Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 18:14:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Na návštěvě v: CDG a CS Filmu – II. část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 12.12.2005


Při návštěvě CS Filmu (viz předchozí první část) jsme se zajímali i o novinky v DVB-T paketu společnosti Czech Digital Group, a.s. (CDG), která má společné odbavovací pracoviště s CS Filmem v areálu ČT. V devátém, posledním patře pod laminátovým krytem „půdy“ výškové budovy na Kavčích Horách, kde jsou umístěné antény a mikrovlnná pojítka.

Průvodcem na odbavovacím pracovišti byl ing. Jiří Rajdus, project manager společnosti Czech Digital Group, který ochotně zodpověděl na řadu dotazů ke složení a distribuci multiplexu „B“ terestrické digitální televize. Historii vysílání a plány do budoucna jak paketu CDG, tak i pozemní digitální televize u nás a ve světě přiblížil na dalším setkání v centru Prahy dr.Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti.

Otázek na oba bylo hodně, protože návštěva se uskutečnila právě v období důležitého zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ta na něm prodloužila licenci společnosti Czech Digital Group (CDG) pro zkušební vysílání TV programů ve své digitální síti a zároveň povolila změny v programovém složení sítě. Platnost licence pro CDG původně končila poslední prosincový den.

Bohužel jsme se dosud nedočkali udělení programových licencí konkrétních stanic pro digitální terestrické televizní vysílání. Přestože tyto žádosti o zařazení do multiplexů „B“ společnosti Czech Digital Group a „C“ Českého Telecomu má Rada k dispozici už od 21. prosince loňského roku, a veřejná slyšení žadatelů se uskutečnila již v květnu a červnu. O licenci pro 42 programů žádá 33 společností. Nové programy by mohly být součástí sítě za zhruba půlrok až rok - záleží totiž na tom, kdy RRTV udělí TV licence pro řádné digitální vysílání. Pokud tomu bude například v lednu, nové stanice pak budou mít na start svého vysílání podle zákona až 360 dnů.

CDG tedy už pět let vysílá v režimu experimentálního vysílání, nově však do paketu přibyl 8.12.2005 ráno hudební kanál Óčko, které zatím bylo součástí sítě „C“. Zkušební licence pro tento multiplex Český Telecomu už vypršela a Óčko (stanice patřící pod mediální skupinu Mafra) tedy přešlo minulý čtvrtek do „Béčka“, kde nahradilo veřejnoprávní ČT2, kterou lze naladit v síti A (provozované Radiokomunikacemi).


V multiplexu CDG dále vysílají dva programy České televize (ČT1 a ČT24), Nova, Prima a Top TV. Až na Primu, Óčko a Top TV jsou ostatní stanice naladitelné i v digitální síti „A“. CDG proto žádala Radu nejen o prodloužení možnosti vysílat ve své síti, ale i chtěla změnit složení tak, aby se zvětšila nabídka stanic.

Od nového roku by chtěla CDG vysílat (s ohledem na změnu podmínek licence TV Prima - rozšíření o digitální zemské vysílání v síti „B“), s provozem hybridního systému. To znamená TV Prima v režimu řádného digitálního vysílání, a ostatní TV a R programy jako experimentální vysílání do doby udělení řádných licencí k provozování digitálního zemského TV vysílání. Zájem o zařazení do sítě „B“ projevili po již zmiňovaném Óčku také Region Media s programem 24.cz a První zpravodajská s programem TA 3. Dále by v síti „B“ měly být vysílány rozhlasové stanice: Proglas, Evropa 2, EXPRES a CLASSIC FM. Součástí sítě „B“ i nadále zůstane kromě Primy zřejmě i teleshoppingová TOP TV, která v této síti vysílá již nyní.

Společnost CDG deklarovala Radě připravenost umístit na své síti 5 TV programů při statistickém multiplexování, nasazení služby EPG (prostřednictvím EIT tabulek ve standardu který je použit v experimentálním vysílání CDG), a také stereozvuk a teletext.

Podle předsedy představenstva CDG Leoše Pohla tímto chtějí přispět k motivaci lidí k nákupu set-top boxů. Těch je podle údajů CDG jen v Praze již přes 70.000. Odborníci se domnívají, že právě možnost co nejširšího výběru volně šiřitelných programů je největší motivací pro diváky, kteří chtějí sledovat digitální vysílání.

Vraťme se ale na odbavovací pracoviště na Kavčích horách. Zde se paket CDG skládá z již hotového zakódovaného digitálního signálu v MPEG-2, který se bere ze satelitu. Konkrétně to jsou stanice ČT1, ČT24, Prima, a TOP TV z Czechlinku na Astře 3A, TV Óčko z distribučního transponderu také na Astře 3A. Stejným způsobem se přidávají rádia ČRo 1, ČRo 2 a Proglas - v odbavovacím pracovišti se pouze remultiplexuje do vlastního streamu. Přestože je v racku umístěn kodér, tak se nepoužívá, protože jsou tyto zdroje hotově připravené ze satelitu. Jedinou výjimkou je TV Nova, která se přichází v digitální podobě z Barandova.

Kompletní paket CDG se pak přenáší mikrovlnými pojítky na tři vysílače v Praze. Všechny vysílají na 46.kanálu. Vysílače Ládví a Zelený pruh mají výkon (ERP) 5 kW, Strahov (věž stadionu) pak 10 kW.

Proč se pro přenos nepoužívá optika, ale mikrovlnná pojítka? Vysvětlení je takové, že tehdy v roce 2000, kdy se začalo se zkušebním vysílání DVB-T paketu CDG byla ještě optika velmi drahá, a tak se odmítla nabídka Telecomu s tím, že po dvou letech stejně skončí experimentální vysílání. Ale dnes se už jeví, že by se vlastní optická trasa dávno zaplatila, protože, jak už jsme uvedli, v multiplexu „B“ se ještě stále nevysílá v plném řádném komerčním režimu.

Poslední náš dotaz směřoval k EPG, v paketu CDG se už vysílají údaje o vysílaném programu z dat, dodaných provozovatelem stanice. Na odbavovacím pracovišti se zkonvertují do podoby potřebné k vložení do streamu a odbaví všechny společně v paketu. Při té příležitosti došlo i na zajímavou diskusi o tom, jak je EPG a i umístění v paketu pro stanice důležité a v zahraničí bylo i důvodem k několika soudům. Se zprovozněním nové technologie satelitní distribuce se pak dočkáme stejného EPG i v Czechlinku. Stávající zařízení Philips (bez dokoupení dalších obvodů) vysílání EPG totiž neumožňuje, protož při nákupu se to zdálo být pro pouhé čtyři programy zbytečně drahé. Nyní je už ale situace jiná, protože přibývají nové digitální kanály a používání EPG je už dokonce i v licenčních podmínkách Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Tolik k digitálnímu paketu CDG - v roce „nula“, krátce po zahájení řádného vysílání DVB-T v České republice (paketu „A“), To je sice zatím dostupné pouze v Praze a okolí, od února příštího roku se ale dostane i na Moravě - do Brna a Ostravě. Postupným vypínáním současného analogového vysílání pak vznikne v ČR šest celostátních digitálních sítí se 24 volně přístupnými programy. A jednou s nejsledovanějších sítí určitě bude multiplex „B“ společnosti Czech Digital Group.


Text a foto: Václav Hrubec, 11.12.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.12.2005 • Paneurópsky TV prieskum UPC: Televíznemu spravodajstvu úplne dôveruje len 22 percent Slovákov [ 1 ]
08.12.2005 • Top události na Galaxii sport v lednu 2006
08.12.2005 • Galaxie sport rozšiřuje programovou nabídku
08.12.2005 • Pražané o část digitálních TV programů v příštím roce nepřijdou [ 6 ]
07.12.2005 • SPORT1 začne možno vysielať aj na Slovensku [ 6 ]
07.12.2005 • Co nového ve Slovak linku? [ 16 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist