Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 19:27:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Léto s kovboji na obrazovce České televize

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 28.06.2006



Světoznámé westerny plné hereckých hvězd nabídne Česká televize divákům od 1. července do 26. srpna každou sobotu na ČT1 ve večerních hodinách:


1. 7. Sedm statečných

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům. Legendární americký western (1960). Hrají: Y. Brynner, E. Wallach, S. McQueen, Ch. Bronson, J. Coburn, H. Buchholz, R. Vaughn, B. Dexter a další. Režie John Sturges.

Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry…

Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. Česká televize nyní uvádí tento snímek v širokoúhlé verzi 16:9 a s novým dabingem.


8. 7. Velká země

Je to kraj, který se nedá obejít pěšky. Tady se bojuje i miluje ve velkém. Gregory Peck v hlavní roli oscarového amerického westernu (1958). Dále hrají: J. Simmonsová, Ch. Heston, C. Bakerová, B. Ives a další. Režie William Wyler.

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci…

Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele.


15. 7. Bandolero

Byla jednou pěkná banka a několik zločinců, kteří ji chtěli vyloupit. Americký western (1968). Hrají J. Stewart, D. Martin, R. Welchová, G. Kennedy, A. Prine a další. Režie Andrew V. McLaglen.

Lupič Dee Bishop a jeho banda se pokusí vykrást banku v městečku Val Verde. Šerif Johnson však muže zajme a soudce je za jejich zločin odsoudí k smrti. Když se v blízkém San Antoniu o chystané popravě dozví MacE Bishop, chce mladšího bratra zachránit za každou cenu. Na cestě do Val Verde si proto počká na kata, jenž má vykonat rozsudek. Právě od něj si "vypůjčí" šaty a v přestrojení pak odsouzencům pomůže utéct přímo z pod šibenice. Jako rukojmí si sebou Dee Bishop vezme krásnou Marii Stonerovou, do níž je zamilován stárnoucí šerif Johnson. Ten také povede trestnou výpravu za uprchlíky, kteří mají namířeno na texasko-mexické hranice a území, kde neomezeně vládnou tlupy banditů, tzv. bandoleros. Slavný western natočil klasik amerického filmu Andrew V. McLaglen (Shenandoah). Působivost příběhu stojí na hereckých výkonech hlavních představitelů: James Stewart v roli Macea Bishopa, Dean Martin jako je bratr Dee, Raquel Welchová v úloze Marii Stonerové a George Kennedy v postavě stárnoucího a tvrdohlavého šerifa Johnsona.


22. 7. Kapsy plné dynamitu

Nenosí kolty a své nepřátele děsí účinějším způsobem. Americký western odehrávající se v době revoluce v Mexiku (1971) Hrají: J. Coburn, R. Steiger, M. Montiová, R. Valli, R. Battaglia, F. Graziosi a další. Režie Sergio Leone.

Juan Miranda je chladnokrevný zloděj a šéf početné rodiny, která se živí okrádáním náhodných pocestných a přepadáním dostavníků. V době, kdy kolem něho doslova "vře" mexická revoluce, zajímá se jen o to, jak rychle naplnit vlastní žaludek. Zlomyslná náhoda mu jednoho dne postaví do cesty muže, s jakým se ve svém životě ještě nikdy nesetkal: John H. Mallory jezdí na motocyklu, z ničeho a nikoho nemá strach, přímo ďábelským způsobem zachází s dynamitem a dělá jen to, co chce. Na rozdíl od všech členů své tlupy Miranda rázem pochopí, že to je ten správný člověk, který mu může pomoci splnit dlouholetý sen. Tím není nic jiného, než vykradení velké banky v městě Mesa Verde. A tak se pokusí Johna H. Malloryho pro svůj záměr získat. Ten však má naprosto odlišné plány, o nichž ale příliš nemluví. Přesto se cesty obou rozdílně uvažujících mužů spojí…

Western natočil producent a režisér italského původu Sergio Leone, který se proslavil tím, že na jedné straně bořil zaběhnutá schemata žánru (ve filmech Pro pár dolarů, Pro hrst dolarů navíc, Tenkrát na Západě), aby jim současně vrátil původní jednoduchost a humor. Také v tomto příběhu, v němž revoluce v Mexiku a motivy terorismu mají důležité místo, rozhodně nechybí drsnost, neotřelý pohled na westernové postavy, prvky nadsázky i černě laděná komika. Hudbu napsal známý skladatel Ennio Morricone. Postavu svérázného a nevypočitatelného Johna H. Malloryho ztvárnil James Coburn (Sedm statečných, Náš muž Flint), úlohu živočišného Juana Mirandy vytvořil Rod Steiger (Zastavárník, V žáru noci, Takhle se s dámou nejedná).


29. 7. Hombre

Těžko hledal místo, kam patří, přesto měl víc odvahy než ti, kteří stáli proti němu. Paul Newman v americkém westernu (1967). Dále hrají: F. March, R. Boone, M. Balsam, D. Cilentoová, C. Mitchell, B. Rushová a F. Silvera. Režie Martin Ritt.

John Russell, přezdívaný Hombre, byl, jako dítě byl unesen svým rodičům a vychován kmenem Apačů. Přestože byl později vysvobozen a přijal i jméno svého pěstouna, nikdy si mezi bílými obyvateli divokého Západu nezvykl. Později se raději vrátil zpět do divočiny a navždy přijal oblékání a vystupování původních obyvatel. Společně se svými indiánskými bratry se živí chytáním a krocením koní, které dodává majiteli dostavníkové linky Henrymu Mendezovi. Po smrti starého Russella se Hombre stává majitelem hotelu v Sweetmary, ale stále dobře cítí opovržení a bezohlednost, které Indiány potkává na každém kroku. Proto prodá zděděný majetek, za nějž si chce koupit stádo koní, a společně s dalšími cestujícími odjíždí z města posledním dostavníkem… Vynikající western, jehož děj se odehrává na konci osmdesátých let devatenáctého století, natočil režisér Martin Ritt (Hud, Na černé listině, Bláznivá). Snímek, jenž právem patří mezi filmovou klasiku tohoto žánru, vznikl podle stejnojmenné knihy Elmorea Leonarda. Hlavní úlohu ztvárnil Paul Newman (Butch Cassidy a Sundance Kid), vedle něj zaujmou Fredric March v roli podvodníka a zloděje Favora a Martin Balsam jako majitel dostavníku Henry Mendez.


5. 8. Rio Bravo

Osamělý boj šerifa proti mocnému rančerovi a bandě lupičů. John Wayne v hlavní roli v americkém westernu (1958). Dále hrají: D. Martin, A. Dickinsonová, R. Nelson a W. Brennan, W. Bond a J. Russell. Režie Howard Haška.
Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile… Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová.


12. 8. Jízda vysočinou

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu. Americký western (1962). Hrají: J. McCrea, R. Scott, M. Hartleyová, R. Starr, J. Drury, E. Buchanan, R. G. Armstrong, W. Oates, L. Q. Jones a J. Anderson. Režie Sam Peckinpah.

Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa…

Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy the Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma.


19. 8. Butch Cassidy a Sundance Kid

Westernová jízda po šikmé ploše. Paul Newman a Robert Redford v titulních rolích amerického filmu, oceněného čtyřmi Oscary (1969). Dále hrají: K. Rossová, S. Martin, H. Jones, J. Corey, C. Leachmanová a další. Režie George Roy Hill.

Butch a Sundance jsou dva nejlepší kamarádi a také jedni z nejobávanějších lupičů Divokého západu. Butch je hlavou bandy, která se specializuje na vykrádání bank a vlaků. Jejich poslední kousek je lupičským majstrštykem: podaří se jim hned dvakrát za sebou vyloupit vlak, který převáží peníze Spojených pacifických železnic. Jenže v tom je právě problém. Majitel firmy Harriman si totiž na oba kumpány najme šest pistolníků. Butch a Sundance jsou zvyklí žít na útěku, ale tentokrát jim jdou po stopě opravdoví profesionálové. A jelikož Butch neustále mluvil o tom, že spolu zmizí do zaslíbené Bolívie, nezbývá přátelům, než zanechat slov a opravdu odjet. Svůj sen uskuteční i se Sundanceovou dívkou Ettou. Osud je však silnější než jakékoliv přátelství a jakékoliv předsevzetí…

Legendární western režiséra George Roye Hilla vypráví o dvou skutečně žijících psancích, ze kterých se staly legendy. Ze sedmi nominací získal film čtyři Oscary: za scénář, kameru, hudbu a za nejlepší píseň (Raindrops Keep Fallin' on My Head).


26. 8. Butch a Sundance: Začátky

Ke spořádanému životu by se nikdy nesnížili. Americký western o tom, jak se dva nejznámější lupiči Divokého západu dali dohromady (1979). Hrají: W. Katt, T. Berenger, J. Corey, J. Schuck, B. Dennehy a další. Režie Richard Lester.

I ta nejslavnější lupičská dvojice Divokého západu jednou nějak začínala. Butch Cassidy a Sundance Kid byli na počátku jen dvěma osamělými psanci, kteří se jakž takž protloukali životem. Za normálních okolností by jeden o druhého ani nezavadili. Jenže osud tomu chtěl jinak, a z těch dvou se stali nejlepší přátelé. Jeden uměl přemýšlet, druhý zase perfektně střílet. Nejdřív si moc nedůvěřovali a jejich lupičské pokusy dopadaly všelijak. Ale jakmile si začali rozumět, nebyla si před nimi jistá žádná banka a žádné kasino…

Americká westernová komedie režiséra Richarda Lestera vychází z legendárního filmu Butch Cassidy a Sundance Kid, přičemž vypráví o tom, jak vlastně přátelství těchto dvou sympatických mizerů vzniklo. Titulní dvojici ztvárnili Tom Berenger a William Katt přesně v tomtéž duchu, v jakém ji o deset let dříve zobrazili Paul Newman a Robert Redford. Film si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší kostýmy.


Martin Krafl, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.06.2006 • Osmifinálové zápasy fotbalového šampionátu byly uzavřeny
28.06.2006 • Nová cestománie na TV Nova končí [ 1 ]
28.06.2006 • Kdo další bude bojovat o zajímavou výhru v reality show BAR?
27.06.2006 • Hudební televize Óčko – generální partner festivalu Czechtalent Zlín 2006
26.06.2006 • Jetix Kids Awards 2006 - Chinaski, Aneta, Pergnerová a Landa dětskými idoly [ 3 ]
26.06.2006 • Česká televize – hlavní mediální partner MFF Karlovy Vary

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist