Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 08:40:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Premiérová programová nabídka 17. listopadu v prime time ČT1 a ČT2

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@czech-tv.cz Přidané: 16.11.2005



U příležitosti čtvrtečního státního svátku 17. listopadu, Dne boje za svobodu a demokracii, uvede Česká televize v prime time ČT1 a ČT2 premiéry několika velmi zajímavých, myšlenkově podnětných a inspirativních pořadů:


… na ČT1 od 20.00 hod. - Stříbrná vůně mrazu – velký příběh z malého města na počátku roku 1990 scenáristy Václava Holance a režiséra Jaromíra Polišenského, vypráví o vztahu dvaačtyřicetileté středoškolské učitelky a jejího, o dvacet let mladšího, kolegy. Přenese nás do ledna 1990 na malé město, kdy staré přestalo platit a nikdo netuší, jak bude vypadat nové. Naznačí, jak křehká hranice vede mezi mocí a opovržením, mezi soudem a vinou, mezi zdáním a skutečností. Chce ukázat, jak je těžké vzepřít se zájmům většiny, které ničí každého, kdo připomíná její špatné svědomí a připouští, že nikdy nemůžeme vědět, kdy to, co máme v mrazáku, nás vydá na pospas štěstí třeba v Jihoafrické republice.


… na ČT1 od 21.45 hod. - Paralelní portrét herečky Vlasty Chramostové a kameramana Stanislava Miloty v dokumentární studii Jaroslava Brabce, zobrazující dva životní a umělecké příběhy, které mají přes mnohé odlišnosti, přece jen něco společného…Stanislav Milota, narozen 1933 v Praze na Žižkově. Asistent kamery, ostřič ve Filmovém studiu Barrandov. Jako kameraman debutoval v roce 1963 a o pět let později natočil svůj poslední film, který se však řadí k těm nejvýznamnějším, které byly v historii české kinematografie natočeny. Muž Vlasty Chramostové… Vlasta Chramostová, narozena 1926 v Brně na Králově poli. Herečka, členka Národního divadla v Brně, později Divadla na Vinohradech. V roce 1965 oceněna titulem "zasloužilá umělkyně" a ani ne za deset let poté sice nepsaným, ale zato totálním zákazem umělecké činnosti. Členka činohry Národního divadla a žena Stanislava Miloty…


… na ČT2 od 20.00 hod. - dokument 11 pater ideálu - o půlstoletí našich dějin pod jednou střechou - scenáristky a režisérky Andrey Prenghyové. Kolektivní dům v Litvínově, postavený před více než 50 lety, je možné vnímat nejen jako projev dobové politické ideologie komunistického režimu, ale také jako snahu o naplnění novodobé lidské touhy po ideálním soužití sobě rovných občanů osvobozených od společenské hierarchie. A. Prenghyová natočila snímek o historii, přítomnosti a možné budoucnosti tzv. Koldomu neboli místa, jehož život je svědectvím o životě jednoho ideálu.

Aktéři filmu neboli tzv. "koldomáci" nás tak provázejí "domem historie", který obsahuje "patra" kolektivní euforie i deziluze a odosobnění a také "podlaží" porevolučního období, které je se svými principy trhu a demokracie prověrkou autentické vůle žít svůj život také s ostatními a pro ostatní. Z příběhů, situací a vzpomínek osobní i společenské povahy tak vyplývá situačně dokumentární verze toho, co nás spojovalo v minulosti, co nás sjednocuje dnes a jak bychom mohli žít spolu v budoucnosti.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.11.2005 • Hosté pořadu Otázky Václava Moravce speciál – 18. listopadu 2005 [ 1 ]
18.11.2005 • 43. ročník ankety Atlet roku již 19. listopadu
16.11.2005 • Ocenění dokumentů ČT a udělení Ceny ČT na Techfilmu
15.11.2005 • Zápas Norsko – Česko nejsledovanějším pořadem večera
15.11.2005 • Zmeny cudzích programových štruktúr sa JOJky takmer nedotkli
15.11.2005 • Castingů na druhou řadu VyVolených se v Brně, Ostravě a v Praze zúčastnilo přes 5000 lidí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist