Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 14:17:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

Co přijímají DX-eři v Brazílii

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 06.02.2005


Že lovení satelitních programů není jen zálibou u některých našich fanoušků, kteří se k satelitní technice dostali často proto, že nebylo možné jednoduše cestovat po světě, ale také že je provozováno i dalšími fanoušky satelitní techniky, o tom se můžeme přesvědčit třeba na stránkách www.lyngsat.com. Pro většinu sat DX-erů jsou známé tím, že jde o stránky, kde je kompletní přehled o stávajících vysílajících stanicích.

Ovšem nejde o nějaký oficiální přehled frekvencí, který by byl odvozen od toho, co nahlásí jednotliví provozovatelé těchto stanic, ale přehled je vlastně vytvářen satelitními fandy, kteří jako první zachytí právě nově vysílaný program či přenos a pokud možno ihned zašlou identifikační data tohoto vysílání na k publikování na tyto stránky, aby bylo o vysílání co nejširší možno dále informovat i ostatní nadšence. Jméno prvního příjemce je vždy s datem příjmu zapsáno u každého programu jednotlivě a kupodivu především u programů vysílaných na okrajových satelitech najdeme i jména DX-erů z ČR, ale více ze Slovenska.

A protože na tomto webu najdete všechny satelity vysílající v Ku a C pásmu, je samozřejmé, že zde najdeme také záznamy DX- erů z celého světa. Někteří z nich jsou tam zapsáni pod přezdívkami,ale u jiných naopak tam vlastně najdete jejich adresu a lze s nimi navázat třeba internetovou komunikaci. Myslím, že kdyby byla taková možnost získávání satelitních informací existovala reálně i pro nás už na začátku devadesátých let, pak by se satelitní příjem rozšířil mezi lidmi ještě daleko rychleji než se tomu stalo.

A tak se na stránkách www.lyngsat.com objevují i lidé přijímající satelitní vysílání třeba na jižní polokouli, které najdete třeba jako první příjemce třeba i některých programů ze satelitů, které by podle logiky měli vysledovat právě třeba středoevropští satelitní příjemci. No, sice mi to zůstává trochu záhadou, proč tomu tak není, ale to necháme na jindy.

Před časem jsem psal o jednom skutečném DX-erovi z východního Slovenska, kterého na „lyngsatu“ najdeme jako velice úspěšného, a tam jsem, myslím, dostatečně popsal a vyobrazil zařízení, které pomáhají k takovým úspěchům v příjmu. „Většina z těch, kteří o tom jenom čtou, si myslí, že jde pouze o příjem prostřednictvím těch největších možných parabol, ale u jednotlivých programů tomu až zas tak není – spíše jde většinou o to, že příjem jako první zaznamenáte“, říká jeden z nich. „A je jedno, kde na světě bydlíte“, dodává.

Nebyl jsem si tím vysvětlením zcela přesvědčen, tak jsem se zeptal dalšího, a to právě z Brazílie. Flavio Pairol (pairol@uol.com.br) bydlí podle mailů a fotek v Sao Paulo v Brazílii. Jako většina DX-erů používá k příjmu několik parabol, z nichž ta největší, síťová, je pro příjem C pásma,ale samozřejmě lze s ní přijímat i programy Ku pásma. Podle jeho sdělení lze s touto parabolou přijímat i programy ze satelitu Astra 1 z pozice 19,2°E. A to je při opravdu ostře vymezeném vyzařovacím diagramu satelitů z této pozice úctyhodný výkon.

Protože ovšem pozice Astra 1 je pro valnou většinu našich DX-erů velice fádní, snažil jsem se doptat na ty satelity, které jsou vlastně exotické pro přijímání v obou zemích. Přesto, že v Brazílii je úřední portugalština, dnešní svět je především v technické mluvě silně anglofonní, a tak asi nejlepší budou přímo ukázky z korespondence, ze které třeba jiní fanoušci mohou vyčíst daleko více než já.

Jako první satelit jsme probírali Hispasat na pozici 30°W, který samozřejmě z této pozice může svým signálem obsluhovat i další španělskojazyčná území zejména střední a jižní Ameriky .

„ U nás s jeho příjmem není problém,“ píše Flavio, „digital reception in Brazil, dish 60 cm.“ Sdělení od jiného příjemce Flavia Gomese z jiného brazilského města Porto Alegre situaci v místním příjmu Hispasatu upřesňuje v originále následovně:

„ Salta no Hispasat?“ „11962 H 3030 PIDs 4194 4195 4194 O sinal está 47% mas o tempo está fechado,“ potvrzuje. A k potvrzení posílá následující fotografii:











Hispasat 1C







A pro další specifikaci dodává: „Com a 60cm a recepcao do canal 11 de Salta, é praticamente impossivel. Em Cidreira consegui este canal com SQ de 30% em poucas ocasioes, e na parte da manha, pois na maioria das vezes o normal do canal é SQ de menos de 24%, impossibilitando a recepcao. Os 47% de SQ que voce menciona, provavelmente é o SQ em Eb/No 4.7, o que resulta em SQ (%) em cerca de 32%. Com 32% de SQ ou 4.5 Eb/No, ja se pode assistir ao canal.

Na querendo me estender, mas se uma 90cm obtem num determinado canal um ganho de SQ: 32%, na antena de 60 cm certamente o ganho sera cerca de SQ: 24%. Pela minha experiencia, a SQ reduz 25% de uma 90cm para uma 60cm.“


Přesto, že je text v portugalštině, jistě je z něj jasné, že na 60cm parabolu v Sao Paulo a nebo na 90 cm v Porto Alegre je velmi dobrý. Pokud jsem se však snažil naladit tuto frekvenci z mojí pozice, naprosto jsem nic nenaladil a dokonce jsem tuto frekvenci nenašel ani mezi těmi předladěnými. Ale přiznám se, že ani použitý přijímač Pantec Multistar Anadig RP710 mi značkově moc neříká. Ale daleko důležitější mi připadá následující sdělení o velikosti použitých parabol pro příjem dalších satelitů:

Bakof 1,85m B1 + Pas 9
Century 150cm B3 + Nahuel
Sky 90cm Telstar 12
Sky 90cm Hispasat 1C/1D
Sky 90cm Nahuel
Sky 60cm Amazonas + Estrela do Sul

Pokud můžeme tedy situaci posoudit z hlediska u nás přijímaných satelitů, pak zřejmě Telstar 12 na 15°W, z něhož lze přijímat 90 cm parabolou v pásmu Ku i u nás přes 40 televizních programů (mezi nimi třeba taiwanský, čínský, japonský či další asijské televizní programy), je zřejmě výkonný satelit, který by mohl jednou přinést i jihoamerické programy do Evropy. V tomto směru je nabídka zatím chudá a třeba jihoamerický fotbal, zatím přijímatelný z této části světa u nás pouze v C pásmu, by určitě našel své diváky.

Obrázek přijímaný z tohoto satelitu v Brazílii jsem zatím nedostal, takže ani nevím, o který program by mohlo jít a zda by šel porovnat s příjmem u nás.

Další dobrá zpráva alespoň pro mne je ohledně satelitu PAS 9 na 58°W, protože z tohoto satelitu se i u nás dají přijímat programy jako např. Cubavisión a nebo aktuální přenosy ze Severní Ameriky, takže též je možné jej zařadit mezi ty opravdu přemosťovací satelity mezi kontinenty – jinak totiž o běžný americký či kanadský satelitní program (mimo zpravodajské či náboženské), vlastně na ostatních satelitech v pásmu Ku ani nezavadíte. Je to dost velká škoda, vždyť snad právě proto byly satelity vynalezeny, aby se komunikační vzdálenosti zkrátily. Nevím, kde to vázne, když např. vysílání íránských stanic z Kanady naladíme i na více satelitech.

Argentinský satelit Nahuel vysílá na 71,8°W a jeho příjem je pro nás ve všech pásmech vlastně nedostupný. Pro informaci přikládám však 2 snímky z jeho příjmu :










Nahuel 71,8°W


























Ale abychom jen jednostranně neukazovali obrázky z příjmu digitálního satelitního vysílání, je třeba říct, že pro DX-ery je stále významný příjem i satelitních programů vysílajících v analogu, protože právě tam se vyzkouší umění příjmu sestávající ze zastabilizování třeba téměř nepřijímatelného signálu všemi technickými prostředky a i vlastními vylepšeními na takový příjem, který je možno běžně a stabilně sledovat na televizní obrazovce.

V případě mého satelitního brazilského kolegy jde o konzultaci příjmu programu ABC ze satelitu Telstar 5, který on přijímá středovou mesh-parabolou o průměru 5metrů. Pokud někdo z vás má s tímto příjmem zkušenosti, rád je předám dál. Proto snímek z tohoto mezního příjmu uvádím i s původním komentářem:

Vladimir,
This is a Analog Out-of-Footprint reception in Brazil from USA Satellite,with 5 m mesh type dish.
Is something like that you need?

Flavio









Telstar 5, progr. ABC West












Jsem rád, že DX-satelitní příjem není věc zapomenutá příchodem digitálního vysílání, protože snažit se o něco víc než je konzumní je tím správným motorem i do dalších činností života… Tak ať se vám všem v něm všechno daří.


Pro satCentrum: Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz, 5.2.2005


Poznámka redakce:

Při zpracování fotografií – sejmutých obrazovek s přijímanými programy, došlo v redakčním systému ke snížení barevné hloubky snímků. Autorovi i čtenářům se za toto omezení omlouváme.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.02.2005 • BBC World: zahájení digitálního vysílání na Astře 1E [ 4 ]
03.02.2005 • Ö1 vysílá v Dolby Digital 5.1 [ 5 ]
30.01.2005 • Více nekódovaných satelitních programů
08.01.2005 • Eurosport 2: nový sportovní televizní kanál Eurosportu od 10. ledna 2005 [ 6 ]
06.01.2005 • Anime+ s otazníkem [ 4 ]
05.01.2005 • V pondělí startuje Eurosport 2 [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Flavio Pairol 

07.02.2005 11:41 • DX Brazílii
Very good job my friend Vladimir.You like very much our hobby!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist