Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 18:25:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

EastBox DIGITAL končí

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 30.11.2003


Před minutou jsem umístil na náš web oficiální informaci o vrácení licence společnosti EastBox DIGITAL na jejich plánovaný satelitní paket. Co k tomu dodat? Pocity jsou smíšené. Projekt jsem sledoval z povzdálí již více jak dva roky a protože se mi podařilo se dostat do kontaktu s některými lidmi z vedení, pochopil či chápal jsem filosofii jejich projektu. Pro někoho možná nereálného snu.


Podle informací, které jsem měl, a samozřejmě nebyly a nemohly být určitě tak podrobné, jsem ale věřil, že k vysílání nakonec dojde. Přes souhru nešťastných okolností, jako byl odchod firmy Flextronics z brněnského areálu - firmy které měla zabezpečit výrobu receiverů, nebo nyní na podzim velký kontrakt firmy Humax na MHP receivery pro německou Premiere, který dostal samozřejmě přednost před neznámým projektem z východní Evropy.

V závislosti na těchto a dalších okolnostech jsem osciloval mezi mírným až středním optimistou, až po mírného skeptika. Ještě ve čtvrtek jsem si domlouval při své návštěvě Prahy příští týden vstup do areálu INTV, kde by byl uplink pro první testovací vysílání. Kazety byly nachystané, první signál na transponderu Spacecom izraelské družice Amos 1 na pozici 4,0 stupňů se měl objevit ve 12.00 hodin v pondělí 1.12.2003, start prvního bloku pak byl naplánován na 19.hodinu večerní. V pátek jsem však obdržel kopii dopisu, zaslaného Radě (PDF), a tím bylo vše dané. Projekt EBD končí, licence se vrací, z vysílání a připravených pořadů nebude nic. Dlouze jsme si pak telefonovali s panem Mgr.Pohankou z vedení společnosti, a rozebírali situaci k níž došlo, co se dělalo dobře a kde naopak došlo k chybě. Na nějaké větší, systematické závěry je ještě brzo, dovolím si však aspoň pár osobních postřehů.

Myslím si, že odezva nás všech, tedy i vás - našich čtenářů bude asi dvojí. Určitě se najdou tací, kdo se budou bušit pěstí do hrudi se slovy, já to říkal, že vysílat nebudou, byl to podvod. Dobře jim tak, zvítězili jsme! Ale ne, pokud tu u nás zůstane jediný monopol jediné platformy placené satelitní televize, určitě žádný divák či abonent nezvítězil a zvítězit nemůže. Určitě by k tomu řekla své i ta druhá skupina satelitních fanoušků, natěšená na to, že na Vánoce či krátce po nich bude mít za dostupnou cenu další možnost výběru, na co se dívat.

No a na ty jsem především myslel, když jsem se ptal pana Pohanky, zda je stanovisko vedení společnosti konečné a nerozjedou aspoň omezenou část připraveného projektu, za nímž stála řada dalších známých lidí ze slovenského a českého kulturního života. Zda není škoda těch sedmi let práce, dosud vynaložených 14 miliónů korun, které už se nevrátí anebo i těch 5,5 tisíc externích spolupracovníků, kteří by se podíleli na tvorbě programů, vlastního vysílání, ale i servisu a montáží EBD.

Probírali jsme i některé kroky, které se dnes jeví nepříliš šťastnými. Na jednu stranu velká uzavřenost společnosti navenek, kdy se i mě, který se aspoň čas od času dostal k některým informacím, nedařilo v sobě v koutku duše zlomit určitou nedůvěru či obavu, zda se vše podaří dotáhnout včas ke zdárnému konci – respektive začátku – k vysílání. Jak muselo pak být řadovému čtenáři, odkázanému pouze na informace, které se navíc v některých médiích dá se říci „vařily z vody“. Na druhou stranu se mi jevilo jako rozhodně ne příliš šťastným „otevření“ společnosti spuštěním webu www.eastbox.sk. Pomineme-li první problém s počeštěním, což bylo vzápětí napraveno, projektu neprospěla zejména diskuse. Ta bez pevné moderátorské ruky oscilovala mezi dvěma póly – přízní a nepřízní a projevila se zde v plné nahotě naše dá se říci národní povaha zášti, nepřejícnosti a mnohdy až vulgarity. To je můj osobní názor, pokud by diskuse nebyla, diskutovalo by se na satelitních webech a výsledek by byl možná stejný, ale pro EBD určitě lepší.

Ale co už, obraťme list. Pokud jsem mohl proniknout do plánů na rozjetí EBD, projekt rozhodně nebyl (i dle slov Rady při udělení licence) špatný, naopak v něčem skýtal dobré nápady a do realizace zase tolik nechybělo. Po spuštění testování 1.12. se měl vysílat ve dvanáctihodinovém bloku průřez jednotlivými kanály platformy EBD na jednom transponderu Amose 1. Po zprovoznění transponderů nového satelitu Amos 2 v lednu příštího roku by se přešlo už na čtyři transpondery této družice a zároveň by se zprovoznila distribuce signálu do Betzdorfu na uplink Astry. Zde se předběžně domlouvaly až čtyři transpondery na první a druhé čtvrtletí příštího roku. Podle slov vedení EBD by přitom abonenti platili plnou cenu 10 EUR, respektive přibližný ekvivalent 350 Kč až po zprovoznění celé nabídky.

Koncepce receiverů také nebyla špatná. Systém Videoguard firmy NDS skýtal dostatečnou ochranu před nalomením. Trochu nedorozumění vyvolala koncepce, kdy se uvažovalo o tom, že vloženou abonentskou kartu do čtečky vestavěného dekodéru by nahradil pouze vnitřní systém NDS, tedy dekodér by byl v obvodech na základní desce a nebyla by potřebná přístupová karta. Vždy se však uvažovalo o receiveru s rozhraním CI, tedy dvěma sloty pro vložení CAM – modulů podmíněného přístupu. Také DiSEqC a optický digitální audio výstup vč. podpory Dolby Digital (AC3) byl samozřejmostí ve výbavě. Jako dárek – pozornost abonentům se uvažovalo o zakoupení licence na Free-X TV, tedy zprostředkování legálního příjmu této televize pro pány každým receiverem. Autoři projektu EBD byli velkými propagátory HDTV a chtěli spolupracovat s Astrou na jejich vysílání Euro HDTV v příštím roce.

Tolik aspoň některé mé osobní postřehy. Píšu je jako člověk, který má k satelitní problematice blízký a dlouhodobý vztah. Již na studiích na vysoké škole v oboru sdělovací technika jsem sledoval komunikační družice na orbitu a od roku 1988 se věnuji satelitům každodenně. Nebral jsem proto projekt EBD nijak přehnaně nekriticky a viděl v něm i problémy a nedostatky, ale na druhou stranu jsem do poslední chvíle věřil v jeho reálnost. A nezdar projektu beru i jako svoji osobní prohru a zklamání.

Na druhou stranu mne aspoň trochu hřeje pocit, že web satCentrum byl od počátku poslední fáze projektu – tedy od udělení licence v roce 2001 u toho, a že jsme vám mohli přinést řadu informací a podněty k diskusi a k zamyšlení. Děkuji všem z vedení EBD za spolupráci a vám čtenářům za váš zájem o tento projekt. I slepá či přerušená cesta může být ponaučením. Poučením těm budoucím, že se musí jít jinudy, jinak, ale cíl – dostupná placená satelitní televize pro našeho diváka je tu a je reálný.


Václav Hrubec, šéfredaktor webu satCentrum.com (.sk), 30.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 90   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2003 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na prosinec [ 2 ]
01.12.2003 • Mistrovství světa v házené žen na Galaxii sport [ 1 ]
30.11.2003 • EastBox DIGITAL vrací licenci [ 8 ]
28.11.2003 • Víkend na Galaxii sport
28.11.2003 • Hokej na Galaxii sport – plán přenosů utkání NHL na prosinec
27.11.2003 • Nové programy v nabídce našich providerů – II. [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
4 / 5

  zabavne 

01.12.2003 11:17 • Bond.
:-)dlho som sa tak nepobavil. Peniaze im nechybali? A problem bol v marketingu a logistike. Aha, cize projekt bol vyborny, peniaze na rozbeh sa nasli, len chlapci z EBD trosku nezvladli marketing a logistiku. :-)) Skuste napisat do EBD nech vas informoju kolko podpisanych kontraktov mali mesiac pred zaciatkom vysielania: dabing, prava, satelit, investicie do techniky a prijimacov.
 
 
  Re: Analýza 

01.12.2003 10:57 • Divák
Pane Bonde, díky za analýzu, jsou to zajímavá čísla, ale směšujete v nich jabka s hruškama. Těch 5,5 tisíc lidí nemělo být zaměstnanců s 20 tisíci Sk, to nemá ani UPC :-) Prostě jsou v tom hlavně externí prodejci, montážníci apod., co dostanou 500-1000 korun za smlouvu (např.). Programy už zřejmě měli nakoupené, za vysílání přes transponder se platí postupně, a tak by přibývaly peníze abonentů. Samozřejmě se musí počítat s nákupem receiverů ale v těchto množstvích je už pak cena někde mezi 2-5 tisíci korunami (max). Tedy myslím si, že by těch 3,3 mld. Kč na rozjezd stačilo. Peníze jim nechyběli, podle mne byl spíše problém v logistice a marketingu. Ale do toho ani Vy ani já nevidíme. Nakonec dnes jsou už stejně takové úvahy už jen akademické. Bohužel
 
 
  Analyza 

01.12.2003 10:25 • Bond.
Pan sefredaktor, pri vsetkej ucte k vam, som toho nazoru, ze satelitom rozumiete, ale televiznemu biznisu nie. Inak by ste nikdy nemohli verit v realnost projektu. EBD nemal ziadne technicke ani organizacne problemy. Ich jedinym a zasadnym problemom bolo, ze vymysleli nerealny projekt, na ktory sa nenasiel investor. Vysvetlim vam zakladny problem. Mozete vymysliet akykolvek skvely balik programov, ale ak poviete, ze tie programy idete vyrabat sam v piatich studiach s 5 tisic ludmi, tak je to pekny napad ale nerealny. Staci si prepocitat velmi zjednodusenym sposobom financny plan ebd:
cisla su cca:
osobne naklady (5.500 ludi) a priemerny plat netto 20.000 SK: 1.780.000.000,-
satelit: 18 programov s minimalnou sirkou pasma: 480.000.000,-
prava (pri podhodnotenom rozpocte) 500.000.000,-
dabing 110.000.000,-
ostatne naklady (nakupy, sluzby a podobne) 100.000.000,-
investicie (pri piatich studiach a vlastnej vyrobe) 250.000.000,-
rocne prevadzkove naklady bez investicii a odpisov: cca 3 mld. SK
a to som urobil naozaj velmi zjednoduseny rozpocet.
prijmy:
poplatok na abonenta: 10 EUR = cca 400 SK
10 000 abonentov: rocny vynos: 48.000.000,-
100000 abonentov: 480.000.000,-
300000 abonentov: 1.440.000.000,-
nezaratal som do rozpoctu naklady na nakup prijimacov. Z toho vyplyva, ze projekt by bol pri 300.000 abonentoch (co nie je realne ziskat) v cashflow strate cca 1,5 mld SK rocne bez zaratania nakladov na nakup prijimacov.
Nezaratal som ani odpisy, ktore menia hospodarsky vysledok, ale snazil som sa vam to vysvetlit z hladiska cahsflow ebd.
O tomto je cely problem.
Bond. James Bond.

 
 
  @shaol 

01.12.2003 00:01 • pavel
Vždyť se k vrácení licence rozhodli sami. To znamená, že neplánovali vysílat. A určitě to věděli už dlouho předtým.
 
 
  Môj príspevok 

30.11.2003 23:39 • shaol
vy snad nechápete o co jsme přišli ... RRTV by mohla přehodnotit termín spuštění, vždyť spuštění EBD je už na dosah.
 
 
  @Prajzak 

30.11.2003 23:04 • Patrik
Náhodou 14 melounů za 900 filmů s dabingem a 3 letou zásobu dokumentů je dost dobrá cena :-) Myslím že ČT by za to klidně i dvacítku dala a měla by po problémech jak vystačit s koncesionářskejma poplatkama.
 
 
  Udělali z nás pěkné blbce 

30.11.2003 21:51 • Prajzak
Pánové z EBD se museli dobře bavit, když četli naše názory v diskusích. I když jsem tomu nevěřil, přesto si připadám jako ten co se nechal napálit a šel nakupovat do hypermarketu Český sen. Krásná ukázka toho jak se dá lehce manipulovat s lidmi.

V době, kdy EBD pustila na veřejnost zprávy o tom, že 1.prosince zahájí vysílání (tři měsíce před startem), jim muselo být naprosto jasné, že vysílat nebudou. Teď se ukázalo, že neměli žádný kontrakt na receivry, neměli žádný úvěr na rozjezd, dokonce aní smlouvu na pronájem transpondérů. Když se jim to za sedm let nepovedlo, tak muselo být jasné, že za tři měsíce to nemůžou zvládnout.

Zbývá otázka, proč začli tvrdit, že to jistě rozjedou a všechno už je připravené. Myslím, že chtěli aby si jich všiml nějaký velký mediální hráč a EBD koupil. Např. UPC jako potencionálního konkurenta, CME (nebo kdokoliv jinný) jako držitele licence. No a to by se náklady ve výši 14 mil. korun krásně zúročili. Já si myslím, že i tak vydělají naprosto pohádkově. Vždyť přece můžou prodat těch 900 nakoupených a nadabovaných filmů a krátkometrážní tvorbu, kterou měli nakoupenou na 3 roky dopředu.
 
 
  Můj příspěvek 

30.11.2003 19:10 • Aleš
to WBD: Uvažovat o tom, že by film PPV stál okolo 10-15 Kč není jen naprostá utopie, ale zásadní nepochopení ekonomiky. Víte kolik stojí pronájem jednoho datového toku z Astry v kvalitě pro PPV? Cena PPV filmu v paketu Premiere je cca 100 Kč(3€), takže nepočítejte s tím, že by to jakýkoliv sat.provider dával levněji. Opět uvažujte v rámci zdejšího minitrhu z hlediska sat.PayTV a nepropadejte marným nadějím, že bude zdejší satelitní placená televize nějakým levným špásem, jsem si naprosto jistý, že jakýkoliv reálný konkurent UPC by měl dost podobné ceny, protože by platil za techniku(pronájem transporderu, STB), nákup programů, mzdy apod. stejné ceny. Proboha uvažujte realisticky11
 
 
  Můj příspěvek 

30.11.2003 17:50 • Stanley
Bylo to nereálné, ale bylo hezký o tom snít. Hlavně sci-fi box by se mi líbil...Jen tak na okraj - první abonent, co dostal rok sledování zdarma má určitě taky ohromnou radost...:o)
 
 
  @Jirka A 

30.11.2003 17:45 • Divák
Ale, ale, taky se mohlo počkat až na pondělí 1.12. do 19.00 hod a pak teprve napsat, že se nevysílá :-) Jirko A., aspoň jsi měl pěknou a klidnou sobotu a mohl jsi se těšit, že Ježíšek EBD (možná) přijde. No, nepřišel, oni se pohádky v životě jen málokdy vyplní. Bohužel. Ale taky bych EBD bral!
 
 
  @Ondra 

30.11.2003 17:38 • Patrik
Na chování UPC nemělo dění kolem EBD vůbec žádný vliv, protože v UPC lidé vědí kolik stojí pronájem přenosové kapacity, kolik stojí přijímače a také kolik stojí výroba vlastních programů. Nikdo v UPC nemohl brát zprávy o zahájení vysílání vážně.
 
 
  Re: Až dnes? 

30.11.2003 17:37 • satCentrum
Vážený pane Jiří A., nevím co se vám nyní splétá v hlavě za komplot hodný Akt X - vysvětlení je ale jednoduché, informace jsem prostě dříve neměl k dispozici. V textu článku jste si mohl přečíst, že ještě ve čtvrtek jsem plánoval návštěvu uplinku INTV, teprve v pátek jsem dostal kopii žádosti Radě (to co vidíte v PDF) a pak jsem samozřejmě ještě zjišťoval a ověřoval podrobnosti pro článek a psal (v sobotu). Jen pro zajímavost - s napsáním jsem měl co dělat abych to stihnul do půlnoci, abyste nepsali v 0.05 že jsme slíbili na satCentrum info 30.11. a že už je pět minut po a info nikde :-) Ne, nehledejte v tom žádný jiný záměr či úmysl, prostě jsem informace neměl. Pokud bychom byli klasický novinářský server, tak byste si počkal až do pondělí...
 
 
  HBO2 

30.11.2003 17:32 • Ahoj
A co je vlastne HBO2?Dalsia opakovacka.Uz filmy nebudu opakovane milionseststo-krat ale milionsedemsto-krat.Nemyslim si ze EBD akokolvek pohla s UPC.UPC je proste firma ktora uz nejaky ten cas funguje a ulety ohladne EBD presli okolo bez povsimnutia.

Je to presne akokeby som vyhlasil, ze zakladam firmu ktora bude konkurentom

uz existujucich gsm operatorov a ked nie konkurentom tak aspon budem s nimi spolupracovat.Gen.riaditel si tu informaciu ani nevsimne a na marketingovom odd. bude tato infomacia min. 3 mesiace vzbudzovat usmev.Asi tolko...
 
 
  Až dnes? 

30.11.2003 17:08 • Jirka A
Zajímalo by mne, proč se tato tato zpráva oddalovala až na den před spuštěním (údajným) projektu. Můžete k tomu pane Hrubec něco napsat? Já jsem tomu trochu věřil, ale tuhletu jobovku jste myslím ani po domluvě s nimi nemusel nechávat až na poslední den a nenechávat lidem, kteří tomu věřili alespoň trochu naděje.
 
 
  Pomohlo 

30.11.2003 16:17 • 0ndra
Mám pocit, že i tenhle nepovedý pokus trošku pohnul s UPC .. i kdyby z toho vzešlo jen HBO2 (vím, že nebylo iniciativou UPC, ale ta ho taky nemusela pustit do svého paketu, že.. ) .. Akorát se zřejmě rozplývá šance na další transpordér pro UPC dir., protože tu nebude nejen cenová, ale hlavně kvalitativní konkurence (viz slibované datové toky u EBD)..
 
 
  Môj príspevok 

30.11.2003 15:42 • Javi
Preboha, nebudte tu vsetci naivni. Len si prejdite, co sa stalo tento rok: Via Digital + Canal Satelite, STREAM + TELE+, CYFRA + WIZJA.

Vsetky tieto spolocnosti boli nutene zlucit sa, aby ich podnikanie prinasalo zisky na trhoch ovela vacsich ako je Cesko a Slovensko.

UPC Direct funguje len preto, ze to robi UPC na 3 trhoch. Ziaden iny konkurent sem nepride. Takze ani EBD by tu nemalo sancu prezit.

Len tolko som chcel.
 
 
  @WBD 

30.11.2003 15:29 • Patrik
O několik článků níže se dočteš že Sky má 7mil předplatitelů a je po 5ti letech konečně v zisku. Takže k nám s max 500 tis potenciálem (CZ + SK) se hned tak nikdo nepohrne. Pokud sem někdo přijde tak jedině se stejnou nabídkou jako má UPC, nebo dost podobnou protože se nikomu výroba dalších programů v češtině nevyplatí.
 
 
  Môj príspevok 

30.11.2003 14:36 • WBD
Jedina sance je pro CR je ze tady vstoupi nektery poskytovatel z velke ctyrky (Premiere, Digital+, Sky Digital, CanalSatellite). Dokoupi licenci pro sireni

programu do CR a u vybranych programu dolnit ceskou zvukovou stopu nebo titulky coz je podstane levnesi nez priprava zcela samostatneho paketu v podobe EBD. Navi by rovnou mohli rovnou zacit nabizet PPV programy typu Sky Box Office, Kiosque, nebo Premier Direct, zejmena kdyz by byli pod cenou video

pujcoven tedy nekde mezi 10 az 15 Kc za shlednuti s moznosti pladby provadet pres SMSky.

Nebo musime cekat az se uradove v EU dohodnou a zrusi hranice i pro TV vysilani.




 
 
  EBD byl nerealny 

30.11.2003 14:20 • juzek
to OMC: a nebyl to účel (pomoci UPC).Tak kde jsou ty basy piv,o které se tu někteří vsázeli :-)))))
 
 
  Můj příspěvek 

30.11.2003 13:31 • Aleš
Připopojil bych se k názoru Patrika. Neuspěch EBD připadné další zájemce neodradí, kdyby chtěli, tak už tu dávno byli. Nevím, kdy to většina lidí, kteří by si přáli ”dostupnou” Pay TV pochopí. Za 350,- měsíčně se to nikdy nevyplatí, dejte si dohromady pár čísel. Neříkám, že UPC je levné, ale výrazně levnější REÁLNOU nabídku při velikosti zdejšího trhu očekávat nemůžeme.
 
 
Celkový počet komentářů: 90 / zobrazují se: 61 ... 80

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist