Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 13:40:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Premiérová jeseň na Dvojke

  Autor: PR Press RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 01.09.2012


Rozhlas a televízia Slovenska prináša túto jeseň množstvo premiérových pôvodných slovenských a zahraničných dokumentárnych a hraných filmov, ktoré bude uvádzať postupne vo večernom hlavnom vysielacom čase na Dvojke. V septembri uvidíte na obrazovkách Dvojky najviac premiér slovenských dokumentárnych filmov. Ide o viacero premiérových dokumentárnych cyklov, ale aj sólové dokumenty.


Takmer každý večer premiérový slovenský dokument – to inde neuvidíte!


A) Samostatné dokumentárne filmy

Premiérové sólové dokumentárne filmy budú vysielané v rámci okna slovenského dokumentu – Dokument.sk alebo dlhometrážne dokumenty – v rámci Dokumentárneho klubu, resp. v mimoštruktúrnych termínoch.


Svet z gauča

Pohľad na krízové Grécko prostredníctvom dokumentárneho filmu. Ako sa v súčasnosti žije v Grécku? Odpoveď ponúka dokument Grécko režisérskeho dua Jany a Štefana Bučkovcov, ktorý je pilotným filmom pripravovanej série Svet z gauča. Divákom Slovenskej televízie sa v premiére predstaví 5. septembra o 20.00 na Dvojke.

Predtým pojem bezdomovec Gréci nepoznali, teraz majú ľudí bez prístrešku plné ulice. Predtým učiteľ pracoval v škole, teraz si na živobytie zarába ako poslíček v pizzerii. Slovo kríza sa teraz v Grécku pretriasa na každodennom poriadku. „Našim zámerom nie je ponúknuť len ďalší cestopis, ale cez dvojicu filmárov vtipnou a provokatívnou formou hľadať odpovede na otázky, čo si myslí o súčasnej situácii v Grécku predavač hotdogov, taxikár, účtovník alebo učiteľ. Využiť moment prekvapenia a vzájomného napätia pri spoznávaní medzi hostiteľom a našimi „couchsurfermi,“ vysvetľujú autori námetu série Svet z gauča Alexandra Ševčíková a Peter Kerekes. Snímka zachytáva každodennú realitu obyčajných Grékov, rozhovory s Eleninými priateľmi, ktorí vysvetľujú, kto a čo môže za pád ich krajiny. Slovenským divákom sa prostredníctvom nového dokumentárneho filmu tak naskytne nový pohľad na život v Grécku. A ten prekvapil aj samotných tvorcov.

Vysielanie: 5. septembra o 20.00


Zamatoví teroristi

Dokumentárny film mapuje teroristické akcie v normalizačnom Československu, pripravované jednotlivcami. V pozadí tejto ústrednej témy sa rozohráva otázka morálky resp. iracionality terorizmu. Téma zároveň ponúka popis doby nedávno minulej so všetkými jej absurditami.
Námet, scenár a réžia: Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík

Vysielanie: december 2012


Zvonky šťastia

Celovečerný dokumentárny film o hre, ilúzii a o schopnosti prežiť. Príbeh sa odohráva v rómskej osade, blízko východoslovenskej dediny Víťaz - Dolina. Hlavnými protagonistami filmu sú bratranec a sesternica Roman a Mariena, pretože v sebe nesú nespokojnosť so svojím životom, ale i túžbu ho zmeniť, a zároveň v komunikácii preukázali tvorivosť i potrebnú otvorenosť a odhodlanie. Osada Víťaz je zase predobrazom najchudobnejších osád, nefunkčne prežívajúca na okraji záujmu bielych v stave rozkladu.

Námet a scenár: Marek Šulík, Jana Bučka
Vysielanie: december 2012


B) Dokumentárne cykly

Jeden deň

Otvorený dokumentárny cyklus s pevnými hranicami štyroch postáv a jedného dňa. Dvanásťdielny cyklus s názvom Jeden deň, ktorého zámerom je prostredníctvom štyroch postáv počas jedného dňa objavovať svet resp. jeden fenomén, ktorý je prirodzenou súčasťou ich života. Základné východisko pramení v odlišných pohľadoch na zvolenú tému konkrétneho dielu. Rôznorodosť vystupujúcich protagonistov v jednotlivých dieloch vyplýva z času, priestoru a činnosti, ktorej sa venujú s plným nasadením duše a tela. Ich výber, podobne ako aj výber tém, je podmienený snahou dramaturgie priniesť rozmanitý a pestrofarebný obraz Slovenska a Slovákov žijúcich aj za jeho hranicami. Medzi témami, ktoré tvorcov zaujali, sú napríklad fenomény ako voda, pošta, mäso, auto, futbal......

Vysielanie: od 3. septembra 2012 každý pondelok o 21.00


Spektrum vedy

Magazín o úspechoch slovenských vedcoch doma aj v zahraničí. Dvanásť premiérových častí v cykle Spektrum vedy vám ponúkne príťažlivou formou spracované úspechy slovenskej vedy a výskumu. Cyklus bol nakrúcaný v spolupráci s Centrom pre vedecko–technické informácie a SAV.

Vysielanie: od septembra 2012 každý utorok o 21.00


Konzervy času

Dokumentárny seriál mapujúci slovenskú históriu prostredníctvom domácich rodinných archívov. Konzervy času je názov sedemdielneho cyklu 26-minútových dokumentárnych filmov, ktoré pracujú s fenoménom amatérskeho filmu. Seriál vychádza z archívneho projektu RODINNÉ ARCHÍVY, ktorý už takmer siedmy rok realizuje strihač a režisér Marek Šulík. Počas tohto obdobia vyzbieral približne 500 hodín filmových záznamov, ktoré boli nakrútené amatérskou technológiou v období od 30-tych do 80-tych rokov 20-teho storočia predovšetkým na území Slovenska. Konzervy času sú filmovým spracovaním týchto materiálov. Témy jednotlivých dielov sú rozmanité a vychádzajú z obsahov ukrytých v amatérskych záznamoch. Ich spoločným menovateľom je práve amatérsky záznam. Na seriáli pracovalo päť režisérov, vďaka ktorým je seriál rôznorodý nielen tematicky, ale i tvorivým spracovaním.

Vysielanie: od 6. septembra 2012 každý štvrtok o 21.00


Família

V septembri pokračuje obľúbený cyklus s desaťročnou tradíciou - Família. Prostredníctvom autorských sociálnych dokumentov ponúka pohľad do rôznych slovenských rodín, hovorí o ich radostiach aj starostiach, o bežných, každodenných, ale aj o vážnych problémoch, ktoré ľudí z týchto príbehov hlbokým spôsobom zasiahli. Určite zaujme „love story“ Američanky a Slováka, ktorým sa narodil chlapček s Downovým syndrómom, ako i osud pani Terezy, ktorej rakovina zobrala manžela aj dcéru. Dominik Topoľský je zasa mladý, veľmi talentovaný futbalista, s ktorým rodina odišla do Anglicka, aby mohol napredovať vo svojej športovej kariére a druhých možno viac osloví veľmi silná výpoveď rodičov aj súrodencov Šimona, ktorý je už niekoľko rokov v bdelej kóme po nevydarenej operácii nosovej priehradky.

Vysielanie: od 7. septembra 2012 každý piatok o 21.00


Fotografi

Dokumentárna séria o zakladateľoch a osobnostiach slovenskej fotografie. Dokumentárny cyklus Fotografi prezentuje osobnosti slovenskej fotografie. Celý projekt vznikol v spolupráci s profesorom Václavom Macekom, autorom knihy Slovenská fotografia a Európska fotografia. Do projektu sa svojimi zbierkami zapojila aj SNG. Prvé časti sa venujú fotografom ako Viliam Malík, Igor Grossman, Miro Švolík, Tibor Huszár, Peter Župník, Rudo Prekop, Lucia Nimcová, Róbert Kočan, Šymon Kliman a Martin Kollár.

Vysielanie: od 8. septembra 2012 každú sobotu o 21.00


A3UM

Magazín o dizajne a architektúre. Sú domy a sú introverti...ale sú aj domy introverti. A3UM je cyklus dokumentárnych filmov zaoberajúcich sa súčasnou slovenskou architektúrou. V tomto cykle uvedieme 5 premiérových a 6 reprízových častí.

Vysielanie: od 23. septembra každú nedeľu o 22.00


Celuloid country

Dokumentárny obraz dejín Slovenska, podaný cez históriu slovenského dokumentárneho filmu. Dejiny dokumentárneho filmu na území dnešného Slovenska sú analogickým dokumentom o krajine a jej obyvateľoch a súčasne o dokumentárnom filme a jeho tvorcoch. Cez osud a peripetie Slovenského dokumentárneho filmu môžeme sledovať osud a míľniky krajiny.

Cyklus dokumentárnych filmov Celuloid country sa pokúsi predostrieť určitý koncept audiovizuálnej pamäti. Výhodou takto zvolenej stratégie je vznik „dvojexpozície“. Cez portrét dokumentárneho filmu by mala presvitať „tvár krajiny“. Pôjde teda o „dva filmy v jednom“. Cez dejiny dokumentárneho filmu súčasne prerozprávame dejiny Slovenska.

Réžia: Ivan Ostrochovsky, Peter Kerekes
Vysielanie: od novembra každú sobotu o 21.00


Zbohom, súdruhovia

Koprodukčný dokumentárny seriál o páde komunizmu v bývalom východnom bloku socialistických krajín.
Zbohom, súdruhovia je inovatívny dokumentárny seriál, ktorý mapuje obdobie rokov 1975-1991. Rozpráva príbeh 16-ročného obdobia sovietskej ríše od jej vrcholného obdobia po rozpad. Seriál sa nakrúcal v 12 európskych krajinách. Udalosti sú prerozprávané z pohľadu autentických svedkov doby – súdobých činných politikov, ako aj obyčajných ľudí s nezvyčajnými príbehmi, ktorí prispeli občianskymi iniciatívami k rozpadu impéria, ktorý vtedy nikto nepredpokladal.

Vysielanie: október 2012


C) Zahraničné celovečerné hrané filmy a dokumenty

Eurokino - pondelok 22.00

Na jeseň prinesie Eurokino viacero premiér aktuálnej európskej umeleckej produkcie, ktoré uvedie v septembri plánovaný profil Pedra Almodóvara, zostavený z jeho najaktuálnejších filmov (Rozorvané objatia, Volver, Zlá výchova, Všetko o mojej matke).


Na križovatke SK – CZ - streda 22.00

V tomto cykle bude Dvojka naďalej pokračovať v predstavovaní českej a slovenskej kinematografie, vrátane mesačných profilov, venovaných napríklad dvojici Jan Kadár a Elmar Klos, Jiřímu Weissovi, či viacerým slovenským režisérom.


Kino na Dvojke - piatok 22.00

V kine na Dvojke odvysielame oceňované filmy zo súčasnosti i minulosti, vrátane viacerých premiér, napr. filmu Precious, ktorý získal 2 Oscary a takmer 80 ďalších ocenení, snímky Pád vizionárskeho režiséra Tarsema Singha alebo hereckého koncertu Seana Penna vo filme Zabijem Nixona!


Filmový klub - sobota 22.00

Vo Filmovom klube v sobotu budeme pokračovať s predstavovaním profilov významných osobností svetovej kinematografie (Federico Fellini, Miloš Forman), alebo profilov kinematografií, ktoré pre slovenského diváka predstavujú stále neprebádaný terén (napr. africký film).


Dokumentárny klub - nedeľa 20.00

Premiéry kinodokumentov, ovenčených oceneniami z mnohých svetových festivalov, ktoré v sebe spájajú aktuálnosť a zaujímavosť tém s vysokou umeleckou úrovňou, uvedieme v nedeľnom hlavnom vysielacom čase. Na Dvojke odvysielame v slovenskej premiére celovečerné dokumenty ako napríklad Stratení v Andách - dokument, v ktorom po prvý raz prehovoria členovia uruguajského rugbyového tímu, ktorí po leteckej havárii prežili viac ako dva mesiace uprostred večného snehu a ľadu vysoko v Andách, či fascinujúci pohľad pod morskú hladinu v najlepšom francúzskom dokumente minulého roka – film Oceány.


D) Publicistika

Doslova

Nová dynamická diskusná relácia vysielaná naživo za prítomnosti publika, zohrávajúceho úlohu zainteresovaného spoločenstva, ktoré sa vie prostredníctvom svojich „hovorcov“ k téme jasne vyjadriť.
Doslova je diskusná relácia, ktorá má otvárať vážne občianske a spoločenské témy. Témy budú vychádzať z občianskej a investigatívnej publicistiky formátov Občan za dverami a Reportéri. Tie tému uvedú do pozornosti a pripravia priestor na diskusiu. Toto nastavenie relácie je jedným z rozdielov oproti predchádzajúcim formátom.

Moderátori: Andrea Paulínyová a Richard Dírer
Vysielanie: od 4. septembra v utorok 22.00


Mgr. Richard Šümeghy, Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska, Sekcia komunikácie RTVS


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.09.2012 • Láska bolí - nový seriál autorky Sexu ve městě
01.09.2012 • Seriál Obchoďák naučil Noida radovat se ze života
01.09.2012 • Otázky Václava Moravce 2. 9. 2012
01.09.2012 • Jeseň na Jednotke
01.09.2012 • Vraťme se zpátky do lavic! Gympl s (r)učením omezeným startuje v neděli!
31.08.2012 • Podzimní schéma Novy diváci oceňují, Ordinace ovládla televizní čtvrtek

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist