Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 06:20:18   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Šíření satelitní ČT24 ze společných antén

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 16.11.2005


Obrátili jsme se na Českou televizi s dotazem, jak postupovat, na koho se obrátit a od koho v ČT získat povolení, pokud chci šířit ČT24 v domovním rozvodu STA. V polovině září jsme totiž na našem webu uveřejnili článek Šíření satelitních programů ze společných antén, který vyvolal velkou odezvu mezi našimi čtenáři a následnou polemiku jak majitelů domů, tak i samotných uživatelů společných antén.

Ve zmiňovaném článku jsme citovali dva autory, novináře z místních deníků ze severních Čech, (z Liberecka a Ústecka, ale se stejným problémem se potýkají i na dalších místech naší republiky), kteří psali, že nelegální šíření satelitních programů ze společných antén může skončit u soudu. Díky novele autorského zákona z února letošního roku je podle nich možné, že některé domácnosti nevědomky porušují zákon. K šíření satelitního vysílání je nutný souhlas nositelů autorských práv. Bezplatně se na společnou televizní anténu smějí přijímat jen běžné celoplošně dostupné kanály ČT1 a 2, TV Nova a Prima. Za ostatní programy se musí platit.


Jako přímou reakci na článek i diskusi k němu jsme obdrželi do redakce konkrétní dotaz na šíření domácí satelitní stanice – zpravodajského kanálu ČT24.

Jednalo se o majitele domu, kde je společná televizní anténa (STA). Jeho nájemníci přišli s možností přijímat na satelitu volně dostupný kanál ČT 24. Na půdě by byl satelitní receiver (jednoduchý digitální FTA), naladěný na ČT 24 a z modulátoru by se výstupní signál přidal do rozvodu STA jako další přijímaný signál k ostatním z antén.


Podle novelizovaného Autorského zákona se jedná o:

§ 22 Přenos rozhlasového nebo televizního vysílání

(3) Umožnění příjmu současného, úplného a nezměněného rozhlasového nebo televizního vysílání na přijímačích téže budovy, popřípadě komplexu budov k sobě prostorově nebo funkčně přináležejících, pomocí společných domovních antén se za užití díla nepovažuje za podmínky, že je umožněn příjem pouze zemského a nezakódovaného vysílání a společný příjem není obchodně využíván.

Bohužel v případě ČT 24 se nejedná o zemské, ale satelitní, byť nezakódované vysílání. Měl by tedy majitel domu (a STA) s vysílatelem programu (Českou televizí) uzavřít distribuční smlouvu (např. i spojenou s platbou licenčního poplatku)?


Obrátili jsme se proto na Českou televizi s dotazem, jak v takovém případě postupovat, na koho se obrátit a od koho v ČT získat povolení k šíření ČT 24 v rozvodu STA v domě.

Krátce na to jsme dostali odpověď tiskového mluvčího České televize, pana Martina Krafla:

„Jde o velmi specifický případ, v každém případě doporučím Vašemu čtenáři, aby se obrátil na oddělení Telexportu ČT (telexport@czech-tv.cz), které se licencemi k šíření ČT24 zabývá.“


Po několika dnech jsme dostali e-mail od kompetentního člověka – paní (nebo slečny) Adély Sigmundové, obchodní referentky České televize – Obchod a komunikace, oddělení Telexport:

„V případě, že společný příjem není obchodně využíván, nepovažuje se společný příjem za samostatný druh užití a tudíž není třeba uzavírat licenční smlouvu s ČT - dle ust. § 22 odst. 3 Autorského zákona (ve znění novely AZ - zákona č. 81/2005 Sb.).“


Tímto je tedy dotaz našeho čtenáře uspokojivě zodpovězen. Zpravodajskou stanici ČT 24, kterou lze volně přijímat ze satelitu Astra i v Czechlinku, může bez obav zařadit do společné antény v jeho domě a nemusí s vysílatelem programu (Českou televizí) uzavírat žádnou licenční smlouvu (např. i spojenou s platbou licenčního poplatku). Samozřejmě to platí v případě, že je tento společný rozvod určen pro jeho podnájemníky a nebude obchodně využíván.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 42   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2005 • SES ASTRA podpísala rámcovú dohodu o využití kapacity HELLAS SAT
18.11.2005 • Obava z Rakouska: Německé soukromé stanice uvažují o kódování - ale jiným systémem než ORF [ 10 ]
15.11.2005 • Start vysílání HDTV Premiere s překážkami [ 2 ]
13.11.2005 • Fotbal na Galaxii sport v listopadu 2005 - aktualizováno
10.11.2005 • Dnes bude pokřtěna nová česká kabelová a satelitní televize FUN1 [ 7 ]
10.11.2005 • Vyvrcholení tenisové sezóny 2005 na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 3

  ta demagogie je sviňa 

28.11.2005 13:15 • ten jakýsi anonym
o čem meleš? K autorským organizacím jsem ti jasně citoval ze 121/2000Sb. (Autorský zákon), tahle druhá citace byla pro nick mc, protože ho zajímalo jak je nastaveno ono technické rozlišení. Tak už raději sklapni a nauč se prvně číst!!!
 
 
  TROTL 28.11.2005 - 11:19: 

28.11.2005 11:28 • anonym
Tvoje citace ze Zákona 127/2005Sb. jenom vypovídá, že seš v celé problematice notně dezorientován, protože tento zákon vůbec nemá co dělat s placením OSA a Intergramu. Fakt už těch svých "rádobyprávických znalostí" nech, protože vůbec nevíš, která bije.
 
 
  @mc - pro tebe udělám ještě vyjímku 

28.11.2005 11:19 • ten jakýsi anonym
ano, a proto je také v našich zákonech k tomuto se vztahujících vždy dodatek "pokud není obchodně využíván" ;-)
omezení jsou:
nejvýše 100 účastníků s přijímači podléhajícími oznamovací povinnosti, přičemž tetnto počet může být překročen, jestliže účastníci společného příjmu jsou umístěni v jedné budově nebo v komplexu budov k sobě prostorově přináležejících a jestliže přenost signálu je veden tak, že nepřekračuje pozemní komunikaci a jestliže tento příjem NENÍ OBCHODNĚ VYUŽÍVÁN.
 
 
  TROTL 28.11.2005 - 10:55: 

28.11.2005 11:01 • anonym
Už jsem ti jasně psal, aby sis na OSA a Intergam zavolal a oni ti to vysvětlí. Protože pokud si myslíš, že svým naprosto laickým přečtením několika pasáží v zákonech něco pochopíš, tak bohužel je to tak, že nechápeš ale zhola nic.
 
 
  pro ten jakýsi anonym 

28.11.2005 10:55 • mc
aké technické obmedzenia ??? komerčne sa dá využiť aj individuálne anténa (napr. v nájomnej chate) a takisto je možné (aj keď veľmi málo prevdepodobné), že by sa nejaká stovka-dve ľudí poskladali ako spoluinvestori a budúci užívatelia TKR, ktorý by bol potom len pre nich. Teda ak chápete pojmy verejná a neverejná služba - prevzaté z európskej legislatívy.
 
 
  moje poslední vyjádření k tomuto tématu 

28.11.2005 10:55 • ten jakýsi anonym
fakta jsou pouze taková, že trotl jsi ty a plácáš tady o něčem, čemu vůbec nerozumíš a ani to nedokážeš ničím podstatným podložit (tvoje úchylné názory za podstatné považovat nemohu)
Nazdar, troubo! :-)))
 
 
  tak kdo je tady asi tak trotl 

28.11.2005 10:50 • ten jakýsi anonym
Novela zákona č.121/2000Sb., autorský zákon, která vyšla pod č.81/2005Sb. a nabyla účinnosti dne 23.2.2005 doplnila příslušný zákon v §22 o odst. 3, který stanovuje, že umožnění příjmu součastného, úplného a nezměněného rozhlasového nebo televizního vysílání na přijímačích téže budovy, popřípadě komplexu budov k sobě prostorově nebo funkčně přináležejících, pomocí společných domovních antén, se za užití díla NEPOVAŽUJE!!!
 
 
  TROTL 28.11.2005 - 10:43: 

28.11.2005 10:49 • anonym
Nikoho nezajímá, co je nebo není vytvořeno uměle nebo neuměle - důležitá jsou pouze fakta. Takže už tady konečně přestaň blábolit ty svoje sny o tom, jak by to mělo vypadat a smiř se se skutečností, že musíš platit. A pokud ti to tak vadí, tak příští rok v červnu to můžeš hlasováním ve volbách změnit. Nazdar, troubo :-)
 
 
  k tomu novému kecu od anonyma 

28.11.2005 10:45 • ten jakýsi anonym
mýlíš se - STA nemusí platit žádné tantiemy autorským svazů a k tomuto vydalo v tomto smyslu svoje vyjádření i příslušné ministerstvo!
 
 
  TROTL 28.11.2005 - 10:36: 

28.11.2005 10:44 • anonym
Máš to poněkud popletený v tý svý kebuli, takže ti vřele radím, aby sis na OSA a Intergram zavolal a oni ti rádi vysvětlí, jak je to s tím placením za STA. Přičemž pokud je hodláš oblažovat znalostí AZ, tak tě rozcupujou na kusy, ty TROTLE :-)
 
 
  ještě dodatek 

28.11.2005 10:43 • ten jakýsi anonym
btw: pokud si zjistíš platná "technická" omezení pro STA, pak příjdeš na to, že jsou to jen uměle postavené bariéry právě proto, aby toto nešlo použít ke komerční činnosti a že tato omezení právě stanovují ty mantinely toho, co se dá ještě považovat za individuální-společný příjem a co už nikoliv! Ale v našich součastných platných zákonech termín STA nenajdeš, technická zařízení pro příjem televizního signálu se rozlišují pouze na ty komerční a "individuální", přičemž jsou dána jistá "technická" omezení, kdy už dané zařízení (byť postavené a provozované "nekomerčně") nelze považovat za "individuální" (což se týká např. těch tvých "nekomečních" obecních kabelovek). Sem patří např. ony převěsy přes komunikace, celkový počet účastníků na jedno zařízení, atd., ale to už si nastuduj sám, ať ti v tý hlavě taky něco zůstane.
 
 
  PavelK 28.11.2005 - 09:59: 

28.11.2005 10:39 • anonym
Autorský zákon neřešme, protože OSA a Intergram vybírají peníze od vlastníků STA a TKR, a to bez ohledu na to, jestli je to výdělečná nebo nevýdělečná činnost. To nikoho nezajímá (a příslušné smlouvy s výše uvedenými organizacemi to ani neřeší).
Jinak jsem nějak nepochopil co to má být "neoprávněný prospěch"?! Jestli ti to ještě nedošlo, tak dávno není rok <89 a navíc televizní anténa není žádná státem licencovaná a regulovaná služba (narozdíl od dodávek plynu, elektřiny a vodného+stočného), takže pokud jakýkoliv majitel domu vybuduje zařízení pro příjem televizního a rozhlasového signálu, tak si za to měsíčně taky může vybírat od lidí částku dle libosti (samozřejmě to musí zdanit, ale to není podstatné). Chtělo by to už konečně pochopit, že nežijeme v nějakém socialismu, kde je všechno zadarmo (nebo skoro zadarmo), ale v tržním prostředí, kde investor investuje prostředky právě proto, aby se mu s patřičným ziskem vrátily zpátky a na celé akci vydělal.
 
 
  pro toho hloupějšího anonyma 

28.11.2005 10:36 • ten jakýsi anonym
tak tak, na velké školení by jsi si měl zajít ty, jediné co jsi tady zatím vytáhl jsou normy, které už ovšem dávno nejsou směrodatné - mají jen formu doporučení, jediné co je v této oblasti právoplatné (a to i k diskusi) jsou platné ZÁKONY, takže si například přečti Zákon o vysílání či Autorský zákon, ale to už ti tady vysvětlili i jiní
 
 
  prestante chaosiť 

28.11.2005 10:19 • mc
O tom, čo je STA a TKR (trebárs podľa EN 50083) je zbytočné sa baviť. Pra AZ a OZ je podstatný vlastnícky vzťah k zariadeniam a skutočnosť poskytovania služieb.
 
 
  I společenství vlastníků bytov ... 

28.11.2005 10:05 • PavelK
I společenství vlastníků bytových jednotek je právní forma, neboť je zapsáno v Obchodním restříku a má své IČ a orgány. A znovu opakuji, že z pohledu AZ a OZ je STA nevýdělečnou součástí nemovitosti, kdežto TKR je odepisovaným majetkem podnikatelského subjektu, který jim chce vytvářet zisk. Podnikání je soustavná činnost vykonávaná za účelem zisku. Návštěvu právníka si zaplať raději Ty, anonyme...
 
 
  To jest sice pravda, ale z poh ... 

28.11.2005 09:59 • PavelK
To jest sice pravda, ale z pohledu norem, jež jsou stejně jen doporučené. Autorský zákon se na rozvody a příjem dívá jinak a příp. soud bude celou záležitost posuzovat též z pohledu dalších zákonů (obch. a obč.zákoník, neoprávněný prospěch). Poskytování služeb spojených s užíváním bytu není podnikáním za účelem zisku (neboť tyto služby musí majitel domu vyúčtovat). Představ si, že by elektrárny, teplárny, vodárny, odvozy odpadků a další chtěly ještě další "výpalné"...
 
 
  PavelK 26.11.2005 - 20:20: 

28.11.2005 09:52 • anonym
Společenství vlastníků není žádná právní forma. Když už, tak je to Družstvo. A jestli věříš tomu, že rozdíl mezi STA a TKR je v nějaké formě výdělku (jak tady blábolí jakýsi anonym), tak bych ti vřele doporučil návštěvu nějakého právníka (asi by stačil i student 1. ročníku PF, který ti to vysvětlí taky).
 
 
  anonym 26.11.2005 - 17:24: 

28.11.2005 09:47 • anonym
Přečti si ČSN EN 500 83 a budeš rozdíl mezi STA a TKR vědět. Jinak tady akorát drmolíš naprosto zcestný bláboly.
 
 
  Hoši, hoši. Vy asi ani nevíte, ... 

26.11.2005 20:20 • PavelK
Hoši, hoši. Vy asi ani nevíte, že každý vlastník domu s byty (lhostejno v jaké právní formě) musí všechny služby spojené s užíváním bytu (voda, teplo,údržba...) VYÚČTOVAT. Tzn. že si z žádné nemůže nechat ani halíř . A jinak je to přesně tak, jak tady uvedl poslední "anonym"- jestli je rozvod zbudován k obchodním účelům či nikoliv, nebo též, jestli rozvod je součástí majetku domu anebo někoho cizího. Diskuse na téma "parta z mokrý čtvrti" je mimo mísu, neboť je to zcela rovnocenná forma vlastnictví bytů. Mimochodem tato společenství IČ mají...
A ještě jeden paradox na závěr, kolik z Vás má doma více než jeden televizor? Tak pozor,aby časem někdo nepřišel "s podnětným návrhem" typu jedna anténa/jeden televizor; budeš-li mít víc, budeš platiti (a to je de jure nynější znění Autorského zákona).
 
 
  pro anonyma z 25.11.2005 8:03 

26.11.2005 17:24 • anonym
Naopak! TECHNICKÝ rozdíl mezi STA a TKR žádný NENÍ! I STA může mít aktivní rozvody (viz. např. Zákon o vysílání). A přestaň tady házet svoje úvahy a už to konečně podpoř nějakým platným zněním čehokoliv s právním základem! Pokud v součastných platných zákonech nejsou definovány přesně významy zkratek STA či TKR, tak je to jen a pouze o tom, zda ten který soubor technických prostředků slouží či byl zbudován k obchodním účelům či nikoliv. O ničem jiném to není, nebylo a nebude! Protože toto jediné určuje, co je ještě individuální příjem a co už nikoliv (v souvztažnosti na práva a povinnosti).
 
 
Celkový počet komentářů: 42 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«123»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist