Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 15:07:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Střípky ze světa „ostrovní“ televize a rádií

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 15.10.2003


Britská vláda počítá s velkými obtížemi, aby přesvědčila veřejnost k přechodu na digitální televizi - přestože nabídka programů DVB-T s názvem Freeview je zatím nečekaně úspěšná a bude možné ji sledovat již ve dvou miliónech britských domácností. Zajímavou novinkou je i příjem BBC rádií v paketu DAB v Berlíně.


Zavedení digitální televize nebude snadné

Britská ministryně kultury Tessa Jowell připustila, že vláda musí počítat s velkými obtížemi, aby přesvědčila veřejnost k přechodu na digitální televizi. Podle odhadů se totiž ukazuje, že 70 % diváků by „neschvalovalo“ ztrátu analogového signálu. Ve své promluvě ke shromáždění Královské televizní společnosti (the Royal Television Society) v Cambridge, ministryně řekla, že vláda musí přesvědčit veřejnost o podpoře k přechodu.

„Musíme přesvědčit veřejnost, že přechod je pro ně prospěšný. Dvojí vysílání by nebylo fér. Vypnutí analogového vysílání je jedinou cestou, kterou můžeme přinést digitální terestrickou televizi každému,“ řekla.

Nepřetržité využívání analogového vysílání zbavuje 20-25% populace pokrytí digitálním signálem a zkrátka nelze toto pokrytí zlepšit před tím než se uchýlíme k vypnutí analogového signálu.“ Dodala, že peníze ušetřené vysílateli na udržování dvou vysílacích služeb (analogové, digitální) by měly být investovány do programu. „Výhody digitálního vysílání jsou takové, že otázka není zda, ale jak a kdy docílíme přechodu,“ řekla.


Freeview - brzy dva milióny domácností

Britskou nabídku programů DVB-T s názvem Freeview bude možné k jejímu 1. výročí na konci října sledovat ve dvou miliónech britských domácností. „Je to lepší průběh než by si někdo, včetně mně, představoval”, řekl pan Andy Duncan, ředitel pro marketing a komunikace u BBC, který byl zodpovědným za zahájení služby Freeview.

Každý měsíc se na pultech objevuje asi 100 tisíc přijímačů (boxů) pro DVB-T. Vhodné přístroje jsou za 80 liber, tj. asi za 115 EUR. Odborníci vychází z toho, že na konci příštího roku bude služba Freeview sledována ve 4 miliónech britských domácností. Z toho by si měly vzít příklad i další země.


V nabídce Freeview bude i kanál Disney

Mediální a filmový kolos - společnost Disney, vlastník sítě ABC ve Spojených státech, začíná uskutečňovat své první kroky v oblasti tradičního televizního vysílání ve Velké Británii. Výsledkem bude zahájení nového všeobecného zábavního kanálu v platformě DVB-T Freeview.

Tento nový, doposud nepojmenovaný kanál, bude vysílat směs pořadů s tématikou životního stylu, komerční televizní seriály, filmy a sport a bude usilovat o vazbu na jiné zábavní kanály včetně BBC, ITV a ITV2. Tento krok je významný, neboť to bude první kanál financovaný z reklamy, jehož vysílání společnost Disney zahajuje ve Velké Británii.

Všechny jejich ostatní kanály, včetně Disney Channel, jsou odkázané na předplatitelské poplatky. Ačkoliv platforma Freeview má, pokud jde o počet kanálů, omezenou kapacitu, její přijetí se u diváků výrazně zvyšuje. Předpokládá se, že v roce 2010 bude mít set-top boxy až 10 miliónů domácností. Společnost Disney zahájí vysílání tohoto kanálu během následujícího zimního období. Kanál bude zaměřen na rodinné publikum a bude se významně opírat o nynější archív („knihovnu“) pořadů společnosti Disney vyrobených v USA.

Kanál také bude pravděpodobně přenášen i na SkyDigital a v kabelových sítích. Společnost Disney uzavřela dohodu s SDN, velšským konsorciem, které je vlastníkem kapacit na síti Freeview.


BBC kupuje od Buena Vista soubor filmů

Buena Vista International Television (BVITV), distributor televizních programů Walt Disney Company, udělil povolení pro BBC na nové filmy. Soubor více než 100 titulů dává výhradně neplacené britské televizi BBC práva, vybrat si komerčně úspěšné a kritikou vychvalované tituly od společností Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures a Miramax Films.

Významné tituly zahrnují např. Chicago, kde hrají Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger a Richard Gere nebo film Piráti z Karibiku: Kletba černé perly, kde je obsazen Johnny Depp aj. tituly. Filmy budou vysílány na kanálech BBC od konce roku 2004.

Tato dohoda je dokladem uklidnění ve věci studií USA ohledně „úniku“ signálu BBC - po přesunu vysílání BBC z kódované platformy Sky Digital na volné vysílání free-to-air na satelitu Astra 2D, ke kterému došlo letos v létě.


Bude problém satelitního šíření BBC vyřešen?

Diváci mohou být požádáni, aby provedli individuální platbu za přístupovou kartu pro sledování programů ITV, Channel 4 a Five na digitálním satelitním přijímači. Tyto kanály původně odmítly platit za karty, které budou dány do oběhu na konci tohoto roku, až BSkyB provede upgrade (aktualizaci) svého kódovacího systému. BBC již přestala platit za karty „solus” (samotný), které divákům digitálního satelitního vysílání - kteří si nepředplatili Sky Digital, umožňovaly sledovat neplacené terestrické televizní kanály. Divák se tak zcela vyhnul placené službě (s kódováním) Sky programů.

BSkyB je ochotna dále pokračovat v poskytování karet ”solus” pro ty diváky, kteří nejsou jejími předplatiteli, avšak pouze za předpokladu, že na to budou k dispozici finance. BSkyB už začala s prováděním upgrade svého kódovacího systému. A až to dokončí, svým předplatitelům rozešle nové karty. Jakékoliv provedení set-top-boxu, které bude využívat současnou kartu ”solus” neumožní přijímat programy ITV, Channel 4 nebo Five.


A na závěr ještě pohled do britské rozhlasové kuchyně, tentokráte překvapivě uprostřed Evropy, v Berlíně:

Paket BBC v Berlíně

V Berlíně lze nyní v digitálním audio paketu (DAB) přijímat v pásmu L na kanále LA paket BBC „Digital Only” (jen digitálně) z Anglie. V nabídce jsou následující programy:

BBC Radio 1: The best new music (novinky v oblasti hudby)

BBC Radio 2: The nation´s best favorite music (lidová, národní hudba)

BBC Radio 3: Live music and arts („živá“ hudba a umění)

BBC Radio 4: Intelligent speech (slovesný kanál)

BBC Radio 5 Live: Live news / Live sports („naživo“ - zpravodajství a sport)

BBC Radio 5 Live Sports: Live sports events („živé“ vysílání sportovních událostí)

BBC Asian Network: British Asian radio (asijská síť - britské asijské rádio)

BBC World Service: International news and analyses („světový servis“ - mezinárodní zpravodajství a analýzy)

BBC 1 Extra: New Black Music (černošská hudba)

BBC 6 Music: Musik for people passionate about pop and rock (hudba pro příznivce popu a rocku)

BBC 7: Comedy, drama and children´s programmes (komedie, drama a dětské pořady)

Škoda, že je tento paket dostupný jen terestricky, na digitální receivery, a v omezeném okruhu kolem metropole Německa. Určitě by i mnohý náš fanda kvalitních radio programů uvítal tento paket dostupný na družici, přijímatelnou (běžným satelitním kompletem) i v našich končinách.


Zdroj: [fp], www.digitalfernsehen.de; Branislav Pekic, TSI 36, 37 a 39/2003; [Digitalradio BB], www.ukwtv.de/de/reflexion; volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.10.2003 • Čína úspěšně vyslala na oběžnou dráhu raketu se svým kosmonautem
26.09.2003 • Čtvrtfinále ME 2003 v basketbalu na Galaxii sport
16.09.2003 • Evropa se od nového roku dočká první digitální televize [ 3 ]
14.09.2003 • Connected Planet: Bezdrátová domácnost v roce 2004
13.09.2003 • Channel Five má po sedmi letech zisk
09.09.2003 • Mezinárodní digitální programy mohou předstihnout ve sledovanosti BBC 1

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist