Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 18:20:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Oscarové nominace 2005: žádná překvapení se nekonají. Česká republika přišla zkrátka

  Autor: PR Přidané: 27.01.2005



V časných ranních hodinách úterý 25. ledna se filmový svět konečně dočkal. Z úst herce Adriena Brodyho a Franka Piersona, předsedy Akademie, která Oscary uděluje, zněla od 05:30 hodin kalifornského času jména těch, kteří mohou začít pomalu pilovat své děkovné proslovy.

Bokovka (celkem 5 nominací), Letec (11), Million Dollar Baby (7), Ray (6) a Země Nezemě (7). Takhle vypadá seznam pěti filmů nominovaných v hlavní kategorii.

Don Cheadle (Hotel Rwanda), Johnny Depp (Země Nezemě), Leonardo Di Caprio (Letec), Clint Eastwood (Million Dollar Baby) a Jamie Foxx (Ray) - takto sestava herců v hlavní roli.

A takto hereček: Annette Beningová (Být Julií), Catalina Sandino Moreno (Maria Milostiplná), Imelda Stauntonová (Vera Drake: Žena dvou tváří), Hilary Swanková (Million Dollar Baby) a Kate Winsletová (Věčný svit neposkvrněné mysli).

O ceny za vedlejší role se utkají: Alan Alda (Letec), Thomas Haden Church (Bokovka), Jamie Foxx (Collateral), Morgan Freeman (Million Dollar Baby) a Cliwe Owen (Na dotek). Seznam je s výjimkou Alana Aldy (na místě Davida Carradinea za Kill Bill 2) zcela totožný s nominacemi na Zlatý glóbus.

Stejně tak ženská kategorie: Meryl Streepovou (Mandžuský kandidát) nahradila Sophie Okonedo (Hotel Rwanda), jinak je seznam stejný. Šanci na prvního Oscara mají ještě Cate Blanchettová (Letec), Laura Linneyová (Kinsey), Virginia Madsenová (Bokovka) a Natalie Portmanová (Na dotek).

Jako nejlepší režiséři roku byli vyhlášení Clint Eastwood (Million Dollar Baby), Taylor Hackford (Ray), Mike Leigh (Vera Drake: Žena dvou tváří), Alexander Payne (Bokovka) a Martin Scorsese (Letec).

Cenu za původní scénář mohou dostat snímky Hotel Rwanda, Letec, Úžasňákovi, Vera Drake: Žena dvou tváří a Věčný svit neposkvrněné mysli. Za adaptovaný scénář pak Bokovka, Million Dollar Baby, Motorcycle Diaries, Před soumrakem a Země Nezemě.

Česká republika nebude mít zástupce mezi nejlepšími zahraniční filmy. Producent filmu Horem Pádem, který byl do klání vyslán, Ondřej Trojan, k tomu řekl: „Nemůžeme pořád lízat smetanu! Pro nás je to podnět na další práci – Kráska v nesnázích a jiné projekty, které připravujeme. A nic to nemění na naší ambici jednoho krásného dne toho plešatého kudrnáče přivést do naší rozesmátý répy. Celému zbytku filmového světa navzdory!“

Vybírat budou v této kategorii akademici z filmů Hlas moře (Španělsko), Slavíci v kleci (Francie), Der Untergang - Pád třetí říše (Německo), As It Is In Heaven (JAR) a Så som i himmelen (Švédsko).

Opět jsme se tedy nedočkali překvapení: loňské americké sezóně vládly (vždy vděčné) životopisné snímky Letec, Ray a (pohádkově laděná) Země Nezemě, boxerské drama Million Dollar Baby, drama o lidských vztazích Na dotek a komedie Bokovka a Věčný svit neposkvrněné mysli. Všechny filmy získaly mnoho jiných cen či alespoň nominací – Oscar mezi nimi nemůže chybět.

Který film nakonec získá Oscara, o tom je možné jen spekulovat. Budou se akademici držet osvědčeného schématu, který platí už několik let? Zvítězí dramata nesoucí morální, výchovný podtext a často zpracovaná na základě pohnutých osudů nějaké významné osobnosti (tedy Letec a Ray)? Anebo konečně pevnou linii prolomí originální, bohužel však pouze „jen“ komediální filmy (tedy Bokovka)?

Výsledky předchozích ročníků napovídají více než jasně, jaké jsou preference akademiků. Ztraceno v překladu (2003), Moulin Rouge (2001), L.A – Přísně tajné (1997), Rozum a cit (1995), Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994) ad. – všechny tyto velmi ceněné snímky se musely spokojit pouze s Oscarem za scénář nebo vyšly úplně naprázdno.

Žádné závěry nelze vyvozovat ze Zlatých glóbů, které se udělovaly minulý týden. V hlavní kategorii filmů a hereckých výkonů v hlavní roli jsou totiž rozdělené na dramata a komedie/hudební filmy. Bokovka tedy sice získala Zlatý glóbus jako nejlepší film (a za scénář), zdali má šance i na Oscarech, to vůbec není jisté.

Jedinou zárukou pro některé nominované může být známý fakt, že Akademie miluje oslnivé debuty dosud „necharakterních“ herců na poli vážných filmů (viz např. loňská vítězka Charlize Theronová za Zrůdu, Halle Berryová za Ples příšer, Nicolas Cage za Leaving Las Vegas…). Jamie Foxx tedy za své dokonalé převtělení se do kůže nedávno zesnulého Raye Charlese má Oscara téměř v kapse.

Pikantní je opakování „souboje“ mezi herečkami Hilary Swankovou a Annette Beningovou z roku 2000, kdy byly nominovány za Kluci nepláčou resp. Americkou krásu. Obě dámy měly tehdy šance úplně stejné, více ovšem přesvědčila Swanková v dramatu natočeném podle skutečného příběhu transexuální dívky Teeny Brandonové. Je možné, že letos se karty obrátí, a Beningová si k Zlatému glóbu a dalším cenám, které už obdržela za roli pěvecké divy Julie Lambertové, na poličku postaví i sošku nejvýznamnější.

V nastávajících dnech budou potenciální oscaroví vítězové tématem číslo jedna ve všech kulturních rubrikách. Ať si o šancích toho kterého kandidáta myslíme cokoli, na skutečné výsledky si musíme počkat až do 28. února 02:00 hodin středoevropského času. Přímý přenos u nás a na Slovensku uvede filmový kanál HBO. Moderátory pořadu budou František Fuka a Tomáš Baldýnský.

Kompletní seznam nominací naleznete na oficiální stránce Oscarů www.oscar.com.

Odkaz na stránkách HBO: http://hbo.mediacapitol.com/oscar



Kateřina Vlková, hbo.cz, tiskový servis: Pavlína Fechterová, 2media.cz, 26.1.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.01.2005 • Rodinná pouta budou pokračovat druhou řadou. Počet diváků včerejšího dílu překonal dvoumiliónovou hranici
28.01.2005 • Střední školy zvolí Největšího Čecha
27.01.2005 • Rodinná pouta opět překonala rekord
26.01.2005 • Nova oslaví 100. výročí narození Jana Wericha
26.01.2005 • Nominace na Největšího Čecha jdou do finále
26.01.2005 • Oslavy v Osvienčime na TA3 – štvrtok 27. januára

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist