Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 09:36:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Psali jsme na Apríla: Ve Zlíně se dnes testuje DVB-T vysílání

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2006



Aprílová informace: Dnes, 1.4.2006, se ve Zlíně testuje vysílání DVB-T multiplexu „A“ na 37. kanálu ze dvou vysílačů – na „mrakodrapu“ a z Tlusté hory.



Pro pokrytí centra krajského města se vysílá z antény, umístěné na 60-ti metrové správní budově - „mrakodrapu“ (tak zvané „jedenadvacítka“ bývalého obuvnického podniku Svit). Výkon vysílače (pravděpodobně instalovaný) je 50W a pracuje na 37. televizním kanále s vertikální polarizací, primární signál je získáván z vysílače Tlustá hora nad městem, kde se též vysílá v DVB-T na k37.



Pro pokrytí města a okolí (cca do 20 km) kvalitnějším signálem DVB-T se testuje vysílač na tzv. „Majáku“, na Tlusté hoře. Zde se vysílá analogový televizní signál již od 15. 4. 1966, poslední rekonstrukce anténních systémů byla ukončena 3.12.1996, kdy byl namontován nový anténní systém od firmy Kathrein.

Instalovaný výkon pro testy je dnes max. 600 W (některé zdroje uvádí až 1000 W), ERP max. 2000 W, výška stožáru 57 m. Stejně jako na převaděči na střeše mrakodrapu bylo nutno zvolit vertikální polarizaci (kvůli rušení od vysílače Kamzík).


V DVB-T se dnes testuje signál multiplexu „A“, tj. ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24 a TV Nova. Primární signál DVB-T je získáván z brněnského vysílače Hády.



Pokud se jedná o analogové programy, v současnosti jsou z Tlusté hory vysílány stanice: ČT1 (22. k, ERP=77,6 kW), ČT2 (51. k, 2 kW), TV NOVA (41. k, 10 kW) a Prima TV (58. kanál, 100 kW). Vysílač pro ČT2 má anténní systém umístěn ve výšce 67 metrů, ostatní TV vysílače mají antény ve výšce 78 metrů. Všechny vysílací antény pro analogový signál mají horizontální polarizaci a všechny vysílače jsou stereofonní.


Analogový signál z tohoto vysílače lze většinou zachytit alespoň na části území bývalých okresů Zlín, Kroměříž, Prostějov, Uherské Hradiště, Přerov, Olomouc, Vyškov a Vsetín, někdy je příjem možný i mimo tuto oblast. Digitální vysílání zřejmě nebude mít takový dosah.


Vysílací středisko Tlustá hora je umístěné v nadmořské výšce 457 m n. m., souřadnice střediska jsou: zeměpisná délka 17º 38′ 53″ a zeměpisná šířka 49º 12′ 31″. U nadmořské výšky se někdy uvádí hodnota 458 m n. m. Lokalita celého hřebene Tlusté hory s vysílačem na vrcholu je také zajímavou dominantou nad krajským městem.


Foto vysílače Tlustá hora David Kříž, Petr Psík, červen 2004


Doplněno 2.4.2006:

Externí publicista Lipra (apríl odzadu s přehozeným p a r - aby to nebylo tak "průhledné") si včera bral na mušku otálení s DVB-T vysíláním (nejen) ve zlínském regionu. Přestože není problém spustit digitální vysílání na uvedeném zkoordinovaném 37. kanálu během několika dnů, není zájem vysílatelů, ale ani politiků, poslanců a příslušných státních úředníků rozšířit DVB-T mimo Prahu, Brno a Ostravu.

Pokud vás včera Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení a zafixování k37 do vaší paměti (do paměti předvoleb nevyužitého set top boxu zatím ne), splnil tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek vedl k podobným úvahám jako nás, tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem.


Všechny další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, zabývajícího se vším okolo televizního a kabelového příjmu a internetu a médií. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení do prvního opravdového jarního měsíce, který ale pro mnohé nezačal díky přírodním podmínkám dobře...

A tak vám přejem především sluníčko, jarní pohodu a co nejrychlejší opadnutí povodňových vod.

Vaše redakce



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.04.2006 • Japonsko zahájilo televizní vysílání pro mobilní telefony
15.03.2006 • Internetová televízia v HDTV kvalite
16.02.2006 • UPC zkouší možnosti hybridní optické/koaxiální sítě HFC
01.02.2006 • Sony začína s výrobou LCD televízorov v Trnave skôr ako plánovalo
26.01.2006 • Panasonic v Plzni vyrábí už jen plazmy a LCD [ 1 ]
04.01.2006 • Průlomová podpora DVB-T Sony Europe

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Neveřte hovadinám 

01.04.2006 17:29 • CS
Na Mrakošu ve Svitu ve Zlině není žádný vysílač pro TV a Kamzík nikdy nevysílal a ani nevysíla na 37 k. JE TO VELKÝ APRÍL!!!
 
 
  Pozor 

01.04.2006 15:51 • JirkaXDU
dnes je 1.4.
 
 
  Mate nekdo obraz ? 

01.04.2006 14:39 • Patrik.Zlin
Muj prijimac DVB-T .... AverTV hybrid PCI + sito horizontalne
 
 
  ne test kvality ? 

01.04.2006 12:03 • velus
primární signál je získáván získáván z vysílače Tlustá hora nad městem. ! čili není kožné posuzovat kvalitu signálu, když tlustá bere analog signál ????
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist