Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 10.05.2024 - 20:07:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

56. ročník udílení televizních cen Emmy Awards® 2004 - II.

  Autor: PR Press HBO, ČR , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 13.09.2004



Oficiálními konferenciéry galavečera při příležitosti již 56. ročníku předávání prestižních cen Emmy budou Sarah Jessica Parkerová, Dennis Franz a Matt LeBlanc


Vyhlášení výsledků bude 19. září živě přenášeno ze sálů losangeleského Shrine Auditoria. Zaznam tohoto udílení cen uvede HBO dne 26.9. před nedělní premiérou.


Sarah Jessica Parkerová je tuzemskému divákovi známá především jako hlavní představitelka Carrie Bradshawové a producentka veleúspěšného a mnoha cenami, mezi nimiž nechybí ani Emmy či Zlaté glóby, ověnčeného televizního komediálního seriálu z originální produkce HBO Sex ve městě. Kromě toho má na svém kontě i celou řadu titulních i vedlejších rolí v celovečerních filmech jako Mars útočí!, Ed Wood, Na dostřel, Klub odložených žen, Velké trable malého města, Footloose a v dalších.

Čtyřnásobný držitel Emmy Dennis Franz se proslavil skrze kultovní americký seriál z policejního prostředí NYPD Blue, v němž ztvárnil postavu detektiva Andyho Sipowicze. Mimo to se objevil i ve známých televizních sériích a filmech Hill Street Blues, Beverly Hills Buntz, Texas Justice, Civil Wars, In the Line of Duty, Moment of Truth: Caught in the Crossfire, Nasty Boys, a na jeho bohatém hereckém kontě nechybí ani role v celovečerních kinofilmech Město Andělů, American Bufallo, Smrtonosná past 2, Psycho 2 a v mnoha dalších.

Tvář populárního herce Matta LeBlanca je spojena především s postavou svérázného Joeyho z jednoho z nejúspěšnějších televizních seriálů všech dob – ze série Přátelé, za nějž si ostatně odnesl hned čtyři nominace na Emmy. S jeho hereckými dovednostmi je ale možno se setkat i v netelevizní kinematografii, objevil se například v obou dílech Charlieho andílků, či v rodinné sci-fi komedii Ztraceni ve vesmíru.


Shrine Auditorium

Původní poslání této kulturní ikony celých Spojených států kupodivu nebylo nijak zvlášť umělecké, Shrine Auditorium bylo v roce 1926 postaveno jako centrála klášterního řádu Al Malaikah. Celého projektu se ujal známý a uznávaný architekt Albert Lansburgh, mimo jiné autor hollywoodského El Capitan Theater a Mid-Wilshire´s Wiltern Theater, přičemž svěřenou stavbu pojal ve španělském koloniálním stylu. S klenutými a špičatými fasádami a velmi originálně řešenými stropy nakonec celá budova působí téměř orientálním dojmem.
Po mnoho let bylo Shrine Auditorium s kapacitou 6700 sedadel největší koncertní a společenskou halou v Americe. Od roku 1975, kdy byla tato budova oficiálně jmenována kulturní dominantou Los Angeles, se zde konalo mnoho výjimečných akcí, jimž bezesporu vévodí předávání Oscarů a cen Grammy, Soul Train Awards a American Music Awards.


Garry Shandling - hlavním moderátorem 56. ročníku předávání cen Emmy Awards® 2004

Hlavním konferenciérem 56. ročníku předávání prestižních televizních cen Emmy byl nakonec zvolen hudebními Grammy ostřílený moderátorský harcovník Garry Shandling. Ten uváděl galavečer už v roce 2000.

Společně s producentem Donem Mischerem tak znovuvytvoří úspěšnou pracovní dvojici, jíž se před čtyřmi roky povedlo dovést předávání cen Grammy k nejvyšší sledovanosti za posledních čtrnáct let.

Shandling začal svou kariéru jako scénárista a píšící autor pro seriály Sandford and son a Welcome back Kotter. V krátkém čase byl přizván ke spolupráci na vytváření několika pilotních dílů k seriálům, později se vrhnul na komedie. Především ho ale zaujal svět talkshow. K jeho prvnímu samostatnému vystoupení došlo v roce 1981 v The Tonight Show with Johnny Carson , do níž se později ještě několikrát vrátil.
Svou první televizní sérii, It´s Gary Shandling´s Show, vytvořil v roce 1986 pro kabelový kanál Showtime. Tento značně nekonvenční pořad zaznamenal velký úspěch a série byla vysílána celé čtyři roky. Shandling si za ni odnesl několik nominací na cenu Emmy a mnoho cen Cable Ace Awards.

V roce 1990 se Shandling poprvé podílel na tvorbě HBO speciálu Stand up. Spolupráce se osvědčila, a tak mohl být Shandling dva roky poté přizván, aby podal pomocnou ruku při vytváření Larry Sanders Show. Z této talkshow se záhy stal jeden z nejsledovanějších pořadů Ameriky, který během šesti let existence nasbíral neuvěřitelných 78 nominací na cenu Emmy, dvě ceny pak získal přímo Shandling


Soška Emmy

Dnešní podoba sošky Emmy byla členy Akademie při výběru ze všech 47 návrhů původně zařazena až na poslední místo, a přesto má toto ocenění, patrně nejprestižnější v oblasti televizní kultury, již šestapadesát let stejnou tvář. Jejím otcem je designér a inženýr Louis McManus a tvrdí se, že hlavní předlohou a modelem světoznámé siluety se stala jeho manželka. Malá skulptura okřídlené ženy, která v rukách drží atom, se záhy stala symbolem úspěchu a uznání, přičemž znak křídel zde má zastupovat svět uměleckých múz a atom svět vědeckého rozmachu a poznání.

Poté, co byla McManusova soška nakonec vybrána, začal tuhý boj o její pojmenování. Původním návrhem, s nímž přišel člen Akademie Syd Cassid, bylo jméno „Ike“ – technické označení pro ikonoskopickou tubu, technický prvek z dob televizních prvopočátků.

Naneštěstí je tento název zatížen historickými konotacemi – Ike byla přezdívka Dwighta D. Eisenhovera – a Akademie usoudila, že méně známé jméno by bylo vhodnější. S dalším nápadem přišel jeden ze zakladatelů Akademie, její třetí prezident Harry Lubcke. Ten propagoval další technický termín – „Immi“. Právě z něj nakonec vzešlo ženské jméno Emmy – znak spojení technické preciznosti a ladu a půvabů pohlednější poloviny lidstva.
Každoročně je v chicagské společnosti R. S. Owens, kde se mimochodem rodí i prestižní Oscaři, vyrobeno na dvě stě kusů Emmy jen pro potřeby slavnostního ceremoniálů a dalších tři sta sošek pro různé regionální soutěže. Počet jednotlivých kategorií je variabilní, přesto žádná ze sošek nevyjde na zmar, všechny přebývající automaticky přecházejí do dalšího ročníku.

Okřídlená soška váží 4 a ¾ libry a je vyrobena z mědi, niklu, stříbra a zlata a pouze na výrobu samotné sošky, bez okras a rytí jmen, je potřeba pět a půl hodiny.


Informace zaslala Hanka Příhodová, PR coordinator HBO, ČR


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.09.2004 • Futbal na TV Markíza [ 2 ]
13.09.2004 • Magazín Popularis opět premiérově
13.09.2004 • Minimálne 10 % programu STV by mala tvoriť pôvodná tvorba
11.09.2004 • Italská a španělská fotbalová liga na obrazovkách Galaxie-sport [ 1 ]
11.09.2004 • Na hraně poprvé živě
10.09.2004 • Přijetí středečních novinek na ČT1

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist