Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:08:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Přijímáme Rádio Expres ze satelitu Telstar 12

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 21.07.2003


V souvislosti s kauzou rušení slovenského komerčního Rádia Expres na družici Telstar 12 a přípravou přechodu distribuce jeho signálu do paketu Slovak link se zdvihnul zájem satelitních fanoušků o jeho příjem. Mysleli jsme si, že to není možné, ale je! Dostali jsme o tom důkaz - obrazový i zvukový!


Po uveřejnění článku o rušení byl v diskusi pod ním vznesený dotaz, s jakými technickými parametry vlastně Rádio Expres vysílá. V přehledech na renomovaných stránkách SatcoDX či Lyngsat totiž o něm není ani zmínka, také při načítání – jak automatickém, tak i ručním např. na audio paketu VOA na uvedeném satelitu nejsme úspěšní.

Na tento dotaz reagoval jeden čtenář přeposláním e-mailu pana Roberta Bartoše z Rádia Expres, který uvedl přesné technické parametry přenosu, a zároveň v nás utvrdil pochybnosti o tom, že jej asi doma na běžný satelitní přijímač nezachytíme. Pan Bartoš píše:

Vysílání na Telstaru 12 není přijímatelné běžným satelitním receiverem, i když je kompatibilní s DVB. Jedná se o tzv. IP-DVB platformu. Frekvence 12635,475 MHz, transponder 11, horizontál, SR 290 ks/s, FEC 3/4 Viterbi, Reed-Solomon. PID 200 Audio main, PID 201 Audio regional, PID 400 RDS data, PID 380 Network control channel. Audio je kódované jako Audio over IP, RAW data v MP3 / 128 kbit/s, JOINT STEREO/ Fs 48 kHz, 16 bit. Jak nakonec informaci zakončuje - málokterý receiver umožňuje přehrát SR pod 1 Msymbol/s.

Tolik slova člověka „od zdroje“, která ale nedala spát našemu kolegovi – satelitnímu fanouškovi z Banské Bystrice, panu Henrichovi Sklenkovi. Ten vlastní receiver Nokia 9600S se softwarem DVB 2000 a na něm se mu podařilo signál rádia s nízkým datovým tokem SR 290ks/s naladit. Poslal nám k tomu jako důkaz dvě sejmuté obrazovky. Jak ale uvedl, Nokie mu zvuk nerozkódovala, měl na kanále ticho.

Nutno říci, že jsme tento stav předvídali, a tak spíše čekáme na signál z Eurobirdu z paketu Slovak Link, který by už mohl být distribuován s rozumnými parametry a volně, nebo maximálně v kódu CryptoWorks. Proto nás v redakci překvapilo, když jsme pozdě večer v neděli dostali opět od „Heňi“ mail, tentokráte ale už s přiloženou půlminutovou nahrávkou programu a screen, který ilustroval to, že se dá, s určitým hardvarem a softwarem Rádio Expres přijímat už nyní, z Telstaru.

Pan Sklenka došel po určitém laborování na to, že pokud uloží stream s identifikátorem A-PID 200 (main audio – základní zvuk) přes rozhraní SCSI jeho Nokie 9600S do PC, může pak tato data přehrát. Uloží se mu jakou soubor s příponou mpa a ten jde přehrát na klasickém windowsovském Media Playeru. Jednu takovou nahrávku o velikosti 529 kB, což představovalo 33 sekund vysílání přiložil jako přílohu k mailu.

To je ale jen off line přehrávání. Nakonec ale přišel i na způsob, jak poslouchat vysílání v reálném čase. On line poslech mu umožňuje software DVB 2000 Audio Server, jehož verzi 1.01 si nainstaloval ze stránky www.gkware.com. Jak má nastavené parametry vidíme na dalším screenu, tentokráte sejmuté obrazovky z jeho počítače.

Děkujeme za zaslané informace, jsme rádi, že je mezi satelitními fanoušky řada zvídavých jedinců, kteří se nespokojí jen s běžným příjmem z dostupných paketů, ale hledají i další možnosti.

Nám ostatním, kteří nevlastníme receiver Nokia 9600S nezbude než si ještě nějaký ten čas počkat na vysílání Rádia Expres v paketu Slovak link na satelitu Eurobird 1 (28,5 st. vých.), tr. 12,643 H, SR 27500, FEC 3/4, A-PID 1926, SID 26.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 19   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.07.2003 • Srpen na HBO [ 2 ]
21.07.2003 • BSkyB kóduje ITV, Channel 4 a Five, vrací se BBC Radio 2 a 4FM
21.07.2003 • Prázdninová soutěž Galaxie-sport - 1.otázka
20.07.2003 • Hackerský útok na družicu prerušil vysielanie Expresu [ 1 ]
19.07.2003 • Romantica TV od září s novým programem [ 2 ]
17.07.2003 • Další rádia ve Slovak linku na Eurobirdu [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Re Reed - Solomon 

23.07.2003 13:40 • Robert Bartoš
Milý Mjike,

dakujem za opravu, samozrejme ...

Príspevok som pisal o 1:44 v noci, mal som toho vcelku dosť, takže chybička sa vlúdila.

S pozdravom Robert
 
 
  Môj príspevok 

23.07.2003 00:10 • anonym
LUMEN je (bol) distribuovany z druzice AMOS.
 
 
  Reed-Solomon 

22.07.2003 21:05 • Redakce
Děkujeme všem diskutujícím a zvláště panu Bartošovi z Expresu za podrobné informace. A také diskutérovi s nickem ”mjike” za opravu. Opravdu se jedná o Reed-Solomon, chybička se vloudila - převzali jsme doslovný text z Expresu bez další kontroly :-( V článku je to už nyní opravené, dík! --- váš satCentrum team
 
 
  Můj příspěvek 

22.07.2003 20:50 • Petr V.
Souhlas !! Kéž by se v Czechlinku objevila některá česká rádia...
 
 
  @Tibor 

22.07.2003 17:44 • čtenář
Dík Tiborovi za reakci, i když jsem čekal spíše trochu pokory, když už ne omluvu. Já, kdybych jednou naladil satelit a tam mi hrálo rádio a pak už další týden se k němu nevrátil, tak bych byl zticha a nepsal bez ověření, že ”tam je” či ”idú bez problémov” (v pondělí, po 4 dnech co tam už 100% není!). Nebo ”som prekvapený,že uvedený článok informuje nepresne” (četl jsem ho třikrát a žádné nepřesnosti jsem nenašel). Vrcholem je pak ”Mne rádio Expres hralo na Nokii už minulý týždeň,takže tomu ver...!Musíš skúsiť...!” Tak to například zkoušeli dva lidé v mém okolí, ale marně, jak už jsem uvedl v předchozí reakci. Já osobně bych řekl sorry za své unáhlené a neověřené řeči a příště bych si dvakrát či třikrát ověřil to, co tvrdím. Ber to jak chceš, ale naštval si nejen mne...


 
 
  @čtenař 

22.07.2003 15:48 • tibor@
Ďakujem”čtenaři” za jeho reakciu! Informáciu o tom,že Expres vysiela zo satelitu som náhodou našiel v jednom príspevku,preto som sa ho pokúsil naladiť zo Slovlinku!A bol som prekvapený,že mi hraje,tak ako aj Patria(aj keď ”čtenář” to bere s rezervou)No mal som šťastie,na rozdiel od ”čtenáře”!Čo počujem,to počujem...!Že to rádio neviem kedy ,niekto zase odpojil,to už som nemohol vedieť,pretože to nebolo už mojím predmetom záujmu.Mám aj iné povinnosti!Predpokladal som,že keď sa objaví na satelite nejaký program v oficiálnom balíku verejnoprávnej STv a píše sa o tom,tak tam už aj zostane ,nanajvýš ho zakódujú! Ani ma nenapadlo,že sa jedná o pokusné vysielanie...!Nikoho som nemienil zhadzovať,k tomu mám veľmi ďaleko,ani nesedím trvale pri satelite a točím s ním,či prelaďujem stanice o závod...!FM vysielač Expres-u mám v meste,kde bývam ,takže nemám najmenší dôvod počúvať ho zo satelitu,tam počúvam iné rádiá,ak mi zostane čas.Ak som spôsobil niekomu také problémy ,ako tu píše pán ”čtenář” je to uprimne ľúto,ale skôr si myslím ,že nie!Vôbec ma neteší,že toto rádio je dočasne preč,lebo je skutočne dobré,ale máme tam ešte aj iné súkromné rádia.Kiež by sa na Czechlinku už objavilo nejaké podobné dobré rádio(či TV N....),pre ktoré by som musel preladovať celý balík,tak ako píše ”čtenář” a vôbec by som sa nehneval ! Urobím to s radosťou...!Nuž je to tak...! Prajem krásný deň všetkým ľuďom dobrej vôle !
 
 
  @Robert Bartos 

22.07.2003 14:25 • mjike
Dekuji za opravdu zajimave informace, ktere poodkryvaji technicke zakulisi vysilani (resp. sireni distribucniho signalu) rozhlasove stanice. Jen bych Vas (i redakci) trochu opravil v jedne veci. DVB pouziva pro zabezpeceni dat kod s nazvem Reed-Solomon, konkretne RS(204,188) a ne Read Solomon. Vim, ze se jedna pouze o zmenu jednoho pismena, ale pokud si nektery ctenar o tom bude chtit zjistit vice a bude tedy napr. hledat tento termin na google.com, dostane v obou pripadech dost rozdilne vysledky.
 
 
  @Tibor 

22.07.2003 09:03 • čtenář
Takže je to tak jak jsem předpokládal. Tibor kdysi na chvíli naladil Expres při zařazení do Slovlinku (i když i to beru s rezervou), ale několik dní tady bez ověření skutečným satelitním poslechem (!!!) šíří informace, že tam stále vysílá a ”je překvapený” nad nepřesnostmi v článku a shazuje i diskutující! Tohle se mi nezdá moc seriózní, ale budiž. Úsudek si každý udělá sám, je mi jen líto těch lidí, kteří marně prolaďovali Slovak link a hledali závady na svém zařízení, protože si mysleli, že když to Tiborovi chodí, tak u nich to musí jít také!
 
 
  Rádio Exxpres 

22.07.2003 08:31 • Tibor
Dnes ráno som si chcel overiť príjem rádia,ale zistil som,že je zapísané,ale už nehrá ! Minulý týždeň mi hneď po pripojení na Slovlink hralo(NOKIA9600+DVB2000).Je to výborné rádio , preto ten záujem...! Počúvam ho prakticky stále na FM! Na satelit si teda asi musíme trochu počkať,aj keď tam už bolo ...!
 
 
  Polemika okolo Expresu 

22.07.2003 01:44 • Robert Bartos
Vážení, netušil som, že na jednotlivých fórach sa dočkám takého záujmu o šírenie Expresu.

Genéza bola nasledovná: potrebovali sme dobrú cenu a dobré pokrytie. Telstar 12 bol vypustený v októbri 1999 a my sme začínali 1.1.2000. Na Slovensku bola len alternatíva TELENOR. Ich technológia umožňovala len audio, problém by bol s dátami pre RDS. Hľadal som inú lacnejšiu a flexibilnejšiu platformu. Expres je šírený ako Audio over IP. Pre kódovanie používame kodek Audioactive, ktorý bol ako jediný MP3 kodek v roku 1999 na trhu. Jeho fyzický výstup je IP konektivita. UDP stream kodeku je zachytený IP encapsulátorom Skystream DBN 24, ktorý jednotlivé ich paketuje do DVB streamu. Takto v pásme 384 kbit/s, čo je efektívna dátová kapacita po odpočítaní FEC a Read Solomonu umožňuje prenos troch audio kanálov plus dát pre RDS. Expres šíri dva vlastné audio PIDy, z ktorých jeden je pre hlavné audio (PID 100). Druhý, PID 200 slúži na šírenie reklamných blokov pre rozličné regiony. PID 201 je program SRo5 - Patria pre vysielač Nové Zámky. Kupodivu IP encapsulator i napriek 3 x 128 kit/s vtesná ešte PID 380 (network control channel), ktorým ovládame satelitné prijímače v sieti a nastavujeme im, ktorý aktuálny PID majú prehrávať počas reklamného bloku. Použité satelitné prijímače platformy Superflex (SR2000) sú od firmy Internacional Datacasting Corporation (www.intldata.ca). Táto firma nám dodala kompletnú technológiu uplinku vrátane QPSK modulátora.

Nie je to úskok ani snaha tajiť distribúciu. Nezavazuje nás k tomu licencia a každý poslucháč je platný poslucháč. Bola to snaha o čo najkvalitnejšiu distribúciu na spoločnej platforme s dátami a inými streamingovými servismi, ktoré sú realizovateľné na platforme IP-DVB.

Počiatočné problémy na slovak-linku sú spôsobené provizórnou distribúciou zo štúdií do miesta, kde sú kompresné technológie slovak-linku. Vo finále bude DVB kóder v štúdiu Rádia Expres a do slovak-linku budeme pristupovať digitálnym kruhom E1. Tým si Expres obnoví povesť rádia ”bez analógového ostrova”. Situácia nás prinútila konať urýchlene, nakoľko nebolo jasné, či sa rušenie neobjaví znova. Preto to provizórium a výpadky v servise. Definitívna distribúcia v trase E1 do sídla uplinku bude od 15. 9. 2003.
 
 
  Radio Lumen 

21.07.2003 23:23 • Robert
Ako je to s prijmom radia Lumen z druzice? Ma niekto nejake presnejsie info? Mozno aj to by sa dalo zvladnut. Vyzera to tak, ze ten Expres nie je vobec kodovany, akurat pouziva nizky symbol rate, ”exoticku” druzicu a MPEG audio level 3, pricom standard je MPEG audio level 2, co asi ”obabre” vacsinu prijimacov.
 
 
  Můj příspěvek 

21.07.2003 19:45 • duchman_zl
jede to nekomu na te nokii? mne to bud nenajde signal a kdyz jo tak to zas nenajde zadny program. mozna jsem udelal nekde chybu v zadavani pid.
 
 
  Můj příspěvek 

21.07.2003 19:04 • duchman_zl
radio expres ve slovlinku nehraje,jak jiz bylo uvedeno drive a nekolikrat
 
 
  @čtenář 

21.07.2003 13:49 • Tibor
spomínaný príspevok som pochpiteľne čítal,nechcel som naplno písať o možnosti dohratia SM1/2. Mne rádio Expres hralo na Nokii už minulý týždeň,takže tomu ver...!Musíš skúsiť...!
 
 
  @Tibor 

21.07.2003 11:41 • čtenář
Tibore, kdyby jsi se podíval líp, tak 17.7. byl na tomto webu článek Další rádia ve Slovak linku, je to http://www.satcentrum.com/news/?action=show&art=601 a tam se o všem psalo i o tom, že jdou dohrát SM1 a SM2 (rádia pro obchoďáky) do karty Slovak link. Raádio Expres mi však minulý týden na Humaxu nechodilo, teď jsem mimo, takže je možný, že by už vysílali... Ale moc tomu nevěřím.
 
 
  Radio Expres 

21.07.2003 11:31 • Tibor
Som prekvapený,že uvedený článok informuje nepresne,ale do paketu Slovlink pribudli 2 rádiá(Patria a Expres ) ešte minulý týždeň ,hneď po problémoch na inom satelite ! Ihňeď som si ich naladil,idú bez problémov.Okrem týchto rádií sú tam ešte dve hudobné kulisy pre HM Tesco a Hypernovu(kódované CRW-možnosť dopísania?).Mám Nokiu9600+DVB2000-rádiá fungujú perfektne.
 
 
  Můj příspěvek 

21.07.2003 10:11 • duchman_zl
tak to je bomba! musim vyzkouset hned dnes
 
 
  @tibor 

21.07.2003 09:11 • čtenář
A už jsi ho slyšel? To, že je tam načtená identifikace je zatím dost málo. Prý se tam objeví až příští měsíc - potvrdí nám to Robert z Expresu?
 
 
  Radfio Expres 

21.07.2003 08:30 • tibor
Toto rádio je už od minulého týždňa v pakete Slovlink !
 
 
Celkový počet komentářů: 19 / zobrazují se: 1 ... 19

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist