Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 20:24:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Paneurópsky TV prieskum UPC: Televíznemu spravodajstvu úplne dôveruje len 22 percent Slovákov

  Autor: PR Press UPC Slovensko , e-mail: press@upc.sk Přidané: 13.12.2005


Bratislava 13.12.2005 – Televíznemu spravodajstvu úplne dôveruje len 22 percent obyvateľov Slovenska a takmer 40 percent si myslí, že televízie v spravodajstve informujú pravdivo len niekedy alebo nikdy. Napriek tomu, viac ako polovica Slovákov považuje televíziu za najdôveryhodnejší zdroj informácií, pred rozhlasom (19%), novinami (15%) a internetom (12%). Pre 59 percent je spravodajstvo komerčných staníc rovnako dôveryhodné ako spravodajstvo verejnoprávnej televízie.

Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, ktorý na Slovensku a v ďalších 13 európskych krajinách uskutočnil poskytovateľ služieb káblovej televízie, internetu chello, telefónnych služieb a digitálnej televízie, spoločnosť UPC. Na Slovensku spoločnosť UPC pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti UPC Slovensko, s.r.o., poskytujúcej služby káblovej a satelitnej televízie a internetu chello.

Prieskum bol uskutočnený v 14 európskych krajinách, v ktorých spoločnosť UPC poskytuje služby káblovej televízie pre viac ako 10 mil. zákazníkov (Holandsko, Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Írsko, Nórsko, Švédsko, Belgicko, Rumunsko, Poľsko, Maďarsko, Česko, Slovinsko a Slovensko) na vzorke vyše 6000 respondentov. Prieskum bol zameraný na televízne správanie sa obyvateľov týchto krajín z hľadiska veku počas vianočných sviatkov. Ide o jeden z najrozsiahlejších doposiaľ vykonaných prieskumov verejnej mienky tohto druhu. Na Slovensku uskutočnila prieskum spoločnosť Opinion Window, člen Research International metódou face to face pri dodržaní pravidiel reprezentatívnosti z hľadiska pohlavia, veku a trvalého bydliska.


Dôveryhodnosť TV spravodajstva

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že vnímanie televízie rozdielne vnímajú starší ľudia (nad 50 rokov) a mladší diváci (do 29 rokov). Tomu, že televízie v spravodajstve spravidla hovoria pravdu, dôveruje iba 22 percent oslovených. Avšak, kým televíznemu spravodajstvu úplne dôveruje 30 percent starších divákov, v prípade mladých ľudí je to iba 18 percent. Podobne je to aj iných krajinách Európy a v Českej republike, naši západní susedia však po televízii viac dôverujú novinám než rádiám. V porovnaní s ostatnými krajinami, verejnoprávne médiá sa najväčšej dôvere tešia vo Švajčiarsku (64%), kým v Rumunsku má väčšiu dôveru divákov spravodajstvo komerčných staníc (26%).


Seniori pozerajú správy, mladí zábavné programy

Rozdielnosť vnímania televízie v závislosti od veku sa prejavila aj pri odpovediach na otázku o hlavných dôvodoch sledovanie televízie. Až 69% starších respondentov reagovalo, že televíziu v prvom rade pozerajú preto, aby boli informovaní. Televízia ako zdroj zábavy a edukácie je u nich na druhom, resp. na treťom mieste. Naopak, pre divákov mladších ako 30 rokov je hlavným dôvodom sledovania televízie zabavenie sa, informačnú úlohu televíziu považujú za sekundárnu. Ani v tomto prípade Slovensko nevybočuje z radu – výnimkou je však Nórsko, kde televíziu ako zdroj edukácie vníma takmer tretina respondentov.


Mladým Európanom a Slovákom sa politika v televízii nepáči

Z výsledkov prieskumu taktiež vyplýva, že o televízne programy o politike sa zaujíma až 70% Slovákov, avšak len 41% sa ich snaží aj sledovať. Na druhej strane, takmer 65% oslovených pripustilo, že tieto programy ovplyvňujú ich voličské správanie. Politické relácie pozerajú viac muži (49%) než ženy (33%) a z hľadisku veku ich najčastejšie pozerajú seniori (až 61%), kým najmenší záujem o ne prejavujú mladí ľudia (iba 19%). Slovensko tým kopíruje európske trendy, kde je táto situácia podľa výsledkov prieskumu podobná. Programy venujúce sa politickej situácii v Európe nesleduje na Slovensku dokonca až 70% respondentov.


Viac ako tretina si myslí, že televízie by nemali vysielať náboženské programy

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že náboženské televízne programy sleduje u nás iba 16% respondentov. Podľa viac ako 60% oslovených by tieto programy televízie mali vysielať, no tri štvrtiny z nich sa zároveň vyjadrilo, že ich nezvykne sledovať. Až 37 percent z celkového počtu slovenských respondentov si dokonca myslí, že televízie by náboženské programy nemali vysielať, pričom tento názor podporuje 44% mladých ľudí a 26% seniorov. Na druhej strane, kým 21% všetkých opýtaných si myslí, že náboženské televízne diskusie zväčša ešte zhoršujú náboženské konflikty, podľa 37% slovenských respondentov tieto relácie pomáhajú k náboženskému porozumeniu (v ostatných európskych krajinách si to myslí v priemere až 45% oslovených).


Reality show sleduje len tretina divákov

Televízne Reality show zaujímajú podľa výsledkov prieskumu 54% Slovákov, avšak len 34% respondentov sa ich aj snaží sledovať. Takmer polovica oslovených uviedla, že reality show ich buď nezaujímajú, alebo sa im dokonca nepáčia. Najviac divákov majú tieto programy u mladých ľudí – až 53% sa vyjadrilo, že sleduje reality show – a naopak najmenej u starších divákov (19%). Z prieskumu ďalej vyplýva, že podľa mienky väčšiny Slovákov reality show prekračujú etické hranice a stávajú sa neakceptovateľnými vtedy, keď obsahujú scény násilia, zomierania a drogového či alkoholického zneužitia. O tom, že v televízii je všetko akceptovateľné, si myslí 13% respondentov.


Najpopulárnejší sú moderátori komerčných TV staníc

Najpopulárnejšou televíznou moderátorkou na Slovensku je podľa výsledkov prieskumu Aneta Parišková, ktorej svoj hlas dalo 23% opýtaných (z celkového počtu respondentov 22% mužov a 24% žien). O druhú priečku sa delia Marianna Ďurianová a Braňo Ondruš s 13 percentami hlasov. Kým však Ďurianová získala najmä hlasy mužov (17% mužov, 9% žien), Ondrušovi dali svoj hlas rovnako ženy (13%) ako aj muži (12%). Tretie miesto obsadil Patrik Švajda s 11% hlasov, ktorý získal hlasy 18% žien a 4% mužov. Po ňom nasledujú Jarmila Hargašová a Zuzana Hajdu (9%), Jana Majeská (8%), Adriana Kmotríková (6%), Rastislav Žitný (4%) a Ľuboš Sarnovský (3%). V Čechách označili za najpopulárnejšieho televízneho moderátora spravodajskej relácie Pavla Zunu, získal 23% hlasov.


Televízny program väčšina pozerá denne

Z prieskumu ďalej vyplýva, že 75% Slovákov pozerá televíziu každý deň, čo je menej než európsky priemer (TV sleduje každý deň 82%). Starší ľudia pritom pozerajú televíziu častejšie než mladí ľudia. Najviac pozerajú televíziu Francúzi (70% pozerá TV viac než dve hodiny takmer každý deň), a najmenej Švajčiari, kde iba 13% obyvateľstva pozerá televíziu viac ako dve hodiny denne. Vyše polovica Slovákov (56%) má doma 1 televízor, 33% má 2 televízory a 11% percent má doma dokonca 3 alebo viac televíznych prijímačov. Vyše 70% Európanov má podľa výsledkov prieskumu veľký záujem o informačné technológie. Obyvatelia Strednej a Východnej Európy majú však o ne vo všeobecnosti menší záujem než obyvatelia Západnej Európy. Najväčší záujem o technológie je vo Švédsku (89%) a najmenší na Slovensku (iba 45%).


Jaroslav Kolár, hovorca UPC Slovensko, 13.12.2005


O UPC

United Pan-Europe Communications (UPC) je vedúcim poskytovateľom služieb káblovej televízie, telefónu, internetu chello a služieb digitálnej televízie v 14 krajinách Európy. Spoločnosť UPC na Slovensku pôsobí prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti UPC Slovensko, s.r.o., poskytujúcej služby káblovej televízie a internetu chello. UPC je súčasťou spoločnosti Liberty Global, Inc. Liberty Global


O Liberty Global, Inc.

Liberty Global, Inc. vlastní podiely v spoločnostiach, ktoré sa zaoberajú širokopásmovými službami a mediálnym obsahom v Európe, Ázii a Amerike. Prostredníctvom svojich dcérskych spoločností, Liberty Global, Inc. je podľa počtu zákazníkov najväčším broadbandovým káblovým operátorom mimo Spojených štátov. Liberty Global, Inc. k 30.9.2005, podľa konsolidovaných hospodárskych výsledkov, poskytovala služby 10,7 mil. zákazníkov káblovej televízie, 2,6 mil. zákazníkov širokopásmového internetu a 1,8 mil. zákazníkov využívajúcich telefónne služby. Akcie spoločnosti Liberty Global sú obchodované na technologickej burze NASDAQ (ako LBTYA, LBTYB a LBTYK).


PR Press UPC Slovensko, 13.12.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.12.2005 • Na návštěvě v: CDG a CS Filmu – II. část
08.12.2005 • Top události na Galaxii sport v lednu 2006
08.12.2005 • Galaxie sport rozšiřuje programovou nabídku
08.12.2005 • Pražané o část digitálních TV programů v příštím roce nepřijdou [ 6 ]
07.12.2005 • SPORT1 začne možno vysielať aj na Slovensku [ 6 ]
07.12.2005 • Co nového ve Slovak linku? [ 16 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Ale na prieskum marketingu roz ... 

13.12.2005 14:11 • sda
Ale na prieskum marketingu rozum nemajú......
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist