Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 09:38:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

EastBox DIGITAL končí

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 30.11.2003


Před minutou jsem umístil na náš web oficiální informaci o vrácení licence společnosti EastBox DIGITAL na jejich plánovaný satelitní paket. Co k tomu dodat? Pocity jsou smíšené. Projekt jsem sledoval z povzdálí již více jak dva roky a protože se mi podařilo se dostat do kontaktu s některými lidmi z vedení, pochopil či chápal jsem filosofii jejich projektu. Pro někoho možná nereálného snu.


Podle informací, které jsem měl, a samozřejmě nebyly a nemohly být určitě tak podrobné, jsem ale věřil, že k vysílání nakonec dojde. Přes souhru nešťastných okolností, jako byl odchod firmy Flextronics z brněnského areálu - firmy které měla zabezpečit výrobu receiverů, nebo nyní na podzim velký kontrakt firmy Humax na MHP receivery pro německou Premiere, který dostal samozřejmě přednost před neznámým projektem z východní Evropy.

V závislosti na těchto a dalších okolnostech jsem osciloval mezi mírným až středním optimistou, až po mírného skeptika. Ještě ve čtvrtek jsem si domlouval při své návštěvě Prahy příští týden vstup do areálu INTV, kde by byl uplink pro první testovací vysílání. Kazety byly nachystané, první signál na transponderu Spacecom izraelské družice Amos 1 na pozici 4,0 stupňů se měl objevit ve 12.00 hodin v pondělí 1.12.2003, start prvního bloku pak byl naplánován na 19.hodinu večerní. V pátek jsem však obdržel kopii dopisu, zaslaného Radě (PDF), a tím bylo vše dané. Projekt EBD končí, licence se vrací, z vysílání a připravených pořadů nebude nic. Dlouze jsme si pak telefonovali s panem Mgr.Pohankou z vedení společnosti, a rozebírali situaci k níž došlo, co se dělalo dobře a kde naopak došlo k chybě. Na nějaké větší, systematické závěry je ještě brzo, dovolím si však aspoň pár osobních postřehů.

Myslím si, že odezva nás všech, tedy i vás - našich čtenářů bude asi dvojí. Určitě se najdou tací, kdo se budou bušit pěstí do hrudi se slovy, já to říkal, že vysílat nebudou, byl to podvod. Dobře jim tak, zvítězili jsme! Ale ne, pokud tu u nás zůstane jediný monopol jediné platformy placené satelitní televize, určitě žádný divák či abonent nezvítězil a zvítězit nemůže. Určitě by k tomu řekla své i ta druhá skupina satelitních fanoušků, natěšená na to, že na Vánoce či krátce po nich bude mít za dostupnou cenu další možnost výběru, na co se dívat.

No a na ty jsem především myslel, když jsem se ptal pana Pohanky, zda je stanovisko vedení společnosti konečné a nerozjedou aspoň omezenou část připraveného projektu, za nímž stála řada dalších známých lidí ze slovenského a českého kulturního života. Zda není škoda těch sedmi let práce, dosud vynaložených 14 miliónů korun, které už se nevrátí anebo i těch 5,5 tisíc externích spolupracovníků, kteří by se podíleli na tvorbě programů, vlastního vysílání, ale i servisu a montáží EBD.

Probírali jsme i některé kroky, které se dnes jeví nepříliš šťastnými. Na jednu stranu velká uzavřenost společnosti navenek, kdy se i mě, který se aspoň čas od času dostal k některým informacím, nedařilo v sobě v koutku duše zlomit určitou nedůvěru či obavu, zda se vše podaří dotáhnout včas ke zdárnému konci – respektive začátku – k vysílání. Jak muselo pak být řadovému čtenáři, odkázanému pouze na informace, které se navíc v některých médiích dá se říci „vařily z vody“. Na druhou stranu se mi jevilo jako rozhodně ne příliš šťastným „otevření“ společnosti spuštěním webu www.eastbox.sk. Pomineme-li první problém s počeštěním, což bylo vzápětí napraveno, projektu neprospěla zejména diskuse. Ta bez pevné moderátorské ruky oscilovala mezi dvěma póly – přízní a nepřízní a projevila se zde v plné nahotě naše dá se říci národní povaha zášti, nepřejícnosti a mnohdy až vulgarity. To je můj osobní názor, pokud by diskuse nebyla, diskutovalo by se na satelitních webech a výsledek by byl možná stejný, ale pro EBD určitě lepší.

Ale co už, obraťme list. Pokud jsem mohl proniknout do plánů na rozjetí EBD, projekt rozhodně nebyl (i dle slov Rady při udělení licence) špatný, naopak v něčem skýtal dobré nápady a do realizace zase tolik nechybělo. Po spuštění testování 1.12. se měl vysílat ve dvanáctihodinovém bloku průřez jednotlivými kanály platformy EBD na jednom transponderu Amose 1. Po zprovoznění transponderů nového satelitu Amos 2 v lednu příštího roku by se přešlo už na čtyři transpondery této družice a zároveň by se zprovoznila distribuce signálu do Betzdorfu na uplink Astry. Zde se předběžně domlouvaly až čtyři transpondery na první a druhé čtvrtletí příštího roku. Podle slov vedení EBD by přitom abonenti platili plnou cenu 10 EUR, respektive přibližný ekvivalent 350 Kč až po zprovoznění celé nabídky.

Koncepce receiverů také nebyla špatná. Systém Videoguard firmy NDS skýtal dostatečnou ochranu před nalomením. Trochu nedorozumění vyvolala koncepce, kdy se uvažovalo o tom, že vloženou abonentskou kartu do čtečky vestavěného dekodéru by nahradil pouze vnitřní systém NDS, tedy dekodér by byl v obvodech na základní desce a nebyla by potřebná přístupová karta. Vždy se však uvažovalo o receiveru s rozhraním CI, tedy dvěma sloty pro vložení CAM – modulů podmíněného přístupu. Také DiSEqC a optický digitální audio výstup vč. podpory Dolby Digital (AC3) byl samozřejmostí ve výbavě. Jako dárek – pozornost abonentům se uvažovalo o zakoupení licence na Free-X TV, tedy zprostředkování legálního příjmu této televize pro pány každým receiverem. Autoři projektu EBD byli velkými propagátory HDTV a chtěli spolupracovat s Astrou na jejich vysílání Euro HDTV v příštím roce.

Tolik aspoň některé mé osobní postřehy. Píšu je jako člověk, který má k satelitní problematice blízký a dlouhodobý vztah. Již na studiích na vysoké škole v oboru sdělovací technika jsem sledoval komunikační družice na orbitu a od roku 1988 se věnuji satelitům každodenně. Nebral jsem proto projekt EBD nijak přehnaně nekriticky a viděl v něm i problémy a nedostatky, ale na druhou stranu jsem do poslední chvíle věřil v jeho reálnost. A nezdar projektu beru i jako svoji osobní prohru a zklamání.

Na druhou stranu mne aspoň trochu hřeje pocit, že web satCentrum byl od počátku poslední fáze projektu – tedy od udělení licence v roce 2001 u toho, a že jsme vám mohli přinést řadu informací a podněty k diskusi a k zamyšlení. Děkuji všem z vedení EBD za spolupráci a vám čtenářům za váš zájem o tento projekt. I slepá či přerušená cesta může být ponaučením. Poučením těm budoucím, že se musí jít jinudy, jinak, ale cíl – dostupná placená satelitní televize pro našeho diváka je tu a je reálný.


Václav Hrubec, šéfredaktor webu satCentrum.com (.sk), 30.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 90   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2003 • Fotbal na Galaxii sport – plán přenosů na prosinec [ 2 ]
01.12.2003 • Mistrovství světa v házené žen na Galaxii sport [ 1 ]
30.11.2003 • EastBox DIGITAL vrací licenci [ 8 ]
28.11.2003 • Víkend na Galaxii sport
28.11.2003 • Hokej na Galaxii sport – plán přenosů utkání NHL na prosinec
27.11.2003 • Nové programy v nabídce našich providerů – II. [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
3 / 5

  to Nikita & expert a dalsi 

05.12.2003 19:11 • Nick
Tak pro experta - temito komenteri se EBD nevrati, ver mi! Dnes je vse jen o penezich a prave proto byl projekt EBD naprosto nerealizovatelny. Prekvapil me pan Vaclav Hrubec se svoji duverou k tomuto projektu. Vsechno se dnes musi prepocitavat a kdyz nekdo rekne ze ''proinvestovali'' za 7 let 14 mil KC (asi 500 000 Eur) do rozjeti satelitni digitalni (na v budoucnu 4 transponderech Astry ) televize ,HDTV, PPV (na Sky stoji jedno zhlednuti jednoho filmu na Box office asi 5 Eur - koupili by jste si to taky, kdyz cela nabidka mela stat jen 10 Eur? Poplatky za vysilaci prava v cesku nebudou levnejsi!) se mi jevi jako vtip. Mimochodem jako prvni ma prava na vysilani Amer. filmu pro CR urcite HBO, jestli ne, opravte me! Mnozi tady uvedli, ze na tom hlavne ztratili divaci, ne to je omyl - co neni nejde ztratit. Mnozi stale brani EBD, coz nechapu? Zda se Vam fer, ze jste se dozvedeli o konci EBD teprve den pred ''spustenim vysilani''? Nezda se Vam primo drze, ze jeste mesic predem (kdy uz zcela jiste vedeli ze je konec) losovali nejakeho ''stastneho vyherce''? Pro Nikitu - zpravy ziskavam pres internet nebo normalne z Ceske televize. Czech link je tady dobre zachytitelny. Na Novu jsem se samozrejme dival , kdyz jsem byl ''mladsi'' jeste v CR a nebylo zrovna moc na vyber. Coz v dnesni dobe uz neplati.
 
 
  to expert 

05.12.2003 16:03 • Nikita
Ty jsi expert na vsechno? Nech si takove komentare od cesty a radeji jdi na PARABOLA.CZ, nekteri tam po Tobe "touzi" :-o
 
 
  BINGO a mám to 

05.12.2003 15:35 • expert
Už viem aké spojenie je medzi Nickom a Jamesom Patrikom Bondom. Obidvaja sa nerozumia sat a tv biznisu. Jeden je poľnohospodár a druhý je vodohospodár. Majú niečo spoločné ako tí dvaja Cement Gottwald a Malten Ulbricht. Tí dvaja postavili The WALL, do češtiny The vúúúl a do slovenčiny thy vôl. Asi tak to nejako bude, že iroslovák ???
 
 
  nick 

05.12.2003 15:15 • expert
Začínam si klásť otázku...Pracuje tenchlap pre SKY, alebo spracováva v Irsku ryby ? Alebo s pomocou IRA chytá ryby pre SKY ?
 
 
  to Nick 

05.12.2003 13:28 • Nikita
Srovnej si ... svoje prijmy a svoje vydani v Irsku, jake procento z toho je platba za SKY? A jak ziskavas zpravy z domova? Pouze z tisku a po telefonu? Nikdy ses nedival na Novu?
 
 
  ???? 

04.12.2003 19:00 • Nick
Lidi, copak jste blazni? Za 10 Euro mesicne by nedokazali vysilat ani jeden program (jeden snad)!! Zasmal jsem se tomuto projektu kdyz jsem se o nem docetl poprve nekdy pred rokem, nebo kdy a myslel jsem si, ze to udela kazdy rozumny clovek, ale tato duvera (spise hromadna demagogie), az do posledniho dne mi vyrazila dech!! Uz se nedivim, ze polovina (ceskeho) naroda sleduje Novu. Zdravim Mr Bonda Patrika a ostatni rozumne jedince! Mozna jsem trochu z obrazu, protoze pracuji a ziji v Irsku, kde mam Sky digital(movie world za 52 Eur mes). Nemohu Vasi nenavist k UPC podporit, ale myslet si, ze to spravi EBD za 10 Eur!!!??? byl opravdu nesmysl! Preji hezky den!
 
 
  Cena pronájmu 

03.12.2003 18:45 • JirkaA
Právě jsem si přečetl na ttx str. stanice TELE 5 že cena za pronájem transponderu na sat.ASTRA je 3,8 mil.EURO za rok. Tak kdo chce vysílat tak honem do toho!
 
 
  UPCoslavuje 

03.12.2003 18:31 • JirkaA
Před vánoci tak nahnali do sítí UPC plno lidí kteří si chtěli dát dárek. V UPC lítaj jistě rychlý špunty! Je co slavit!
 
 
  Chiméra 

03.12.2003 08:16 • Radovan
Snad jste nemysleli ze nekdo investuje 5 miliard jako UPC aby mohl poskytovat tak nerentabilni sluzbu jako kabelovou televizi. Jste naivni a jiz nicemu se v tomto state nedivim
 
 
  to CTEC 

02.12.2003 16:39 • nikita
INFO: kdo dela na jakemkoli urade, ma psat spravne cesky, to plati i pro SATM. Zajimave, delate stejne chyby:-o
 
 
  To Nikita: 

02.12.2003 13:38 • čteč
A co že jsi tak mimo mísu,když už jsi začal tak pěkně? Asi by nebyl od věci článek,co a jak se vlastně připravovalo,nákupy systémů,techniky,jak daleko byly smlouvy,atd. Což asi dnes už těžko někdo odtajní,protože je rád,že to skončilo jen vrácením licence a nikomu dál netřeba se veřejně zpovídat. (To není míněno na redakci!Ta udělala co mohla a nechtě pro dobro věci si téměř upletla oprátku - čest jí.)A tomu jste schopni dát svoji důvěru?Váš hlas ve volbách je pak pěkně laciný...
 
 
  4 expert 

02.12.2003 13:29 • westbox
Nazdar expert! Tak to máme za sebou. Teda aspoň v tejto fáze. Výhra je na našej strane. Tak daj nejaký kontakt, nech sa to podarí nejako zorganizovať.
 
 
  Upresnim myslenku 

02.12.2003 12:18 • nikita
Clovek kdyz padne “na hubu“, bud ho to smete nebo popozene dal (domnivam se, ze pro EBD plati varianta c.2). A pokud ma ten dar podivat se na veci i z jineho zorneho uhlu, dochazi k lepsim a jednodussim resenim. Podle meho letmeho pruzkumu v realizaci nove TV je v mem okoli duvera. A ze se realizace oddali napr. o rok? No a co!
 
 
  mozna ma byt realizovano neco ... 

02.12.2003 09:07 • nikita
mozna ma byt realizovano neco lepsiho
 
 
  ďakujem anonym 01:21 

02.12.2003 08:00 • ESPE
Stáva sa v živote aj horšie.
 
 
  EAST BOX 

02.12.2003 01:21 • Anonym : )
Chcem len povedat ze je skoda ze EAST BOX sa nerozbehol, osobne poznam cloveka, ktory za EASTBOXom stoji, s nim to cele stoji a pada.,.. a je mi to nesmirne luto, pretoze viem, ze do toho dal vsetko... cely svoj zivot tomu venoval naplno... no takto na dialku ho chcem aj pozdravit a zazelat mu vela uspechov do buducnosti... Silos, vela stastia... : )
 
 
  Co dodat? 

01.12.2003 14:46 • satm
Pokud nejste aspoň 2 na trhu našich kabelovek,sat.individuálem se neuživíte - podstatný je počet diváků v sítích.Ostatní pokusy sat.vysílání tolika programů jsou bezpředmětné klukovské sny a hračky-naše sítě jsou plné,programy navíc by tam byly nerentabilní s minim.sledovaností - viz reklamní koláč,atd.Navíc se snilo o něčem jiném než MPEG-2.Částečné konkurenční šance jsou jen na CzechLinku,lehoučce i na Thoru,jinak vždy bděte. Ale to už bylo několikrát řečeno i na tomto webu,jen to chce nezávidět,uvažovat bez emocí a každý na to přijde sám.
 
 
  Buďme rádi, že to nespustili 

01.12.2003 14:44 • Prajzak
Jediný viditelný výsledek jejich (ne)snažení byl web www.eastbox.sk a každý kdo ho navštívil viděl jeho "kvalitu", zvláště pak ve fóru se ukázalo jak moc mají zájem o své potencionální zákazníky. Pokud by v takové kvalitě bylo i vysílání a vztah k zákazníkům tak je lepší, že vysílat nebudou. Všichni ušetříme spoustu peněz a nervů.
Všechno zlé je na něco dobré. Je to skvělá antireklama na TV. Budeme žít i bez EBD a půjde to. Šlo by to i bez UPC, Novy a dalších. Zbude spousta času a můžem si zajít třeba do přírody.
 
 
  to BOND: 

01.12.2003 14:31 • nikita
píšeš svoje názory nebo jsou to názory TA3???
 
 
  Bondov hnev a genialita o Tv 

01.12.2003 13:34 • expert
Bond, už raz som Ti napísal, aby si sa venoval poľnohospodárstvu. Je vidieť, že nemáš ani páru o tom o čom to bolo. Dokonca ani nevieš počítať a ani čítať. Ale čo s tým chceš dosiahnôť? Že si geniálny a že vždy a všade máš pravdu, že si najkrajší a najlepší. ANO SI ! A choď sa baviť na svoj účet!
 
 
Celkový počet komentářů: 90 / zobrazují se: 41 ... 60

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist