Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 00:20:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Na český éter zaútočia nové TV

  Autor: I.Šimlovičová, Stratégie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 01.12.2004



V súvislosti s digitalizáciou vysielania chystajú česká verejnoprávna televízia ČT aj súkromné televízie Nova a Prima nové TV kanály. ČT plánuje spolu s Českým rozhlasom vytvoriť multiplex verejnej služby.


V ňom sa počíta celkom so štyrmi programami pre TV a s piatimi až šiestimi pre rozhlas. Ako povedal hovorca Českej televízie, spoločný multiplex ČT a ČRo je po obsahovej, ekonomickej aj technickej stránke tou najvýhodnejšou a najkomfortnejšou variantou. Pre jednotlivé kanály by neboli vyhradené frekvencie, ale pracovalo by sa s dátovým tokom ako celkom. ČT by tak mohla okrem štyroch plánovaných programov vysielať výnimočne aj na ďalšom kanály, napr. počas olympijských hier, či volieb.

Český rozhlas chce popri súčasných celoplošných rádiách pridať aj niekoľko nízkorozpočtových staníc, hudobnú stanicu pre mladých, či spravodajskú stanicu. Česká televize chystá na budúci rok spustenie dvoch nových programov – 24-hodinový kanál ČT3 zameraný na spravodajstvo a publicistiku a ČT4, ktorá má vysielať vzdelávacie a dokumentárne programy. Podľa vyjadrení analytika ČT Nikolaja Savického, ktoré uverejnil server česká média, spravodajský kanál ČT3 by sa mal formátovo líšiť od tých klasických, ako CNN alebo BBC. Kanál ČT4 zadefinovaný ako vzdelávací by sa mohol zdať podobný niektorým kanálom, ktoré ponúkajú káblové TV, ČT4 by však mala byť postavená z pohľadu vysielania pre školy alebo celoživotného vzdelávania.

„Nova má okrem súčasného programu záujem o ďalšie tri. Jeden z nich by mal byť zameraný na šport, ďalší na filmy,“ uviedla na konferencii o prechode na digitálne vysielanie Markéta Havlová z Novy. Podobu tretieho kanálu však ešte nechcela konkretizovať. TV Prima tiež nechcela zverejniť, aké zameranie by mali mať ňou pripravované nové TV kanály.

Prvé licencie pre riadne vysielanie by sa podľa vyjadrenia Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie mali udeliť na začiatku februára. Držitelia licencií musia svoje vysielanie spustiť do 360 dní. Podpredseda rady Jiří Šenkýř na spomínanej konferencii povedal, že ostrý štart digitálneho vysielania sa očakáva na budúcoročné Vianoce či začiatkom roka 2006.

Prechod na štruktúru štyroch programov však chápe ČT ako plynulý proces, nie ako zmenu skokom. „Preto aj finančné nároky na zavedenie digitálneho vysielania v multiplexe verejnej služby nestúpnu naraz, ale v závislosti na postupnom rozširovaní služieb TV divákom,“ povedal Martin Krafl, hovorca Českej televize.

Na rozšírenie počtu verejnoprávnych kanálov je však potrebná aj novelizácia zákona o ČT. Podľa toho súčasného vysiela verejnoprávna televízia iba na dvoch celoplošných kanáloch.

A aký to bude mať vplyv na reklamný trh? Ako povedal Nikolaj Savický pre server česká média, v prvej fáze by sa nemalo nič zmeniť. „V druhej fáze však očakávam zrýchlený nárast výdavkov do reklamy v televízii, pretože osloví nových inzerentov s možnosťou presného zacielenia. Reklama prestane byť jediným zdrojom príjmov pre komerčné televízie," domnieva sa Savický. Ďalšie príjmy by mohli plynúť z platených kanálov alebo rozšírených doplnkových služieb.


Zdroj: Ivana Šimlovičová, Stratégie on line, 30.11.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.12.2004 • Digitální Krumlov a jak dál?
30.11.2004 • Nedonošené digitální dítě má starostlivé rodiče
29.11.2004 • Nova chce být v multiplexu "A", podala žádost u RRTV
27.11.2004 • DVB-T v rýnsko-mohanské oblasti
26.11.2004 • Konvergence nebude
25.11.2004 • Rada a vedení ČT jednaly v Brně o programu a digitalizaci vysílání České televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist