Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:47:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: General Satellite FTA-6900 – 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 16.12.2004


Naším testovacím centrem už prošla řada satelitních receiverů různých značek a provedení, ale pokud nás paměť neklame, ani jednou to nebyl přijímač určený pouze pro příjem volně šířených (tj. nekódovaných) programů – FTA (free to air). Neumíme si to vysvětlit, proč nás to vždy více „táhlo“ k více vybaveným receiverům, přitom, jak nám potvrdili i prodejci v okolí, jsou právě jednoduché digitální přijímače u zákazníků těmi nejvyhledávanějšími. Kvůli ceně, samozřejmě, to asi hlavně, ale také kvůli komfortu obsluhy – tady máme na mysli jednoduchost instalace, vyhledávání a třídění programů na předvolbách. Ne každý si troufá „ukočírovat“ třeba Dreamboxe, či Kaona „tisícovku“. Víme o čem mluvíme, protože první přijímač používáme takřka denně již druhým rokem a druhou zmiňovanou „nadupanou“ mašinku právě nyní v našem testovacím centru pořádně trápíme. Na test Kaona si ale musíte ještě pár dní počkat.

Proto jsme si řekli, že už je nejvyšší čas se poohlédnout také po nějakém zajímavém jednoduchém a levném receiveru pro FTA. Naše volba nakonec padla na nový stroj od u nás nepříliš známé firmy General Satellite. A musíme říci, že jsme se nerozhodli špatně. Už první dojem byl velmi dobrý – z pestré zelené krabice jsme vybalili stříbrnou skříňku s mnoha tlačítky na čelním panelu, pomocí kterých se dá bez problémů ovládat přístroj i bez dálkového ovládání. Ale i to samozřejmě v balení nechybělo – ale, a to je překvapením, jako by z oka vypadlo známému a osvědčenému ovladači RS-101P pro přijímače Humax. Ano, nejen design, ale i kódy impulsů a všechny funkce jsou naprosto identické. Což nás na jednu stranu potěšilo, na druhou stranu jsme museli zakrýt displej vedle provozovaného „stálého inventáře“ – Humaxu 5400, který samozřejmě začal hned také reagovat na odesílané povely.

Přijímač General Satellite připojujeme na vstup LNB, připojujeme monitor, zapínáme napájení a… A na obrazovce nám naskakuje OSD menu, které je také velmi podobné našim starým známým Humaxům. Takže jsme hned doma. Ovšem je tu poznat jeden (řekli bychom až generační) rozdíl, pod krytem „GSka“ se skrývá board s modernějším procesorem (STi 5518), se kterým je přepínání předvoleb mnohem rychlejší. A protože firmware, jak se dočtete dále, zvládá i některé „nalomené“ kódovací systémy, nechává (zejména na polském paketu či na skandinávcích) svého služebně staršího kolegu (onu zmiňovanou 5400ku) o nějakou tu chvilku za sebou.

Jak jsme si tedy už v úvodu všimli, podobnost s Humaxy je velmi nápadná, a jak se později přesvědčujeme např. na firemním webu www.gsint.tv, nikoliv náhodná. Kooperace General Satellite je východoevropská odnož dřívější mateřské firmy, která má v úmyslu vyrábět a expandovat zejména na trhy v Rusku, Číně, Bulharsku, Rumunsku, Bělorusku, Srbsku, Ukrajině, Turecku či Estonsku, část produkce se bude prodávat i u nás a v Německu. Tomu odpovídají i jazykové mutace firemní internetové presentace firmy v devíti jazycích a multijazyčního menu OSD (v 15 jazycích), kde v obou případech nechybí ani čeština. Doporučujeme navštívit stránku www.generalsatellite.cz a na podstránce www.generalsatellite.cz/digres.html uvidíme celou výrobní řadu, v nichž až na testovaný FTA receiver uvidíme jen staré známe Humaxy pětkové řady, doplněné receivery Fox a Ace a pak dva, vzhledově připomínající ID Digital. Tedy stará technologická linka našla své uplatnění a ještě po letech vyrábí oblíbené, i když už dnes poněkud generačně postarší přijímače. Plusem ale je, že se firma vedle této produkce zaměřila i na vývoj nových receiverů. Vedle testované FTA–6900 se bude vyrábět i CI-7100, typ s 2 CI sloty. Tolik poněkud delší úvod, a nyní přejdeme k vlastnímu testu. Nejprve aspoň ve stručnosti souhrn hlavních technických údajů podle dokumentace výrobce:


Základní technické údaje:

· Paměť na 5000 televizních a radio kanálů
· Přátelské, snadno pochopitelné grafické OSD menu
· Sedmidenní televizní programový průvodce - EPG
· 32 seznamů favoritních kanálů
· 32 timerů (časovačů)
· Přepínání mezi kanály za méně než 1 s
· CPU STi 5518
· FLASH RAM 2MB, MPEG RAM 8 MB
· Vstupní SR 2-45 Msymb/s
· Video 720x576 px, formát 4:3 a 16:9
· Podpora 15 jazyků OSD menu včetně češtiny
· Úrovňový přístup ke službám
· Digitální audio výstup S/PDIF (AC3, Dolby Digital)
· Audio MPEG/MusiCam Layer I & II, 32, 44.1 a 48 kHz
· Podpora titulků v režimech TXT a DVB
· Podpora DVB a VBI teletextu
· Podpora protokolů DiSEqC 1.0 a DiSEqC 1.2
· Přijímač pracuje s pozicionéry, podporujícími protokol DiSEqC 2.0
· Výstupní proud max. 400 mA
· Rychlé a úplné vyhledávání kanálů
· Ruční a automatické obnovení PID
· Upgrade programového vybavení přes RS-232C, konektor 9 Sub D
· 2 hry
· Výstupní konektory: video RCA/Cinch (CVBS), 2 x SCART (RGB, SCVBS), S-Video (mini DIN), 2 x audio RCA/Cinch (L a R kanál), S/PDIF koaxiální digitální RCA/Cinch
· Ant. vstup a výstup IEC 169-2, 75 ohm
· RF modulátor 21-69k., PAL B/G, D/K, I, SECAM, NTSC
· Napájení 190 – 250 V, 50/60 Hz, spotřeba max. 16 W
· Rozměry 360 x 60 x 260 mm, hmotnost 2,7 kg


Vnější vzhled

Začneme popisem čelního panelu. Ten je v příjemném designu stříbrné barvy, z umělé hmoty, která však nepůsobí laciným dojmem. Panel je universální, tedy i u tohoto FTA přijímače jsou na levé straně rozměrná odklopná dvířka. Pod nimi vidíme prolis pro štěrbinu čtečky (interního CAS – dekodéru) a další prolis pro šachty CI pro vložení CAM. Ty jsou ale v tomto případě zaslepené. Uprostřed svítí displej se čtyřmi velkými LED 7 segmentovými číslovkami v zelené barvě, vedle nich pak svítí jedna dvoubarevná kulatá LED v barvě červené či zelené, podle použité funkce. Nutno však poznamenat, že zvláště ta červená, svítící ve stand by režimu, svítí až nepříjemně moc intenzivně.

Co však musíme pochválit, je množství tlačítek na pravé straně receiveru, celkem je jich sedm, POWER (síťové - vlastně pohotovostní do stand by režimu) nepočítaje. Pomocí těchto tlačítek můžeme nejen obsluhovat základní funkce, jako je postupná změna předvolby či změna hlasitosti, ale též můžeme přímo vstupovat do menu a měnit nastavení. Zleva jsou to tlačítka MENU, OK a ESC, následuje tlačítko POWER a na pravé straně je čtyřsměrný kříž poskládaný z tlačítek na změnu hlasitosti a předvoleb, který slouží i pro pohyb v menu.

Také zadní strana je nadstandardně vybavena. Najdeme zde pro tuto kategorii dostatek výstupních audio a video konektorů, někteří uživatelé též uvítají síťový kolébkový vypínač. Ten najdeme hned vlevo, uprostřed je audio digitální S/PDIF konektor RCA/Cinch. Není zde tedy obvyklejší optická „kostička“, pokud AV receiver či domácí kino umožňuje připojit také koaxiální (elektrický) digitální audio konektor, není co řešit a můžeme plně využívat plastického zvuku Dolby Digital (AC3) na kanálech, které jej vysílají. Dalším méně obvyklým konektorem v této cenové třídě je kulatý konektor mini DIN signálu S-Video. Vedle něj jsou pak tři konektory RCA/Cinch výstupu video signálu (CVBS) a audio signálu (levý a pravý kanál). Receiver má modulátor, proto na zadní straně najdeme anténní IEC konektory 75 ohm pro pozemní televizní anténu (RF in) a výstupu z modulátoru (RF out). Dva konektory SCART (pro TV a VCR) mají zapojené piny pro RGB, SCVBS i CVBS video signál. Úplně vpravo najdeme devítipinový sériový konektor RS 232 typu Sub D a dva F konektory. Horní je vstupem satelitního signálu z LNB a spodní lze využít jako smyčku pro napájení dalšího receiveru (loop through).

O dálkovém ovladači se nemá cenu moc rozepisovat, protože je to totožný typ, dodávaný k receiverům Humax pětkové řady, případně k Foxům, liší se jen nápisem, místo Humax je zde General Satellite, a následuje totožné označení typu – RS-101P. Je napájený dvěma mikro tužkovými bateriemi (AAA, R03) a má 33 tlačítek. Pět z nich je barevných a slouží jako funkční i též k volbě nadefinovaných teletextových stránek. Jak už jsme uvedli, je vysílán totožný kód jak pro Humaxy 5XXX, ovladač je tedy 100% zaměnitelný.

Tolik k popisu, připojujeme satelitní anténu, SCART do televize a zapínáme kolébkový síťový vypínač na zadní straně. Na obrazovce Po velmi rychlém nabootování nám naskakuje na obrazovce on screen menu. To si ale necháme do další, druhé části.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.12.2004 • Představujeme: EasyWatch MobilSet - DVB-T ve vašem notebooku [ 2 ]
26.11.2004 • Multifeed Astra - Astra
08.11.2004 • Nové digitální satelitní přijímače UPC Direct Philips DSR 2111(S6) a Philips DSR 4101(S8) [ 8 ]
01.11.2004 • Na návštěvě v: BBC Television Centre
29.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Digit-All World SCI-4100E [ 4 ]
26.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF-200CX - 3.část [ 6 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist