Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 11:49:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Co nám přinesl rok 2011 - 2. část

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 01.01.2012



Dokončení ohlédnutí za právě uplynulým rokem, které pro čtenáře připravil web satCentrum. Rok 2011 byl bohatý na změny v satelitním vysílání pro diváky v ČR i v SR, přibyly, ale i ubyly některé programy, byly aktivované nové transpondery, dochází ke změně vlastnických vztahů, i k přechodu na nový kódovací systém…




20. 7. 2011 - National Geographic HD v nabídce Skylinku

Největší poskytovatel satelitní televize v České republice a na Slovensku, Skylink, zařadil dne 20. 7. 2011 do své programové nabídky National Geographic HD jako již 18. program s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Program na tp. 12,207 V měl zpočátku jen anglickou a ruskou jazykovou stopu, česká stopa přibyla 1. 9. 2011. Program je přístupný na kartách Irdeto nebo Irdeto/ICE (Standard, Standard HD i Výměna) pro předplatitele nabídky KOMBI, MULTI HD, HD PLUS a KOMPLET. V souvislosti s přidáním programu došlo na transpondéru 12,207 V k technickým změnám. Na tomto transpondéru se vyskytují některé programy ve dvou verzích. Po provedené změně jsou pro zákazníky Skylinku k dispozici pouze verze s koncovkou CZ v názvu předvolby. Jedná se o tyto předvolby:NG Wild HD CZ, MTV Live HD CZ, iConcerts HD CZ, Nat Geo HD CZ.


25. 7. 2011 - Společnost UPC Direct a její partner CCC provozující zákaznické centrum obdrželi významné ocenění

Společnost UPC Direct, poskytovatel služeb v oblasti satelitní televize v České republice a na Slovensku, společně se svým partnerem, společností Competence Call Center, získala významné ocenění za vynikající kvalitu call centrových služeb. Tým CCC pro zákaznické služby, který poskytuje služby společnosti UPC Direct v Bratislavě, vyhrál v soutěži Contact Center World Awards bronzovou medaili. Ocenění bylo uděleno za nejlepší outsourcingové partnerství a bylo předáno asociací Global Association for Contact Center Best Practices and Networking. Toto ocenění je udělováno pro území Evropy, Středního východu a Afriky a bylo předáno v rámci světové konference kontaktních center dne 8. července v Londýně. Vítěz byl vybrán z více než 1 200 účastníků, kteří působí v široké škále různých oborů. Tento úspěch je výsledkem zlepšování, které UPC DTH, organizace pro péči o zákazníky, provádí od loňského roku, kdy převzala do svého vlastnictví majetek UPC Direct.


28. 7. 2011 - Změna parametrů Penthouse HD CZ

Hard erotický program Penthouse HD (verze HD1) se pro abonenty česko slovenské DTH satelitní platformy Skylink přemisťuje na jinou frekvenci 11,856 V, frekvence je společná s Discovery HD Showcase a Brava HDTV. Do 8. 8. 2011 bylo zajištěno souběžné vysílání na původní frekvenci 11,739 V. Název předvolby pro zákazníky Skylinku je „Penthouse HD CZ".


1. 8. 2011 - V anketě satCentrum o sledovanosti placené televize patřila skoro polovina z 12 000 hlasů platformě Skylink

V 31. anketě webu satCentrum čtenáři odpovídali na otázku, jakou placenou televizi sledují nejčastěji. Ze skoro 12 tisíců hlasů jich polovina - 48% připadla česko-slovenské satelitní platformě Skylink, konkurenční CS Link získala 22%, po 11% obdržely platformy UPC Direct a DIGI TV. Podle očekávání DIGI TV vyhrála na .sk doméně, kde získala dvojnásobný počet hlasů jak UPC Direct, zatímco na .com a .cz doménách se hlasovalo opačně. Úplně propadly v této anketě sledovanosti u čtenářů satCentrum platformy Magio TV a Televize T-Mobile, které se umístily v samém závěru až po sledování kabelové televize, internetu a jiných zahraničních platforem. Celkem hlasovalo 11723 návštěvníků, kompletní výsledky ankety najdou zájemci zde.


11. 8. 2011 - 1,5 miliónu aktivních karet Skylink

Největší poskytovatel satelitní televize v České republice a na Slovensku, Skylink, ohlásil ke dni 11. 8. 2011 překročení hranice 1,5 miliónu aktivních karet. Karty Skylink slouží českým a slovenským domácnostem k dekódování programů vysílaných na satelitech ASTRA z pozice 23,5° východně a 19,2° východně. Digitální televizní signál ze satelitu je dostupný na celém území obou států. Popularita Skylinku ruku v ruce s počtem zákazníků roste zejména v posledních letech a Skylink tak významnou měrou přispívá k úspěšnému průběhu digitalizace televizního vysílání. Prvního miliónu aktivních karet dosáhnul Skylink 7. 4. 2010. Dosažení dalšího půl miliónu trvalo pouze 468 dní. Zákaznická základna Skylinku tedy v uplynulém období rostla tempem přes jeden tisíc aktivních karet denně.


30. 8. 2011 - NOVA Sport – změna naladění

Česko-slovenská satelitní platforma Skylink informuje zákazníky o změně technických parametrů pro příjem programu NOVA Sport ve standardním rozlišení. Společnost CET 21 spol. s r.o. uzavřela novou smlouvu na poskytování služeb primární distribuce satelitního vysílání pro program NOVA Sport. Tato skutečnost se dotkla i zákazníků Skylinku, kteří program NOVA Sport přijímají v některém z předplacených programových balíčků. Oproti původnímu stavu dochází ke změně technických parametrů. Primární vysílání televizní stanice NOVA Sport ve standardním rozlišení se přesouvá na novou frekvenci, a to na stejném satelitu ASTRA 3B, 23,5° východně. Na původní frekvenci 12,070 H byl program přístupný pouze do 16. 9. 2011. Na nové frekvenci 11,973 V je program přístupný od 29. 8. 2011.


31. 8. 2011 - CE TV (Central Europe TV) zahájila volné vysílání na Astře 3B

Slovenská Central Europe TV začala ve středu 31. 8. 2011 volně vysílat v platformě Skylink na družici Astra 3B na orbitální pozici 23,5 st. východně, na tp. 11,895 V, na místě, které bylo několik měsíců označené identifikátorem jako "Novinka". Tato oblíbená regionální soukromá televize dříve vysílala v platformě Telenor Bulgaria a později Telenor Satellite Broadcastimg na satelitech Thor 3 a Thor 6 na orbitální pozici 0,8 stupňů západně. Také zde bylo její vysílání šířeno volně, bez kódování. Stanice přináší regionální zpravodajství a publicistické pořady v šesti osmihodinových blocích, které se během 24 hodinového vysílání opakují. Administrativní sídlo stanice je v Nitře.


6. 9. 2011 - UPC DTH představuje službu freeSAT

Společnost UPC DTH s.à.r.l., zavedený poskytovatel satelitní televize, který působí v Čechách a na Slovensku již 11 let, představuje v obou zemích novou službu freeSAT, která přináší zcela nový přístup k zákazníkům a flexibilní možnosti sledování satelitní televize. Nyní je možné sledovat satelitní televizi bez měsíčních poplatků. Cílem změny názvu a loga je snadnější odlišení produktů UPC DTH od ostatních poskytovatelů satelitní televize a zdůraznění našeho nového a flexibilního produktového řešení. Nový produkt freeSAT přináší zákazníkům více možností a širší nabídku kanálů. Změny se týkají zejména značné úspory v oblasti vstupních nákladů, kdy u některých balíčků zákazník neplatí instalaci zařízení, pronájem set-top boxu a především je mu zdarma poskytnuta přístupová karta. Nově v případě produktu freeSAT karta za ni klienti nemusí platit měsíční poplatky. Jedinými náklady tak zůstávají aktivační poplatek, který je hrazen jednorázově, a roční administrativní poplatek.Náklady na freeSAT kartu jsou po dobu prvních 3 let reálně nižší než v případě konkurence. Pokud se zákazník rozhodne změnit svůj produktový balíček, nemusí už kontaktovat obchodního zástupce a není třeba provádět úpravy ve smlouvě. Nyní postačí, když zatelefonuje do zákaznického centra nebo zadá svůj požadavek prostřednictvím webové stránky (www.freesattv.tv). Důležité je také upozornit na to, že ceny vyšších programových balíčků jsou pro držitele freeSAT karty nižší než současné ceny u všech ostatních poskytovatelů satelitního vysílání (údaj podle cen na trhu k 1. září 2011).


27. 9. 2011 - Markíza HD v nabídce Skylinku

Skylink, největší poskytovatel satelitní televize v České a Slovenské republice, od 1. 10. 2011 zařazuje do své programové nabídky vysílání slovenské komerční televize Markíza v HD rozlišení, na tp. 12,109 H. Program je zařazen do programové nabídky GRATIS. Markíza HD je přístupná uživatelům Skylink karet typu Irdeto/ICE (Standard, Standard HD, Výměna a Next).


30. 9. 2011 - Barrandovský uplink otestoval s SES ASTRA vysílací parabolu

Na pražském Barrandovském vrchu, v areálu filmových ateliérů, v září pokračovala výstavba nového stacionárního satelitního uplinku pro platformu Skylink. Společnost Towercom z Bratislavy, která se spolu s ostravskou společností TradeTec podílí na vysílání česko slovenské satelitní platformy Skylink, buduje v Praze stacionární uplink pro distribuční transponder č. 295 na satelitu ASTRA 3B na orbitální pozici 23,5 st. východně, 11,895 V, který byl aktivován letos 1. dubna. Na tomto transponderu, který je zatím uplinkován z bratislavského Kamzíku, v té době vysílaly stanice TV NOVA a NOVA Sport ve vysokém rozlišení a TV NOVA, TV Barrandov, Golf Channel, Retro Music TV a CE TV ve standardním rozlišení obrazu.


30. 9. 2011 - M77 Group koupila Skylink

Dne 30. 9. 2011 v Luxembourgu situovaná společnost M77 Group – dceřiná společnost M7 Group – získala Skylink, největšího DTH operátora v České republice a na Slovensku. Akvizice značky Skylink následuje po akvizici značky CS Link, která proběhla začátkem tohoto roku. Skylink byl prodán firmou Menghem, která je vlastněna skupinou soukromých investorů. Akvizice Skylinku, rychle rostoucí DTH platformy, zabezpečí konsolidaci trhu ve vícekanálových TV v České a Slovenské republice. Platformy Skylink a CS Link společně poskytují služby pro více než 2,1 mil. domácností s rostoucím počtem uživatelů HD. Obě společnosti vysílají prostřednictvím satelitu Astra3 23,5 stupně na pozici, která je též používána v krajinách Beneluxu. Skylink je největší Direct to Home – Satellite TV (DTH) operátor v počtu zákazníků v České a Slovenské republice. V současné době má více jak 1,5 mil. zákazníků. M77 Group S.A. má sídlo v Luxembourgu. M77 Group je dceřinou společností M7 Group a je aktivní na trhu Direct to Home v centrální Evropě.


10. 10. 2011 – HBO Comedy – změna naladění ve Skylinku

Česko-slovenská satelitní platforma Skylink informuje zákazníky o změně technických parametrů pro příjem programu HBO Comedy. Prémiová stanice HBO Comedy, program vysílaný ve standardním rozlišení a kompresním formátu MPEG-4, opouští frekvenci 12,109 H. Skylink přesouvá tuto stanici na novou pozici 11,797 H z důvodů optimalizace vysílacího řetězce. Stanice bylae vysílána na nové i původní frekvenci souběžně do 31. 10. 2011.


11. 10. 2011 – Irdeto 2 pro freeSAT by UPC Direct na Thoru

Satelitní DTH platforma freeSAT by UPC Direct zapojuje do datového streamu na svých distribučních transponderech systém podmíněného přístupu Irdeto 2 (CAID 0653). Ten budou používat nové karty Irdeto, které se dostávají do distribuce jako freeSAT karty. Klienti za ni nemusí platit měsíční poplatky - jedinými náklady je aktivační poplatek, který je hrazen jednorázově, a roční administrativní poplatek.
DTH satelitní platforma UPC Direct používá pro své abonenty v ČR a SR od r. 2000 karty CryptoWorks (CAID 0D02), které se nahrazují ICE kartami (Irdeto CryptoWorks Embaded) (ident podmíněného přístupu - CAID 0D97). Pro dotované set top boxy a DVR HD boxy UPC používá párované karty se systémem podmíněného přístupu Nagravision 3 (CAID 1815). Signál FreeSAT by UPC Direct přijímají abonenti v ČR a na Slovensku na družicích Thor 5 a Thor 6 na orbitální pozici 0,8 stupňů západně:


17. 10. 2011 - První filmový evropský kanál Film Europe Channel zahájil testovací vysílání

Mediální společnost Film Europe zahájila dne 17. 10. 2011 v 17:10 hod. technické vysílání a testování tras prvního filmového evropského kanálu Film Europe Channel, na tp. 12,109 H na Astře 3B. Na televizní trh přichází ojedinělý evropský televizní projekt, který systematicky mapuje kinematografii z každé země Evropy. Postupně přinese nejzajímavější filmy téměř z 50 zemí evropského kontinentu, oceněné na festivalech i domácími filmovými cenami, se špičkovými režisérskými a hereckými osobnostmi. Film Europe Channel bude vysílat v původním znění s titulky, 24 hodin denně, v SD i HD rozlišení a přinese na 500 evropských filmů. Film Europe je dynamická mediální společnost s kancelářemi v Praze, Bratislavě, Budapešti, Londýně a v Cannes. Od dubna 2010 provozuje již tři vlastní národně tématické televizní kanály KINO CS, DOKU CS a MUZIKA CS (CS TV).


27. 10. 2011 - Setkání prodejců Skylink a CS Link v Olomouci – „KONEČNĚ SPOLU“

Ve známém prostředí konferenčního sálu olomouckého hotelu Flóra, kde již setkání prodejců Skylink proběhlo v minulosti několikrát, se uskutečnilo ve čtvrtek 27. 10. 2011 historicky první "moravské" společné setkání obchodních partnerů se zástupci platforem Skylink a CS Link. Kromě vystoupení představitelů obou platforem Jaromíra Glisníka a Daniela Kličky měla být na pořadu prezentace HBO, ASTRA CEE, receiveru s TOPFUN TV značky Humax, a podle pozvánky CS Linku také bavič Izer. Toho nakonec CS Link na Moravu nedovezl, a tak se na dění v přeplněném sálu dívala z plakátu v nadživotní velikosti jen osobnost Skylinku slečna Nikol. Aspoň bylo více času na prezentace a řadu dotazů z publika. Po úvodním slovu ředitele marketingu pořádající společnosti TradeTec Radima Onderky se ke slovu dostali ředitelé společnosti MediaVision Daniel Klička a TradeTec Jaromír Glisník, tedy představitelé platforem CS Link a Skylink, dříve konkurenčních, nyní spolupracujících pod společným majitelem, skupinou M77.

CS Link by měl svou flexibilní cenovou politikou mířit spíše na cenově citlivé zákazníky, nebude přidávat programy v HD nabídce a měl by nabízet model spíše ročních karet, pro konzervativní diváky bez zájmu o placenou nabídku chce zachovat do nejbližší budoucnosti karty CryptoWorks. Naopak Skylink bude i nadále leaderem v nabídce programů ve vysokém rozlišení (HDTV), bude oslovovat náročnější diváky a nachystá systém přechodu zájemců o HD programy, kteří mají přístupové karty CS Link či diGITALlink, na karty Skylink. Nové programy bude přidávat jen ve standardu MPEG-4, a to i pro programy ve standardním rozlišení (SD), důraz však bude klást především na kvalitní lokalizované HDTV. Bude pokračovat ve výměně karet CryptoWorks za karty Irdeto (Irdeto a ICE), ovšem dobrovolné, motivující, nikoliv nucené. Už v současnosti prý, podle doplnění Glisníka, převažují u placené nabídky karty Irdeto (a ICE, což jsou karty Irdeto, které abonentům fungují v jejich starších přijímačích CryptoWorks). Na konci bloku společné prezentace Skylinku a CS Linku oba představitelé zopakovali, že obě značky zůstávají, podpora prodeje pokračuje podle současných nastavených podmínek a také věrnostní programy jsou zachovány.


17. 11. 2011 - Skylink zařazuje do nabídky Film Europe Channel

Česko-slovenská satelitní platforma Skylink zařazuje do své programové nabídky nový filmový kanál Film Europe Channel. Film Europe Channel je od 17. 11. 2011 dostupný na kartách Skylink typu Irdeto nebo Irdeto ICE (série 4 2…) a je zařazen do programové nabídky: - jako samostatně volitelný prémiový program za měsíční poplatek 50 Kč, resp. 2,00 €, - jako součást nového prémiového balíčku Film Europe + CS TV (Film Europe Channel, Kino CS, Doku CS a Muzika CS) za měsíční poplatek 120 Kč, resp. 4,90 €, - jako součást programového balíčku KOMPLET (celá programová nabídka Skylink) za nezměněnou cenu 1 100 Kč (resp. 45 €) měsíčně. Program vysílá 24 hodin denně v původním znění s titulky. Diváci se mohou těšit na evropské filmy oceněné na mezinárodních festivalech nebo domácími filmovými cenami. Program je vysílán v kompresním formátu MPEG-4 a pro jeho příjem je proto potřebný satelitní přijímač, který tento formát dokáže zpracovat (všechny HD přijímače).


23. 11. 2011 - Programová novinka ve Skylinku: „auto motor und sport HD“

Česko-slovenská satelitní platforma Skylink zařazuje do testovacího provozu nový program v HD rozlišení. Program „auto motor und sport HD“ je od 23. 11. 2011 dostupný na kartách Skylink typu Irdeto nebo Irdeto ICE (série 4 2…). Tento nový program vysílá na Astře 3B, tp. 12,032 H, 24 hodin, je v HD rozlišení a s původním německým zvukovým doprovodem. Skylink přijal nabídku programového partnera na testovací bezplatný provoz a program zařadil do své nabídky na zkoušku jako TEST, na dobu několika týdnů. Program je přístupný předplatitelům HD programové nabídky KOMBI, MULTI HD, HD PLUS nebo KOMPLET zdarma. Pro ostatní uživatele služeb Skylinku program v testu přístupný není. Program „auto motor und sport HD“ vysílá pořady s tématikou pro motoristy, kde jim přináší novinky, testy, zajímavosti nejen ze světa výrobců automobilů a motocyklů, ale i z oblasti motoristického sportu. Program je vysílán v kompresním formátu HD/MPEG-4 a pro jeho příjem je proto potřebný satelitní přijímač, který tento formát dokáže zpracovat (HD přijímače).


28. 11. 2011 – CS Link: Filmboxy do konce roku zdarma

Media Vision, provozovatel české a slovenské digitální satelitní televize CS Link, spouští další podzimní akci. Akce je zaměřena na podporu unikátního balíčku MÝCH 6, do kterého si zákazníci vyberou jen své oblíbené programy. Zákazníci, kteří si v prosinci tento balíček předplatí na 3 a více měsíců, získají jako bonus - dva filmové programy Filmbox a Filmbox Extra* (*Z důvodu celoevropské strategie se v polovině prosince Filmbox Extra přejmenovává na Filmbox Plus). Oba programy budou moci zdarma sledovat až do konce roku. Balíček MÝCH 6 se díky probíhajícím podzimním akcím rozšiřuje ze standardních šesti programů na devět. Jedná se o oba zmiňované programy Filmbox Extra a filmový a seriálový kanál Universal Channel, který zákazníci získají, pokud udělají objednávku do konce listopadu. Tato nabídka platila do 31. 12. a týkasla se i objednávek s platbou SIPO nebo inkaso.


29. 11. 2011 - Nový transponder Towercomu 11,837 H se slovenskými TV

V Televizním vysílacím středisku v bratislavském Kamzíku byl dne 29. 11. 2011 po 11. hodině dopoledne aktivován uplink na nový transponder č. 207 na Astře 3B pro distribuci slovenských televizí a rádií. Dosud neaktivní transponder 11,837 H bude sloužit jako distribuční transponder společnosti Towercom pro slovenské televize: Jednotka (STV1), Dvojka (STV2), Markíza, Doma, JOJ, JOJ Plus, TA3 a rádia RTVS a některá komerční slovenská rádia. Tento transponder byl uplinkován z mobilního uplinku, později však přejde na jednu z vysílacích parabol. Jako první zde začaly vysílat TV JOJ a JOJ Plus.


1. 12. 2011 – Na novém transponderu Towercomu začala vysílat TV Patriot

Ve čtvrtek 1. 12. 2011 začala na novém transponderu Towercomu 11,837 H na Astře 3B na orbitální pozici 23,5 st. východně vysílat slovenská regionální televize „TV Patriot“. Dvacetičtyřhodinové vysílání TV Patriot tvoří zejména zpravodajské a publicistické relace, pričemž je silný důraz kladen na regionální zpravodajství, jakož i mapování dění ve slovenských komunitách v zahraničí. TV Patriot vysílala dosud na satelitu Thor 6 na orbitální pozici 0,8 st. západně a v kabelových sítích na Slovensku. Vysílání je volné (FTA), nekódované.


8. 12. 2011 - Na novém transponderu Towercomu začala vysílat TV Markíza a Doma

V Televizním vysílacím středisku na bratislavském Kamzíku byly dne 8. 12. 2011 připojeny na uplink na nový transponder 11,837 H na Astře 3B pro distribuci slovenských televizí komerční televize Markíza a Doma, které dosud vysílaly na Astře 3A na tp. 12,565 H. Transponder č. 207 na družici Astra 3B, umístěné na orbitální pozici 23,5 stupňů východně, slouží jako nový distribuční transponder společnosti Towercom pro slovenské televize: Jednotka (STV1), Dvojka (STV2), Markíza, Doma, JOJ, JOJ Plus, Patriot, TA3 a rádia RTVS a některá komerční slovenská rádia. Do 8. 12. 2011 zde zatím vysílaly jen televize JOJ, JOJ Plus a TV Patriot a od 6. 12. 2011 také 19 slovenských veřejnoprávních a komerčních rádií: Slovensko (Audio PID: 1311), Regina Bratislava (1312), Regina Banská Bystrica (1313), Regina Košice (1314), Devín (1315), Rádio FM (1316), Klasika (1317), Litera (1318 mono L), Junior (1318 mono R), Pátria FM (1319), Pátria FM (1610), Pátria RD (1611), SRI - Slovakia Radio International (1612), Jemné Melódie - Západ (1613), Jemné Melódie - Sever (1614), Jemné Melódie - Východ (1615), Rádio Lumen (1616), Rádio HEY! (1617), Rádio 7 (1618) a Rádio VIVA (1619).


15. 12. 2011 - Filmbox Extra se mění na Filmbox Plus

Společnost SPI International, přední poskytovatel obsahu na evropském trhu v noci ze dne 15. na 16. prosince 2011 změnila jméno TV kanálu Filmbox Extra vysílaného v České republice a na Slovensku na Filmbox Plus, za účelem sjednocení programové nabídky Filmboxu ve střední a východní Evropě. SPI International nabízí širokou škálu filmových a tematických TV kanálů: FilmBox, Filmbox Plus, FilmBox Extra, FilmBox Family, FilmBox HD, Erox HD, Docubox HD, Fashionbox HD a Fightbox HD.


22. 12. 2011 - Na novém transponderu Towercomu začala vysílat Jednotka a Dvojka

V Televizním vysílacím středisku na bratislavském Kamzíku byly dne 22. 12. 2011 připojeny na uplink na nový transponder 11,837 H na Astře 3B pro distribuci slovenských televizí veřejnoprávní stanice Jednotka (STV1) a Dvojka (STV2), které dosud vysílaly na Astře 3A. Transponder č. 207 na družici Astra 3B, umístěné na orbitální pozici 23,5 stupňů východně, slouží jako nový distribuční transponder společnosti Towercom pro slovenské televize: Jednotka (STV1), Dvojka (STV2), Markíza, Doma, JOJ, JOJ Plus, Patriot, TA3/Ring TV a rádia RTVS a některá komerční slovenská rádia. Do 22. 12. 2011 dnešního dne zde zatím vysílaly jen televize JOJ, JOJ Plus, Markíza, Doma, TA3/Ring TV a TV Patriot a 19 slovenských veřejnoprávních a komerčních rádií. Nyní je už transponder kompletní.


29. 12. 2011 - CS Link a Skylink - změny parametrů satelitního vysílání

Česko-slovenské satelitní platformy CS Link a Skylink toho dne poprvé informovaly odbornou veřejnost o připravované změně parametrů vysílání, ke které dojde počátkem roku 2012. Satelitní vysílání se neustále vyvíjí. Přibývají nové programy, rozšiřuje se nabídka HDTV, končí smluvní vztahy se satelitními společnostmi atp. Pokud chce satelitní platforma držet krok s tímto vývojem, musí čas od času udělat významnější změnu vysílacích parametrů. S každou změnou bývá spojena potřeba přeladit satelitní přijímač. Aby se četnost přelaďování minimalizovala, spojili několik potřebných změn do jednoho časového okamžiku. Změny z pohledu jednotlivých satelitních frekvencí/transponderů proběhnou takto:

1. V nedávné minulosti byla zprovozněna nová frekvence 11,837 H, na které vysílají slovenské televizní stanice. Jedná se o cílový stav, proto je možno tuto frekvenci naladit již nyní.

2. Dne 1. 2. 2012 dojde k přechodu frekvence 11,797 H na modulaci DVB-S2. Kapacita tohoto transponderu se tak zvýší z 38 Mbps na 60 Mbps. Signál na tento transpondér bude nově vysílán z Prahy-Barrandova.

3. Dne 1. 2. 2012 dojde na frekvenci 11,876 H ke změně FEC na 5/6. Kapacita transponderu se zvýší z 38 Mbps na 42 Mbps.

4. Původní frekvence 12,565 H a 11,992 H nebudou nadále využívány. Jejich vysílání bude ukončeno několik týdnů po výše uvedených změnách.

5. Distribuce programu Nova bude shodná pro zákazníky CS Linku i Skylinku (tp. 12,070 H).

6. Od 1. 2. 2012 budou moci zákazníci Skylinku s kartou Irdeto/ICE využívat pro příjem programu Eurosport orbitální pozici 23,5°východně, Astra 3B, tp. 11,876 H.


30. 12. 2011 - Prima family nahrazuje TV Prima

Prvního ledna 2012 v 5.59 končí vysílání programu Prima televize. Následně v 6.00 se poprvé rozzáří obrazovky s novým programem – Prima family. Společnosti FTV Prima ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi se však již 30. 12. 2011 podařilo zprovoznit pozici tohoto nového programu v multiplexu 2 v DVB-T. Díky tomu si již mohli diváci, kteří přijímají televizní signál prostřednictvím pozemního vysílání, naladit na svých televizorech či set-top boxech novou pozici Prima family a nemuseli čekat až na zahájení vysílání prvních pořadů v neděli 1. 1. 2012 v 6.00 hod. Na satelitu se ale pozice v platformách Skylink/CS Link/T-Mobile Televize, freeSAT by UPC Direct, DIGI TV a Magio SAT TV nemění, Prima TV je nahrazena programem Prima family automaticky.


Přehled připravil Václav Hrubec, redakce satCentrum, 1. 1. 2012


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.12.2011 • Co nám přinesl rok 2011 - 1. část
31.12.2011 • PF 2012 [ 1 ]
29.12.2011 • RTVS a Towercom podpísali dokumenty upravujúce vzájomné vzťahy
24.12.2011 • Šťastné a veselé Vánoce vám přeje satCentrum! [ 4 ]
22.12.2011 • Vianoce na Jednotke vo vysokom rozlíšení v DVB-T [ 15 ]
19.12.2011 • ČAEK uspořádá v roce 2012 kongres s mezinárodní účastí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist