Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 11.05.2024 - 14:17:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitálna televízia bude do 10 rokov povinná

  Autor: SME.sk , e-mail: info@sme.sk Přidané: 23.12.2004


Prví diváci na Slovensku už majú prístup k televíznemu vysielaniu v digitálnej kvalite. Po Košiciach spustili súkromné spoločnosti digitálne vysielanie v Banskej Bystrici. Zatiaľ ide len o obmedzené vysielanie, ktoré má odhaliť jeho technickú kvalitu. V digitálnej kvalite sú len štyri slovenské programy a diváci nemajú možnosť využívať ďalšie výhody káblovej televízie. Ale v nasledujúcich rokoch by sa mal digitálny televízny signál i s doplnkovými službami rýchlo šíriť. Najneskôr v roku 2015 digitálne vysielanie úplne vytlačí analógové.


Nereálne očakávania

Dovtedy si digitalizácia vyžiada investície šíriteľov signálu i divákov. Podmienkou digitálneho príjmu je zariadenie set top box. Diváci, ktorí budú chcieť digitálny signál, si ho budú musieť kúpiť. Ceny sa začínajú pri sume okolo 55 eur, čiže 2 200 korún. Kábloví operátori sa však obávajú, že málokomu sa bude chcieť investovať toľko peňazí. Pri zavádzaní digitálnej televízie v zahraničí, napríklad v Holandsku, nemali diváci záujem o set top boxy, ani keď im operátor zaplatil polovicu jeho ceny. Poskytovatelia signálu sú však od záujmu divákov závislí. "Miliónové investície do modernizácie a následný nezáujem klientov o digitálnu televíziu spôsobili v sektore vlnu krachov a akvizícií," upozornil Robert Ťavoda, prevádzkový riaditeľ UPC Slovensko, ktorému sa do digitálneho vysielania zatiaľ veľmi nechce.

Záujem divákov v zahraničí príliš nepresvedčila vyššia kvalita signálu, ktorá je na bežných televízoroch sotva postrehnuteľná. Nijako výnimočným lákadlom neboli ani doplnkové interaktívne služby, napríklad elektronický sprievodca programami alebo video na objednávku.

Podľa Ťavodu treba divákov presviedčať vysvetľovacou kampaňou a takisto dotovaním set top boxov. Účasť štátu v tejto kampani zatiaľ nie je jasná. "Odpovede na otázky prinesie práve pilotný projekt digitálneho vysielania," povedal riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Peter Abrahám. Rada projekt digitalizácie terestriálneho vysielania zastrešuje.


O chvíľu len digitálne

Skôr, či neskôr si však set top box bude musieť kúpiť každý. Od roku 2015 sa má v Európskej únii vysielať iba digitálne. Tak sa totiž znásobí vysielací priestor, ktorý v niektorých európskych krajinách začína chýbať. Dnes sa vo svete vysiela celkovo približne desaťtisíc televíznych programov.

Abrahám odhaduje, že na Slovensku by sa malo terestriálne digitálne vysielanie naostro spustiť niekedy po roku 2006. Na zakúpenie pomerne drahého digitálneho prijímača budú mať ľudia čas ešte ďalších deväť rokov. "Dnes používané (analógové) vysielanie vypneme, tak ako požaduje Európska únia, teda až v roku 2015. Dovtedy bude fungovať súbežne s digitálnym," vysvetlil Abrahám.

Na vynútenú modernizáciu sa pri predpovedaní vývoja trhu digitálnych prijímačov spoliehajú aj analytici. Podľa analytickej skupiny iSuppli by sa mal počet dodávok digitálnej zvýšiť v priebehu nasledujúcich štyroch rokov z tohtoročných 19,9 milióna dodávok na 86,6 milióna v roku 2008. Tržby dodávateľov by sa tak mali v spomínanom období zdvojnásobiť, z 31,4 miliardy na 62,8 miliardy dolárov.

Ďalšia výskumná agentúra, Datamonitor, predpokladá, že Európsky trh digitálnej televízie sa zvýši z vlaňajších 31 miliónov domácností na 89 miliónov v roku 2007. Dokonca sa nazdáva, že Európa by mohla v nasledujúcich rokoch predbehnúť svetovú jednotku Spojené štáty. (dc)


Čo je to digitálne vysielanie?

V súčasnosti už všetky slovenské televízie a rádiá vysielajú digitálne. Vysielače však takýto signálu šíriť nedokážu, preto ho vysielatelia musia meniť na analógový. Až v takejto podobe ho potom môžu chytať rádiá a televízory. Prechod na digitálne vysielanie si preto vyžiada výmenu dnes používaných analógových vysielačov za nové, digitálne.

Prenosovú sieť digitálnych antén budú za vlastné peniaze financovať komerčné firmy. Na prevádzkovanie siete musia mať povolenie od Telekomunikačného úradu a licencie na šírenie televíznych programov a rádií dostanú od Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Testovanie digitálneho vysielania začala na Slovensku v novembri v Košiciach firma Telecom Corp. V pondelok sa pridal Slovak Telecom, ktorý začal pilotne vysielať v Banskej Bystrici, ku ktorej onedlho pribudne Zvolen. Na západe Slovenska by mal pilotný projekt prebiehať v Bratislave. Telekomunikačný úrad však zatiaľ nevybral firmu, ktorá bude testovať digitálne vysielanie televízie v hlavnom meste. Testovanie vysielania by malo trvať tri roky a bude stáť 85,2 milióna korún. Potom sa vyberú firmy, ktoré budú digitálnu televíziu a rádiá šíriť naostro.


Čo je to Set Top Box?

Digitálne prijímače alebo set top boxy nie sú na Slovensku žiadnou novinkou. Majú ich napríklad všetci zákazníci UPC, ktorí televízne stanice prijímajú zo satelitu, teda majú na balkóne parabolu. Okrem satelitných, ktoré sa na celosvetovom predaji podieľajú vyše 60 percentami, existujú ešte káblové a terestriálne digitálne prijímače. Všetky menia digitálne programy šírené zo satelitu, káblovou televíziou alebo terestriálne, teda anténami po zemi, aby sa dali pozerať aj na bežnom televízore.


Zdroj: (dc), SME.sk, 22.12.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.12.2004 • TV Nova se nepřihlásila do řízení na digitální licence [ 3 ]
22.12.2004 • Průběh zavádění DVB-T v rýnsko-mohanské oblasti
22.12.2004 • V pondelok odštartovalo digitálne vysielanie vo Zvolene
07.12.2004 • Plánovací setkání DVB-T v Polsku
03.12.2004 • Zavedenie DVB-T na Slovensku bude problematické [ 5 ]
03.12.2004 • Digitální Krumlov a jak dál?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  btw, este otazka 

03.09.2007 16:25 • Vlado
aku antenu pouzivas?
 
 
  milan 

03.09.2007 16:24 • Vlado
Milan, nasou sancou je, ze okolite krajiny najma Rakusko, Cesko a Polsko prejdu do 2-3 rokov (Rakusania uz tento rok) na plny digital a vyhulia svoje vysielace na plny vykon. To moze znamenat rusenie nasich starych analogovych frekvencii (vid ceske Domazlicko), co by malo vies uz (snad) konecne k tomu, ze slovenski (ne)kompetentni konecne pohnu zadkom a zacnu urgentne digitalizaciu riesit. Zla sprava je, ze to este moze potrvat roky, kym sa spamataju...
 
 
  problém je kopcovitý terén 

03.09.2007 12:04 • milan
bývam pri zvolene, 7km, a pri skúške set-top-boxu som našiel cca 10% signál,čo v praxi znamená tmu.
susedia, ktorí majú okolo 50%, pri horšom počasí nemajú tiež žiadny obraz.
ostáva satelit, ale nechápem prečo mám ešte platiť za prístup.kartu.
ale digitál-terestrial, bude na každom večšom kopci?či ako to bude?
 
 
  Politické elity 

29.06.2007 11:11 • Chupacabras
Teraz je rok 2007. Keď pozerám tie termíny, ktoré su tu uvedené, tak mi je do smiechoplaču...
Dôležitejšie je najskôr povyhadzovať ľudí a dosadiť tam svojich kámošov, ako sa venovať riešeniu problémov (týka sa HZDS, SNS a Smeru)...
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist