Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 17:04:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Poslech rozhlasového vysílání ze satelitu – současný stav a tendence

  Autor: Dipl.-Ing. Hans-Dieter Naumann , e-mail: info@funkamateur.de Přidané: 29.10.2003


Rozhlas je po televizi tím nejoblíbenějším médiem a to i díky satelitnímu přenosu. Mnoho vzájemně nekompatibilních systémů bohužel u posluchače vyvolává velkou nejistotu. Nicméně do roku 2010 se to má změnit.


Rozhlasový příjem bude vždy oblíbený. Podle statistického šetření uvedeného v literatuře /1/ uvedlo na dotaz ohledně využívání médií 83,1 % obyvatel Německa, že rozhlas využívá několikrát týdně. Přitom satelitní způsob přenosu stále více nabývá na významu. Podle údajů marketingu společnosti Astra se využití rozhlasového satelitního příjmu v Německu v období mezi rokem 1994 a závěrem roku 2002 téměř ztrojnásobí na 3,35 miliónů domácností.

V současnosti vysílá pouze na satelitním systému Astra více jak 330 rozhlasových programů, přičemž se nyní využívají tři způsoby šíření signálu: analogové vysílání prostřednictvím analogové podnosné jako součást televizního signálu, za druhé digitální vysílání v módu ADR rovněž přes analogovou podnosnou v analogovém televizním signálu a konečně zcela digitální vysílání v módu DVB.

Při rozhlasovém příjmu ze satelitu, především u digitálního způsobu šíření je přínosem vedle celkově široké nabídky programů vysoká kvalita, nerušený příjem signálu a rovněž i mnoho možností nového využití vlastností a doplňkových služeb. Satelitní příjem garantuje vysokou atraktivitu pro zákazníka a pro provozovatele programu. Zejména pro provozovatele programu hraje významnou roli ta skutečnost, že lze zajistit okamžité a celoplošné pokrytí oblasti signálem tj. ze satelitu a maximální nezávislost na signálovém „stínu“ přinejmenším na jižní straně.


Analogové rozhlasové satelitní vysílání

Analogové satelitní vysílání, i když je v současné době ještě intenzivně využíváno, je tradice a minulost, digitální satelitní vysílání je budoucnost. To platí stejně jak pro rozhlas tak i pro televizi. Analogový přenos rozhlasových programů na podnosných v televizním signálu (viz obr.) vzešel z úsilí poskytnout neobsazené kmitočty na satelitních transpondérech pro dodatečnou nabídku služeb a tak lépe využít kapacity, která byla k dispozici.

U satelitního přenosu se hlavní zvukový signál ve formátu mono přenáší jiným způsobem než u terestrické televize. Vedle analogového obrazového signálu na 6,5 MHz, je u satelitu Astra tento signál umístěný v řadě dalších podružných nosných a podnosných. Podnosné mohou být využity pro stereofonní zvukový signál, doprovodný zvuk k televiznímu vysílání v různých jazykových mutacích nebo právě pro rozhlasové vysílání. Pro monofonní zvuk je třeba pro každý program jedna podnosná – pro stereo dvě podnosné.












Stereofonní doprovodný televizní zvuk se přenáší především na dvou kmitočtech 7,02/7,20 MHz, od 7,38 MHz do 8,46 MHz jsou k dispozici tři dvojice podnosných pro stereofonní zvukový signál nebo sedm nosných pro monofonní signál. Základem přenosu je kompresní metoda Panda-Wegener, která zajistí relativně vysokou kvalitu přenosu.

Poněvadž podle dokumentu spolkové vlády s názvem „Scénář pro zahájení 2000“ má být od roku 2010 pouze digitální televizní vysílání a od roku 2015 také pouze digitální rozhlasové vysílání, do té doby zanikne i analogové vysílání na podnosných ze satelitu.


ADR – digitální alternativa

V roce 1995 byl ze strany SES-Astra zaveden digitální doplněk k analogové metodě podnosných, Astra-Digital-Radio tj. ADR. Od té doby se jeho obliba a rozšíření stále zvětšovalo. Dnes se vysílá výhradně přes satelit Astra asi 80 rozhlasových programů ADR. Vedle téměř všech německých veřejnoprávních stanic tak vysílá velké množství evropských a mimoevropských provozovatelů programu.

Vedle vysoké kvality ADR, která sice úplně nedosahuje kvality DVB, je zajímavá zvláště všestranná a obsáhlá nabídka programů, v této nabídce si prakticky každý může vybrat podle svého vkusu. Výhodou je však to, že tato pestrá nabídka, stejně jako přídavné televizní programy, je do domácnosti poskytována bezplatně. Abychom tuto nabídku mohli využít, musíme na nákup přijímacího zařízení vynaložit dodatečné náklady, které (pro obyvatele Německa) nejsou příliš vysoké.

ADR využívá podnosné v nosném signálu televizního vysílání na satelitním transpondéru. Jako doplněk k televiznímu doprovodnému zvuku lze ve stereofonní digitální verzi využít dvanáct různých podnosných zvukového signálu.

V protikladu k analogovému vysílání, při kterém stereofonní signál pro oba stereofonní kanály zabírá vždy dvě podnosné, využívají při ADR oba kanály jednu podnosnou, což umožňuje lepší využití kapacity transpondéru. Avšak ADR poskytuje ještě další výhody, které usnadňuje oddělení od analogového rozhlasu.


Použitá literatura:

/1/ Pracovní skupina pro satelitní příjem: tisková zpráva, www.agsat.de,
/2/ Spolkové ministerstvo pro hospodářství a technologie: Digitální rozhlas 2000.


Text k obrázku:

Analogové podnosné na satelitním transpondéru, které lze přijímat pomocí přijímacího zařízení ADR, pokud bude v roce 2010 ukončeno analogové satelitní televizní vysílání, zaniknou i tyto podnosné. (TON – zvukový signál)


Zdroj: Funkamateur (Německo), č. 10/2003, s. 1000, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2003 • Nekódované vysílání BBC a autorská práva [ 1 ]
21.10.2003 • Premiere v zisku a proti "černým divákům" [ 4 ]
17.10.2003 • Čína úspěšně vyslala na oběžnou dráhu raketu se svým kosmonautem
15.10.2003 • Střípky ze světa „ostrovní“ televize a rádií
26.09.2003 • Čtvrtfinále ME 2003 v basketbalu na Galaxii sport
16.09.2003 • Evropa se od nového roku dočká první digitální televize [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist