Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 04:39:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

ČT odpovídá: ČT4, Czechlink a výměna přístupových karet

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.02.2006



S blížícím se startem nového sportovního kanálu ČT4, chystané výměny přístupových karet na příjem České televize v Czechlinku a se spuštěním multiplexu digitální terestrické televize v Ostravě se vyrojila řada otázek. Abychom předešli různým spekulacím, fámám a dohadům, zeptali jsme se na ty nejdůležitější odpovědných vedoucích pracovníků České televize.

Na pražské konferenci Milníky digitální televize v České republice jsme hovořili s vedoucím projektu digitalizace v České televizi ing. Pavlem Hanušem a s ředitelem techniky ČT ing. Rudolfem Popem, další upřesňující odpovědi jsme pak obdrželi prostřednictvím tiskového mluvčího pana Martina Krafla právě dnes:


SatCentrum: První otázka směřuje ke skutečnému termínu startu sportovního kanálu ČT4. Program odstartuje 9. či 10. 2. 2006?

Česká televize: V pátek 10. 2. 2006 v 9 hodin v souvislosti se zahájením ZOH.


SC: Program ČT 4 by měl být kromě satelitu a kabelových sítí dostupný i v terestrické digitální televizi, která se kromě pražského a brněnského regionu spustí i v severomoravské metropoli. Kdy se ČT4 objeví v DVB-T? Kdy se vlastně spustí multiplex v Ostravě?

ČT: Ve čtvrtek 9. 2. 2006 ve 12 hodin, v lokalitách Brno a Ostrava. Česká televize k této události připravuje tiskovou konferenci.


SC: Další otázky směřují k satelitnímu šíření programu ČT4 přes satelit Astra 3A. Na něm od včerejšího dne (1. 2. 2006) testuje v Czechlinku na místě stanice TOP TV (která v tomto paketu posledního ledna skončila a vysílá na distribučním transponderu spolu s televizí Óčko). Jak to vlastně bude s vysíláním ČT4 (a ČT1 a ČT2) v Czechlinku?

ČT: Česká televize má od 1. 1. 2006 zajištěnu spolu s Českým rozhlasem (ČRo) vlastní kapacitu, která s ostatními programy společnosti CzechLink již nesouvisí. Pronájem pro privátní televize zajišťuje společnost T-systems.


SC: Jaký bude mít ČT4 (orientačně) datový tok (bit rate)? Lepší jak ČT1? Nedojde ke snížení bit rate ostatních stanic v paketu?

ČT: V současné době probíhá ještě experimentování s datovými toky pro všechny čtyři programy, principielně bude datový tok pro sportovní kanál nižší než u ČT1, bude použita ovšem i jiná kompresní technologie. Toto rozložení by mělo platit do začátku druhého pololetí 2006, kdy v rámci výběrového řízení na poskytování služby požaduje ČT vyšší kapacitu než doposud.


SC: V této době už měla proběhnout úprava kompresní technologie - statistické multiplexování. Prý se odkládá. Na jak dlouho? Kdy bude termín úprav, přestane po tu dobu vysílat Czechlink?

ČT: Protože nová technologie měla být spuštěna k datu 7. 2. 2006, Česká televize, vzhledem k vysílání Olympijských her, s tímto krokem nesouhlasila a požádala o posun začátku vysílání touto technologií až po skončení ZOH, tedy prakticky v březnu. V únoru, kdy již nová technologie bude funkční, proběhnou její testy. Společnost Czechlink spolu s ostatními broadcastery žádosti ČT vyhověla.


SC: Bude u ČT4 přenášen EPG (programový průvodce) a teletext?

ČT: S nasazením EPG počítáme, teletext bude použit v případě požadavku na tuto službu v budoucnu. Je ale potřeba si uvědomit, že primární nasazení nového programu je pro DVB-T vysílání a postupně počítáme s aplikacemi vyšších teletextových formátů


SC: Dále máme řadu dotazů od čtenářů satCentrum k zapsání oprávnění do přístupových karet: bude automaticky přidán zápis pro ČT4 do všech, tedy i do nejstarších karet pro příjem České televize (bílých bez potisku a černých se Zeměkoulí)?

ČT: Zapsání bude automatické. V měsíci únoru bude sportovní program přístupný i na starých "černých kartách". V této době bude odstartován proces jejich výměny s tím, že v březnu bude již zajištěn jen provoz na kartách nových.


SC: Ano, je už delší dobu známo, že se chystá výměna karet Czechlink. Nemůžete ale konkrétněji uvést, o jaké série půjde, respektive s jakým BIOSem, či pro lepší orientaci s jakým potiskem a z jaké doby (roku) distribuce?

ČT: Podrobné technické údaje zveřejní v nejbližších dnech na svých internetových stránkách společnost Trade and Technology, kde si každý bude moci zkontrolovat, zda jeho karta patří do série karet, které budou měněny. Zároveň se dozví všechny organizační podrobnosti. Informace o celém procesu zveřejní i Česká televize, která rovněž podpoří informační kampaň.


SC: Jaký bude termín výměny - od - do?

ČT: 6. února - 30. září 2006


SC: Kdo bude provádět výměnu karet – Česká televize anebo společnost Trade and Technology?

ČT: Společnost Trade and Technology.


SC: Budou se karty měnit zdarma?

ČT: Ano.


SC: Budou se měnit "kus za kus" jen registrovaným občanům, tedy na koho je zapsaná v databázi, anebo i při dodání od druhé osoby? (Myslíme tím v případě prodeje karty apod.)

ČT: Výměna je kus za kus, samozřejmě bude řešena i problematika změny majitele - pokud ale bude koncesionářem ČT, nebude s tím mít žádný problém.


Tolik odpovědi na nejfrekventovanější dotazy přímo od zainteresovaných lidí v naší veřejnoprávní televizi. Pokud budete mít další dotazy, můžete se ptát v diskusi pod tímto článkem. Vaše dotazy předáme k zodpovězení.

Za redakci satCentrum přejeme České televizi úspěšný start tohoto očekávaného programu, ale i DVB-T vysílání v jihomoravské a severomoravské metropoli a hodně spokojených diváků!


satCentrum, 2. 2. 2006, 19:00 hod


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 58   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2006 • Start ČT4 Sport se blíží [ 15 ]
01.02.2006 • UPC nemění cenu za základní nabídku Klasik své kabelové televize, internetové služby a digitální satelitní televizi UPC Direct
24.01.2006 • 3. ročník hudebních cen televize Óčko
24.01.2006 • Koncepce rozvoje digitálního vysílání v České republice [ 4 ]
19.01.2006 • Vzpomínka na paní Alenu Köllner z Astra CEE Vídeň
18.01.2006 • CDG bude testovat síť pro digitální vysílání ve formátu MPEG4

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
3 / 3

  CS 

03.02.2006 07:09 • Pavel
ešte raz ...
prepáč zabudol som že, šte sa začali deliť na čechov , moravákov a slezanov ...
Je to už delenie u Vás konečné ? nebude pokračovať ?
Nezabudol si i na sedeťákov ?
PS : o chvíľu sa ozve nejaký pražák! A ten tu napíše, že v ČR žijú okrem pár cudzincov len ČESI !
A nepíš mi, že sa to píše ČEŠI- pretože, tak ako to napísal je to slovensky správne ...
 
 
  v prdeli 

03.02.2006 07:04 • Pavel
tomu nižšiemu príspevku ...
v prdely- alebo v prdeli ??? v slovenčine sa to píše s- i !!!!!
mali by sme si tu urobíť kútik správnej a spisovnej slovenčiny. Čo sa píše v ČR s ypsilonom nemusí sa na Slovensku ... a oba sú pritom správne ....
 
 
  chybička... 

03.02.2006 06:54 • Pavel
vloudila se mi chybička ... nie gramatická- špatne som stlačil klávesu - správne - TERAZ , v texte je na konci ypsilon. ešte som si nestihol umyť oči ...
 
 
  cs 

03.02.2006 06:51 • Pavel
ty super gramatik!
tie české slová som tam písal zámerne ... kvôli moravákom ...
a slovo dívať sa je po slovensky ! Zober si pravidlá slovenského pravopisu. Ja som si ich teray pozrel.
Dúfam , že aj teraz opravíš môj príspevok? Urobil som tu gramatické chyby ?
A aby som odľahčil tému- si asi moravák- Moráváci sú slováci, ktorí nedošli do Prahy...
Preto si s nimi asi slováci viac rozumejú ako s čechmi- tak sa to na Slovensku hovorí ...
Pavel
 
 
  Pavel z BB 

03.02.2006 01:10 • CS
Přístě piš všechno slovensky a nebo česky. " POKIAĽ VIEM TAK NAPR. PO SLOVENSKY SA PÍŠE SÚDRUH A NIE SOUDRUH. " Takových českých slov je v tvojem příspěvku ve slovenštině víc ("když", "i" atd) . Dále " dívať " není česky ani slovensky. " Po slovensky pozerať ". Česky dívat. Už delší dobu pozoruju že někteří Slováci už neumí ani pořádně slovensky. Pokračujte tak dál a pořád si vy Češi a Slováci navzájem vyčítejte. Zajímavé že Moraváci se domluví s Čechama a aj Slovákama a Vy Češi a Slováci se jenom mezi sebou pořád dohadujete.
 
 
  Pavel z BB 

03.02.2006 00:48 • CS
Přístě piš všechno slovensky a nebo česky. POKIAĽ VIEM TAK NAPR. PO SLOVENSKY SA PÍŠE SÚDRUH A NE SOUDRUH." Takových českých slov je v tvojem příspěvku víc. Už delší dobu pozoruju že někteří Slováci už neumí ani pořádně slovensky.
 
 
  CARLI 

03.02.2006 00:37 • CS
V "PRDELI" sa píše s "i" a ne s "y". Když chceš byt vulgárni tak sa napřed nauč kde sa píše "i" a "y"!!!
 
 
  Pavel z BB 

03.02.2006 00:31 • CS
Až na to, že v Olomocu nejsú Češi ale Moraváci! Když si žil v Česku jak tvrdíš, tak bys mohl vědět že v České rebublice existuje kromě české národnosti aj moravská a slezská. Nevím jak by se ti líbilo kdybych o tobě tvrdil že si Maďar.
 
 
  A tento poznáte? 

02.02.2006 23:02 • Pre rozhádaných
Ktorý zvuk je vidieť?
 
 
  a čo ste nám vybudovali ? 

02.02.2006 22:43 • Pavel
môžeš napísať čo ste nám vybudovali?
Koľko slovákov Vám stavalo Metro ? a ďaľšie veci v Prahe ?
Koľko slovákov bolo v dolexch a VŽKG Ostrava ... ?????????????
A Husáka si zvolil UV KSČ v ktoréj bola väčšina čechov!
Takže ste si ho zvolili sami ! alebo o tom nevieš ?
A čo sa týka tých komoušov, tak v r. 1948 na Slovensku nevyhrali komunisti- v Prahe áno a boľševizmus z Mosky sa dostal na Slovensko cez Prahu!
Pokiaľ nemáš historické vedomosti choď za svojím učiteľom- ať ti vrátí české peníze- alebo se zeptej rodiču ...
Ja mám Husáka v riti- prdeli , tak ako každého komouša!
Pavel

 
 
  PAVEL Z BB. 

02.02.2006 22:27 • CARLI
Jeste muzete byt radi,ze za komousu tam sedel HUSAK--jinak jste byli uplne v prdely/SLOVACI/.To pritom Vy byste mely platit nam do CECH,ze jsme Vam tam vubec neco vybudovaly.Jasny.Tak se na to divej.
 
 
  Jirkovi ... 

02.02.2006 21:53 • Pavel
Milý Jirko !
Líbi se mi to Na Čehúny nadávate ...
Bolo by dobré keby si sa reálne pozrel do zrkadla- zrcadla- pokud nerozumíš slovensky ... - na tých tvojích čehúnov ... Aké agresivity a vulgarizmi píšu na slovákov - pozri - Naladte si Euronews... diskusi ...
Blbí slováci si to majú od Vás nechať- líbit ???????????????
Chovajte sa i tu anonymne -kultúrne, alebo poniektorý nie ako svine - a taký bude i bumerangový efekt zo Slovenska.
Myslím si , že česi a slováci mali urobiť už dávno jeden spoločný sat balík, ktorý by nás spájal a nie rozdeľoval a tiež, aby sme sa takýmito blbovinami- po spovensky sprostosťami tu neobťažovali ...
Podobne to majú nemci s rakúšanmi a švajčiarmi !
A spomýnam si ako na jednom slovenskom rádiu Váš bývalý premier soudruh Zeman tvrdil ,že urobí všetko aby sa medzi našími štátmi opäť vytvoril jeden spoločný TV kanál! A čo urobil ? Svoj pivovar ?
Keď nebudeš pozerať slov. TV onedlho když přijedeš do Tater - budeš potrebovať i ty tlmočníka ...
Takže budeme sa spájať - alebo rozdelovať i tu na internete a vrhať na seba plivance ???
Slovenská TV nemá na to aby vytvorila šport. kanál - ale má tiež slušné iné programy , na ktoré sa môžeš v rámci UPC i ty dívať. A napr. na STV 2 - ktorú pozerajú napr. i pri Olomouci- prichádzajú na Slovensko od Vás pozitívne ohlasy. a aj toto Vás môže obohatiť ...
Nikdy som na kultúrneho a inteligentného čecha nenadával a v česku som strávil zo svojho života 5 rokov. jedine na blba ...
A keď ste sa v r. 1993 od Slovenska oddelili- tak ste si vymenili na vašom štáte tabule a pokračovali ste ďalej ... Slovensko ste odrbali jak sa dalo a aj to čo ste podpísali, tak ste nedodržali ...
Napr. Československá zástava - bola dohodnutá a podpísaná, že a nebude používať ? Dodržali ste čo ste podpísali ? Sú podpísané dohody, aby sa dodržiavali z princípu i z hľadiska medzin. práva ?
Takže Slovensko ste odrbali ako a dalo- hlavne ekonomicky- a Slovensko muselo začal na zelenej lúke a hlavne od NULY - aj TV !!!!
Preto momentálne na to nemáme ...
A tie sponzor firmy čo budú v o Vašom českom športe sú dnes v rámci Euriopy nadnárodné a slováci ktorí budú na to pozerať - vy o nič neprídete- a ONI len získajú ...
Pavel z BB

 
 
  monopol TT 

02.02.2006 21:43 • Zip
Díky za informace, hlavně mě potěšilo, že po ukončení výběr. řízení by se měla kvalita (dat. tok) ČT programů vrátit do starých kolejí a že výměna karet proběhne zdarma. Co mě ovšem překvapilo, je informace o zahájení výměny karet až od 6. 2. ....... Trade Tech, se už týden vymlouvá na výměnu karet, proto nikde v obchodech nejsou CZECHLINK karty - zrovna v době, kdy je o ně nejvýšší zájem !!!!! Pokud bude termín ukončení 30.10. ... tak to vypadá, že se karty objeví na trhu až v říjnu !!!
 
 
  Nechbí, zapomeň na digitál jinde... 

02.02.2006 21:40 • Jan
Nechybí, byl jsem taky na Milníkách a tam to řekli jasně, že tou Ostravou to končí. Do dočasných multiplexů už do poloviny roku 2007 nikdo nechce jít, a apk se budou dělat definitvní. Tak chlapi zapomeňte, že uvidíte digitál někde mimo Prahu, Brno či Ostravu. Až snad po tom roce 2007-2008.
 
 
  Chybí 

02.02.2006 20:26 • JirkaXDU
otázka kdy se bude pozemní digitál rozšiřovat do dalších oblastí !!!
 
 
  ANALOGOVE KODOVANI? 

02.02.2006 20:00 • duchman_zl
a co to analogove kodovani? to nevypada na poruchu...
 
 
  A proč si Slovenská televízia ... 

02.02.2006 19:38 • Jirka
A proč si Slovenská televízia neudělá svůj vlastní sportovní kanál? Na Čehúny nadáváte, ale česká televize vám nevadí! Česká televize nevysílá a nemá práva na distribuci svého signálu na území Slovenska.
 
 
  Sebci 

02.02.2006 19:26 • mracik666
Ste sebecki, pretože ste sa nespýtali, či bude CT4 aj v kablovkach na Slovensku. Tak vam pekne dakujem. :-(((
 
 
Celkový počet komentářů: 58 / zobrazují se: 41 ... 58

|<«123»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist