Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 00:10:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Nový držák paraboly sníží poškození zdiva

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 18.01.2005



Uživatel, který si na stěnu domu nemůže dát satelitní parabolu, protože má zakázané „zásahy do konstrukce budovy“, si tuto anténu může bez problémů instalovat, pokud použije systém připevnění „Easy-Mount“.

Držák anténního systému se obejde bez „zásahů do konstrukce budovy“. Vyhovuje právním předpokladům a veškerým, přísným německým stavebním předpisům. Montáž je navíc jednoduchá. Teleskopická tyč je na obou koncích opatřena závitem s opěrnou plochou. Když držák vodorovně nebo svisle sevřeme na okenní parapet, dále už nemusíme nic dělat. Otáčením teleskopické tyče vyšroubujeme opěrnou plochu a na parapetu pevně podepřeme. Šířka „upnutí“ je mezi 78 až 125 cm.

Na tuto teleskopickou tyč navíc můžeme umístit volně posuvný výložník ve tvaru pravoúhlé trubky. Před něj se dá upevnit satelitní parabola v jakékoliv pozici. Parabola může tak být namontována pod nebo vedle okenního parapetu bez negativního vlivu na volný výhled z okna. Mimo to se ukazuje, že konstrukce je poměrně robustní.

Držák „Easy-Mount“, model DIY 1, je vhodný pro parabolické antény s průměrem do 70 cm, DIY 2 HD i do průměru 80 cm. Systém upevnění „Easy-Mount“ lze v německých specializovaných obchodech zakoupit za cenu 39 EUR.


Zdroj: [fp], Neue Sat-Halterung erspart Schäden am Mauerwerk, www.digitalfernsehen.de, 9.1.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 24   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.01.2005 • DX-erovy Vánoce – 2.část [ 7 ]
16.01.2005 • DX-erovy Vánoce – 1.část
13.01.2005 • Otázka modulace signálu [ 3 ]
06.01.2005 • Problém s aktivací Czech Linku v receiverech Technisat a Mascom [ 15 ]
16.12.2004 • Testovali jsme: General Satellite FTA-6900 – 1.část
09.12.2004 • Představujeme: EasyWatch MobilSet - DVB-T ve vašem notebooku [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  Nový držák paraboly sníží poškození zdiva 

27.12.2007 09:58 • ® bagio
Vase problemy jsou vyreseny! Firma BAGIO s.r.o. vlastni patent na drzak instalovany bez poskozeni plastoveho obalu konstrukce domu (plastova okna, parapety, zatepleni atd..). Drzak se instaluje bez vrtani a jakehokoliv mozneho nasilneho poskozeni na plastove okno, aniz by doslo k poskozeni zaruky daneho vyrobku. Drzak nese v soucastne dobe 85kg, tudiz je mozne na nej pripevnit i parabolu satelitniho prijimace.
Instalace a demontaz - rychla, jednoducha bez ucasti vyskoleneho odbornika.
Okenni plastovy bezudrzbovy drzak je opatren hlinikovou vyztuzi a jeho doplnky naleznete na www.bagio.cz
:)
 
 
  Re: Sukesada 

08.02.2005 10:22 • Mike
Raula bych typoval na projektanta BTS konzoli:) Kdyz po nich obcas lezu, mam dojem, ze je to zaklad pro balisticke mezikontinentalni rakety. Proti gustu, zadnej disputat.
Raul by to dal urcite na stozar zapusteny do krovu, pokud mozno s prostupem izolaci a nejlepe bobrovkou, potom by prosel parotesem, podbitim a dal by patku zakaznikovi do parket. Jako stozar by pouzil duralovou 60mm trubku o delce alespon 6m a do vysky tak 1m nad strechu by nasadil 115cm antenu na HH, Na spicku by pak dal 14 dB kolorku a jeste nekam statickou 60cm antenu s Quadem na vyloznik..
Tuhle kombinacku jsme predelavali pred 14 dnema v Jesenici. K posrani.. Ten borec po pul roce prestal brat telefony a na ty zakazniky se vybod, protoze tam vypotreboval tak 2 tuby silikonu. Mechanicky velice fortelne udelany.. Zkusenosti nula, vysledek nula. Hlavne , ze si za to veledilo nechal zaplatit. Cely jsme to museli vyndat (cely se to klepalo a zachcavaljim tam kondenzat diky protrzene paropropusti) a slo to na krasnej krbovej komin 60x80. Dusledkem antena neni z ulice videt, ze zahrady taky ne, HH jede absolutne bez problemu (az na pouzitej STAB co ma vuli jako prase) 60E a 45W, zakaznik je spokojenej, akorat ho to stalo dalsich 4,5..
 
 
  Miku, Miku 

07.02.2005 20:16 • sukesada
tak to sis dovolil dost - Raul má přeci vždycky pravdu a i když není zelený, tak je velice chytrý a rozumí všemu od špendlíku po lokomotivu! ;-)))))))
a nějaká tvoje či moje praxe je naprosto irelevantní k jeho odborně-knižnímu názoru. názory a zkušenosti ostatních jsou totiž směšné oproti Raulově inteligenci!
takže vítej v klubu hloupých a pokus se něčeho přiučit od zkušeného 'zeleného' Raula a prosím už nepřidělávej antény na komíny, protože nejsi stavař a statik a taktéž nepřidělávej antény do střechy, protože nejsi tesař a statik, možná bychom ale mohli dávat antény do sklepa na Raulem ocejchovanou trojnožku, to by nám snad u něj i prošlo
 
 
  Mike 

07.02.2005 13:50 • Mike
K clanku: Vypada to lip nez jako to ve zkutečnosti bude. To reseni je skutecne akorat tak na patecni fotbal ve Spaneslku :) Instalaci do zateplenych vyklenku to neresi. Rozporka by stejne pri delce 100 vice centimetr poskodila plast domu a to asi i vic nez tri dirky 10 s distacnimi trupickami a 120 sroubami. Delame to bezne. neni to idelani reseni, jako treba instalace na strechu, ale porad lepsi nez zprasena omitka nebo pritelani na ram okna.
Nicmene je to resenim. Dokud se firmy jako Strabag. Skanska a jine nenaucej udelat paterni svody ze strechy s vyclenenym mistem pro instalace individualniho prijmu, coz neobsahuje nic jineho nez je pristupny STA a 120 husi krk provedeny probezne na kazde patro a hvezdicova struktura kabelaze na patre, tak budeme hyzdit fasady. Uz jsme to i pocitali a tato investice by zvedla cenu bytove jednotky v dome o 45 partajich v hodnote 2,5M zjruba o 300 Kč :( Wave frontierku by nebyla tak k zahozeni)
Daleko zajimavejsi je vsak individualni odmena pro vedouciho projektu od kabelovych spolecnosti a je to doma.
 
 
  Raul 

07.02.2005 13:36 • Mike
Tak nevim, jen doufam ze to pise zeleny Raul. Na kominove telasa pripevnujeme anteny asi 12 let. Je pravda ze se musi hodne rozlišovat mezi typem kominu, pouzitou cihlou a typem malty, zda je vymazany nebo omitnuty, ale faktem je, ze pokud mam zvolit instalaci na stozar a na komin na rodinnem dome kde je pekny komin z palenek s cementovym vymazem a betonovym vencem, neni o cem mluvit. Problemem byvaji Stauzky a Shiedely, kdy je vyhon kominu udelanej z popelek s vlozkou a na konci sedi cihlovy blok a to cele v papundeklove konstrukci klasickeho einz zwei baraku, kterych jsou dneska plny ctvrte hypotekovych milionaru, je vec jina. Pak je samozrejme problem. Pokud se bavime o antenach 55-80cm, tak je tato debata zcela irelevantni. Montujeme anteny do 4m a mame s instalacema urcite zkusenosti.
Kdyz opomenu to, ze anteny koukaji na jih a ze jsou po strihu vetru tak nema smysl o problemu debatovat. Kominy zacinaji byt prezitkem, stejne jako sloupy telegrafniho vedeni a jevi se prakticky idealnim mistem pro umisteni SAT anteny, neni li mozne pouzit STA a nebo je problem se zapustenim stozaru z duvodu pudnich vestavby nebo pritomnosti 80 let stare nepochozi eternitove krytiny.
Velkym problemem jsou cihly, musi se pouzit takovy pevnici material, ktery cihlu neroztrhne a zaroven vrtat ne krajni cihlou, ktera by mohla byt vytrhnuta z vazby (toto stejne hrozi jen u starsich kominu, kam se do spar jiz dostala voda a jsou delane z plnych cihel (dnesni paleny maji dutinovou porezi a vytrhnout se muze pouze u kominu kterej delal diletant)). Ohaneni se statikou a konstrukcnimi vlastnostmi je taky docela smesne, protoze 4kilova antena je proti min 100kilovemu zavazi kominu sranda. Antena je na komine pokazde pripevnena tak aby pripadnym padem minimalizovala skodnou udalost (neinstalujeme nad detskym hristem, nad auty, pokud mozno do dvoru a pripojujeme nulovy vodic, ktery v pripade ze neodlitne cela strecha a v pripade potreby udrzi i vola. Statiku zasadne pocita moje leva ruka, kterou prilozim na komin a pravou poradne placnu, pokud necitim zadnou nebo neznatelou rezonanci, jde se na vec, pokud se neco hybe, nebo kymaci, pripadne se ze spar vysinou pavouci a prisek, jde se k dalsimu kominu, nebo se hleda jine misto instalace. Nezapominame ani na fakt, ze komin je prirozneym vetrolamem, ze vitr fouka skoro vzdy od zapadu a tudiz instalace na vychodni nebo zapadni stenu je vhodnejsi. Alibismus je tvrdit , ze anteny na komin nepatri, stejne tak tam pote nepatri zavesene pochozi lavky. kominikum vadi spis, to ze se pres anteny potom nemohou dostat do koministe, pripadne u starych bezvlozkovych kominu, ktere se porad pouzivaji k otopu tuhymi palivy zvysuje pravdepodobnost tepelne dilatace a praskliny v urcitem miste. Ale verte, takovej komin by praskl tak nebo tak a to proto, ze byl spatne udelan. Jestlize jsou kominy pouzivany pouze jako vyvod plynoveho nebo kapalneho kotle, neni se o cem bavit, kominy meli vzdy pouze funkce zvyseni tahu a tepelneho oddeleni vyfuku od drevenych kostrukci.
Tim ale netvrdim, ze se instalace anteny na komin da prvotridne sprasit. :)
 
 
  Mám 130 cm ofset parabolu na o ... 

19.01.2005 18:24 • Milan2
Mám 130 cm ofset parabolu na objímke komínu už 3 roky a žiadne poškodenie komína som zatial nenašiel. Teoretické úvahy o možnosti poškodenia po praktickom overení týmto vylučujem. Nepoškodený komín dobre upevnená parabola i tak veľká, nepoškodí.
 
 
  Ja sem uz videl hodne uchytek, ... 

19.01.2005 12:27 • Dxmichael
Ja sem uz videl hodne uchytek, drzaku ( i napr. autosedacky ve kterych se dite pri narazu uskrti atd. ) atd. ktery byli v prodeji ale byli stahnuty protoze proste nebyli vhodny a ani ozkouseny. Takze ne vse co je v prodeji tam taky patri...!! Ale k vasi diskuzi zkrz kominy bohuzel nic nemuzu dodat...nemam s tim zkusenosti :-(
 
 
  Sukesado, to z tvých odpovědí ... 

19.01.2005 11:01 • Raul
Sukesado, to z tvých odpovědí jsem si vyvodil, že konstrukcím příliš nerozumíš, ať už je tvé vzdělání a předchozí praxe jakákoliv, jinak bys nenapsal to, co jsi napsal. Nijak tě nepodceňuji, ale praxe anténního technika není všechno, já jen upozorňuji na nebezpečí.... Ale komu není rady.... K otázce té rozpěrky do ostění: také má své výhody a nevýhody a není to všelék, do prodeje by však nebyla vpuštěna bez zkoušek ve zkušebně, takže musela vyhovět požadavkům bezpečnosti v podmínkách provozu, kam je určena. O tom kdo má a nemá pravdu není třeba se bavit, ale zcela jistě pravdu neodhlasuješ ani společně s dxmichaelem a gespou. Raul.
 
 
  no s tebou asi nemá smysl se o ... 

19.01.2005 10:30 • sukesada
no s tebou asi nemá smysl se o něčem bavit
nevím proč ty podceňuješ člověka dlouhodobě pracujícího v oboru, ty také nevíš jaké já mám vzdělání a z jakého důvodu bych měl být nekompetentní určit jaký komín je či není vhodný pro instalaci satelitní antény, dneska do antenařiny sice fušuje kde kdo, ale bývaly doby, kdy to tak jednoduché nebylo.
ale myslím, že už není o čem se bavit - já nemám pravdu, zdejší Dxmichael nemá pravdu, gespa z jakéhosi sousedního serveru nemá pravdu, ale naštěstí tady máme Raula!
 
 
  Nepochybuji, že fundovaně pozn ... 

19.01.2005 09:13 • Raul
Nepochybuji, že fundovaně poznáš kvalitu a stabilitu jakéhokoli komínu po jeho shlédnutí, za ty roky praxe, takže už máš dokonce zpracovánu i statistiku jejich vhodnosti nebo nevhodnosti :-)) Samozřejmě dokážeš odhadnout že za x let bude stav komínu, vzhledem k použitému materiálu takový a takový, takže bezproblémů vyhoví/nevyhoví. Nevím, proč pořád podceňuješ někoho, kdo se s tebou normálně baví, a snažíš se odvolávat na svou bohatou praxi. Jak víš, že nemám vzdělání a praxi v oboru (např. stavebním, strojním apod?). Myslíš že tvoje současná praxe v oboru anténářství je něco více než kupř. praxe statika, pokud jde např. o komíny, stabilitu konstukcí apod?? Připomínáš mi gespu ze sousedního serveru, ten taky rád podceňuje. Tvoje "bezproblémové řešení" se jednou může vymstít nejen tobě ale, co je horší, hlavně tvým zákazníkům. BuĎ pozdraven, gespo2. Raul.
 
 
  urážky nemám zapotřebí, ale vyjádřím se 

19.01.2005 08:52 • sukesada
a proč myslíš, že by to anténní technik neřešil? naopak, pokud by to bylo natolik rizikové jak píšeš ty, tak by dříve či později na něj určitě byla podána žaloba za poškození komínu neodbornou montáží , komín není věc za dvě padesát, nad kterou by většina lidí mávla rukou
jinak o pracnost nejde, já pracuji rád, ale samozřejmě za peníze a to potom záleží na zákazníkovi, já ho nemůžu nutit do dražších řešení, pokud je po ruce bezproblémové jiné a levnější řešení - ale jak už jsem psal, komín musí vyhovovat určitým podmínkám (těm vyhoví v městských podmínkách běžně cca. 50% komínů, na vesnici tak do 25%)
ale psát, že montáž na komín je nejhloupější řešení může jen člověk, který se montážemi nikdy neživil - ty tedy zase bereš vše ze svého pohledu člověka za stolem s otevřenou učebnicí a o reálu nemáš ponětí (blbě se dá namontovat i stožár do střechy - dáš to do shnilých trámů a za čas ti to spadne a ještě to rozmlátí i kus střechy a zabije pár lidí na chodníku - prostě je potřeba používat hlavu, vše jde udělat špatně, ale i dobře)
buď zdráv!
 
 
  Nevím sukesado, koho chceš pře ... 

19.01.2005 08:24 • Raul
Nevím sukesado, koho chceš přesvědčit o tom, že montáž antén na komín nepředstavuje žádný problém. Jedině snad můžeš přesvědčit toho, kdo o konstukcích nic neví. Že umístění antén přímo nad výdechem z komínu je fajn, jak píšeš, s tím by asi topenář ani anténní technik nesouhlasil. Stále všechno bereš jen ze svého hlediska řemeslníka, který splní svůj úkol, přimontuje parabolu na kdeco co se tváří stabilně, shrábne peníze a pryč od toho. Samozřejmě, udělat kvalitně prostup střechou a instalovat anténní stožár se vším všudy dá více práce a je to dražší, ale potom je minimálně na 30 let pokoj. Kdežto vyvrtat pár děr do zdiva komínu a připevnit tam držák je daleko jednodušší a levnější - tedy zpočátku - dokud nedojde k poruše komínu - to ale pak už anténní technik neřeší, že sukesado?
 
 
  podívej nebudu se s tebou dohadovat, ale 

19.01.2005 07:25 • sukesada
za těch patnáct let, co okolo toho lítám, jsem už viděl dost satelitů i antén a to i přímo nad komínovým tělesem (tudíž veškeré splodiny šly přímo do nich) a zatím jsem se nesetkal s tím, že by to způsobilo jakýkoliv problém (a to některé z nich byly už i víc než deset let staré) - jediné čeho jsem si všimnul bylo, že takto krásně promaštěné antény šly i po dvaceti letech sundat bez řezání a trhání šroubů ;-)
možná máš ty jiné zkušenosti (zajisté bohaté)
ke komínům - jak jsem napsal, ne každý komín se hodí na připevnění antény či satelitu, ale to musí už zhodnotit montážník sám. já za ty léta neviděl jediný komín se satelitem či anténou, který by byl jakkoliv poškozen. samozřejmě toto nelze vyloučit (stejně jako nikdy nic na světě), ale spíš bych to viděl na chybu montážníka, že to na takovýto komín dal - a je vcelku jasné, že komín musí mít solidní základnu.
co jsem ale zatím neviděl a ani o tom neslyšel - to je utržený anténní třmen u antény či satelitu. i po dvaceti letech, když některé antény sundávám, tak musím vynaložit dost velkou sílu, abych ten zcela zrezavěný třmen trhákem ukroutil - co se ale stává častěji je urezavělé rameno, do kterého v zimě nateče voda, tam zmrzne, rameno pukne a rezavění takto poškozeného ramena časem udělá své, nicméně klasickou anténu před totálním pádem podrží téměř vždy koax
zato parabolu vytrženou i s držákem ze zdi a spadenou na chodník, to už jsem viděl několikrát - jo, když se do té plochy opře vítr a není to pořádně přivrtaný, tak to jede jak po másle a o tom, že by to byl smrťák, kdyby to na někoho padlo (s držákem tak čtyři kila železa s ostrými hranami), tak o tom neváhej ani na chvíli - anténu by podržel ten koax, ale satelit s jeho F-kama to většinou už neudrží.
a co se pak týká té rozpěry, tak stačí, aby omítka nebyla kvalitně provedená, či aby byla strávená časem a montážník (stějně jako u komínu) to dobře neodhadnul a až se do paraboly opře pořádný vítr z té správné strany, tak poletí, že se nestačíš divit - nehledě na to, že by ani ta omítka možná nemusela být ani poškozená - možná by stačilo, aby dlouhodoběji foukal na parabolu silnější poryvový vítr a ta tyčka by se začala chtě nechtě více či méně rozkmitávat a co takovéto rozkmity dokáží, to si dokážeš možná představit, když si vzpomeneš na vojnu a na to, jak vojáci před mostem musí zrušit krok (ta výztuha ty zákmity dokáže trochu omezit, ale zcela je eliminovat nedokáže)
sbohem a zkus si někdy odzkoušet své teorie i v praxi
 
 
  dxmichael a sukesada 

19.01.2005 06:46 • Raul
dxmichael :-) to je strachu, že to někoho zabije, a co obyčejný ocelový třmen se dvěma šrouby na stožáru, z nichž jeden šroub praskne? Toho se nebojíš že to spadne? Jde o stejný druh strachu, jako u rozpěrné tyče v ostění. U té rozpěrné tyče, pokud je dostatečně pevná a dobře rozepřená nehrozí vůbec nic; poryvy větru, přenášené parabolou na tyč souběžně se stěnou způsobí jen příčení tyče v ostění - nehrozí vůbec nic.
sukesada: k těm komínum - pár komínů poškozených z důvodu uchycení antén, ať už parabolických nebo terestrických už jsem viděl. To, že jsi to neviděl ty, neznamená, že takové riziko neexistuje. výška komínu nad střechou nehraje např. u usmyknutí žádnou roli, snad jen tu, že více hrozí u nízkých komínů bez dostatečné hmotnosti nadložního zdiva nad místem uchycení např. při opásání třmenem. Že kouř a saze, popř dest. z komínu nevadí anténní technice to myslíš vážně? Jak jsem napsal prve, dnes je věc ponechána ad. libitum, ale známé přísloví říká tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho (nebo komín) utrhne. Komín není stavěn pro dynamické zatížení excentrickou silou a jeho pružnost je v porovnání s ocelovým stožárem, který je určen pro montáž antén, prakticky nulová. Raul.
 
 
  @anonym 

19.01.2005 00:08 • Dxmichael
OK, souhlasim se vsim. Predevsim s tim "...do dvora aby to nikoho nezabilo" :-) !!! To mluvi za sebe :-))
 
 
  Dxmichael 

18.01.2005 20:18 • anonym
Tentokrát s tebou (poprvé) nesouhlasím. Sice to není nic úchvatnýho, ale je to už alespoň o něčem a dá se říci že i zajímavém. S parabolou malých rozměrů (MAXIMÁLNĚ do šedesáti centimetrů) někam do před větrem dobře krytého místa a součastně do přízemí s výhledem do dvora (tak aby to eventuelně neohrožovalo lidi na životech) bych to i dal (pokud by to tedy z nějakého důvodu nešlo "klasickou" metodou).
 
 
  Uz zase... 

18.01.2005 19:30 • Dxmichael
NO, uz zas tu mame prelozeny , nepotrebny , clanek. Jo, ten drzak je peknej, ale namontoval bych si ho na okno jen nouzove na 2 hodiny, co bych se dival na fotbal...Pak bych to radsi zas sundal, protoze bych mel ztrach ze to ulitne ! To bych nenamontoval na stalo zadnemu memu zakaznikovi, ani kdyby o to prosil ! Vzdyt to je videt na sto honu ze je to nestabilni a pri prvnim vetru se to utrhne... @Satcentrum : Kde je clanek "Otázka modulace signálu" ?? Stahli ste ho protoze stal za prd ???
 
 
  proč ne - lety ověřeno 

18.01.2005 18:09 • sukesada
koukám, že z tebe mluví asi letité zkušenosti anebo že by jenom teorie?
jistě to není nejvhodnější řešení, ale pokud majitel nechce jakkoliv zasahovat do střešní krytiny a má zateplenou fasádu, tak jaksi nebývá moc na výběr - a co se týká trvanlivosti - 80cm parabola na komíně není nic neobvyklého a znám jich dost namontovaných už 15 let a není s nimi žádný problém.
samozřejmě se musí zhodnotit zda ten který komín je pro umístění paraboly vhodný, ale pokud vyhovuje, tak to není nic tak hrozného
já sám mám na chatě i na baráku paraboly na komínech, na chatě se topí uhlím, doma plynem. paraboly tam jsou už nejmíň deset let a není problém ani s nimi ani s komíny
samozřejmě dát metrovou parabolu na vrchol třímetrového komínu je nesmysl, ale šedestáky a i osmdesátky na dobře udělané komíny a výšce do metrupůl nad krytinu, to není nic problémového!
a je to pořád chytřejší řešení nežli vrtat do zateplené fasády!
 
 
  konzola na komín? 

18.01.2005 13:34 • Raul
je to nejhloupější řešení. Nejen že trpí parabola, konvertor a koax ale také komín, zvláště ty zděné na rod. domcích po dynamickém zatížení kmitající parabolou při pořádném větru popraskají a a časem se odporoučí. Neřkuli, že je zakázáno zasahovat jakkoli do komínového tělesa, např. připevnění konzoly na hmoždinky. Opásání komína třmenem s výložníkem je sice únosné, ale stejně je komín příliš namáhán a po čase se objeví závady (usmyknutí cihel po ložných spárách). Dříve, když ještě pravidelně chodili kominíci na kontroly tak by vás na to upozornili. Nyní je vše ponecháno ad. libitum - apodle toho to taky vypadá. Černá močka na v případě spalování uhlí nebo dřeva, kromě toho, že je agresívní, nevypadá na parabole příliš vábně, od plyn. kotlů příp. usazený dest. je silná žívravina.. Raul.
 
 
  ad. milan 

18.01.2005 12:43 • Raul
Ta opěrka nepřenáší žádnou velkou normálovou sílu, podstatně víc je namáhána vodorovná trubka; dosedací plochu na omítku by šlo jednoduše zvětšit navařením roznášecí plotny a stykovou plochu opatřit pružnou mezivrstvou. Raul.
 
 
Celkový počet komentářů: 24 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist