Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 15:00:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

TV Nova se nepřihlásila do řízení na digitální licence

  Autor: Juraj Gerbery , e-mail: info@rozhlas.cz Přidané: 23.12.2004


Společnost CET 21 se do licenčního řízení na digitální vysílání nepřihlásila se svým současným plnoformátovým programem TV Nova. Podle právní expertízy, kterou si stanice nechala vypracovat, je stávající "analogová" licence způsobilá i pro digitální vysílání. Majitelé televize tak jdou do přímého střetu se záměrem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Předseda RRTV Petr Pospíchal již několikrát prohlásil, že současní komerční provozovatelé mohou vysílat pozemně digitálně jen v případě, že se do dnes již uzavřeného řízení přihlásí nebo požádají o výměnu technických parametrů - "analogových" za "digitální". TV Nova však zvolila strategii podobnou konkurenční Primě, která s ní ale u RRTV neuspěla. Požádala o přidělení "digitálních" kmitočtů mimo licenční řízení a to dokonce v multiplexu Českých radiokomunikací (ČRa), který má být určen České televizi a Českému rozhlasu. "Veřejnoprávní multiplex může vzniknout, ale teprve až bude zkoordinováno šest celoplošných multiplexů. Nyní nám jeho ukotvení v zákonu o elektronických komunikacích vadí. A RRTV nakonec ani nepřináleží rozhodovat, který z multiplexů bude veřejnoprávní," říká generální ředitel Novy Petr Dvořák. V případě, že RRTV nerozhodne ve prospěch Novy a nepřidělí ji pozici v celoplošném multiplexu ČRa, je televize připravena podat žalobu na její postup.

Ačkoli Nova protestuje proti nařčením, že brzdí digitalizaci, v případě neudělení nových "digitálních" kmitočtů nebude od 1.1.2005 ani v experimentálním vysílání Czech Digital Group. "Nova nedala souhlas na šíření signálu v experimentálních multiplexech," říká vedoucí odboru mediální legislativy TV Nova Markéta Havlová. "Ztratíme se taky z některých nabídek kabelových společností, protože ony přebírají signál z experimentálního digitálního vysílání," dodává Petr Dvořák.

Podle Petra Dvořáka není dostatečně připravena legislativa k zahájení řádného digitálního vysílání a RRTV měla počkat s vypsáním licenčního řízení až do okamžiku, kdy by bylo jasné znění Zákona o elektronických komunikacích. "Rada chtěla zvítězit v souboji o titul Otec české digitalizace," říká s nadsázkou Petr Dvořák a pokračuje: "Ani vládní koncepce není dostatečná, protože jen stručně popisuje situaci po roku 2006 a komerční provozovatele pak nemůžou vypočítat reální návratnost projektů," říká Petr Dvořák.

CET 21 vstoupila do licenčního řízení se čtyřmi novými projekty - Nova film, Nova seriál, Nova sport a Nova news. "Pro nás neznamená digitalizace navýšení reklamních příjmů, ale přizpůsobení se technologickému prostředí. Vyprofilovanému divákovi chceme nabídnout nový program a nové stanice chceme využít na testování formátů určených do vysílání TV Nova," opisuje plány Petr Dvořák.

Nova news by měla nejdříve vysílat 12 hodin denně, později 16 a nakonec celodenně. Má se jednat o protipól veřejnoprávnímu kanálu a kvůli němu postaví Nova regionální studia v Brně a v Ostravě.

Nova film by měl vysílat ve formátu 16:9 a při jeho sestavování bude televize vycházet z nevyužité knihovny, kterou nakupuje přes AQS.

Nova seriál má obsahovat reprízy úspěšných nováckých seriálů. Součástí mají být také dokumenty z oblasti přírody, vědy nebo techniky.

Neproblematičtějším z hlediska finančních investic je kanál Nova sport. "Televizní práva pro sportovní přenosy jsou levnější pro kabelovou distribuci. Rozhodně počítáme s využitím práv k dvěma následujícím sezónám České fotbalové ligy," konstatuje Petr Dvořák. Na nové kanály, a především na ten sportovní, má být navázána doplňková služba ve formě sázkových her.

CET 21 žádá o licence pro celoplošné vysílání, program je připravena spustit rok po udělení licence. Tržní podíl nových stanic by se měl pohybovat na úrovni 5 až 7 procent. Kvůli rozšíření vysílání Nova prozatím nehodlá rozšiřovat personální zázemí.


Zdroj: Juraj Gerbery, www.rozhlas.cz/digitál, 22.12.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.12.2004 • Digitálna televízia bude do 10 rokov povinná [ 4 ]
22.12.2004 • Průběh zavádění DVB-T v rýnsko-mohanské oblasti
22.12.2004 • V pondelok odštartovalo digitálne vysielanie vo Zvolene
07.12.2004 • Plánovací setkání DVB-T v Polsku
03.12.2004 • Zavedenie DVB-T na Slovensku bude problematické [ 5 ]
03.12.2004 • Digitální Krumlov a jak dál?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Krásný záměr jak pozdržet DVB ... 

26.12.2004 09:12 • juzek
Krásný záměr jak pozdržet DVB-T co nejdéle a nazbírat penízky z mediálního koláče! Logický podnikatelský tah Novy jen jsem zvědav zda budou vyslyšeni RRTV a bude jim přidělen další balíček peněz
 
 
  Rada by měla za licenci pro No ... 

25.12.2004 16:35 • Pavel
Rada by měla za licenci pro Novu stanovit tu samou cenu jakou zaplatil český stát CME. CME by neměla dostat zdarma žádnou licenci.
 
 
  brzda 

23.12.2004 20:22 • kubisek
Tak to je paráda. Nova kritizuje radu za unáhlenost, ale v CDG nebude vysílat. Už se těším na zaduchovanou a takřka nesledovatelnou Novu. Inu, co by člověk chtěl za 1000 Kč pro voňavkáře Laudera....
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist