Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 09:39:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Poslech rozhlasu ze satelitu – současný stav a tendence – II.

  Autor: Dipl.–Ing.Hans-Dieter Naumann , e-mail: info@funkamateur.de Přidané: 09.12.2003



Dnešním příspěvkem pokračujeme v článku stejného autora, který jsme vám přinesli na konce října. V něm jsme opustili analogové satelitní rozhlasové vysílání a přešli k vysílání digitálnímu v normě ADR – Astra Digital radios.


K vlastnostem ADR patří, že se vysílá v módu MPEG1/Layer-2 a tak je metodou, která pracuje s redukcí dat. Vedle vysoké jakosti zvuku navíc poskytuje ADR množství doplňkových funkcí. Zejména u veřejnoprávního vysílání je to tedy radiotext, kde tyto bity a byte, které nejsou využity pro přenos zvukového signálu, slouží k podobným účelům jako RDS. Kdo by chtěl tuto funkci využívat, musí při zakoupení boxu přihlédnout k tomu, zda je box vhodný pro příjem satelitního textu.

Automatické ukládání stanic do paměti pro zákazníka představuje významné usnadnění obsluhy přístroje, ušetří operaci jednotlivého ukládání stanice do paměti boxu. Box přitom skenuje všechny analogové transpondéry nebo satelity a ukládá do paměti vyhledané programy ADR, pokud již nebyly výrobcem předprogramovány. Díky informaci o stanici je určitý požadovaný druh programu vyhledán a příležitostně bude zobrazen i název hudební skladby a (nebo) interpret.


Má ADR nějakou budoucnost?

Do jaké míry budou koexistovat ADR a rozhlas DVB vedle sebe a jak dlouho, to dnes (obvykle) nikdo nechce jasně sdělit. ADR a DVB také odpovídají trendu všeobecně zaměřeného přechodu na technologii digitálního vysílání v mediálním odvětví pro bezdrátový přenos signálu. Díky stálosti a odbytu zařízení pro příjem ADR dnes ještě dominuje, což znamená, že vedle systému DVB to této technologii, především střednědobě, může zabezpečit budoucnost.

Naproti tomu technika podnosných v rozhlase ADR je, pokud jde o její budoucnost, velkým otazníkem. Pro ADR je zapotřebí analogová nosná televizního signálu, kdy rozhlasový program může být namodulován na analogovou podnosnou. S přechodem televizního vysílání z analogového na digitální, tato podnosná – jakožto technická základna vysílání ADR – nicméně zanikne a nutně právě tak analogové vysílání rozhlasových programů.

Co se pak stane s ADR je nyní otevřené. Většina programových provozovatelů ještě nedává najevo žádný záměr pro opuštění této tendence a doposud ani satelitní provozovatelé se k této otázce nijak nevyslovili.

Že se pro signál ADR vyvinou nové metody přenosu, aby např. všechny programy byly přenášeny na jednom satelitním transpondéru, je málo pravděpodobné a tak v současnosti využívaná metoda je pro realizaci jen stěží kompatibilní. Z dnešního pohledu proto musí skončit, aby se nejpozději v roce 2010 mohlo přiblížit všeobecné ukončení vysílání ADR nebo se tak už stalo.


DVB – satelitní rozhlas budoucnosti!

Volně přijímatelné programy (nekódované) rozhlasové programy jsou ze satelitu vysílány ve formátu DVB-S již od roku 1996. Rozhlas DVB sice úplně nedosahuje kvality ADR, bude však v rámci plánovaného scénáře přechodu na digitální vysílání tvořit budoucnost.

Ve formátu DVB se rozhlasové programy vysílají buď samostatně nebo společně s digitálními televizními programy sdružené v jednom digitálním datovém toku. Počet rozhlasových programů závisí na počtu televizních kanálů přenášených v transpondéru. Při šesti až osmi televizních programech na transpondéru je pak stále ještě prostor pro asi 10 rozhlasových programů.

Na místě podnosné, která se využívá u ADR, je nyní v datovém toku integrovaná adresa. Mnoho výrobců nabízí pro příjem potřebné digitální přijímače, tzv. set-top-boxy, pro tyto boxy byl již vyvinutý standard.

Při koupi set-top-boxu bychom se v každém případě měli vybrat, které (všechny) volně přijímatelné programy (box FTA = Free To Air) bychom chtěli přijímat. S příslušnou kartou by bylo dodatečně možné přijímat i zakódované programy různých provozovatelů, přičemž výměna přístupových karet umožňuje tento přechod v každém okamžiku, avšak pokud je set-top-box touto možností vybaven (verze CICAM).

V současnosti lze na scéně rozhlasových programů pozorovat značnou dynamiku, která se perspektivně do roku 2010 ještě může zvýšit. Díky systému družic Astra lze ve formátu DVB přijímat volně asi 100 rozhlasových programů, mezi těmito programy je přibližně třetina v němčině. S nepatrnou výjimkou, jako např. programů ORF, lze tyto programy přijímat také ještě prostřednictvím ADR nebo analogovou metodou z podnosných. Podrobnosti o tom, jaké programy se vysílají v tom určitém formátu je možné se dozvědět ze seznamu frekvencí současných rozhlasových stanic.

Mnoho digitálních set-top-boxů ještě dnes nedosahuje stupně vybavenosti přijímačů ADR. Od výrobce jsou do paměti boxu uloženy téměř bez výjimky pouze přenosové parametry digitálních transpondérů nejdůležitějších evropských satelitů. Při první instalaci set-top-boxu se pak u těchto transpondérů provede vyhledání stanic a uložení do paměti boxu (naprogramovaných) digitálních televizních a audio kanálů


Zvláštní systémy

Vedle těchto rozhlasových programů ze satelitu, které jsou v případě vhodného vybavení přijímatelné pomocí každého přijímací kompletu pro pásmo Ku, existuje pro rozhlasový příjem z „vesmíru“ ještě několik zvláštních systémů. Tyto systémy vyžadují zvláštní přijímače a vybavení, ale o tom snad někdy příště.


Zdroj: Funkamateur (Německo), č. 11/2003, s. 1108, přeložil Petr Miklík,
volně upraveno a zkráceno



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2003 • 7 miliónů předplatitelů BSkyB
29.10.2003 • Poslech rozhlasového vysílání ze satelitu – současný stav a tendence
29.10.2003 • Nekódované vysílání BBC a autorská práva [ 1 ]
21.10.2003 • Premiere v zisku a proti "černým divákům" [ 4 ]
17.10.2003 • Čína úspěšně vyslala na oběžnou dráhu raketu se svým kosmonautem
15.10.2003 • Střípky ze světa „ostrovní“ televize a rádií

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Co je kvalitnější - ADR nebo DVB? 

10.12.2003 09:21 • fikus
"Vedle vysoké kvality ADR, která sice úplně nedosahuje kvality DVB, je zajímavá ..." (1.díl článku)
"Rozhlas DVB sice úplně nedosahuje kvality ADR, bude však..." (2.díl článku)
Tedy jak?
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist