Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 11.05.2024 - 19:04:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Obyvatelia Slovenska trávia Vianoce zväčša sledovaním televízie

  Autor: PR Press UPC Slovensko , e-mail: post@upc.sk Přidané: 02.01.2005


Takmer 64 percent obyvateľov Slovenska považuje televízny program vysielaný počas Vianoc za lepší než ten, ktorý televízie ponúkajú počas zvyšku roka. Slováci vo vianočnom období pritom najradšej pozerajú klasické rodinné filmové rozprávky, za najobľúbenejšiu považujú Tri oriešky pre popolušku (53 percent), Mrázik (40,4 percenta) a S tebou ma baví svet (36,9 percenta). Vyplýva to z prieskumu, ktorý na Slovensku a v ďalších 10 krajinách uskutočnil poskytovateľ služieb káblovej televízie, internetu chello telefónu a digitálnej televízie, spoločnosť UPC. Na Slovensku spoločnosť UPC pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti UPC Slovensko, s.r.o., poskytujúcej služby káblovej televízie a internetu chello.

Prieskum bol uskutočnený v 11 európskych krajinách, v ktorých spoločnosť UPC poskytuje služby káblovej televízie (Holandsko, Belgicko, Nórsko, Švédsko, Rakúsko, Rumunsko, Francúzsko, Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko) na vzorke 4950 respondentov (450 respondentov v každej krajine). Prieskum bol zameraný na vianočné zvyky v jednotlivých krajinách a na televízne správanie sa obyvateľov týchto krajín počas vianočných sviatkov. Ide o jeden z najrozsiahlejších doposiaľ vykonaných prieskumov verejnej mienky tohto druhu. Na Slovensku uskutočnila prieskum spoločnosť Opinion Window, člen Research International metódou face to face pri dodržaní pravidiel reprezentatívnosti z hľadiska pohlavia, veku a trvalého bydliska.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že až 76,5 percenta Slovákov oslavuje Vianoce výlučne doma v kruhu rodinných príslušníkov, v spoločnosti 5 až 10 osôb, najčastejšie však spolu s ďalšími 2 až 4 osobami. Viac času doma počas Vianoc strávia iba obyvatelia Českej republiky, kde na túto otázku odpovedalo kladne až 82,1 percenta opýtaných. Pritom v spoločnosti členov rodiny aj priateľov plánuje osláviť tohtoročné Vianoce len 8,4 percenta slovenských respondentov. Ozdobený vianočný stromček bude mať tohto roku vo svojich domoch a bytoch takmer 95 percent Slovákov, čo je o 10 percent viac než je európsky priemer. Spomedzi uvedených krajín je stromček neodmysliteľnou súčasťou Vianoc najviac v Poľsku, kde bude dotvárať vianočnú atmosféru až u 97,6 percenta opýtaných.

Väčšinu času počas nadchádzajúcich Vianoc bude sledovaním televízneho programu podľa výsledkov prieskumu tráviť až 53,2 percenta obyvateľov Slovenska. Je to najviac v porovnaní s ostatnými 10 európskymi krajinami Slovensko, pričom európsky priemer je 27,2 percenta. Bez televízie by Vianoce nechcelo tráviť až 72,6 percenta slovenských respondentov. Za „televízny národ“ možno označiť aj Čechov, kde na otázku, či väčšinu času strávi sledovaním TV programu, odpovedalo 45,5 percenta respondentov. Najmenej času pri televízore budú tieto Vianoce tráviť vo Francúzsku (8,9 percenta).

Televízny program vysielaný počas Vianoc považuje za lepší než ten, ktorý televízie ponúkajú počas zvyšku roka, až 63,9 percenta opýtaných Slovákov. Je to percentuálne najviac v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami, kde sa prieskum uskutočnil. Podľa prieskumu by zároveň až 74,4 percenta Slovákov privítalo počas Vianoc viac pôvodných slovenských programov. Pred tzv. blockbustermi (filmové hity) pritom Slováci počas sviatkov preferujú klasické rodinné filmy s vianočnou tematikou a za najobľúbenejšiu považujú rozprávku Tri oriešky pre Popolušku. V Českej republike označilo vianočný televízny program za lepší 54,1 percenta opýtaných, pričom klasické filmové rozprávky preferuje 57,9 percenta opýtaných.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že podľa mienky väčšiny Slovákov (78 percent) by počas Vianoc nemali byť vysielané programy obsahujúce scény násilia. Tento názor zdieľa aj väčšina Čechov (77,4 percenta), Poliakov (81,5 percenta) a Maďarov (91,3 percenta). Slovenskí televízni diváci podľa výsledkov prieskumu na Vianoce uprednostňujú program komerčných televíznych staníc (25,5 percenta respondentov) pred ponukou verejnoprávnych kanálov (11,2 percenta). Športové programy nechce na Vianoce sledovať až 70,6 percenta slovenských respondentov, v Česku 67,6 percenta opýtaných. Najviac by šport na televíznych obrazovkách počas Vianoc privítali Nóri, kde by športové programy počas sviatkov chcelo pozerať 50,4 percenta respondentov.

Vianočný televízny príhovor najvyšších ústavných činiteľov považuje za dôležitý podľa výsledkov prieskumu len jedna tretina Slovákov (33,8 percenta respondentov). Najviac považujú takéto príhovory za dôležité v Poľsku (57,7 percenta opýtaných), Nórsku (53,2 percenta) a Rumunsku (49 percent). Najmenej sa na túto otázku kladne vyjadrili vo Švédsku (17,3 percenta) a v Českej republike (19 percenta opýtaných).

Slovensko je podľa výsledkov prieskumu druhou najreligióznejšou krajinou (hneď za Poľskom) spomedzi uvedených 11 krajín. Náboženský program na televíznych obrazovkách počas Vianoc sleduje podľa výsledkov prieskumu 36,4 percenta Slovákov. Až 60,7 percenta opýtaných sa zároveň vyjadrilo, že na Vianoce idú do kostola. Viac je to len v Poľsku, kde na Vianoce chodí do kostola až 90,7 percenta opýtaných a náboženské televízne relácie sleduje 19,5 percenta opýtaných. V Českej republike sleduje náboženský program na Vianoce 10,3 percenta respondentov a do kostola chodí 25,9 percenta respondentov prieskumu.


Zdroj: PR Press UPC Slovensko, 20.12.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.01.2005 • Pořady televize Nova u diváků zvítězily
31.12.2004 • Hlavné správy od januára na TA3 [ 4 ]
30.12.2004 • Exklusivní hosté pořadu Otázky Václava Moravce – 2. ledna 2005
30.12.2004 • Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause natočí TV Nova [ 2 ]
29.12.2004 • Novoroční Krásný ztráty speciál
29.12.2004 • Rok volby přichází!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist