Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 23:54:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Jojkanie nad Jojkou

  Autor: Dušan Ščepka, ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 23.02.2004


Každé spustenie nového terestriálneho vysielača je pre televíziu či už súkromnú alebo verejnoprávnu veľká udalosť. Dostáva sa tak k masám divákov, ktorí nie sú abonentami káblových rozvodov, ale k majiteľom súkromných TV antén. Tí, na rozdiel od skupinového príjmu používajú väčšinou nie veľmi kvalitné prijímacie antény, zvyčajne širokopásmové, bez kanálového predzosiľnovača. Ale čo ak majiteľ súkromnej TV antény chce mať kvalitný príjem, investuje do svojej sústavy nemalé peniaze a očakáva obraz bez rušení? Má kvalitný príjem vždy zaručený?

Skutočnosť, že Slovensko je krajina s veľmi členitým až hornatým terénom je každému jasná. Rovnako aj potreba množstva televíznych prevádzačov a lokálnych vysielačov priamoúmerne stúpa s členitosťou terénu a osídlením územia. Tieto faktory sa nemilo podpisujú pod kvalitu príjmu terestriálne vysielaných programov. V mnohých oblastiach vznikajú rôzne odrazy signálu, rušenia a ešte aj dodnes existujú hluché miesta, kde signál nezachytíme. Pri takom množstve rádiokomunikačných stavieb musí byť správna koordinácia frekvencií na prvom mieste v záujme kvalitného vysielania.

Väčšina či už výkonových alebo prevádzacích staníc sa postavila ešte za čias bývalého režimu, kedy sa koordinovanie frekvencií sťahovalo na okruhy programov ČSTV 1 a ČSTV 2. Nikto by v tom období ani vo snoch nedúfal, že o niekoľko desaťročí sa situácia zmení a tie isté vysielače sa budú deliť o priestor v éteri spolu so súkromnými médiami. „Mediálni súkromníci“ väčšinou využívajú doposiaľ postavené vysielacie stanice, len zriedkakedy sa objaví úplne nový vysielač v súkromnom vlastníctve. Pri vstupe súkromného subjektu na mediálny trh bolo potrebné uvoľniť a zapojiť doposiaľ nepoužívané kanály. Nové frekvencie staníc sa začali rozširovať od západu na východ po celom Slovensku. Na tak dôležitú vec, ako je koordinovanie frekvencií sa trochu pozabudlo čoho následkom sú dnes pomerne často viditeľné rušenia častokrát spôsobené tou istou televízou z inej vysielacej kóty.

Priam ukážkový nedostatok v koordinovaní frekvencií na našom území vidno pri vysielačoch Krížava na Martinských holiach (výkon 260 kW) a na vysielači Sitno pri Banskej Štiavnici (výkon 0,3 kW). Z oboch kót je na kanáli číslo 52. prenášaný signál komerčnej TV JOJ. Aj pri takých rozdielnych výkonoch, sa na nížine dá prijímať 52. kanál z Martina, rovnako aj Sitnianska Jojka.

Kóta Krížava má za úlohu zásobovať televíznym signálom severné Slovensko, časť Kysúc, Považia a zčasti Hornú Nitru. Kóta Sitno pokrýva okolie Levíc, Banskej Štiavnice i južné Slovensko. Obidva vysielače sú od seba dostatočne vzdialené na to, aby sa pri správnom vyžarovacom diagrame a vyžiarenom výkone nerušili. Skutočnosť je iná. Výkonový vysielač Krížava sa nachádza v nadmorskej výške1 400 m.n.m a Sitno 1009 m.n.m.

Výškový rozdiel, ako aj výkonový rozdiel medzi vysielačmi v praxi paradoxne znemožňuje príjem vysielania TV JOJ na južnom Slovensku (vysielač Sitno sa spustil kvôli slabému príjmu TV JOJ v okolí Levíc a Banskej Štiavnice).

Signál z Krížavy možno zachytiť v Leviciach, Želiezovciach, Vrábloch, Štúrove, Nových Zámkoch, Šuranoch, či dokonca Komárne. Ak sa pozrieme na spomínané zakreslené územie na mape, vznikne nám veľká časť územia so znehodnoteným signálom. V určitých lokalitách južného Slovenska, kde pre slabý výkon vysielača Bratislava Kamzík na 50. kanály nemožno TV JOJ sledovať v dostatočnej kvalite, zostáva tu jediná možnosť, nasmerovať si anténu na Sitno a dúfať, že sa do obrazu nevmieša signál z Krížavy. Ak v „ceste“ signálu nestojí pohorie či les, prípadne iná prekážka, signál z Krížavy sa dostáva do antény takmer pod rovnakým uhlom ako signál zo Sitna. Rozdiel medzi smerom natočenia antény je od 20 – 60°.

Širokopásmové antény v tomto prípade nemajú šancu. Rovnako aj kanálový zosilňovač na smerovej viacprvkovej anténe prebudzuje v kábli signál z Martina, ktorý sa zmiešava a vzniká tak nepozerateľný obraz. Na výškových budovách či nechránených miestach sa TV JOJ nedá kvalitne namontovať, technikom nezostáva nič iného, iba sa „hrať“ s anténou a skúšať zatieniť prichádzajúci nežiadúci signál. Na dedinách a v dolinách je situácia ešte horšia. Príjem znemožňujú aj početné odrazy od pahorkatiny. Otázka pre kompetentných znie, oplatilo sa spustiť Sitno na rovnakej frekvencii s tak malým výkon, keď Krížavu možno zachytiť takmer v až Maďarsku ? Nebolo by múdrejšie obsadiť najbližší voľný kanál na Sitne, nie práve 52.? Na tieto otázky hľadáme márne odpoveď už niekoľko mesiacov. Ďalšie prekvapenie užívateľov súkromných antén čakalo po spustení 52. kanálu v Nových Zámkov z kóty vodáreň s vysielaním TV Nové Zámky. Už dosť znehodnotený signál TV JOJ z vysielača Kamzík ( s nízkym výkonom 5 kW na 50. kanály ) novozámocká regionálka doslova „odpálila“ a nahradila ho svojim vysielaním - rušením. Na 52. kanály teda možno na juhu Slovenska sledovať 2x TV JOJ a 1x TV NZ, podľa toho, aké máte šťastie a ako sa vám anténa natočí...

Ak nepočítame občasné nevysvetliteľné výpadky kódovania Jojky z digitálneho vysielania, tak kvalitný, terestriálny signál na juhu Slovenska, ktoré má najlepšie podmienky na šírenie signálu nenájdeme.

Zlepšenie príjmových podmienok by sa malo dostaviť po spustení výkonového vysielača na voľnom 33. kanály ( výkon 50 kW ) v meste Nové Zámky. Mesto sa nachádza na Podunajskej nížine s priemernou nadmorskou výškou 112 m.n.m. Rysujú sa tu priam vynikajúce podmienky na šírenie signálu na celom území južného Slovenska. Množstvo úžívateľov antén si signál určite preladí, čiastočne sa tým vyrieši nastolený problém. Naozaj len čiastočne, totiž väčšina maďarských výkonových vysielačov sa nachádza na hraničnom území so Slovenskou republikou v neďalekých pohoriach v povodí Dunaja. Výkonové vysielače ako Budapešť či Györ využívajú okolité frekvencie 33. kanálu na šírenie svojich komerčných kanálov.

Kanálový odstup 1 – 2 kanálov by mal byť zárukou nerušeného príjmu Jojky na novej frekvencii. Skutočnosť, že maďarské komerčné programy je možno zachytiť na Hornej Nitre, v pohorí Vtáčnik, či dokonca v Martine je dobre známa užívateľom súkromných antén na juhu Slovenska. Väčšina výkonových vysielačov je nasmerovaných na maďarské vnútrozemie, nájdu sa aj také, ktoré svoj signál šíria viacerými smermi, avšak s rovnakým výkonom. Tento fakt má za následok nežiadúce zahltenie slovenského územia maďarskými programami s následným zablokovaním niektorých frekvencií. Pri čítaní prehľadov mám občas pocit, že všetky programy sú sústredené v okolí 50. a 30. kanálu, ostatné frekvencie zostávajú voľné. Existuje tu logické vysvetlenie prečo sa neustále spúšťajú nové prevádzače na okolitých či dokonca rovnakých frekvenciách?

Koordinovanie voľných kanálov a výkonov vysielacích kót je náročná práca. Vyžaduje si hlavne skúsenosti so šírením signálov, ale aj s dokonalým oboznámením sa rázu krajiny v ktorej sa kóta nachádza. V poslednej dobe sme stále častejšie svedkami spúšťania menších lokálnych prevádzacích či vykrývacích staníc. Ako divákov nás tento fakt samozrejme teší, no nebolo by na škodu veci, páni kompetentní, ak by ste občas vyrazili do terénu aj s meracím vozidlom a zmapovali si skutočný stav vysielaných staníc.

Dušan Ščepka ml.




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.02.2004 • Podľa Jarjabka je Rada STV nekompetentná
20.02.2004 • Britské stanice vypnou analogové vysílání
20.02.2004 • Tisková zpráva RRTV ze 4. zasedání 17.-19.2.2004
19.02.2004 • Podľa Rybníčka NKÚ nemôže kontrolovať dcérske firmy STV
18.02.2004 • Program pro „dospělé“ v platformě Freeview
18.02.2004 • Ostane Lengyel v televízii?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  K 52 

01.03.2004 13:00 • anonym
A ešte poznámočka: aj ten 52K z Krížavy je tiež určený pre digitálne vysielanie, JOJ ho má len do budúceho roka.
 
 
  K 52 JOJ 

29.02.2004 07:49 • kakantor
Článek je zajímavý, ale mimo to ,že celkem objektivně mapuje situaci na K52, zapoměl autor na to, že další vůbec nějaké volné frekvence jsou blokovány pro digit.televizi a tak je to už vůbec téměř neřešitelný problém.Jinak má ,ale pravdu , že je až divné jestli to byla "záměrná neznalost" a nebo opomenutí (ono to v důsledku vyjde nastejno), že se frekvence kordinovaly někdy velice divně.
Příjem K52 TV JOJ byl taktéž znemožněn na velké části sev. Moravy ,protože ,kdysi jaksi někdo prosadil ,že se bude vysílat (dnes TV NOVA ), z nejvyššího bodu Beskyd z Lysé hory. A zde je to ještě podivnější ,protože jak na ten kopeček 1325m výšky vyšlapete ,tak Križavu vidíte prostým okem.
A to světe div se, je toto území pokryto kvalitním signálem z K53 Praděd.

 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist