Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 20:18:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Connected Planet: Bezdrátová domácnost v roce 2004

  Autor: Josef Komárek, Technet , e-mail: joe@technet.cz Přidané: 14.09.2003


Sedíte doma na pohovce, žena se k vám láskyplně tulí a společně sledujete nejnovější hit z internetové videopůjčovny. Uprostřed napínavé scény manželka znejistí, chmátne po ovladači a přepne kanál - signál z bezdrátové kamery ji uklidní, malá klidně spinká a nic jí neschází. Odskočí si tedy do kuchyně pro trochu sodovky, zatímco vy si z domácího serveru přehráváte sestřih dohrávky ligového kola. Několika stisky tlačítek pak bleskurychle vymažete e-mail od známého, který vás i v tuto nekřesťanskou hodinu láká na zlatavý mok, a vracíte se k satelitu anebo ke streamovanému filmu...

Prosíťovaná zeměkoule

Taková domácnost již není vůbec daleko. Jak jsme se mohli přesvědčit na nedávno skončeném veletrhu IFA 2003, orientace výrobců spotřební elektroniky na multimédia a bezdrátovou komunikaci je velmi rozšířeným trendem. Nové standardy Wi-Fi nabízejí stále širší přenosové pásmo a zařízení jsou tím pádem schopna přenést v jednom okamžiku větší a větší množství dat.

Společnost Philips postavila na těchto technologiích celou firemní strategii, kterou nazvala ”Connected Planet”. Cílem je propojit každodenně používané výrobky spotřební elektroniky s tím nejmodernějším, co může odvětví v současnosti nabídnout. Philips si ke spolupráci pozval přední telekomunikační společnosti, mj. Deutsche Telekom, British Telecom či Telecom Italia, a další operátory např. z Belgie, Dánska či Španělska. ”Podstatou propojené planety je skutečnost, že se lidé zbaví stávajících technologických omezení. Díky tomu, že technologie širokopásmových, bezdrátových a digitálních médií jsou čím dál tím dostupnější a mají rostoucí počet funkcí, můžeme spotřebitelům poskytnout snadný přístup k zábavě, informacím a službám,” dodává k vizi Gottfried Dutiné, výkonný ředitel společnosti Philips Consumer Electronics, a sám ji nazývá třešničkou na dortu ve firemní strategii.


Elektronika bez drátů

Může se to zdát jako prazvláštní mišmaš, ale Philips bude ve svých výrobcích používat tři bezdrátové protokoly: standardizované WiFi (802.11g), BlueTooth a také vlastní řešení Near-Field Communications. Na WiFi jsou založeny produkty modelové řady Streamium (první z nich, Hi-Fi věž s ethernetem se už prodává), zbylé dvě technologie budou použity ve výrobcích řady Nexperia, kde najdeme například televizor s harddiskovým rekordérem a přijímačem internetového vysílání.

V řadě Streamium se dočkáme kompletního systému domácí zábavy MC-6000i a bezdrátového multimediálního přijímače SL400i, zvaného též Wireless Multimedia Receiver. Obě zařízení umožňují bezdrátový přenos videa, hudby a dalších médií přímo z internetu nebo lokálních počítačů a mohou distribuovat signál pro televizní přijímač či vzduchem jinému zařízení v dosahu. Oba modely byly představeny na veletrhu IFA 2003.

Lákadlem je ovládací centrum iPronto, podobné malému TabletPC s dotykovým displejem. Je to však bezdrátová konzole, která v sobě kombinuje kontrolu nad audio/video přístroji a celou automatizovanou domácností (regulace světla, ovládání bezpečnostních kamer, klimatizace atd.), a to jak prostřednictvím WiFi, tak i klasického infračerveného signálu. Ve spojení se základnou jej lze využít také k prohlížení internetových stránek.


Blízká budoucnost

Produkty z Propojené planety se objeví na trhu začátkem roku 2004. Jsme velice zvědavi, jaká bude odezva v Česku, protože využití přístrojů s takovým potenciálem je na českém internetu zhola nemožné. Radovat se mohou uživatelé kabelových přípojek či WiFi sítí, naopak Český Telecom by se měl chytit za nos a ve spolupráci s Philipsem se pokusit vytvořit stejné podmínky, jaké má projekt Propojená planeta v západních zemích.


Zdroj: Josef Komárek, www.technet.idnes.cz, 10.9.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.09.2003 • Evropa se od nového roku dočká první digitální televize [ 3 ]
13.09.2003 • Channel Five má po sedmi letech zisk
09.09.2003 • Mezinárodní digitální programy mohou předstihnout ve sledovanosti BBC 1
01.09.2003 • Britská ITV má velké problémy
29.08.2003 • Může parlament zasáhnout?
25.08.2003 • Tragická exploze brazilské rakety VLS-3

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist