Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 06:47:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

RRTV schválila zprávu o digitalizaci

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 24.01.2005


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání již vypracovala a na svém 2. letošním zasedání schválila zprávu o digitalizaci, kterou si na prosincové schůzi vyžádala Poslanecká sněmovna. Zpráva má podle informací členů vedení RRTV v zásadě rekapitulační charakter a je doplněna množstvím příloh. Samotná zpráva byla předána Poslanecké sněmovně a měla by být projednána na řádném zasedání od 8.2. Do té doby není text zprávy k dispozici, nicméně po jejím projednání již bude součástí Výroční zprávy RRTV za rok 2004. Práce na této Výroční zprávě jsou v plném proudu, zpráva musí být podle zákona předložena Poslanecké sněmovně do konce února. Jde tedy v obou případech o pohled zpět, na rok 2004. Na rozdíl například od americké regulační instituce FCC, která při bilančním projednání výsledků práce v roce 2004 vyhlásila tradičně i priority a hlavní strategické záměry pro další období. U nás zatím nic takového není zvykem.

Další vývoj v roce 2005 tedy bude zřejmě pokračovat dál standardním způsobem. Licenční řízení na nové digitální programy spějí k veřejným slyšením, do pátku 21.1. mají vyzvaní žadatelé doplnit chybějící údaje ve svých projektech a žádostech a hned po kompletaci a vyhodnocení úplnosti přihlášek mohou být oznámeny termíny slyšení. Kuloárové pochyby, že RRTV nebude mít dostatek hlasů pro udělení licencí (podle zákona 9 hlasů), jsou již podle několika zdrojů minulostí a rýsují se již první favorité pro udělení licencí. V dohledné době by mohly být licence uděleny. Lhůta pro zahájení vysílání je stanovena do 360 dnů. Tomu ale mohou předcházet ještě náročné přípravy na zahájení vysílání a dohoda o finančních podmínkách šíření programu s operátory, přidělenými podle plánu RRTV.

RRTV nařídila tzv. ústní jednání se zástupci ČTÚ, České televize a Českého rozhlasu spolu s provozovatelem digitální sítě „A“ Českými radiokomunikacemi, které předvolala na 2. letošní zasedání 18.1. Jednání je vedeno v režimu správního řízení a proto Rada nemůže poskytovat žádné informace. V další fázi by údajně měli být pozvání zástupci celoplošných komerčních televizí. Jednání ještě není ukončeno, ale podle všeho jde o hledání cesty k obsazení multiplexu „A“ a také jak po všech dosavadních zpochybněných odmítnutí umožnit případný vstup celoplošných televizí do digitálního vysílání (kromě opakované podzimní výzvy k účasti v soutěži s dalšími více jak 50 žádostmi). Jednou z diskutovaných variant je využití dnes duplicitních a přebytečných nebo v budoucnu uvolněných kmitočtů programu ČT2 pro doplnění stávajících omezených kmitočtových sítí nebo pro brzké vytvoření základů další sítě. Současně ještě není uzavřena údajně ani varianta společného dočasného umístění všech celoplošných programů v dosud volné síti.

V průběhu ledna 2005 došlo i ke změně na postu vedoucího Úřadu RRTV, kde Mgr. M.Kučeru vystřídal Ing.F.Bartoš. Hned od prvních dnů dochází k reorganizaci celého úřadu s personálními změnami , včetně okamžitého odchodu několika pracovníků.

Pokračují také jednání o legislativě. Většina návrhů zákonů po schválení Sněmovnou je doplněna o další pozměňovací návrhy v Senátu a vrací se zpět k projednání v Poslanecké sněmovně (Novela Zákona o České televizi, Zákon o elektronických komunikacích… ad.). Do vlády míří formální návrh „digitální“ novely mediálního zákona, který by měl být základem pro vytvoření komplexní úpravy pro digitální vysílání. Záměr Ministerstva informatiky navazuje na dohodu a rozhodnutí ve Sněmovně o dočasném vynětí příslušné části z návrhu Zákona o elektronických komunikacích. Novela by mohla být projednávána v prvním čtení již na únorové schůzi PSP a v případě souhlasu přidělena pro jednání příslušným parlamentním výborům.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 21.1.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.01.2005 • DVB-T zahájí v Bavorsku
05.01.2005 • Další vysílač DVB-T v Polsku [ 1 ]
23.12.2004 • Digitálna televízia bude do 10 rokov povinná [ 4 ]
23.12.2004 • TV Nova se nepřihlásila do řízení na digitální licence [ 3 ]
22.12.2004 • Průběh zavádění DVB-T v rýnsko-mohanské oblasti
22.12.2004 • V pondelok odštartovalo digitálne vysielanie vo Zvolene

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist