a výstupní smyčka pro druhý, např. analogový receiver), konektor RS 232 D-Sub 9 pro připojení PC, 4 konektory CINCH (video, audio L a R kanál a výstup 12 V) a 2 konektory SCART. Napájení 220V je realizováno napevno připojeným síťovým kabelem, receiver nemá síťový vypínač.

Receiver Digit-All World SFT-2000 se při uvedení na našel trhu bude prodávat za cenu pod 9000 Kč, což je dobrá cena pro přijímač se čtečkou 6in1, která zvládne i dekódování s originálními přístupovými kartami v CryptoWorksu a Conaxu. Mezi nadstandardní výbavu mezi základními přijímači této cenové třídy patří optický digitální audio výstup a funkce USALS, zjednodušující obsluhu při použití motorického natáčení. V testu jsme však narazili i na některé nedostatky. Pro legálního uživatel UPC Direct a Czechlinku bude překážkou blocker ve čtečce, přes který neprojde automatický update karty. Někteří budou zase postrádat RF modulátor na připojení starších televizorů bez vstupních konektorů SCART či CINCH, v dalších verzích firmware by mohla být doplněna podpora Dolby Digital a odstraněny další chybičky. O tom však až příště. Celkově se však jedná o velmi dobrý receiver, který lze doporučit i začínajícím zájemcům o satelitní příjem.

Protože tento receiver má hodně podobné menu a ovládací funkce s již dříve testovaným receiverem Digit-All World SCI-900E, podíváme se na ně společně a porovnáme je v dalším pokračování.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.06.2003 • Televizor s integrovaným přijímacím dílem pro Premiere
26.06.2003 • Satelitní přijímače Kaon – nová značka na našem trhu – dokončení
25.06.2003 • Satelitní přijímače Kaon – nová značka na našem trhu [ 1 ]
19.06.2003 • Nemohu se rozhodnout - poraďte jaký satelitní přijímač si pořídit – 2.část [ 3 ]
29.05.2003 • Nové set-top-boxy firmy Samsung
26.05.2003 • Rozhýbe každou parabolu – Strong SRT V50 [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist