Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 00:44:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Podľa Jarjabka je Rada STV nekompetentná

  Autor: TASR, Strategie-on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 23.02.2004



Ako najkontrolovanejší človek na Slovensku vo verejnej funkcii sa cíti generálny riaditeľ STV Richard Rybníček. Podľa podpredsedu Mediálneho výboru NR SR Dušana Jarjabka však vedenie STV pracuje bez kontroly.


Najväčšie kompetencie na jeho kontrolu má Rada STV, ktorá však paradoxne poslancom mediálneho výboru - Eve Rusnákovej z SDKÚ a Dušanovi Čaplovičovi zo Smeru pripadá nekompetentná. Jarjabek preto navrhne na najbližšom zasadaní výboru vážne sa zaoberať problémom rady, ktorá je podľa neho na najlepšej ceste byť odvolaná slovenským parlamentom.

Jarjabka na poslednom zasadaní rady napríklad pobúrilo, že Rada STV prijala uznesenie o tom, že sa na uvedenom zasadaní nebude zaoberať programom STV. "Rada je v súčasnosti tak nekompetentný orgán, že vedenie STV nemá partnera, nemá mu kto oponovať, dávať adekvátne otázky," tvrdí podpredseda mediálneho výboru. Rada má podľa nového zákona väčšie kompetencie i majetkové, nie je však podľa neho schopná ich využiť. "Ja sa len ozerám, koľko je v Rade STV mlčiacich rýb, ktoré nepovedali jedno jediné slovo a dokonca nevedia, ako majú hlasovať, tak hlasujú dvakrát," krútil hlavou po utorkovom zasadaní rady poslanec. Okrem toho dodal, že predseda rady nemôže byť hovorcom riaditeľa STV, ako to vyzeralo na zasadaní, pretože to škodí rade i riaditeľovi STV. "Tu sa hrá o milióny korún, ktoré v danej situácii nikto nevie skontrolovať, záleží len na morálnosti riaditeľa, akým spôsobom s tým naloží," podotýka.

Generálny riaditeľ STV Rybníček zo zásady odmietol komentovať vyjadrenia politikov, teda i Jarjabka. Podotkol však, že manažment STV koná v súlade so zákonmi a pokiaľ má o tom niekto pochybnosti, nech naňho podá podnet. "Verte mi, že pod takou obrovskou kontrolou nielen určených orgánov, ale i novinárov, akou som ja, by som bol samovrah, keby som urobil čokoľvek, čo by poškodilo tejto inštitúcii," dodáva Rybníček. Spolupráca s predsedom Rady STV Miroslavom Kollárom je pritom podľa neho na takej úrovni, akú si predstavoval. Spoluprácu s radou na tomto základe vníma ako konštruktívnu, prekážajú mu však podozrenia niektorých členov rady bez dôkazu.

"Vidíte, demokracia má aj takéto dôsledky," okomentoval situáciu v rade bývalý predseda Rady STV Marián Slovák, ktorý zvažuje odchod z rady pre konflikt záujmov so svojou hereckou profesiou. "Nás je deväť a keď väčšina nie je ochotná kriticky hovoriť s riaditeľom televízie, vyzerá to, že rada nemá význam a nemôže regulovať činnosť riaditeľa," dodal. Podľa neho je však rada odskúšaný model, ktorý v iných krajinách funguje, takže všetko záleží na charakternosti ľudí.

Parlament má čo najskôr dovoliť nových šiestich členov rady, daných novým zákonom. Ak sa parlament dohodne na odvolaní dnešnej rady, bude musieť nájsť nie šesť, ale 15 nových členov. Mená kandidátov na členstvo v rade i novej Dozornej komisii STV je potrebné do piatku odovzdať na sekretariát Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá.


Zdroj: TASR, Strategie on line, 19.2.2004



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.02.2004 • Jojkanie nad Jojkou [ 2 ]
20.02.2004 • Britské stanice vypnou analogové vysílání
20.02.2004 • Tisková zpráva RRTV ze 4. zasedání 17.-19.2.2004
19.02.2004 • Podľa Rybníčka NKÚ nemôže kontrolovať dcérske firmy STV
18.02.2004 • Program pro „dospělé“ v platformě Freeview
18.02.2004 • Ostane Lengyel v televízii?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist