Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 07:00:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Zpravodajské televizní stanice

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 24.10.2001


Když se řekne termín zpravodajská televize, určitě se vám hned vybaví CNN či EuroNEWS, anebo domácí TA3. Stanic, jejichž hlavním posláním je přenášet po celý den jen zprávy, komentáře a aktuální přenosy je však rozhodně více. Zvláště při mezinárodních politických krizích roste hlad diváků po rychlých a obsažných informacích, jaké nemohou v takové míře ve své programové skladbě nabídnout jiné, jak specializované zpravodajské televize. Tak i poslední události v září a říjnu dostatečně prověřily nejednu stanici tohoto formátu.

Jak která uspěla a jaké obsadila místo v mém pomyslném žebříčku kvality, rychlosti a objektivnosti přinášených zpráv se dozvíte na konci tohoto článečku, nyní bych chtěl představit některé ze zpravodajských stanic, jak jsou zachytitelné na satelitním orbitu. Nebudeme dnes v tomto úvodu vyjmenovávat frekvence a technické parametry, ty nebudou chybět u podrobného přiblížení některých stanic, které připravujeme do dalších článků na webu SatCentrum. Pokud je potřebujete hned, klikněte si na Přehledy na druhé záložce zleva. Samozřejmě tyto stanice naladíme na klasických analogových transponderech, ale stále častěji na frekvencích digitálních, kam některé již úplně přešly.

Zpravodajské stanice si můžeme rozdělit na televize s klasickým News formátem a na zpravodajské stanice, které kromě pravidelných relací, přenášených zpravidla v každou celou hodinu, vysílají i delší tematické besedy, komentáře či dokumenty.

Z té první skupiny bych vzpomenul známou americkou televizi multimediálního magnáta Teda Turnera - CNN. Na satelitech se objevuje i ve specializovaných vydáních např. pro Asii či Afriku, pro Evropu je přenášena jako CNN International. Své dobré jméno získala zejména při operaci Pouštní bouře při válce proti Iráku, kdy zpravodaj CNN jako jediný bez bázně přenášel naživo situaci z Kuvajtu prostřednictvím satelitního telefonu - známého deštníku se skládací parabolou. Přenosový vůz CNN parkoval i v horní části Václavského náměstí v Praze naproti Domu potravin v bouřlivých listopadových a prosincových týdnech roku 1989. Podle toho, jak jsem sledoval CNN v posledních letech, zejména její ne zrovna přesvědčivé komentáře z války na Balkánu na jaře a v létě 1999, mám ale dojem, že stanice trochu zaspala a stala se rutinním, i když profesionálně dělaným kanálem, propagujícím především americké názory a hodnocení. Stejně tak se mi jeví i letos - po teroristických útocích na USA a s poněkud jednostranným zpravodajstvím z války z Afganistánu. Jen pro zajímavost, 11.9.2001 uzavřela servisní firma AQS pro TV Nova exklusivní smlouvu s CNN na dva roky, která prý ani nebyla tak drahá, jak se očekávalo.

Naproti tomu čistě evropskou zpravodajskou sítí je kanál EuroNEWS, kam přispívá i naše veřejnoprávní televize. Na ČT 2 jsou pravidelné vstupy s duálním zvukem v angličtině a francouzštině, takže i divák, který nevlastní satelitní receiver si může udělat přehled o jeho náplni. Jedná se o kvalitní stanici, šitou na míru myšlení a názorům na starém kontinentě a už to, v kolika jazykových mutacích je přenášena, svědčí o její oblibě a panevropském rámci. S EuroNEWS má Česká televize již delší dobu uzavřenou smlouvu o přebírání programu, což plně využila aktuálním několikahodinovým přenosem z tragických událostí dne 11.9.2001.

Typickou ostrovní, trochu konzervativní, ale poctivě udělanou zpravodajskou televizí je britská BBC World TV. Té velice dobře konkuruje moderně pojatá Sky News dalšího multimediálního milionáře - Rupperta Murdocha. Už to, že je jednou z mála stanic, která je z jeho Sky paketu přenášena volně, svědčí o její oblibě mezi více jak stovkou zakódovaných televizí tohoto magnáta. Bohužel na sklonku léta bylo ukončeno její analogové vysílání z družice Astra 1A. Z britských stanic jsem si dále oblíbil ITN News, přenášenou volně v digitálním paketu BSkyB na družici Astra 2 a od konce léta nově přenášenou americkou zpravodajskou stanici FOX News, kterou též volně naladíme v digitálu v Sky paketu na družici EuroBird 1.

Velkým dravcem a favoritem v pelotonu zpravodajských kanálů se stává německá n-tv, tedy Nachrichten TV, která je dle průzkumů jednou z nejvíce sledovaných zpravodajských stanic v německy hovořících zemích. Musím se přiznat, že mne překvapily její pohotové a objektivní informace z Kosova před dvěma lety a také v dnešním pohledu na válku v Afganistánu si nevede špatně. V německy mluvících zemích má však již další následovníky, například N24.

Trochu z jiného soudku - a samozřejmě i pro jiné diváky - jsou určené španělská televize TVE Canal 24 Horas, italská RAI News 24 a arabský kanál ANN Arabic News Network. Korunní královnou mezi arabskými zpravodajskými stanicemi - vyhledávanou, ale také nenáviděnou pro její odvysílané nahrávky prohlášení bin Ládina se nečekaně stala dosud ne moc známá televize Al-Jazeera (někdy u nás psaná i jako Al-Džazíra) z Kataru. Dokonce se jí přezdívá ”arabská CNN”. Podrobné informace o všech jejích frekvencích již byly zveřejněny na SatCentrum v samostatném článku hned po zahájení války v Afganistánu, další článek s rozborem, proč právě tato malá stanice dělá vrásky ministrovi zahraničí USA Colinu Powellovi přineseme v dalším příspěvku tohoto Tématu měsíce. Tolik k první skupině, patří sem i další stanice, které jsme tu nevzpomenuli, jako například polská TVN 24 či ruská TVN (TBH), zpravodajských stanic již dnes vysílá celá řada a je z čeho vybírat. Je dobré, že dokonce vysílá i jedna v naší mateřštině či pro nás na západ od řeky Moravy srozumitelné a blízké řeči - jedná se o slovenskou stanici TA3, která zahájila vysílání 23.9.2001, ale už 11.9.2001 se aktuálně objevila na několik hodin v éteru. Také o TA3 už bylo na SatCentrum podrobně psáno, nahlédněte do starších článků.

Druhou skupinu zpravodajských televizí tvoří stanice s volnějším rámcem, kde kromě čerstvých zpráv zbývá místo i na delší komentáře, besedy či dokumenty. Z celé řady takto pojatých televizí bych vzpomenul evropské verze CNBC a NBC, francouzskou La Cinquiéme, TV 5 Internatinal či Deutsche Welle TV. Trochu jiná, dravá a velmi moderně graficky pojatá je Bloomberg TV, s mutacemi v několika jazycích. Je až s podivem, co se vejde na obrazovku zpráv, grafů a jiných textů, když je hlavní okno obrazu zmenšené a tak trochu na pozadí rolujících dat. Tento styl přejala i česká komerční TV Nova do svého ranního bloku Snídaně s Novou. Úplně jiné jsou další dvě televize - Europe by Satellite, která přenáší zejména jednání nejvyšších orgánů Evropské unie a BBC Parliament, s nekonečnými přímými vstupy z jednání britského parlamentu. Při sledování této TV si někdy říkám, s jakým ohlasem by se asi setkalo u nás přímé vysílání z našeho senátu a sněmovny. Stačilo to, co jsem občas viděl pozdě v noci či nad ránem milostivě skrytého na televizi ČT 2.

Na závěr dnešního úvodu do tématu měsíce, věnovaného zpravodajským stanicím jsem si sestavil svůj žebříček pro mne nejoblíbenějších zpravodajských televizí. Nejlepší sedmička by vypadala podle poslední doby takto - nejvýše hodnotím německou n-tv, následovanou EuroNEWS a ITN News, dále Sky News, CNN, Fox News a na závěr potom BBC World. Al-Jazeeru nemohu hodnotit z důvodu jazykové bariéry a TA3 je zatím novicem mezi zpravodajskými stanicemi. Uvidíme, jak se projeví v delším časovém horizontu. Pro vás by možná bylo pořadí úplně jiné, na tom však nezáleží, protože každá televize vám jistě přinese nové informace, které rozšíří váš obzor a pomohou se lépe zorientovat v dnešní hektické době - a to je to hlavní.

Otázka pro vás do diskuse: Jaká je vaše nejoblíbenější zpravodajská stanice?


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.10.2001 • Televize Al-Jazeera – „arabská CNN“? [ 1 ]
24.10.2001 • Sledovanosť TA3
23.10.2001 • Koniec Videocryptu a Syster Nagravision na ASTRE
20.10.2001 • Európska medzinárodná tv stanica - ALFA TV
19.10.2001 • Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 3/3)
16.10.2001 • Co nejčastěji na satelitu sledují současní diváci (časť 2/3)

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist