Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 03:07:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Záhadná "východní skříňka" EastBox

  Autor: (MIŠ), Ekonom, M&M , e-mail: info@mam.cz Přidané: 26.09.2003


Na internetovém serveru Marketing & Media byl včera uveřejněný článek Záhadná ”východní skříňka” EastBox, převzatý z včerejšího Ekonoma. Jako autor byla uvedena jen značka (MIŠ). Protože nám do redakce volal v tomto týdnu novinář, který se představil jako Milan Šmíd, a chtěl od nás nějaké další informace o EastBoxu, domníváme se, že se jedná o autora tohoto článku. Jeho příspěvek otiskujeme v plném znění.


Záhadná ”východní skříňka” EastBox

Před dvěma lety, v prosinci 2001, získala brněnská společnost EastBox Digital vysílací licenci se slibem, že nabídne majitelům satelitních digitálních přijímačů jako placenou službu 18 nových televizních programů převážně v češtině a slovenštině. Již tenkrát se objevily pochybovačné hlasy, zda takový projekt může uspět na trhu, na kterém od roku 2000 česká kabelová jednička UPC nabízí podobnou službu UPC Direct.

EastBox nestihl dvanáctiměsíční lhůtu, ve které držitel televizní licence podle zákona musí začít vysílat. Požádal o posunutí termínu a vysílací rada po jistém váhání důvody akceptovala s tím, že vysílání začne letos k 1. prosinci.

Začátkem září se na internetu objevila stránka www.eastbox.sk, která má přesvědčit, že projekt ještě žije. I nadále slibuje EastBox programy, jejichž názvy a charakteristiky jsou stejné jako ty, které před dvěma lety uvedla v žádosti o licenci. Názvy Comedybox, Filmbox, Tourbox, Revír, Venkov, Čokoláda, Džus neodkazují k žádným existujícím satelitním programům, což vyvolává dojem, jakoby EastBox chtěl tyto programy připravovat vlastními silami. Na nabídce je zajímavá její cena 350 korun měsíčně, která je podstatně nižší než základní nabídka UPC Direct za 555 Kč měsíčně.

Internetová veřejnost se dozvěděla, že v listopadu bude EastBox schopen dodávat nezbytné satelitní set-top boxy, ale jinak jsou organizátoři skoupí na slovo. Svoji mlčenlivost zdůvodňují konkurenčním prostředím, kvůli kterému nelze ”odkrývat naše nedořešená jednání a kontrakty” a také tím, že ”některé věci se ještě dotahují a nemají konečnou podobu.” A právě tato tajemnost vyvolává určité rozpaky.

Sehnat satelitní transpondér dnes už není žádný problém, otazníky však visí nad obsahovou náplní služby. Sestavit 18 televizních programů, i kdyby se v nich měly čas od času opakovat obnovované bloky pořadů, není jednoduché. Pokud by to byl zahraniční dovoz, musí se lokalizovat domácí jazykovou verzí, a to také něco stojí.

EastBox má v obchodním rejstříku již dva roky zapsaného zahraničního investora, švýcarskou firmu New Media Investment. Jestliže se podařilo získat peníze na realizaci projektu, otázkou zůstává, zda budou stačit na to, aby dokázaly postavit provoz EastBox Digital na soběstačné nohy. Lidé z televizní branže o tom zatím pochybují.


Zdroj: Ekonom, 25.9.2003, autor: (MIŠ), uveřejněno na serveru www.mam.cz dne 25.9.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 14   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.09.2003 • UPC odpovídá – 20. část [ 38 ]
20.09.2003 • EastBox Digital odpovídá – 1.část [ 80 ]
18.09.2003 • Web projektu East Box Digital byl hned po spuštění zavalen návštěvníky [ 29 ]
18.09.2003 • Maďarský kanál Hír TV v UPC Direct
17.09.2003 • TV Prima není součástí placené nabídky satelitní digitální televizní služby UPC Direct [ 12 ]
17.09.2003 • Horký podzim s UPC – IV. - aktualizováno [ 18 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  www.eastbox.com 

30.09.2003 23:07 • Prajzak
že by v tom jeli číňané? Stejně nás jednou utlučou čepicema.
 
 
  mirek 

30.09.2003 14:16 • expert
To je bouda na teba....
 
 
  @Mirek 

29.09.2003 11:25 • niekto
A ta bouda je na investora nebo na zákazníka?
 
 
  Bouda 

29.09.2003 11:14 • Mirek
Celé je to jen perfektně udělaná ”bouda”. Lidé jsou stále nepoučitelní.
 
 
  @expert 

27.09.2003 11:20 • GESPA
Jistě že je to nedočkavost a zvědavost a o svých problémech či rozjetých jednáních hovořit nemusí, to od nich ani nikdo nechce. Ale je tady spousta dalších (již několikrát vyřčených) otázek, na které by za normálních okolností měly být známy odpovědi! A jejich celkový postoj by se mi nezamlouval ani kdybych nebyl, jak říkáš, nedočkavý. P.S. Lehký to dneska nemá nikdo, to mi věř zase ty. ;o)
 
 
  všetkým 

27.09.2003 10:47 • expert
To nie je paranoia, to nedočkavosť a zvedavosť. Za to sa nemusí nikto hanbiť.Verte, že ľudia z EBD to nemaju ľahké a práve preto o sebe a svojich problémoch asi nehovoria...
 
 
  @Prajzak 

27.09.2003 09:04 • GESPA
A víš, že mě to už taky napadlo? Kdyby to byl druhý ”český sen” nebo výmysl nějakého sat webu, tak by nechodili na Radu. Jedinej kdo by to dokázal až takhle moc dotáhnout by byla velká společnost, ale samozřejmě skrytě bez možného odsledování propojení na svoji společnost. Získali by tím hodně: konečně by svým nespokojeným divákům (kteří se rekrutují spíše z prostředí ”znalejších”, tudíž navštěvujícíh sat weby), ukázali, že takováto vysněná pay-tv je jenom náš sen. Pak jsem si ale řekl, že už začínám být paranoidní, tak jsem to zavrhl a teď koukám, že je nás, potencionálních paranoiků, víc! ;o)))
 
 
  Není to celé bouda od UPC? 

27.09.2003 02:36 • Prajzak
Co když UPC vymyslela fantastický projekt česko-slovenské placené satelitní televize o které nikdo nic neví, v jejíž pozadí je švýcarská firma, kterou nikdo nezná. Televize, která má nasmlouvané mnohamilionové kontrakty - nakoupeno a nadabováno přes 900 filmů, tisíce set-top boxů, apod. To jsou opravdu významné zakázky a nikde o nich dosud nebylo ani zmínky.

Možná se ta televize velice rychle rozjede, ale možná taky velice rychle skončí. Komu to bude vyhovovat? Vždyť už tady jednu placenou satelitní tv máme. Je tady už několik let, je spolehlivá, má silného zahraničního partnera a najde se ještě spousta PR omáčky jak je dokonalá. Potom za ”výhodných” podmínek nabídne bývalým abonentům EBD možnost přestupu k ní.

Myslím, že to do sebe dobře zapadá. První o čem jsme se od EBD dozvěděli bylo jak chtějí dobře s UPC vycházet a dokonce spolupracovat. A pak to jedno milé překvapení ukryté v set-top boxu. To překvapení může být možnost příjmu (byť po nějaké úpravě) UPC Direct.

Je to jenom taková moje legrace, ale co kdyby...
 
 
  Můj příspěvek 

27.09.2003 01:31 • stoces
Jednoho ze spoluautorů projektu znám, tak vím, že to není žádná pohádka ani výmysl a že to není záležitost nějakých dvou let. Dobře vím, kolik je za tím vším práce, kolik času nad projektem strávili. To že se dost lidí pozastavuje nad cenou je normální, ale skuteční obchodníci dávno chápou, proč může být cena tak nízká.. EBD sice do projektu zpočátku vloží více peněz, ale zajímavý projekt, dobrá kvalita a nízká cena bude přitahovat stále více abonentů. Z reakcí je zřejmé, že o EBD je docela velký zájem a oni vědí, že jít cestou jakýchkoli ústupků v kvalitě by byla hloupost. Takže já se na start EBD těším!
 
 
  To Jozef 

26.09.2003 23:40 • Milan
Když bys byl tak laskav a nějak nám přiblížil v čem spatřuješ ten tunel?
 
 
  Můj příspěvek 

26.09.2003 20:01 • Martin
Nemám co bych dodal! Přesně to si myslím i já a šoupnu to sem znovu - skvělý přízpěvek !!!!



Nevim,nevim.Pokazde kdyz si tu neco prectu, tak to zni divne.Cela vec je moc divna, cela priprava, velmi podivuhodna a velmi odvazna programova struktura atd,atd... A jeste k tomu ten slibovany,na nase pomery, dost vysoky datovy tok,planovana HDTV a internet...

Velmi jim fandim a nemuzu se dockat az bude prosinec a jestli to rozjedou tak si to urcite koupim. Ale ted to zni, a s tim se tu vsichni shodujeme, jako velka nezrealizovatelna pohadka.


 
 
  Můj příspěvek 

26.09.2003 17:34 • dxmichael
Nevim,nevim.Pokazde kdyz si tu neco prectu, tak to zni divne.Cela vec je moc divna, cela priprava, velmi podivuhodna a velmi odvazna programova struktura atd,atd... A jeste k tomu ten slibovany,na nase pomery, dost vysoky datovy tok,planovana HDTV a internet...

Velmi jim fandim a nemuzu se dockat az bude prosinec a jestli to rozjedou tak si to urcite koupim. Ale ted to zni, a s tim se tu vsichni shodujeme, jako velka nezrealizovatelna pohadka.
 
 
  Môj príspevok 

26.09.2003 15:05 • juzek
Tak!To je to co nechápu! CZ a SK TV je asi okolo 25 tak proč to neskloubit to může být ta nejlevnější varianta.Prostě převzít hotové.Vyrábět nové a navíc 18TV je totální blbost.Navíc se spolupráci s UPC tomu nemohu uvěřit!
 
 
  Klinec po hlavicke? 

26.09.2003 09:33 • Jozef
Ak sa nad clankom zamyslime, logicky sa nam natiska otazka ci to nebude len dalsi tunel.Na Slovensku bezna vec.Uz tu bol jeden tender na UMTS.Vsetko bolo do poslednej chvile PRISNE TAJNE.A ked doslo na lamanie chleba, zistilo sa ze peniaze akosi nie su.A oficialne vyjadrenie?

”Tender bol zmareny kvoli takym negativnym prispevkom ako je aj moj...”



Tak teda neviem...
 
 
Celkový počet komentářů: 14 / zobrazují se: 1 ... 14

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist