Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 16:15:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Horký podzim s UPC – II.

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 12.08.2003


Před deseti dny jsme psali o tom, že společnost UPC ČR, a.s. chystá pro své abonenty řadu nových a zajímavých kanálů. Kromě filmového kanálu HBO2 zařadí do své nabídky určitě i kanál AXN a to americkou verzi, nevíme jen, zda to bude okamžitě hned po spuštění jeho distribuce společností HBO dne 17.října.


Na veřejnost se však dostaly informace o dalších novinkách. Jak jsme psali ve stejnojmenném článku, hovoří se ještě o dalších programech, které by UPC ráda zařadila do své nabídky. Údajně by to měly být dva kanály z holandské nabídky mateřské společnosti, možná jeden hudební kanál, jeden specializovaný program a také domácí, české soukromé rádio.

Doufali jsme, že nám to tiskový mluvčí UPC ČR, a.s. dr.František Malina potvrdí, případně doplní a zkonkretizuje. Takové kanály totiž UPC zařadila do oznámení o změně programové nabídky, kterou může provést poté, co Rada pro rozhlasové a televizní vysílání s ní vysloví předchozí souhlas.

Podle vedoucího Odboru informací, komunikace a zahraničních styků RRTV, dr.Pavla Baráka obdržela Rada oznámení o změně programové nabídky od UPC dne 25.7., a dle litery zákona, pokud o něm Rada nerozhodne do 30 dnů (to je do 24.8.), dojde automaticky k registraci od následujícího dne. To je 25.8., platí tzvn. pozitivní fikce. Vzhledem k tomu, že RRTV má své 16.zasedání až 26.8., dojde takřka jistě na onu fikci. Sporná bude jen registrace kanálu HBO2, který zatím není licencován v České republice. Ale to je záležitost HBO, nikoliv UPC.

A tak jsme se zeptali tiskového mluvčího UPC ČR, a.s. úplně konkrétně: „Podle našich informací jste vedle AXN a HBO2 žádali o registraci několika dalších programů. Které to jsou a kdy budou vysílány?“

Pan Malina nám odpověděl v 19. části UPC odpovídá: „Ano. Podaná žádost se týká především kabelové televize. Jde o jeden kanál určený pro muže a o kanál, který budou mít v oblibě naopak ženy. Dále se jedná o jeden specifický sportovní kanál, slovenský hudební kanál a o informační kanál. Žádost o registraci představuje pouze jeden z dílčích kroků v jednání, která vedeme s různými dodavateli, podobně jako s HBO. A stejně jako v tomto případě platí – nic není jisté. V tomto případě to platí dvojnásob. Jednání vedeme mnoho a celá řada jich končí bezúspěšně.“

Tedy nic konkrétního jsme se nedozvěděli, naopak vznikl další prostor ke spekulacím v diskusích pod články na našem webu. Jako satelitní fanoušky nás to zamrzelo, na druhou stranu chápeme postavení tiskového mluvčího. Jak on sám napsal: „Odpovědi tiskového mluvčího by měly vyjadřovat postoj společnosti. Prohlásím-li, že např. zařadíme určitý kanál a ono to „nedopadne“, ostuda by padla na celou firmu. Příliš deklarovaný zájem může také povzbudit dodavatele, aby požadoval vyšší cenu. Nemohu rovněž komentovat různé spekulace nebo fámy, které mají za cíl „průzkum bojem“. Vzpomeňte si jen na všechny informační šumy, které předcházely zařazení Galaxie sport…“

Tolik slova tiskového mluvčího na vysvětlenou. Ale přesto nám novinářská čest nedovolila se spokojit s tím, že budeme informovat o novinkách v nabídce kabelových či satelitních providerů až po jejich spuštění, nikoliv, jak je naším zvykem už v předstihu. Chtěli jsme, aby čtenáři webu satCentrum měli takové informace jako první.

A tak jsme pátrali dále – a nakonec jsme byli úspěšní. Už víme, s jakými programy počítá tento provider na rozšíření své nabídky pro nejbližší období. Protože předpokládáme, že i další významní operátoři na našem trhu - společnosti TESmedia a Intercable přijdou s podobnou nabídkou, můžeme napsat, že se abonenti českých kabelových sítí mohou těšit na horký podzim.

Společnost UPC ČR, a.s. chce zařadit (a podala proto oznámení o změně programové nabídky na RRTV) pro své abonenty tyto kanály:

- program akčních a dobrodružných příspěvků a zábavy, mozaiku filmů, sportu a klipů, odpovídajících životnímu stylu mladých lidí ve věku 18-34 let - AXN, který bude přebírat od distributora HBO ČR, vyrábí jej Sony Pictures Entertainment Company z USA.

- program pro moderní ženy s pořady o vaření, domově a zahradě, o ženské kráse a kosmetice, životním stylu, přináší zprávy ze světa show businessu, módy i erotiky - Club, který bude přebírat od mateřské společnosti UPC v Holandsku. Program je již v satelitní nabídce UPC Direct a vysílá v 10% času s českým dabingem.

- první a jediný televizní kanál na světě, který je zcela věnován extrémním sportům a životnímu stylu - Extreme Sports. Přináší adrenalinové sporty, věnuje se hudbě, módě a netradičnímu životnímu stylu, je určený především mladším divákům mezi 16 až 34 lety. Program bude přebírán od mateřské společnosti UPC v Holandsku a je již v satelitní nabídce UPC Direct.

- česky anebo slovensky dabovaný filmový kanál HBO2, který bude přinášet stejnou skladbu filmů, filmových dokumentů a koncertů, jako současný kanál HBO, ale v jiném čase a jiném složení a bude tak nabízet divákovi alternativní možnost výběru. Program bude přebírán od distributora HBO ČR.

- slovenský hudební kanál Music box, jehož náplň tvoří hitparády a písničky na přání, o kterých rozhodují diváci přímo svými telefonáty anebo zaslanými SMSkami. Program bude přebírán od společnosti CREA TV a je v současné době přenášen na satelitu Intelsat 707 v paketu Telenor Slovakia.

- Rakouský program TW 1, který přináší informace o počasí, cestovním ruchu a panoramatické snímky s aktuální situací některých turistických center v Rakousku, ale i v zahraničí. Program bude přebírán od rakouského providera ORF a je i dostupný na satelitu.

- Česká soukromá rozhlasová stanice Rádio HEY, jejímž majitelem je Czech Media Corporation (bývalý GES Holding), vysílá dosud terestricky v Praze na frekvenci 95,7 MHz.


Všechny tyto programy tedy UPC předložila RRTV, ale ani po souhlasu Rady není ještě stoprocentní, že se objeví v kabelových sítích či na satelitu. Za zařazení každého programu do kabelové sítě se platí a nakonec se tedy provider – společnost UPC může rozhodnout, že s určitým kanálem ještě nějakou dobu počká.

Pokud se jedná o satelitní distribuci, je situace trochu jiná. Provozovatelem paketu UPC Direct (DTH) je firma, která nemá sídlo na území ČR (jak víte, centrála UPC je v Amsterodamu) a ani up link nejde z území ČR. Odlišnost programů co do jazykových mutací není právně významná. Proto podle vedoucího Odboru informací, komunikace a zahraničních styků RRTV, dr.Baráka, nebyla zdejší Rada požádána ani nevydala oprávnění k převzatému vysílání UPC prostřednictvím družice, ani neregistruje změny, k nimž v paketu dochází.

Tolik poslední informace, kterou jsme pro vás zjistili, nyní budeme spolu s vámi sledovat, jak se bude vyvíjet „kauza“ licence pro kanál HBO2. Zůstaňte webu satCentrum i nadále věrni!


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.08.2003 • Premier League 2003/2004 na Galaxii sport
11.08.2003 • UPC odpovídá – 19. část - dokončení [ 7 ]
08.08.2003 • UPC odpovídá – 19. část [ 28 ]
03.08.2003 • Speedway World Cup 2003 na Galaxii-sport
24.07.2003 • Série DTM na Galaxii sport
09.07.2003 • Letná kampaň UPC Direct SR [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  hey 

12.08.2003 18:51 • petr
rádio HEY vysílá i na ostravsku a to na fr. 94,7. Vy pražácí to asi nevíte, co??
 
 
  AXN 

12.08.2003 14:04 • ashen
Na to AXN bych se celkem tešil jenom doufám že ta ”americká” verze bude mít anglickou zvukovou stopu. Protože podle webu axn nevysílá v severní ale pouze v jižní (latinské) americe a extra pro brazílii což podle mě znamená španělštinu a portugalštinu. V tom případě to možou vysílát zrovna v nářečí apaču protože vysledek by byl stejný a to, že bych rozuměl akorát buenos dias a howk (bledá tváři) :)
 
 
  Můj příspěvek 

12.08.2003 08:00 • Jirka
Vážená redakce, nevíte zda bude zařazen nebo zdali se uvažuje o zařazení programu MEZZO do UPC Direct? Děkuji
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist