Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 23:36:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Digitální aktuality – květen 2004

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 27.05.2004


Návrh zákona o elektronických komunikacích, který významně zasáhne i do oblasti broadcastingu a digitálního vysílání, zatím neprošel Legislativní radou vlády. Ta jej projednávala v jednotlivých sekcích v průběhu letošního jara. Na svém 135. zasedání jeho projednávání přerušila a doporučila přepracovat zejména části týkající se hospodářské soutěže, správních úřadů a opatření regulačních úřadů. Kromě problematických pasáží k odposlechům jsou problémy i kolem ustanovení souvisejících s úpravami stavebního zákona, vstupu na cizí pozemky apod. Ministerstvo informatiky jej obratem upravilo a vrátilo zpět na jednání Legislativní rady. Projednávání opraveného návrhu bylo na 137.zasedání 20.května opět přerušeno. Výsledkem by mělo být vrácení upravované předlohy zpět do celé procedury, která by měla proběhnout během léta. Na podzim by se zákon mohl dostat na jednání vlády. V případě vládního souhlasu by se výsledný návrh dostal do Poslanecké sněmovny a po schválení by zákon mohl začít platit přibližně začátkem roku 2005.

V poslední době se objevily informace, které hovoří o záměru ministra informatiky Vladimíra Mlynáře předložit stávající verzi návrhu zákona do vlády již do léta letošního roku a podstatně tak zrychlit proceduru projednávání. Výhrady k návrhu zákona a sporné části by měly být předmět politického jednání vládní koalice. Zákon by v takovém případě nakonec mohl být zařazen již na červnové schůzi sněmovny nebo na předpokládané mimořádné schůzi v červenci.

…………………………………………………………………………………………………..

Memorandum celoplošných televizí k podpoře zahájení digitálního vysílání některé účastníky českého mediálního trhu překvapilo. Iniciativa podle dostupných informací vznikla na základě jednání pracovní skupiny zástupců českých televizí (ČT, Nova a Prima) k návrhu zákona o elektronických komunikací ve vztahu k vysílání. Iniciátorem mají být podle stejného zdroje právníci komerčních televizí a zejména analytik České televize Nikolaj Savický. V memorandu zmiňovaná pracovní skupina již zahájila svoji činnost prvním setkáním, za každou televizi se ji účastní dva zástupci – za ČT N.Savický a Dr. Petr Vítek, za TV Prima Ing.T.Vlček a Ing. Kubina a za TV Nova Dr.Havlová a Ing.Ferkl.

…………………………………………………………………………………………………..

Na zahajovací části Radiokomunikační konference v Ženevě k revizi plánu kmitočtů se projednává procedura pro další bilaterální mezistátní vyjednávání, které proběhne v následujících letech. Diskutuje se také o termínu ukončení analogového vysílání. Zástupci arabských států (severní Afrika) navrhují termín vypnutí dokonce až na roky 2028 - 38, většina evropských států hovoří o roce 2015 a Švédsko,jak již bylo oznámeno dříve, prosazuje ( a je připraveno)ukončení analogu již na rok 2008. V České republice jsou k dispozici 2 zkoordinované multiplexy ( zatím s neúplným plošným pokrytím) a 3 potencionální zájemci o jejich provoz. Rozhodování o přidělení kmitočtů do doby vzniku více multiplexů bude tedy velmi sledované.

…………………………………………………………………………………………………..

Koncepce pro zahájení digitálního vysílání v ČR byla v poslední fázi před projednáním ve vládě upravena. Během posledních korekcí bylo upuštěno od vytvoření meziresortního Vládního výboru pro digitální vysílání, vytvářeného pod „patronací“ Ministerstva informatiky. Potřeba vzniku nějakého orgánu či platformy pro diskuzi anebo pro koordinaci dalších kroků však stále trvá. Ministr informatiky tak v posledních dnech přichází s iniciativou na vytvoření společné pracovní skupiny. Ta má být složena ze 2 zástupců Ministerstva informatiky (ministr a I.náměstek), Ministerstva kultury, Rady pro rohlasové a televizní vysílání a ČTÚ. Dále jsou k účasti zváni zástupci provozovatelů telekomunikačních služeb – Českých Radiokomunikací, Czech Digital Group a Českého Telecomu. Počítá se i se zapojením 4 zástupců Stálé komise pro sdělovací prostředky PSP ČR a generálních ředitelů České televize, TV Nova a TV Prima. První zasedání by se mělo uskutečnit ještě v průběhu června. Otázkou zůstává kompetence pracovní skupiny, závaznost případných rozhodnutí a statut takové komise, přesto je třeba možnost diskuze a vzájemné informovanosti přivítat.


Ing. Zdeněk Duspiva, 26.5.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.05.2004 • Zápisník duše DXera - II. [ 5 ]
29.05.2004 • Zápisník duše DXera - I.
24.05.2004 • Memorandum o společném postupu ČT a televizí NOVA a PRIMA při přechodu na DVB-T v České republice
20.05.2004 • Digitalizace - Forum eTime 2004 (Technology meet business)
16.05.2004 • Digitalizace po Koncepci
06.05.2004 • ČTÚ povolil další digitální experiment. Otazníky zůstávají. [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist