Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 06:04:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

EastBox DIGITAL končí

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 30.11.2003


Před minutou jsem umístil na náš web oficiální informaci o vrácení licence společnosti EastBox DIGITAL na jejich plánovaný satelitní paket. Co k tomu dodat? Pocity jsou smíšené. Projekt jsem sledoval z povzdálí již více jak dva roky a protože se mi podařilo se dostat do kontaktu s některými lidmi z vedení, pochopil či chápal jsem filosofii jejich projektu. Pro někoho možná nereálného snu.


Podle informací, které jsem měl, a samozřejmě nebyly a nemohly být určitě tak podrobné, jsem ale věřil, že k vysílání nakonec dojde. Přes souhru nešťastných okolností, jako byl odchod firmy Flextronics z brněnského areálu - firmy které měla zabezpečit výrobu receiverů, nebo nyní na podzim velký kontrakt firmy Humax na MHP receivery pro německou Premiere, který dostal samozřejmě přednost před neznámým projektem z východní Evropy.

V závislosti na těchto a dalších okolnostech jsem osciloval mezi mírným až středním optimistou, až po mírného skeptika. Ještě ve čtvrtek jsem si domlouval při své návštěvě Prahy příští týden vstup do areálu INTV, kde by byl uplink pro první testovací vysílání. Kazety byly nachystané, první signál na transponderu Spacecom izraelské družice Amos 1 na pozici 4,0 stupňů se měl objevit ve 12.00 hodin v pondělí 1.12.2003, start prvního bloku pak byl naplánován na 19.hodinu večerní. V pátek jsem však obdržel kopii dopisu, zaslaného Radě (PDF), a tím bylo vše dané. Projekt EBD končí, licence se vrací, z vysílání a připravených pořadů nebude nic. Dlouze jsme si pak telefonovali s panem Mgr.Pohankou z vedení společnosti, a rozebírali situaci k níž došlo, co se dělalo dobře a kde naopak došlo k chybě. Na nějaké větší, systematické závěry je ještě brzo, dovolím si však aspoň pár osobních postřehů.

Myslím si, že odezva nás všech, tedy i vás - našich čtenářů bude asi dvojí. Určitě se najdou tací, kdo se budou bušit pěstí do hrudi se slovy, já to říkal, že vysílat nebudou, byl to podvod. Dobře jim tak, zvítězili jsme! Ale ne, pokud tu u nás zůstane jediný monopol jediné platformy placené satelitní televize, určitě žádný divák či abonent nezvítězil a zvítězit nemůže. Určitě by k tomu řekla své i ta druhá skupina satelitních fanoušků, natěšená na to, že na Vánoce či krátce po nich bude mít za dostupnou cenu další možnost výběru, na co se dívat.

No a na ty jsem především myslel, když jsem se ptal pana Pohanky, zda je stanovisko vedení společnosti konečné a nerozjedou aspoň omezenou část připraveného projektu, za nímž stála řada dalších známých lidí ze slovenského a českého kulturního života. Zda není škoda těch sedmi let práce, dosud vynaložených 14 miliónů korun, které už se nevrátí anebo i těch 5,5 tisíc externích spolupracovníků, kteří by se podíleli na tvorbě programů, vlastního vysílání, ale i servisu a montáží EBD.

Probírali jsme i některé kroky, které se dnes jeví nepříliš šťastnými. Na jednu stranu velká uzavřenost společnosti navenek, kdy se i mě, který se aspoň čas od času dostal k některým informacím, nedařilo v sobě v koutku duše zlomit určitou nedůvěru či obavu, zda se vše podaří dotáhnout včas ke zdárnému konci – respektive začátku – k vysílání. Jak muselo pak být řadovému čtenáři, odkázanému pouze na informace, které se navíc v některých médiích dá se říci „vařily z vody“. Na druhou stranu se mi jevilo jako rozhodně ne příliš šťastným „otevření“ společnosti spuštěním webu www.eastbox.sk. Pomineme-li první problém s počeštěním, což bylo vzápětí napraveno, projektu neprospěla zejména diskuse. Ta bez pevné moderátorské ruky oscilovala mezi dvěma póly – přízní a nepřízní a projevila se zde v plné nahotě naše dá se říci národní povaha zášti, nepřejícnosti a mnohdy až vulgarity. To je můj osobní názor, pokud by diskuse nebyla, diskutovalo by se na satelitních webech a výsledek by byl možná stejný, ale pro EBD určitě lepší.

Ale co už, obraťme list. Pokud jsem mohl proniknout do plánů na rozjetí EBD, projekt rozhodně nebyl (i dle slov Rady při udělení licence) špatný, naopak v něčem skýtal dobré nápady a do realizace zase tolik nechybělo. Po spuštění testování 1.12. se měl vysílat ve dvanáctihodinovém bloku průřez jednotlivými kanály platformy EBD na jednom transponderu Amose 1. Po zprovoznění transponderů nového satelitu Amos 2 v lednu příštího roku by se přešlo už na čtyři transpondery této družice a zároveň by se zprovoznila distribuce signálu do Betzdorfu na uplink Astry. Zde se předběžně domlouvaly až čtyři transpondery na první a druhé čtvrtletí příštího roku. Podle slov vedení EBD by přitom abonenti platili plnou cenu 10 EUR, respektive přibližný ekvivalent 350 Kč až po zprovoznění celé nabídky.

Koncepce receiverů také nebyla špatná. Systém Videoguard firmy NDS skýtal dostatečnou ochranu před nalomením. Trochu nedorozumění vyvolala koncepce, kdy se uvažovalo o tom, že vloženou abonentskou kartu do čtečky vestavěného dekodéru by nahradil pouze vnitřní systém NDS, tedy dekodér by byl v obvodech na základní desce a nebyla by potřebná přístupová karta. Vždy se však uvažovalo o receiveru s rozhraním CI, tedy dvěma sloty pro vložení CAM – modulů podmíněného přístupu. Také DiSEqC a optický digitální audio výstup vč. podpory Dolby Digital (AC3) byl samozřejmostí ve výbavě. Jako dárek – pozornost abonentům se uvažovalo o zakoupení licence na Free-X TV, tedy zprostředkování legálního příjmu této televize pro pány každým receiverem. Autoři projektu EBD byli velkými propagátory HDTV a chtěli spolupracovat s Astrou na jejich vysílání Euro HDTV v příštím roce.

Tolik aspoň některé mé osobní postřehy. Píšu je jako člověk, který má k satelitní problematice blízký a dlouhodobý vztah. Již na studiích na vysoké škole v oboru sdělovací technika jsem sledoval komunikační družice na orbitu a od roku 1988 se věnuji satelitům každodenně. Nebral jsem proto projekt EBD nijak přehnaně nekriticky a viděl v něm i problémy a nedostatky, ale na druhou stranu jsem do poslední chvíle věřil v jeho reálnost. A nezdar projektu beru i jako svoji osobní prohru a zklamání.

Na druhou stranu mne aspoň trochu hřeje pocit, že web satCentrum byl od počátku poslední fáze projektu – tedy od udělení licence v roce 2001 u toho, a že jsme vám mohli přinést řadu informací a podněty k diskusi a k zamyšlení. Děkuji všem z vedení EBD za spolupráci a vám čtenářům za váš zájem o tento projekt. I slepá či přerušená cesta může být ponaučením. Poučením těm budoucím, že se musí jít jinudy, jinak, ale cíl – dostupná placená satelitní televize pro našeho diváka je tu a je reálný.


Václav Hrubec, šéfredaktor webu satCentrum.com (.sk), 30.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 90   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2003 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na prosinec [ 2 ]
01.12.2003 • Mistrovství světa v házené žen na Galaxii sport [ 1 ]
30.11.2003 • EastBox DIGITAL vrací licenci [ 8 ]
28.11.2003 • Víkend na Galaxii sport
28.11.2003 • Hokej na Galaxii sport – plán přenosů utkání NHL na prosinec
27.11.2003 • Nové programy v nabídce našich providerů – II. [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 5

  TO: kann 

11.12.2003 14:16 • Wolf
...no tak to řekni, co víš víc, nebo si to chceš vzít do hrobu? To je to tak tajný? Konečně někdo, kdo by mohl něco KLOUDNEHO o tom říc a mlčí jako ryba.
 
 
  Pavel 

11.12.2003 12:28 • kkann
Chápu Tvůj příspěvek, ale kdybys věděl to co já, nepochyboval bys.
Přeji příjemný den
 
 
  Pavel 

11.12.2003 10:52 • expert
Čo si ty ozaj myslíš, že EBD sú amatéri ? Ty si ozaj myslíš že rada vydala licenciu na základe ružovych papierkov ? Ty si myslíš, že na taký veľký projekt stačí kalkulačka. Vy ste tu ozaj veľký odbornície a v skutočnosti viete o tom prd !
Prečítaj si mira a možno pochopíš, mal pravdu !
 
 
  Se tady hádáte o ničem. Prostě ... 

11.12.2003 06:57 • Pavel
Se tady hádáte o ničem. Prostě není EBD, nebude - ne jak psal kkan-že pokračují, nikdo by jim opět asi licenci nevydal. Připadá mi jako by se z toho snu, který měl každý jěšte nevzpamatoval, tak si jednoduše nacpal do hlavy že bude a hotovo. Když ho někdo pobídne, aby to zdůvodnil, aby o tom napsal něco víc, nak jednoduše jen odpoví, bude. Tím to pro něho končí.S pardodem jak malé děcko.
Ani mě nenapadlo, jak jedna nepovedená věc dokáže rozčílit a naprudit proti sobě tolik lidí. A to nejen tady. Pokud něco chcete tak radši skuste nejdřív přemýšlet o tom, jestli se to vůbec vyplatí v naší republice (nejde jen o to že zájem lidí je a obrovský), jestli je to zrealizovatelné, atd. A když dospějete náhodou ke kladným odpovědím, vemte si kalkulačky, dejte místo těch hádek hlavy dohronady a možná se vám nějaký projekt uskutečnit podaří...

 
 
  Dovolim si odcitovat isteho cl ... 

11.12.2003 00:45 • miro
Dovolim si odcitovat isteho cloveka, ktoreho uznavam a ktory je z trochu inej branze: "Aj neuspesny pokus pomoze k hladaniu a rozvoju novych ciest ... ". Myslim si ze to plati o comkolvek.
 
 
  to expert 

11.12.2003 00:42 • nikita
kazdej amater chce bejt profikem,moudym profikem :-D
to kkann, tvoje skoda:-/
 
 
  krátce 

10.12.2003 23:57 • kkann
*** Zdejší diskuze se ubírá jiným směrem než EBD!!!
*** Tomas: jen dodám, že v EBD pracují na uskutečnění projektu dál, je to dobře promyšlený a reálný projekt.
*** Nikita: nemám zájem

 
 
  začínam sa baviť 

10.12.2003 12:23 • expert
Gespa a Tomas sú amatéri. Chcú a nemôžu. Máte ďaleko k tomu, aby ste rozumeli EBD. Ale to je Váš problém. Aj Bond bol múdri a stíchol....prečo asi ?
 
 
  Brutalni? Nikita 

10.12.2003 00:25 • Nikita
Dnes mi to tady pripadalo jako ve filmu o policajtech /GESPA a TOMAS/ jeden zlej a jeden dobrej. KKANN, a ty bys tady nemusel vic psat, ale mi urcite napis! Coz se tak sejit v diskuzi u clanku "Digitalizace podle zákona" nebo "TELEINFORMATIKA I." ci "TELEINFORMATIKA II.". To jsou temata!!! Tak tam by to mohlo bejt docela husty.
 
 
  na to se bohužel nedá nereagovat,ale zkrátím to... 

09.12.2003 17:28 • gespa
Časově Vám to spadá do mojí užší spolupráce s jiným satwebem? Já tam nepravidelně přispívám články již TÉMĚŘ ROK (a v Diskusi se tam angažuju ještě déle)!!!!
Ale v jednom máte pravdu. Když se nad tím zamyslím, jsem na tom druhém webu již příliš angažován a proto není vhodné se zde nadále vyjadřovat a hlavně už vůbec ne k práci tohoto webu - která je, až na ten nešťastný opěvný článek o EBD, na velmi slušné úrovni. Jen mě mrzí, že toto všechno (kolem mě) vzniklo jednou mojí (přiznávám že možná tvrdší, nicméně oprávněnou) otázkou na tvůrce jednoho kontroverzního projektu (EBD), po jejímž položení se tady rozpoutala opravdu jalová diskuse o ničem...
 
 
  ách jó, snad již konečně dodržíš i slovo 

09.12.2003 15:55 • spravca
Gespa vsetci vieme ze sem chodis uz dlho a pravidelne a nikdy ziadny problem nebol. Od istej doby sa vsak vo svojich prispevkoch zameriavas akosi viac na nenapadne zhadzovanie prace druhych a uz menej sa drzis tem, neviem sice preco, ale casovo mi to trochu spada do tvojej uzsej spoluprace s "inym" webom, kde si sa stal vraj aj nepravidelnym prispievatelom a spravcom diskusie. Mozno je to tvoja urcita profesionalna deformacia, ale naozaj mi pripada trochu detinske zacat si chodit dobijat komplexy na konkurencny web na kolegoch z branze. Teraz budes asi chciet citacie kde si co povedal, ty ale dobre vies o com hovorim a ja uz nemienim v tejto jalovej diskusii pokracovat, vsetky prispevky su k dispozicii pod starsimi datumami.
 
 
  ách jó, snad tedy již naposled 

09.12.2003 12:15 • gespa
Přirovnání k p. Luteránovi mě bohužel urazit nemůže, protože proti němu nic osobního nemám a naopak s většinou jeho článků, které jsem doposud četl mohu spíše souhlasit.
K tomu druhému webu. IP adresy má k dispozici každý čtenář, to že to ty Tome nevíš, není moje chyba! Na tomto webu to tak není a dnes již také tuším proč tomu tak je.
Jinak je pravda, že mám možnost mazat příspěvky v oddílu Diskuse, ale také je pravda, že mažu jen tvrdé vulgarity a to ještě většinou ty příspěvky po grafické úpravě vrátím zpět. A pokud cenzura tvrdých vulgarit někomu vadí, tak by se měl zamyslet především sám nad sebou!
Profesionální vztah k onomu webu ale OPAKUJI nemám. Profesionální by byl pouze tehdy, až bych za svoji činnosti pro tento web dostával finanční odměny a v takovém případě bych již z etického hlediska zde ani nepípnul. Jelikož tomu tak ale není, můžu si klidně vyjadřovat svůj názor bez omezení a to, že mi někdo neustále předhazuje, že se angažuju i na jiném satwebu, je dost ubohé!!! Ale když chybí konstruktivní argumenty, tak je nutno šáhnout i k takovýmto praktikám, že?!
Jinak k tomu, že mi zde pšenka nepokvete... Naprostá pravda, už jsem to taky pochopil (i když mi to trvalo krapet dýl)! Tak jak se tady autoři chovají k čtenářům, kteří mají jiný názor než je zde schválený, to jsem zatím nezažil a doufám, že už nezažiju. Místo konstruktivní diskuse neustálé předhazování čehokoliv, čím by jsme se normální diskusi vyhli! Prostě o ničem, ... (Holt asi má někdo ze své "sledovanosti" trn v patě, že?)
But nobody is perfekt. ;o)
 
 
  Gespa, ty se proste umis ptat ... 

09.12.2003 10:02 • spravca
Gespa, ty se proste umis ptat :-) I konstruktivne diskutovat. Az tak konstruktivne, ze nakonec se nejenom nikde nic nedovis, ale jeste se i sam vyhodis :-) Pripominas mi jedneho Solid-niho cloveka, ten sa sprava podobne a dopada tak isto
 
 
  @gespa 

09.12.2003 08:06 • Tomas
Gespa, docela jsem se zasmál nad tvojí skromností, anebo dokonalou lží? Jedná se totiž o web, se kterým, jak píšeš: "nemám žádné profesionální vztahy a vyjadřuju se vždy jen za svou osobu". To není vůbec pravda, protože tam působíš jako cenzor, pardon správce diskuse. Mažeš nevhodné příspěvky či omylem celá diskusní témata (:-)), máš přístup k IP adresám přispěvovatelů a vedeš o vhodnosti či nevhodnosti příspěvků dokonce polemiky jako za osobu odpovědnou za ten web. Tak si tu nehraj na nestranného. Není to vůbec pravda! Každý kdo zabroudá na diskusi onoho webu si to může ověřit. Já ti to neberu, cenzuruj si tam, co chceš a koho chceš, ale zde ti s tvými praktikami zřejmě pšenka nepokvete. Jo a k tomu čaji a polívce - ono kdyby nebylo té zkažené polívky tak nenapíše ten druhý web ani čárku, natož slabý čaj, (z bramboračky jsem čaj ještě nepil :-)), prostě protože by neměl ani slovo k opsání, ale to už je o něčem jiném, etika a slušnost nikdy nepatřila nepatřila k vlastnostem onoho webu. Ale vraťme se raději k tématu EBD. Pokud autor kkann má nové informace, byl bych rád, kdyby napsal něco více, bylo by to určitě zajímavé.
 
 
  sajonara 

09.12.2003 01:20 • gespa
1) "Myslim, ze kazdemu je jasne, ze ak sa chce dostat k informaciam priamo od zdroja, mal by sa k zdroju chovat slusne, inak nedostane nic." ------ Každému možná ano, jen "múdrému" gespovi ne. Co to znamená "chovat se slušně"? To znamená neptat se na sporné věci a jen opsat, co jsme dostali na stůl??? Tak to je (podle mě) opravdu lepší raději nepsat nic. Pokud dělám novinařinu či publicistiku, tak je to přece o něčem jiném než o přepisování reklamního chvalozpěvu!
2) "Gespa mudry ako vzdy." ------ Ale, ale, že už by alergie místo argumentů?
3) "Ty a lidi kolem se urcite umite ptat, kdyz tebou protezovany web se nedostal k informacim vubec zadnym a dokazal akorat tak kopirovat, kompilovat a varit z vody." ------ Nevím o které lidi "kolem" jde, moje dcerka a žena se o toto téma nezajímají. :o))) Jinak můj "protěžovaný" web z té vody uvařil alespoň slabý čaj, což je pořád lepší než zkažená polívka.
Ale jinak vidím, že můj nick je asi už příliš spojen s "oním" webem a to i přesto že s ním nemám žádné profesionální vztahy a vyjadřuju se vždy jen za svou osobu a téměř stejnou měrou oblažuji svojí přítomností i další dva satweby, tak stejně asi bude slušnost se zde raději dále již nevyjadřovat (a hlavně se neptat, že?!). Vidím, že moje přítomnost zde není vítána a nerad bych Vám zbytečně příliš komplikoval Vaši práci, takže s přáním mnoha hodnotných článků se s Vámi loučí protivnej, dotěrnej kydač gespa
 
 
  krátce k často diskutovaným cenám 

09.12.2003 00:40 • kkann
Vím kdo za projektem EBD stojí. Jejich projekt byl podpořen „VELKOU PĚTKOU" a dvěma mediálními skupinami západní Evropy a byl po odborné i finanční stránce prokonzultován s mediálními odborníky.
*** Diskutované ceny ASTRY: několikrát zde byly uváděny ceny za transponder. Uvědomte si ale, že to jsou ceny koncové a neodpovídají cenám, které EBD mělo a má!
*** Technologie: pokud si dnes chcete koupit receiver zaplatíte určitou částku, ale EBD jej dostane o 1/3 levněji a navíc v kvalitě HDTV.
*** EBD neskončilo, bude pokračovat.

 
 
  to both 

08.12.2003 20:56 • spravca
Dakujem Nickovi za pochopenie. Myslim, ze kazdemu je jasne, ze ak sa chce dostat k informaciam priamo od zdroja, mal by sa k zdroju chovat slusne, inak nedostane nic.
Gespa mudry ako vzdy :-) Nehovor, ze nebolo dost kydov, podrypov a ohovarani na adresu EBD, staci si nalistovat starsie diskusie. Ty a lidi kolem se urcite umite ptat, kdyz tebou protezovany web se nedostal k informacim vubec zadnym a dokazal akorat tak kopirovat, kompilovat a varit z vody :-)
 
 
  to sat spravca 

08.12.2003 18:37 • Nick
Vazeny pane spravce, jsem mile prekvapen a potesen, ze jste mi odpovedel. to jsem opravdu necekal. Ted k veci, rozhodne jsem nechtel aby muj nazor vypadal jako ''kydani'' na EBD. Jen jsem poukazoval na to ,ze je dnes bohuzel vse jen o penezich a neni uz mozne myslet, ze bude neco ''zadarmo''. (jak tomu bylo drive) Skoda jen, ze jsem svoje nazory neprezentoval drive, abych se vyhnul rceni- ''po bitve kazdy general''. Byl jsem totiz opravdu presvedcen, ze EBD vysilani nakonec skutecne spusti a po nejakem case se ukaze, ze to bylo nerentabilni a projekt se zastavi. Byl jsem skutecne zvedavy, jake ty programy nakonec budou a jaka bude odezva divaku. To uz se dnes bohuzel nedozvime a je to skoda, protoze mnoho divaku nespokojenych s UPC by se mohlo presvedcit, ze provozovat satelitni tv v tak male zemi neni jednoduche a EBD by rozhodne nebylo klicem na vsechny jejich problemy. (tim samozrejme nechci UPC nijak branit) Moje vira ve spusteni se definitivne rozpustila asi mesic pred ocekavanym spustenim (nepresvedcil me ani clanek ''EBD odpovida 1. cast'', bylo to prilis dokonale mazani medu kolem huby!) a to diky zcela ''mrtvemu'' sat serveru a nezajem EBD o sve zakazniky, kteri si tuto sluzbu objednali a nedostali od EBD ani radku, na coz zde mnohokrat poukazovali. To bylo slusne receno nefer. Za odbornika do sat techniky se nepovazuji, ale za fanouska rozhodne ano! Magazin Satelit jsem kupoval od prvnich cisel a s recieverem Pace PSR 800, natacenim Femr jsem neustale brouzdal po orbite. Nejlepsi byla asi doba, kdyz jeste vysilalo CMT na Intelsatu 27.5W. Preji hezky den!
 
 
  one weekly 

08.12.2003 15:10 • unwelcome gespa
No, jestli zeptat se na některé sporné (i laiky do očí bijící) otázky nějakého projektu znamená ho hned "okydat", tak to je opravdu zajímavý novinářsko-publicistický postřeh. V zájmu informovanosti by bylo dobré se ale možná příště ptát... (to jde i bez kydání...).
 
 
  to nick 

08.12.2003 12:01 • spravca
Mily Nick, keby si Ty mal spravodajsky server o satelitoch a bol fanusik do sat techniky a vsetkeho okolo toho, ignoroval by si v nasich koncinach udalost typu EBD len preto ze je podla tvojho subjektivneho nazoru riskantna/nerealna a preto by si citatelov o tom radsej vobec neinformoval? Myslis, ze by to bolo profesionalne? Alebo myslis, ze by bolo profesionalne uvedeny projekt hned od zaciatku okydat len preto, ze sme mala zaprdena krajina, ktora moze byt rada, ze si ju vobec vsimlo UPC, pretoze podnikat medzi chudakmi, ktori chcu mat zabavu zadarmo, lebo tak boli dlhe roky zvyknuti nie je ziadna sranda? Ja si myslim, ze aj napriek zlemu koncu, ktory mnoho ludi v duchu ocakavalo a par "odbornikov na vsetko" aj hrdo verejne prezentovalo bola uvedena zalezitost pre citatelov uzitocnou skusenostou. A redaktor, ktory do toho isiel si bol dobre vedomy, ze v zaujme informovania verejnosti nesie svoju kozu na trh, pretoze, ak to nevyjde, najde sa plno "odbornikov", ktori budu reagovat presne tak ako ty.
 
 
Celkový počet komentářů: 90 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist