Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 13:18:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Život se smrtí byl oceněn Vládním výborem pro postižené občany

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.12.2014


Dokumentární seriál Šárky Horákové-Maixnerové a Petry Všelichové, sledující boj s nevyléčitelnou nemocí, se dočkal významného vládního ocenění za své odvážné zpracování citlivého tématu, kolem nějž chodíme po špičkách, přestože se týká každého z nás.


„O televizním formátu, který by dokázal uchopit tak závažné téma, jako je nevyléčitelné onemocnění, utrpení nebo závěr života, jsme uvažovali dlouho, ale podobných námětů chodilo do České televize minimum. Když se pak objevil Život se smrtí, dali jsme mu veškerou podporu a také skvělý vysílací čas, protože jsme chtěli, aby se dostal k co největšímu počtu diváků. Tvůrci cyklu přistupovali k celému projektu velmi citlivě, ale i odvážně a věřím, že jejich ocenění může inspirovat i další,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák

Život se smrtí mapoval osudy sedmi lidí, kteří v průběhu dvanácti měsíců bojovali každý sám za sebe a každý po svém se smrtelnou nemocí. Nacházejí se v různých fázích nemoci a v různých fázích života, přičemž osudy některých z nich se v jednotlivých dílech prolínají. Někteří využili paliativní péči, která je určena lidem v pokročilém nebo terminálním stadiu nemoci, jiní se spolehli na své blízké. V průběhu jednoho roku přicházeli a někteří bohužel i odcházeli. A v dokumentu vyprávěli o svých životech, ale i o svém umírání.

„Všichni jsme smrtelní. Znamená to, že jednoho dne opravdu dodýcháme a vše kolem nás nechá chladnými. Většinu času ale na svou konečnost nemyslíme ­‒ i když je to občas škoda. Dnešní doba u nás není na umírání dvakrát vhodná. Na smrt člověka se nelze připravit a není možné jí zůstat nezasažen. Protože to, že tu ještě před chvíli někdo byl a teď už není, způsobuje obrovský pocit opuštěnosti a bezmoci a vnitřní samoty,” říká autorka série, scenáristka, dokumentaristka a spisovatelka Šárka Horáková-Maixnerová.

„Život se smrtí byl experimentální a odvážný projekt. České televizi patří velký dík za odvahu, že cyklus přijala a také nasadila na ČT 1 do hlavního vysílacího času. Téma smrti a umírání bylo a je v naší společnosti tabu. Hrdinové tohoto seriálu mohli malinko napomoci tomu, aby se o tématu začalo mluvit a přemýšlet,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková. A k ocenění dodává: „Ceny si velmi vážím a vnímám ji především jako ocenění pro ty, kteří navzdory vědomí smrtelné nemoci či blízké smrti, dokázali s námi velmi otevřeně hovořit a tím dát pozitivní vzkaz o vlastní nemoci či umírání. Dále jako velké ocenění pro všechny, kteří se o takovéto lidi dokáží nezištně postarat. A samozřejmě také pro autorku projektu, která díky vlastní letité zkušenosti s tématem dokázala téměř nemožné a pro všechny členy štábu, kteří si sami prošli neuvěřitelným martýriem oscilujícím mezi soucitem, pomocí a profesionalitou při natáčení i dokončování projektu.“

„Dokument je cenný zejména tím, že nahlíží do soukromí lidí, kteří si už na nic nemusejí hrát, už vědí své a vyjadřují se s naprostou upřímností. Zároveň ale připomíná, že kohokoli mohou potkat takové definitivní výzvy a že možná někdy sám bude někoho v okamžiku odcházení provázet či potřebovat,” zní oficiální zdůvodnění poroty ocenění dokumentu Život se smrtí, jež České televizi zaslala tajemnice Vládního výboru pro zdravotně postižené občany Petra Nováková.

Pro rok 2014 byly vyhlášeny tři soutěžní kategorie Ceny VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení: televizní, rozhlasová a tisková. Cena se uděluje za publicistické dílo, které nejlépe popularizuje problematiku života osob se zdravotním postižením a příznivě ovlivňuje postoj veřejnosti k těmto osobám. Publicistické práce přihlášené do soutěže posuzuje nezávislá devítičlenná porota. Každou ze soutěžních kategorií pak posuzují tři porotci. Ve všech kategoriích se uděluje 1., 2. a 3. cena, případně čestná uznání.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/sfP5Rt Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.12.2014 • Adventní kalendář pro celou rodinu, i spolužáky
27.11.2014 • Aukce TV Prima vynesla Nadaci Terezy Maxové dětem 217 500 korun
26.11.2014 • Ideální televize podle českého diváka? Kabelovka, protože se přizpůsobí náladě
21.11.2014 • Stavba začala. Brno získá po třiapadesáti letech nové studio České televize
20.11.2014 • Nejvyšší správní soud potvrdil pokuty RRTV v celkové výši 1 950 000 Kč
10.11.2014 • Česká televize na jeden den zapojila moderátory ze školních televizí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist