Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 14:44:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČT odpovídá: ČT4, Czechlink a výměna přístupových karet

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.02.2006



S blížícím se startem nového sportovního kanálu ČT4, chystané výměny přístupových karet na příjem České televize v Czechlinku a se spuštěním multiplexu digitální terestrické televize v Ostravě se vyrojila řada otázek. Abychom předešli různým spekulacím, fámám a dohadům, zeptali jsme se na ty nejdůležitější odpovědných vedoucích pracovníků České televize.

Na pražské konferenci Milníky digitální televize v České republice jsme hovořili s vedoucím projektu digitalizace v České televizi ing. Pavlem Hanušem a s ředitelem techniky ČT ing. Rudolfem Popem, další upřesňující odpovědi jsme pak obdrželi prostřednictvím tiskového mluvčího pana Martina Krafla právě dnes:


SatCentrum: První otázka směřuje ke skutečnému termínu startu sportovního kanálu ČT4. Program odstartuje 9. či 10. 2. 2006?

Česká televize: V pátek 10. 2. 2006 v 9 hodin v souvislosti se zahájením ZOH.


SC: Program ČT 4 by měl být kromě satelitu a kabelových sítí dostupný i v terestrické digitální televizi, která se kromě pražského a brněnského regionu spustí i v severomoravské metropoli. Kdy se ČT4 objeví v DVB-T? Kdy se vlastně spustí multiplex v Ostravě?

ČT: Ve čtvrtek 9. 2. 2006 ve 12 hodin, v lokalitách Brno a Ostrava. Česká televize k této události připravuje tiskovou konferenci.


SC: Další otázky směřují k satelitnímu šíření programu ČT4 přes satelit Astra 3A. Na něm od včerejšího dne (1. 2. 2006) testuje v Czechlinku na místě stanice TOP TV (která v tomto paketu posledního ledna skončila a vysílá na distribučním transponderu spolu s televizí Óčko). Jak to vlastně bude s vysíláním ČT4 (a ČT1 a ČT2) v Czechlinku?

ČT: Česká televize má od 1. 1. 2006 zajištěnu spolu s Českým rozhlasem (ČRo) vlastní kapacitu, která s ostatními programy společnosti CzechLink již nesouvisí. Pronájem pro privátní televize zajišťuje společnost T-systems.


SC: Jaký bude mít ČT4 (orientačně) datový tok (bit rate)? Lepší jak ČT1? Nedojde ke snížení bit rate ostatních stanic v paketu?

ČT: V současné době probíhá ještě experimentování s datovými toky pro všechny čtyři programy, principielně bude datový tok pro sportovní kanál nižší než u ČT1, bude použita ovšem i jiná kompresní technologie. Toto rozložení by mělo platit do začátku druhého pololetí 2006, kdy v rámci výběrového řízení na poskytování služby požaduje ČT vyšší kapacitu než doposud.


SC: V této době už měla proběhnout úprava kompresní technologie - statistické multiplexování. Prý se odkládá. Na jak dlouho? Kdy bude termín úprav, přestane po tu dobu vysílat Czechlink?

ČT: Protože nová technologie měla být spuštěna k datu 7. 2. 2006, Česká televize, vzhledem k vysílání Olympijských her, s tímto krokem nesouhlasila a požádala o posun začátku vysílání touto technologií až po skončení ZOH, tedy prakticky v březnu. V únoru, kdy již nová technologie bude funkční, proběhnou její testy. Společnost Czechlink spolu s ostatními broadcastery žádosti ČT vyhověla.


SC: Bude u ČT4 přenášen EPG (programový průvodce) a teletext?

ČT: S nasazením EPG počítáme, teletext bude použit v případě požadavku na tuto službu v budoucnu. Je ale potřeba si uvědomit, že primární nasazení nového programu je pro DVB-T vysílání a postupně počítáme s aplikacemi vyšších teletextových formátů


SC: Dále máme řadu dotazů od čtenářů satCentrum k zapsání oprávnění do přístupových karet: bude automaticky přidán zápis pro ČT4 do všech, tedy i do nejstarších karet pro příjem České televize (bílých bez potisku a černých se Zeměkoulí)?

ČT: Zapsání bude automatické. V měsíci únoru bude sportovní program přístupný i na starých "černých kartách". V této době bude odstartován proces jejich výměny s tím, že v březnu bude již zajištěn jen provoz na kartách nových.


SC: Ano, je už delší dobu známo, že se chystá výměna karet Czechlink. Nemůžete ale konkrétněji uvést, o jaké série půjde, respektive s jakým BIOSem, či pro lepší orientaci s jakým potiskem a z jaké doby (roku) distribuce?

ČT: Podrobné technické údaje zveřejní v nejbližších dnech na svých internetových stránkách společnost Trade and Technology, kde si každý bude moci zkontrolovat, zda jeho karta patří do série karet, které budou měněny. Zároveň se dozví všechny organizační podrobnosti. Informace o celém procesu zveřejní i Česká televize, která rovněž podpoří informační kampaň.


SC: Jaký bude termín výměny - od - do?

ČT: 6. února - 30. září 2006


SC: Kdo bude provádět výměnu karet – Česká televize anebo společnost Trade and Technology?

ČT: Společnost Trade and Technology.


SC: Budou se karty měnit zdarma?

ČT: Ano.


SC: Budou se měnit "kus za kus" jen registrovaným občanům, tedy na koho je zapsaná v databázi, anebo i při dodání od druhé osoby? (Myslíme tím v případě prodeje karty apod.)

ČT: Výměna je kus za kus, samozřejmě bude řešena i problematika změny majitele - pokud ale bude koncesionářem ČT, nebude s tím mít žádný problém.


Tolik odpovědi na nejfrekventovanější dotazy přímo od zainteresovaných lidí v naší veřejnoprávní televizi. Pokud budete mít další dotazy, můžete se ptát v diskusi pod tímto článkem. Vaše dotazy předáme k zodpovězení.

Za redakci satCentrum přejeme České televizi úspěšný start tohoto očekávaného programu, ale i DVB-T vysílání v jihomoravské a severomoravské metropoli a hodně spokojených diváků!


satCentrum, 2. 2. 2006, 19:00 hod


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 58   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2006 • Start ČT4 Sport se blíží [ 15 ]
01.02.2006 • UPC nemění cenu za základní nabídku Klasik své kabelové televize, internetové služby a digitální satelitní televizi UPC Direct
24.01.2006 • 3. ročník hudebních cen televize Óčko
24.01.2006 • Koncepce rozvoje digitálního vysílání v České republice [ 4 ]
19.01.2006 • Vzpomínka na paní Alenu Köllner z Astra CEE Vídeň
18.01.2006 • CDG bude testovat síť pro digitální vysílání ve formátu MPEG4

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 3

  to Pavel z Banskej Bytrice: OK ... 

03.02.2006 11:59 • Pražák
to Pavel z Banskej Bytrice: OK, máš pravdu a omlouvám se ti, jestli jsem tě nějak urazil,to jsem nechtěl, bohužel se ty debaty zvrtnou (obvzlášť při konstelaci Slovák x Pražák x zbytek ČR), je pravda, že při pivu bychom to asi řešili rozumějc :-))), jinak ČT4 Sport ti přeju, ať se můžeš dívat na pořádnej sport, má tam bejt hokej,fotbal,tenis a spustu dalších věcí, takže zdravim do BB...
 
 
  Pavel 

03.02.2006 11:52 • Pavel z BB
Viete o tom - že sa tu tieto dva národy navzájom v podstate kultúrne okrádajú ???
plytvajú energiou:
občan Pavel z Banskej Bystrice - tak je to správne po slovensky ...
máte ešte poniektorí dostatok plivancov ? aj ja mám dobrý piesok - ale momentálne u nás slnko nesvieti- možno jedine - Ve Vysokých Tatrech ...
 
 
  Pavel 

03.02.2006 11:40 • Pavel z BB
žačína to byť tu zaujímavé ! dobrá diskusia - nebola tu možno 13 rokov ...čo poviete?
Uvolnete se prosím ...
 
 
  Pražák + Pavel K asi z Ostravy 

03.02.2006 11:34 • anonym
Možno tu píšeme a navzájom sa nechceme rozumieť ... a možno keby sme si to hovorili z huby do huby a pri pive - všetko by bolo inakšie ...
takže pražáku ...
Tu neide o to či si ty hovoril o Mečiarovi- Vy v ČR veľmi často všetko spájte s Mečiarom a pod.
Keď chcete provokovať voči Slovensku , tak Vám nerobí problém vytiahnúť toho komunistu,- mŕtvolu ktorého ste si sami zvolili - Husáka a takto provokovať cez interet na druhú stranu ...
To čo bol pred časom Mečiar je dnes na Slovensku- neviem či to vieš ,Dzurinda - kradne sa veselo u Vás i u nás ... blížia sa voľby ... každá i politická zlodejská Mafia potrebuje peniaze ... možno sa to dnes robí inteligentnejšie - a zlodeji z radov poliikov si samí urobili zákony, ktoré sa ich NETÝKAJÚ !
Vieš o tom?!
Ja tu na tejto stráke vystupujem ako OBČAN - 8 rokov som nebol voliť nijakú politickú MAFIU ...
Prečítaj si všetko čo som TU napísal a daj si to v hlave do poriadku- udej si tam Řád ... ale nie šunky zlaté ...
Na svojom rodinom dome mám analog, -digital Terestrial i digital Satelit a všetko som i robil sám.
Ešte niečo ? A prachy na to mám!
************************
Pavel K z Ostravy - ať žije Brusel ... taký plat ako uvádzaš nemám ... mám viac ...
A vždy sa ku každému čechovi ,moravákovi, slezanovi ,sudeťákovi budem chovať kultúrne - ale plivance z Vašej strany dostane - domu!
Pavel z Baňské Bystřice ...
 
 
  PavelK: obrovská skupina? dyť ... 

03.02.2006 11:32 • Pražák
PavelK: obrovská skupina? dyť i ti blbí poslanci jsou většinou původem mimo Prahu !!! ano z daní nás všech a nejvíc daní se vybere v Praze!!! Jo a co se tam vyrobí, televizory? mě zase štve, že se dotují kdejaké průmyslové zóny, které stejně zkrachují... Jinak je vidět, že o tý dálnici nic nevíš, právě že v MS regionu je daleko důležitější R48 a ta dálnice se staví jako politické gesto, my se bez Vás taky obejdem, globalizační trh způsobil to, že např. pitomý brambory jsou např. z Polska kolikrát levnější než z Moravy...jo a když se bez nás obejdete, proč tady pracujete nebo studujete??? takže se klidni a trošku zklidni ty komplexy ohledně Prahy...
 
 
  Dobrý deň 

03.02.2006 11:22 • danielju
Dobrý deň je veľmi pekný deň zatiaľ svieti slniečko a dúfam, že pre naše národy bude vždy svietiť, nerozumiem vašej diskusii, mám príbuznych v USA, na Ukrajine, v Poľsku, v Česku aj na Slovensku, prajem Vám všetkým pekný deň a verím, že príde ten čas, keď budeme opäť riešiť spoločne problémy, ktoré nás trápia, hľadajme, čo nás spája, nie to čo nás rozdeľuje, život, ktorý žijeme si musíme spríjemňovať. Aj mne mrzí, že sme sa tak rozišli od roku 1993, ale to neboli obyčajni ľudia, to urobili politici ...
 
 
  @anonym: Praha si nestaví NIC ... 

03.02.2006 11:21 • PavelK
@anonym: Praha si nestaví NIC ZA SVÉ!! Vše to jsou veřejné prostředky posbírané z daní (a nejen z příjmů Pražáků), to za prvé. Za druhé - většina firem má v Praze pouze administrativní sídla, ekonomická(=výdělečná) činnost se děje mimo Prahu. Obrovská skupina obyvatel Prahy jsou státem placeni úředníci, o jejichž původu mzdových prostředků nelze říci,že jsou pražské.
Stát "cpe" peníze do D47, protože je to jednak v minulosti silničně zanedbaný kraj a také proto,že to co se zde vyrobí, je třeba umět taky dopravit jinde a to už tak dál opravdu nešlo .
Víš rozdíl mezi pražskou středočeskou kotlinou a zbytkem je v tom, že zatímco my se bez Vás obejdem, Vy bez nás nikoliv! Schovat panský nos a trocha pokory při vládnutí, to je to, co Vám bobíkům chybí, víš?
 
 
  Bílá bez potisku 

03.02.2006 11:00 • JZ
Kde vyměním kartu 0257 69XX XXXX X?
 
 
  Pavel K: jak typické, možná si ... 

03.02.2006 10:53 • anonym
Pavel K: jak typické, možná si nevěděl, že např. metro nebo vnitřní silniční okruh si staví Praha za své,že? mě zas nejde na rozum, proč stát cpe peníze do D47 ,která bude končit na poli u Bohumína a tranzitu nepomůže, ovšem tvůj článek je typický, za všechno můžou holt Pražáci..., jinak kdo asi přispěje víc peněz v podobě daní do rozpočtu, člověk z regionu s malou nezaměstnaností a největšími příjmy nebo někdo z regionu s velkou nezaměstnaností a menšími příjmy? teď se nebavím o sídlech velkých firem, ale o normálníc lidech...
 
 
  Pavel z BB: co to meleš? já o ... 

03.02.2006 10:48 • Pražák
Pavel z BB: co to meleš? já o Mečiarovi nic nepsal, jinak ČT 4 začne vysílat 10.2. když už, já psal o tom, že na digitál ho chytneš jen v Praze,Brně a Ostravě, takže snaha by měla být ho rozšiřovat rychlejc i jinam, než se starat o to, jestli ho chytnete na Slovensku....
 
 
  @Pavel z BB 

03.02.2006 10:44 • PavelK
Blbci jsou na obou stranách a vůbec nemá smysl se rozčilovat! Buďme rádi , že blbci, kteří náš spolek rozdělili nás nedonutili se o to pobít,jak bylo běžné trochu jižněji a myslím, že není důležité, co si myslí nějaký Bobík anebo Mečiarovec, ale co si myslí většina obou národů. Blbé ovšem je,když nám ti Bobíci vládnou!
I tyto "diskuse" jsou však nutné, neboť svoboda slova a názoru musí být přednější než ochrana osobnosti před urážkou, v opačném případě by i satira byla trestná. Holt každý se musíme naučit snést pád několika ho.en na svou hlavu! Ale nebojte, brzy si Češi a Slováci najdou společného protivníka - blbce/úředníka z Bruselu, uvidíte hned, jak si budeme najednou rozumět, až nám nařídí jednotné daně, třetinové platy, výsady politické garnitury a jeden politický názor....
 
 
  Pražáku,pražáku - my Vám tady ... 

03.02.2006 10:30 • PavelK
Pražáku,pražáku - my Vám tady říkáme bobíci, odkojení Vltavou a zdá se, že těch škodlivin v ní spíše přibývá. Každá země se více či méně spravedlivým systémem snaží, aby jednotlivé lokality/okresy/země vyvíjely rovnoměrně a těm méně vyvinutějším se dá trochu víc, to dá rozum! I my bychom mohli tvrdit,že se do Prahy lejou prachy jak do zatopeného metra, byť ekonomické a výrobní možnosti Prahy tomu neodpovídají a vlastně jen koncentrujete kapitál a řízení do jednoho místa. Je to stejně ubohé a pitomé,jako to tvé lití peněz do Slovenska. Je jasné, že každý stát musí přelévat peníze, jinak by nebyl státem! Už to jednou pochop a přestaň si tu anonymně léčit svoje bobikovské mindráky. Mimochodem, zkus si někdy zajet na Slovensko (ne zrovna hned do poslední obce u "východňarů"), kup si kartu SL a začni sledovat a porovnávat jejich program s našimi a možná ti svitne! A pokud ne , jsi beznadějný případ, jakých je v Česku bohužel hodně...
 
 
  Pražák + PavelK+ Redakcia 

03.02.2006 10:23 • Pavel z BB
zamindrákovaný si ty v Prahe ... ČT4 ako vidím ešte nevieš, začne štartovať deň pred olympiadou- 9.2.2006 ! Je to tažké, ani v Prahe poniektorí- pražáci nevedia všetko!
A prečo ste sa pořád držali té černý díry ? Klasus chtel federaci - nebi NIC !
Teraz to máte !
Dvaja kohúti nemohli byť na jednom smetisku ... Myslím Klaus- Mečiar !
Napísal som tu niekde, že som fanúšik Mečiara l
*************************
PavelK ! Čo to je nadhľad ? Nechať sa urážať na internete nejakými tupcami- ktorí hrajú nacionálne- národne ? Keby si čítal moje príspevky dole i na týchto vedľa stránkach v podstate som písal čo ty!
*******************
Pokiaľ redakcia- bude zasahovať do tejto diskusie - negatívne- mazať-cenzúrovať - tak to neprinesie ovocie. Každý z prispievateľov v oboch štátoch si musí najsť kultúru - i keď je anonym- hovoriť k veci neurážať a národne neprovokovať- bývalých bratov ...
To že je niekto Čech- alebo Pražák ho ešte neoprávňuje k nadradenosti a povýšenosti s tým, že tu môže bezhranične urážať ...

 
 
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ... 

03.02.2006 10:20 • občan
Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ... choďte sa už prosím hrať na iný piesok ... jdete si už prosím hrát na jiný písek ...
 
 
  A teď zpět k tématu článku! My ... 

03.02.2006 10:15 • PavelK
A teď zpět k tématu článku! Myslí si taky ČT Kavčí Hory,že je rozumné a technicky opodstatněné zahajovat DVB-T vysílání v Ostravě z lokality, kde nikdy žádný TV vysílač nebyl? ČT jako hlavní investor multiplexu A by přeci jenom měl mít zájem, aby při zahájení "něčeho",co má sloužit především divákům, se postupovalo tak, aby problémy s příjmem byly u diváků co nejmenší! Mohou mi tedy technici ČT vysvětlit, proč se v Ostravě nezačíná ze stáv.vysílače Ostrava-Hošťálkovice, který má v OV bezproblémovou přijímatelnost, ale z jakéhosi blíže nedefinovaného místa nad centrem Ostravy? 80% ostravských diváků přijímá TV přes společné antény a příjem Hošťálkovického vysílače by se obešel bez nutnosti instalovat další vnější antény, ale to bychom měli moc jednoduché a levné, takže je třeba začít z jiného místa, aby to tak jednoduché nebylo!!?? Na kdy zaplatila ČT radiokomunikacím spuštění i druhého ostravského vysílače, také na blíže neurčený termín ve stylu, "až to bude, tak Vám dáme den poté vědět"??
Bohužel, nejen že se ČT chová neprofesionálně a netransparentně v oblasti svého satelitního vysílání, ale zcela nečitelně a nepředvídatelně i v oblasti DVB-T!! I spuštění vysílače DVB-T v Brně dva dny před Vánocemi byl pěkný dáreček divákům hodný amatéra nikoliv profesionálů, jejichž plat pobíráte a o čemž se nás snažíte (marně) přesvědčovat! Za diváky / platící koncesionáře v Moravskoslezském kraji proto veřejně žádám po ČT odpověď :
1. Přesné datum spuštění vysílače DVB-T K39 Slezská Ostrava
2. Datum spuštění DVB-T vysílače K39 Ostrava-Hošťálkovice
3.Datum spuštění vysílače K39 Krnov (Tříslový ???)
Mlčení nechť posoudí koncesionáři sami svým rozumem...
 
 
  přesně tak, ČT 4 neni dostupná ... 

03.02.2006 10:01 • Pražák
přesně tak, ČT 4 neni dostupná na mnoha místech Česka a přitom tu nějaký zamindrákovaný cizinec řeší, jestli bude dostupná v jeho vlasti..., měl by jsi urgovat STV aby dávala více sportu a ne jako teď, že hokej dává až od ledna a fotbal vůbec a přestaň se navážet do nás, tohle je diskuse o ČT4 a ne o tom, že už od 1. republiky tekly na Slovensko peníze jak do černý díry, už jste nějakej pátek samostatný, tak se podle toho řiď !!!
 
 
  Vy jste mi ale banda Čechů a S ... 

03.02.2006 09:54 • PavelK
Vy jste mi ale banda Čechů a Slováků! Jedno je ale vidět jasně - rozumět si rozumíme, dělat si prdel a popichovat druhého taky (pravda na Slovensku to nesou poněkud méně s nadhledem), ale když jde do tuhého , najednou jsme bratři! Takhle jednu společnou kartu na CZ/SK programy za 30Eur, to byste brali,že? Proč se žádný z provozovatelů "nešprajcuje",když se SL karty provozují v Česku a naopak (samozřejmě oficiálně to nelze...). Protože i po více než 10 letech Klausovsko/Mečiarovské odluky je stále mnohem více toho,co nás spojuje, než rozděluje - a to je to pozitivní, co je třeba na tom česko-slovenském vztahu vidět...
 
 
  Zdenek 

03.02.2006 09:27 • Pavel
tú diskusiu začial viesť mimo jeden pán z ČR... arogamtnými pindami voči slovákom ...
Len tak na vysvetlenie- a tých 5 posledných príspevkov je na vysvetlenie pre niektorých - ktorí to potrebujú ...
tým som skončil!
 
 
  @Redakce: S touto diskuzí byst ... 

03.02.2006 09:15 • Zdenik
@Redakce: S touto diskuzí byste měli něco udělat. Vždyt ten článek pojednává o ČT 4 a mezitím se tu probírá úplně něco jiné ... Viz posledních pět příspěvků od jednoho účastníka a pořád mimo mísu...
 
 
  obsah príspevkov 

03.02.2006 07:12 • Pavel
niektorých vzrušuje gramatika- ale na obsah čo som tam - dole napísal ste si ani neprdli ...
pretože je to tak ...
 
 
Celkový počet komentářů: 58 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist