Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 19:47:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Online chat | Články
 

On line na satCentrum: Martin Ornass-Kubacki, SES Astra CEE

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 21.03.2017


SatCentrum pokračuje v úspěšném způsobu komunikace se čtenáři webu satCentrum - pravidelně si zve do „horkého křesla“ u počítače zajímavé osoby, které on line odpovídají na dotazy. Položených buď během níže uvedených dvou hodin, kdy je tento chat „live“ anebo které napíšete dopředu jako svou reakci pod tímto textem. Zde pak budou všechny otázky a odpovědi uloženy k pozdějšímu prohlížení a archivované.


V pořadí už dvacátý sedmý chat proběhl v úterý 21. 3. 2017 v době 13 - 15 hod. Na vaše dotazy odpovídal pan Martin Ornass-Kubacki, Regionální ředitel společnosti Astra pro střední a východní Evropu.

ASTRA je chráněná značka vlastněná společností SES. SES je předním světovým provozovatelem satelitů s flotilou více než 50 geostacionárních družic (GEO) a jako první poskytuje diferencovanou a škálovatelnou nabídku služeb 12 družic na střední oběžné dráze. SES se zaměřuje řešení s přidanou hodnotou v čtyřech klíčových sférách trhu (video, podnikání, mobilita a vládní řešení). Zajišťuje satelitní komunikaci pro televizní a rozhlasové vysílání, pro poskytovatele internetového obsahu a internetových služeb, operátory mobilních a pevných sítí a pro obchodní i státní organizace na celém světě. Portfolio SES zahrnuje satelitní systém ASTRA, která má největší dosah vysílání Direct-to-Home (DTH) v Evropě, a společnost O3b Networks, poskytovatele globálních komunikačních služeb správy dat. Další dceřiná společnost SES, MX1, je jedním z předních poskytovatelů mediálních služeb a nabízí kompletní škálu inovativních digitálních video a mediálních řešení. Další informace najdete na www.ses.com.

Martin Ornass-Kubacki pracuje v SES Astra od roku 2003. Zodpovídá za region střední a východní Evropy, včetně Česka a Slovenska. Má více než 18 let zkušeností v sektoru médií. Pracoval pro televizní produkční společnosti v Londýně a ve Varšavě. Vystudoval kulturní management na Hagen University a je absolventem oboru vizuální komunikace.


Děkujeme všem čtenářům satCentrum za zajímavé dotazy a našemu hostu - panu Martinu Ornass-Kubacki děkujeme za fundované odpovědi!


Redakce satCentrum, 21. 3. 2017



Navštivte i předchozí chaty na satCentrum:

- Martin Ornass-Kubacki - SES Astra CEE

- Jaromír Glisník - M7 Group/Skylink

- Jaromír Glisník - M7 Group/Skylink

- Jiří Kraval - freeSAT

- Eva Sedláčková - BabyTV

- Erika Luzsicza - Film+

- Jaromír Glisník - M7 Group

- Jaromír Glisník - CS Link a Skylink

- Ivan Hronec - Film Europe

- Jiří Kraval - freeSAT by UPC Direct

- Erika Luzsicza - IKO Cable

- Jaromír Glisník - Skylink

- NGC HD, Travel HD, Disney a další kanály distributora CHANNELS

- National Geographic Channel a další stanice distributora CHANNELS

- Juraj Vodný a Michal Šuran - Towercom

- Janis Sidovský - TV Barrandov

- Jaromír Glisník - Skylink

- Daniel Klička - CS Link

- Erika Luzsicza - IKO Cable

- Václav Mozer a Jana Kotábová - Chello Central Europe

- Eva Sedláčková a Lada Dobrkovská - CHANNELS

- Martin Mrnka - Z1

- Jiří Balvín - Óčko

- Marek Kindernay - Nova sport

- Jiří Hojgr - SPORT 5

- Michal Šíma - Eurosport CZ

- Jaromír Glisník - TradeTec


  Sdílet:      

Verze pro tisk


  "on line chat"

satCentrum - Dobrý den, vítáme Vás na dnešním chatu a přejeme hodně zajímavých dotazů. Dfm., že budou na satelitní distribuci z Aster z pozic, které naši čtenáři nejčastěji sledují, také na distribuci HD programů, další rozvoj 4K (UHD TV), přechod na MPEG-4 a kód HEVC apod.
Dobrý den, děkuji za pozvání, těším se na odpovídání na vaše dotazy. Martin K.

• Jirka - Dobrý den, mám dotaz k UHD (4K) vysílání. V poslední době spíš nabídka volných kanálů s demo či ukázkovými programy ubývá. Myslíte si, že se dočkáme nějakých nových kanálů, třeba německých veřejnoprávních v této kvalitě. Mám novou velkou UHD televizi a na ni je perfektní obraz skoro nutností. Děkuji, Jirka
Dobrý den Jirko, samozřejmě. Jsme předním distributorem UHD kanálů a aktivně podporujeme jejich rozvoj. Už teď na našich satelitech po celém světě vysíláme 30 UHD kanálů. Máme na nich i speciální demo kanál v UHD, který je určen k neustálému testování kvality UHD přenosu, tak abychom udrželi co možná nejvyšší standard. V Evropě nabízíme tři volně dostupné UHD komerční kanály (Fashion4k, pearl.tv a SES Demo), které můžete pravidelně sledovat i v Česku a na Slovensku na pozici 19,2°E.
Můj kolega Mike Chandler, šéf SES Astra ve Velké Británii, v rozhovoru pro Broadband TV News řekl, že v příštích deseti letech očekáváme v Evropě spuštění nejméně 220 UHD kanálů. Když se ohlédneme na Mikovo prohlášení před šesti sedmi lety ohledně rozvoje HD, vidíme, že se nemýlil. Myslím si proto, že v případě UHD má pravdu taky. Chtěl bych ještě zmínit, že UHD testování jsme provedli společně s Českou televizí a RTVS – a pokud takoví vysílatelé vidí v UHD potenciál, je to i potvrzení, že UHD je dalším krokem v rozvoji televizního vysílání.

• ® jan - Jakou životnost má ještě Astra 3B? Bude se pozice 23,5E posilovat, nebo je to jen low pozice pro chudší vysílatele? Honza
Dobrý den Honzo. Životnost je naplánována na 15 let a to je velmi konzervativní odhad. V tuto chvíli slouží družice už sedm let, takže má před sebou stále více než polovinu svého života. 23,5°E je pozice, v níž vidíme velký potenciál k růstu. Skupina M7, lucemburský poskytovatel vysílání, nedávno investovala do rozšíření služeb na této pozici. Taky další poskytovatelé v ČR a na Slovensku na ní testují UHD vysílání. 23,5°E je velmi důležitá pozice pro náš provoz v Evropě a samozřejmě do ní budeme dále investovat. Označení, že je to low pozice pro chudší vysílatele, je absolutně nepřesné.

• vladimír - Jaká je adresa M7 v Lucemburku, není na adrese Astry? V.
Dobrý den Vladimíre, Ústředí M7 sídlí v Lucemburku, Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg. Ústředí SES Astra je v Betzdorf, adresa Chateau de Betzdorf.

• ® jan - Dobrý den, ještě jsem se zapomněl zeptat - jaké satelity SES letos skončí na orbitu a jaké nové budou v nejbližších letech vypuštěné? Děkuji, Honza
Dobrý den Jane, letos plánujeme vypustit 6 satelitů, včetně SES-10, který by měl letět ještě tento měsíc a bude sloužit zejména pro Latinskou Ameriku. Pět z těchto satelitů jsou družice SES určené pro daný region a jedna bude v posledním čtvrtletí roku vypuštěna naší sesterskou společností GovSat. Více informací o plánovaných satelitech najdete na webu https://www.ses.com/our-network/launches. Průměrná životnost satelitu je 15 let.

• David - Zdravím. Bude se ještě letos přidávat kapacita pro M7 Group, zvlášť mě samozřejmě zajímá Skylink? A jaký je Váš názor na regionalizaci vysílání - tedy české komerční stanice Nova a Prima jen na kartách českých abonentů, Markíza a JOJ jen na slovenských. Po tolika letech kdy to nevadilo nám vysílatelé najednou znovu rozbíjejí česko-slovenskou vzájemnost. Myslel jsem, že se Evropa má spíše sjednocovat a semknout...
Dobrý den Davide. Poskytovatelé televizních platforem operujících na našich satelitech nabízejí kanály dle poptávky a také podle toho, co sami chtějí do nabídky zařadit. Věřím, že bude k dispozici dostatek stanic v češtině i slovenštině, stejně jako v dalších jazycích. Co se týká M7 Group a jejího působení v Česku a na Slovensku, nedávno jsme rozšířili jejich kapacitu díky přechodu z SD na HD. Vyjádření ohledně karet je zcela na vysílatelích, stejně jako na jakém území poskytují své kanály (územní lokalizace licencí – práva zakoupená pro daný pořad na daném území). Takže platíte jen za obsah, který je určen pouze pro dané území.

• Richard - Dobrý den, zachytil jsem v průběhu roku na satelitu Astra 3 vysílání jiných paketů, jak je Skylink či Holanďané, byly to myslím ukrajinské či řecké stanice. Je zájem i jiných televizí o pozici 23 stupňů, nebo je to pro jiné nezajímavá pozice? Dříve tu na myslím Koperniku vysílali Němci, ale dnes to asi není tak atraktivní jako 28 či 19 stupňů. Jak se na to díváte?
Dobrý den Richarde. V Evropě působíme na 5 hlavních orbitálních pozicích: 5°E, 19,2°E, 23,5°E, 28°E, 31,5°E. Dle potřeb a očekávání našich zákazníků jim poskytujeme nejvhodnější a nejlepší řešení. Například primární orbitální pozice 19,2°E pokrývá téměř celou Evropu a je domovem placených televizí v západní Evropě, zatímco 23,5°E, ačkoliv pokrývá téměř celou Evropu, slouží placeným televizím v Česku, na Slovensku a v zemích Beneluxu. V Rumunsku je naším zákazníkem operátor Orange a využívá 31,5°E. Nejlepší volbou pro severské země je pozice 5°E, protože pokrývá dokonale celou Skandinávii. Jak vidíte, naše řešení jsou vždy na míru. Co se týká řeckých a ukrajinských kanálů, které zmiňujete, využívají takzvanou FSS kapacitu na 23,5°E, která jim umožňuje distribuci obsahu do kabelových uzlů, ne do jednotlivých domácností. Je to tedy trochu jiný druh služby.

• Pavel - Zdravím, jste Astra CEE, tedy se Vás zeptám - proč nevysílají na naší Astře Rumuni, Poláci, Bulhaři, Maďaři, Chorvati, Srbové aj. - proč jsou na Eutelsatech anebo Thoru? To je konkurence levnější, lepší, či proč? Děkuji za poctivou odpověď, dík, Pavel.
Dobrý den Pavle. Díky za velmi zajímavou otázku. Předpokládám, že „naší Astrou“ myslíte Astru 3B na pozici 23,5°E? Jsou tu dva faktory, které bych rád zmínil.
Za prvé, někteří televizní poskytovatelé v minulosti z různých důvodů zvolili jednoho nebo druhého operátora a pak na této pozici rostli. Před pár lety jsme na českém a slovenském trhu představili orbitální pozici 23,5°E s vynikajícím satelitem Astra 3B (který společně s Astrou na 19,2°E nabízí obrovské množství různých kanálů) a tato pozice díky všem dynamickým zákazníkům, tehdy CS linku a Skylinku, hodně rychle rostla. Je pak velmi těžké představit další pozici, když jde trh jedním směrem.
Za druhé, je třeba myslet na zájmy místních diváků a nákupní sílu. Takže v některých zemích máme stále jednokanálového vysílání na pozici 23,5°E, ale protože například zájem o řešení DUO LNB byl omezený, představili jsme další sloty jako třeba Astra 31, 5°E (přes kterou vysílá například rumunský Orange). Dost často je to v dané zemi o obchodních podmínkách, zájmu o lokální obsah, apod. To určuje, zda na jednom trhu působí jeden, dva nebo tři operátoři.
Samozřejmě naše konkurenty ve střední a východní Evropě sledujeme, nicméně hlavně propagujeme naše satelitní služby v HD a UHD kvalitě jako naši konkurenční výhodu. Investujeme velké částky do rozvoje technologií a služeb, tak abychom rozšířili náš technologický dosah v celém regionu.

• jan - co bude místo slovenskych programu vždy tvrdite české a slovenske programy hlavni nabídka třeba nova sport placena mělo by to byt všechno v hlavni nabídce i markiza
Dobrý den Jane. Rád bych vyjasnil jednu věc – které kanály jsou placené a které jsou v hlavní/základní nabídce, je zcela na rozhodnutí poskytovatelů vysílání, v tomto případě na Skylinku. Do toho nezasahujeme, protože jsme neutrálním poskytovatelem technologie služby. Astra pouze poskytuje kapacitu satelitu využívanou televizními platformami a výběr stanic v jejich balíčcích je na nich.

• Fero - Mám taký osobitý dotaz na pána Kubackého - ktoré stanice na Astrách najradšej sledujete (mimo polských :-)) a ktorá vám na satelite chýba. Fero.
Dobrý den Fero. Já osobně preferuji HD stanice, protože nabízí skvělý obraz a musím přiznat, že si nenechám ujít žádný živý přenos v UHD, hlavně sportovní. Bohužel tyto přenosy nejsou na českých stanicích stále k dispozici. V SES Astra vyvíjíme 4K technologii a v roce 2015 jsme provedli zkušební přenosy s Českou televizí i RTVS. Je taky několik komerčních stanic v UHD a v naší kanceláři je na recepci stále puštěná stanice Fashion4k. Co se týká mých osobních preferencí, tak i když mám velmi málo času, moc se neliším od běžného diváka. Dívám se na sport, dokumenty o přírodě, filmy a zprávy. Samozřejmě všechny v HD bez ohledu na stanici. Vlastně všechny na satelitu jsou, takže nemůžu říct, že mi nějaký chybí.

• Pepa - Bude se pozice 23 stupňů rozšiřovat a přibude zde další satelit, nebo se jedná o okrajovou pozici?
Dobrý den Pepo, jak už jsem psal, operujeme na 5 hlavních evropských orbitálních pozicích. 23,5°E je jednou z nich a můžu vás ujistit, že je velmi důležitá (a za žádných okolností ji nelze označit za okrajovou). Neustále rozšiřujeme dosah 23,5°E a hledáme nové zákazníky mezi poskytovateli, kteří se zajímají o satelitní vysílání z této orbitální pozice. A taky můžu slíbit, že 23,5°E je a bude pro nás prioritou jako prominentní pozice i v budoucnu.

• Mirek - Dobrý den, co říkáte na geografické omezení pokrytí satelitů, např. britský svazek x evropský svazek. Bude se toto omezení týkat dalších družic a orbitálních pozic, kde jsou SES satelity umístěné?
Dobrý den Mirku, předpokládám, že je vaše otázka spojena s bodovými signály, které jsme vytvořili speciálně pro Britské ostrovy. Vznikly pro jednoho z našich hlavních velkých britských zákazníků a souvisí s problematikou autorských práv. Jak víte, satelitní technologie je flexibilní a v některých případech ji lze omezit na velmi specifické území. To samé lze aplikovat na další operátory dle potřeb jejich zákazníků a technologické efektivity jejich satelitů.

• Jarek P. - Jaké satelity Astra v nejbližší době vyšle na orbit a na jaké pozice? Jakou životnost má Astra 3 s paketem Skylink a bude se v nejbližší době rozšiřovat počet transponderů pro Skylink (M7)? Děkuji za odpověď. Jarek P.
Dobrý den Jarku. Jak jsem již zmiňoval, letos plánujeme vypustit 6 satelitů, včetně SES-10 v tomto měsíci, který bude sloužit hlavně pro Latinskou Ameriku. Životnost satelitu je 15 let. Více informací o plánovaných satelitech najdete na webu https://www.ses.com/our-network/launches.
V tuto chvíli slouží Astra 3B už sedm let, takže má před sebou stále více než polovinu svého života. 23,5°E je pozice, kde vidíme velký potenciál k růstu. Skupina M7, lucemburský poskytovatel vysílání, nedávno investovala do rozšíření služeb na této pozici, ale samozřejmě jsme připraveni na další rozšíření kapacit pro nové služby.

• Jiřka - Pane Kubacki, nedovedu si představit, jak je vlastně SES Astra velká. Třeba v porovnání s Eutelsatem, Intelsatem, Telenorem a dalšími satelitními organizacemi, které ani neznám. Kolik má lidí, kolik satelitů, na kolika kontinentech se přijímá, kolik má řídících center či jak se to správně jmenuje, kolik zhruba vysílá televizí, rádií a přenosových a datových kanálů, z nich je zhruba kolik (stačí v procentech) volných (FTA) a placených, kolik HD a SD, kolik UHD, kolik platformech je na satelitech Astra pro kolik zemí? Zkuste nám pro představu udělat takovou malou inventuru :-) Děkuji předem za Vaši ochotu a že se na mě nezlobíte, to víte, jsem zvědavá ženská, která chce vědět o vysílaných stanicích ze satelitu v mé televizi něco víc ;-) A když je dnes taková příležitost mít zde na chatu Vás - ředitele z SES. Ať se Vám daří! Jiřka z Prahy
Dobrý den Jiřko a děkuji. SES má flotilu více než 50 geostacionárních družic (GEO) a 12 družic na střední oběžné dráze (MEO), což nás staví globálně do pozice absolutního lídra. S naším dosahem pokrýváme 99 % světové populace. „Řídícími centry“ myslíte zřejmě teleporty – globálně jich máme více než 20. V roce 2016 bylo na SES satelitech 2 495 HD kanálů z celkového počtu více než 7 300. Vysíláme zhruba 5 000 SD kanálů. V Evropě na Astře máme přes 750 HD kanálů a asi 2 000 SD stanic. V současnosti je na síti SES 30 UHD kanálů, což je polovina všech UHD kanálů na satelitech po celém světě. Protože jsme hlavně B2B korporací, zaměstnáváme celosvětově jen něco málo přes 1 200 lidí, kteří jsou ale velkými profesionály se špičkovými dovednostmi. V Evropě máme 30 televizních platforem (DTH), po celém světě asi 50. S tím se jakýkoliv náš konkurent nemůže srovnávat.

satCentrum - Tak to byl poslední zodpovězený dotaz v dnešním chatu on line. Děkujeme za všechny dotazy a panu řediteli Astra CEE panu Kubackému děkujeme za jeho fundované odpovědi. Na některé zaslané otázky již dnes nezbyl čas na odpověď, na ně nám pan Kubacki slíbil odpovědět dodatečně. Pokud případně máte nějaké další otázky, které se v dnešním chatu neobjevily, můžete je zaslat na adresu redakce satCentrum, a my je předáme k zpodpovězení. Ještě jednou děkujeme a budeme se těšit na setkání v některém z dalších chatů on line. Redakce satCentrum.
Děkuji za pozvání do chatu, za vaše otázky i za zájem o společnost SES Astra. Ty, které jsem nestihl, se tedy pokusím zodpovědět dodatečně. Přeji hezký den, Martin K.

• Karlovice - Dobrý den, kdy přejdete na satelitech ASTRA 19,2 & 23,5E na vysílání v DVB-SX?
Dobrý den, pokud máte na mysli novější standard DVB-S2X, který navyšuje celkovou kapacitu multiplexu v porovnání s moderním standardem DVB-S2, tak jsme již spustili vysílání na 19,2°E na testovacím kanálu SES UHD Demo channel na podzim minulého roku. S2X je součástí požadovaného standardu technologie UHD. Díky zavedení tohoto standardu budeme schopni zajistit větší kapacitu pro televizní vysílání na našich satelitech. Nové UHD set-top-boxy budou kompatibilní s S2X standardem. Nicméně nepředpokládám, že by DVB-S2X mělo rychle nahradit stávající DVB-S a DVB-S2, protože by všechny stávající set-top-boxy na trhu musely být vyměněny.

• Michal - Dobrý den, včera jsem si na satcentrum přečetl zajímavou zprávu SES o hybridních satelitech. Plánují se do budoucna nějaké i pro vysílání pro Evropu? A druhý dotaz - před několika lety jsem na tomto webu četl o satelitním internetu, v poslední době se už o tom ale nepíše a myslím že i Skylink či jiná firma u nás už jej nenabízí (nebo neinzeruje). Nejedná se tedy o překonanou a drahou technologii, kterou dostupné pozemní datové sítě vzduchem i v kabelech "válcují"? Děkuji za odpovědi, Michal.
Dobrý den Michale. SES spustí svůj první hybridní satelit SES-15 v dubnu. Celkem plánujeme spuštění tří hybridních pásem na našich satelitech. SES-15 pokryje Severní Ameriku, Mexiko, Střední Ameriku a Karibik. V tomto roce bude také vypuštěn satelit SES-12, který pokryje Asii a Tichomoří. Systém hybridního satelitu, který kombinuje signál televizního vysílání a mobilního internetu, pomáhá zlepšit konektivitu i v takových oblastech, které jsou těžko dostupné.
Co se týká širokopásmového připojení, v Evropě jsme úspěšně spustili službu Astra Connect. Tato inovace spočívá v integraci výhod mobilního a pevného internetového připojení na jedné satelitní platformě. Více informací naleznete na tomto odkazu: http://www.onastra.com/16802073/astra-connect. Pokládám za důležité zmínit, že Astra Connect nevznikla s cílem konkurovat existujícímu pozemnímu vysílání; naším záměrem bylo naopak doplnit nabídku stávajících řešení. Rád bych k tomu dodal, že poskytovatelé širokopásmového připojení častokrát neinvestují do infrastruktury ve venkovských oblastech. Satelitní širokopásmové připojení proto představuje ideální řešení při pokrývání těchto bílých míst na mapě. Hezký den, Martin


Další články z rubriky:
24.10.2016 • On line na satCentrum: Jaromír Glisník - M7 Group/Skylink
22.11.2015 • On line na satCentrum: Jaromír Glisník - M7 Group/Skylink
03.08.2015 • Nezodpovězené dotazy 24. chatu s freeSAT - Jiří Kraval, ředitel UPC DTH pro ČR a SR
06.05.2015 • Chat s freeSAT - Jiří Kraval, ředitel UPC DTH pro ČR a SR
14.07.2013 • On line na satCentrum: Eva Sedláčková - BabyTV
22.03.2013 • On line na satCentrum: Erika Luzsicza - Film+


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist