Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:49:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Česká televize představila nový vizuální styl. Od září se změní logo, písmo i název „Čtyřky“

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.04.2012


Vedení České televize představilo na tiskové konferenci v Centru současného umění DOX nový vizuální styl ČT. Pro modernizaci původního korporátního loga ČT a řešení jeho vazby na nové značení televizních kanálů oslovila Česká televize renomované grafické studio Aleše Najbrta, které má bohaté zkušenosti s velkými projekty pro podobné instituce a subjekty, jakou je Česká televize. Nový vizuální styl je výsledkem společné práce Studia Najbrt a kreativního týmu České televize, jež naplňoval jasné zadání ze strany vedení televize.


ČT dále oznámila, že se zavedením nového vizuálu, jež je naplánováno od září, dojde také k přejmenování kanálu ČT4 na ČT Sport. Tiskovou konferencí byla zároveň zahájena výstava Vizuální styl České televize 1963 – 2012, která bude v galerii DOX k vidění do 14. května 2012.

Při změně managementu České televize na podzim roku 2011 vyhlásil její současný generální ředitel Petr Dvořák jako jednu z hlavních priorit svého kandidátského programu návrat k původní značce a modernizaci celého systému vizuální komunikace televize veřejné služby. „Měla by být v souladu se současnými trendy, respektovat formu korporátní identity, která Českou televizi charakterizuje bezmála padesát let a sjednotit její vizuální styl do jednoho logického celku,“ upřesňuje Petr Dvořák a dodává: „Česká televize jako jedna z mála světových vysílatelů nemá na obrazovce své korporátní logo, ale pouze značku daného kanálu. Tato situace není v době postupující digitalizace optimální, proto jsme se rozhodli pro zavedení komplexního vizuálního stylu, který bude odpovídat moderním trendům v oblasti grafické prezentace televizních stanic.“


Nové logo je návratem k původní značce ČT

Ke spolupráci na sjednocení svého vizuálního stylu přizvala Česká televize Studio Najbrt, které má bohaté zkušenosti s velkými projekty pro podobné instituce a subjekty, jakou je Česká televize. „Na rozdíl od situace v roce 2006, kdy požadavkem tehdejšího vedení bylo vytvoření zcela nového loga, šlo nyní o zcela jiné zadání – redesign původní značky České televize, její uzpůsobení dnešním potřebám a vytvoření srozumitelných grafických vazeb na vizuály jednotlivých kanálů,“ vysvětluje Jan Svoboda, ředitel obchodu a marketingu ČT.


TV Sans - zcela nový typ písma na televizních obrazovkách

„Naše práce začala studií možné modernizace současné značky ČT, což byl jednoznačný požadavek vedení televize,“ přibližuje Aleš Najbrt a dále doplňuje: „Prozkoumali jsme mnoho různých cest, než jsme došli k výslednému tvaru, který zachovává princip dvou částí tvaru obrazovky. Už to však nejsou písmena, ale dva abstraktní tvary. Jsme totiž přesvědčeni, že tento symbol není třeba číst, protože jej každý identifikuje a vizuálně si ho ztotožní s původní značkou.“ Vlastní symboly jsou pak doplněny textem „Česká televize“ ze zcela nového typu písma, které bylo vytvořeno speciálně pro potřeby ČT a pojmenováno TV Sans. Písmo je vytvořeno ve dvou verzích Screen a Print a bude doplněno speciální sadou piktogramů využitelných v informační grafice.


„Čtyřka“ přejmenována na ČT Sport

S „omlazeným“ logem a novým písmem se diváci budou moci na obrazovkách setkat od září, kdy bude naplno zahájena implementace nového grafického stylu. Spolu s jeho zavedením dojde také k přejmenování sportovního kanálu ČT4 na ČT Sport.


Testováno na divácích

Z výzkumu, který si Česká televize nechala zpracovat prostřednictvím agentury TNS Aisa a jehož prostřednictvím zjišťovala, jak lidé novou korporátní identitu České televize vnímají, vyplynulo, že více než polovina lidí si nové logo přímo spojí s Českou televizí nebo s televizní obrazovkou a 20 % dotázaných si s ním asociuje české národní barvy. Naprosté většině lidí (83 % dotázaných) se nové logo líbí, 15 % ho považuje za ucházející a jen 2 % respondentů se domnívá, že nové logo je špatné. Výzkum proběhl face to face metodou formou individuálních rozhovorů s 300 lidmi, oslovenými na základě reprezentativních kritérií pro populaci ČR.


Z historie vizuální prezentace České televize

Značka České televize je jedním z nejstarších symbolů korporátní identity v československé a potažmo české historii. V průběhu let, od vzniku ČT v padesátých letech až do dneška, byl vizuální styl instituce ve vysílání několikrát změněn. Původní logo ČT, jehož autorem byl tehdejší student VŠUP Roman Rogl, však za celou dobu prošlo jen drobnými úpravami a jeho základní ideová linie, tedy spojení písmen „Č“ a „T“ ve výsledný oblý tvar televizní obrazovky, se až do dnešních dnů výrazně neměnila.



Zřejmě nejvýraznější snahou o celkovou změnu vizuálního stylu ČT pak byla veřejná soutěž v roce 2006, z níž vzešel vítězný grafický návrh Štěpána Malovce. Ten logo složil nově, i když stejně jako u původní Roglovy značky z kombinace písmen „Č“ a „T“ a jednotlivé značky programových okruhů na něj navazují v jednoduchém systému vizuální proměny čísel programů, při zachování části korporátního loga. Celý systém se však nerealizoval jako celek, nýbrž takzvanou „evoluční proměnou“ po částech. Ta hlavní část, tedy zavedení nového loga, měla proběhnout až úplně na konci celého procesu digitalizace v roce 2011. K tomuto poslednímu kroku však nedošlo.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.04.2012 • Fotbalový turnaj televize SportTV podpořil sportování dětí ve školách
16.04.2012 • ČAEK kongres 2012: Diskusní panel Maximální užitek širokopásmových služeb
06.04.2012 • Kongres ČAEK: Ochrana obsahu audiovizuálních služeb stále komplikovanější
21.03.2012 • Události České televize vstupují do nové éry
16.03.2012 • „Pirátské“ aktivity v prostředí Internetu - ožehavé téma předmětem mezinárodní diskuze na kongresu ČAEK
13.03.2012 • Česká televize připravuje druhý HD kanál pro Olympijské hry v Londýně

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Otrasné logo! 

22.04.2012 07:39 • ® Buddy
To nové logo je fakt otrasné! Jednak sa už úplne odklonilo od tej pôvodnej, podľa mňa veľmi vtipnej kombinácie písmen č a t, podľa mňa je to práve naopak, až teraz sa naozaj odklonilo od pôvodnej koncepcie, lebo doteraz to bolo vlastne len varírovanie pôvodného loga. Takže nás tu niekto ťahá za nos...
A nové logo vo mne vzbudzuje dojem, že sa niekto samoúčelne síce snažil inšpirovať sa pôvodným logom, ale totálne mu to nevyšlo a tá reminiscencia je úplne samoúčelná lebo sa úplne stratil ten vtip s písmenami č a t a teraz je to už úplne samoúčelné, prázdne gesto.
Celé logo mi pripadá ako z 50-tych rokov a je úplne trápne že v dnešnej dobe pravoúhlych obrazoviek ho ešte v rohoch zaguľatili a napriek tomu tvrdia že má evokovať TV obrazovku - to možno, ale naozaj obrazovku z 50-tych rokov.
Byť na mieste grafického štúdia ktoré ho vytvorilo, ak si za to zobrali peniaze (čo je samozrejmé že si zobrali), tak samou hanbou nevychádzam na ulicu.
A neviem kde zobrali tých 85 percent ľudí ktorým sa to páči, predpokladám že grafické štúdio dalo menný zoznam ich kamarátov a sympatizantov a s nimi sa robila tá anketa.
To logo je hanba!
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist