Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:52:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Online chat | Články
 

On line na satCentrum: Jiří Balvín - Óčko

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 10.06.2008


SatCentrum pokračuje v úspěšném způsobu komunikace se čtenáři webu satCentrum - pravidelně si zve do „horkého křesla“ u počítače zajímavé osoby, které on line odpovídají na dotazy. Položených buď během níže uvedených dvou hodin, kdy je tento chat „live“ anebo které napíšete dopředu jako svou reakci pod tímto textem. Zde pak budou všechny otázky a odpovědi uloženy k pozdějšímu prohlížení a archivované.


Dnes popáté jste měli možnost položit svůj dotaz v on line chatu na satCentrum. Tentokrát odpovídal člověk, který se podílí od samého počátku na vysílání české tematické hudební Stanice O - později přeměněné do life stylového magazínu Óčko - ředitel Jiří Balvín.


On line chat proběhl v úterý 10. 6. 2008, 13 – 15 hod.


Dnes dotazy na Jiřího Balvína směřovaly k vysílání populárního tematického kanálu Óčko, k programové skladbě, k hudební náplni, a k akcím pro veřejnost. Nechyběly ani technické otázky a také jste položili dotazy k vysílání přes satelit - proč je na "svém" transponderu stále osamocené a jak je to s dalšími novými digitálními stanicemi. Protože pan Balvín zastupuje i ADT - Asociaci digitálních televizí, byly zde i otázky k digitalizaci a také k jeho názoru na veřejnoprávní Českou televizi, ve které byl také kdysi generálním ředitelem...

Všem diskutujícím i Jiřímu Balvínovi děkujeme za zajímavý chat a budeme se těšit zase někdy příště na shledanou na webu satCentrum.


Redakce satCentrum, 5. 6. a 10. 6. 2008


Do dalšího on line chatu na satCentrum přijal pozvání generální ředitel nové zpravodajsko-publicistické televize Z1 - Martin Mrnka.

Navštivte i předchozí chaty na satCentrum:

- Marek Kindernay - Galaxie sport

- Jiří Hojgr - SPORT 5

- Michal Šíma - Eurosport CZ

- Jaromír Glisník - TRADE and TECHNOLOGY




  Sdílet:      

Verze pro tisk


  "on line chat"

satCentrum - Dobrý den, vítáme vás v "horkém křesle" on line chatu a přejeme samé zajímavé dotazy.

Stanice O se změnila v life stylový magazín a kromě satelitu je i v DVB-T multiplexech. Dalo by se říci, že jste "tahoun digitalizace". Jste s pomalým tempech rozjezdem digitalizace spokojený, anebo jako jeden z "vůdců" ADT se už cítíte po tolika letech "rozjezdu a testů", bez dlouhou dobu schváleného TPP unavený? Nechtělo se vám s tím seknout a na celou "digitalizaci po česku" raději zapomenout?

Trochu bych Vás opravil - jsme tahounem digitalizace, ale těch tzv.nových televizí. Tím hlavním byla a je Česká televize a je to tak správné. S pomalým rozjezdem, spíše s bržděním digitalizace jsem byl velmi nespokojen, protože v České republce už se mohlo řádně v digitálu vysílat 5 let!! Zaplať pánbůh, že se do všeho vložilo ministerstvo vnitra, jmenovitě Zdeněk Zajíček a podařilo se prosadti digi novelu. Vždy jsem byl - jak říkal Martin Dvořák - nezřízeným optimistou, takže jsem se nikdy nedostal do situace, že bych s tím chtěl seknout. Teď věřím, že už digitalizaci nic nezastaví a vše pojede rychleji, než si dovedeme představit -:).

• Dan Rozsíval - Dobrý den.
Vím že je to spíše otázka na uvedenou společnost,ale zajímalo by mě,z jakého důvodu je signál stanice Óčko v platformě Digi TV kódován? Není toto naprosto zbytečné? Přicházíte tím vlastně i o diváky,kteří tuto placenou službu nemají ale satelit Intelsat přijímají.

Platforma DIGI TV od nás nakupuje signál Óčka, na své náklady jej distribuuje na svůj satelit. Je pak na jejím rozhodnutí, zda signál zpřístupní pouze svým platícím zákazníkům, nebo všem.

• kranich - Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli bude Óčko v dohledné době vysílat v obrazovém formátu 16:9 (pokud ano od kdy) a případně i HD? Děkuji za odpověď.
V nejbližší době přechod na vysílání v HD, ani na formát 16:9 neplánujeme. Zatím převažují u našich diváků klasické televizory SD formátem 4:3. V tuto chvíli by pro nás přechod byl neekonomický.

• neregistrovaný - Dobrý den, můžete prozradit, kdo bude s Óčkem na transponderu na Astře 23 st., když tam není Z1? Bude to tedy nějaká další televize z těch nových, co dostaly licenci, nebo máte domluveného někoho "zvenčí"? Přece tam nezůstanete sami, pronájem transponderu asi dost stojí, ne?
O alokování jednotlivých pozic na transpondéru rozhoduje SES ASTRA. My sami ale platíme pouze za reálně využívanou kapacitu, nikoliv za celý teanspondér.

• Milek - Dobrý den,
neplánujete, že vezmete tzv. kameru pod paži(samozřejmě ne vy) a neuděláte pravidelné reportáže(stačí 1x do měsíce) z českých tanečních clubů? Mám na mysli představení klubu, jak dlouho působí, co nabízí, co je tam momentálně nejhranější, jak jsou spokojeni lidi, atd. Samozřejmě bych si představoval, že nezůstane jenom v Praze, ale navštívíte celou republiku případně i Slovensko. Berte to jenom jako návrh od fandy taneční muziky...:-)
Předem díky za Vaší pozitivní odpověď.

Ano, plánujeme, to jste se opravdu trefil. Chtěli bychom dělat reportáže z videodiskoték po republice, možná i na Slovensku. Tak uvidíme, jestli na to vyděláme, nebo seženeme dobrého sponzora:)

• P.P. - Dobrý den,
kam až by to chtělo Óčko dotáhnout a co je naopak v reálných možnostech?
Vyvíjí ADT vůbec nějakou činnost?

Óčko chce v maximální možné míře pokrýt Českou a Slovenskou republiku a dosáhnout na 3-4% podíl sledovanosti. Jsme malou, tematickou televizí, která nikoho nevyzývá na souboj, ale je pro diváka programovou alternací, nebo lépe řečeno vysílá pro svého, specificky zaměřeného diváka. ADT vyvinulo maximální činnost při přípravě a schvalování tzv.diginovely, v současné době jsme dokončili roční práci na vytvoření široké Koalice pro přechod na digitální vysílání.

• Jirka - Dobrý den. Jaký je poměr mezi českou a zahraniční produkcí na Óčku? Zdá se mi, že v poslední době vysíláte méně domácích interpretů a z nich preferujete jen některé, které hrajete stále dokola. Myslím tím hlavně ty v CZ/SK blok v době večerních zpráv na jiných televizích. Nemáte také ten dojem?
Poměr mezi českou a zahraniční produkcí se stále snažíme držet na 25% česká a slovenská produkce a 75% zahraniční. Je to v podstatě vše, co máme z domácích produkcí k dispozici - tedy je vyrobeno a je vysílatelné...;) Co se týká CZ/SK, potřeboval bych vědět nějaký konkrétní příklad. Samozřejmě se na play listy hned podívám..:), díky za upozornění

• Honza - Zajímalo by mě, zda jsou všechny nové digitální stanice (myslím jich bylo šest) členy ADT, pokud ano, tak jest-li máte nějaké "páky" na to, aby jste je donutili vysílat. Pořád říkaly, jak chtějí vysílat, a nakonec kromě Z1 se nikomu ven nechce!
Ano, všechny nové digitální stanice - Óčko,Z1,TV Barrandov, Febio TV, RTA a TV Pohoda - jsou členy ADT. Co se týká začátku jejich startů, tak to je opravdu jen jejich věcí a svobodného rozhodnutí, které pochopitelně závisí na business plánech.:(

• mudr.sat - Bude stanice OČKO vysílat v budoucnu ve zvukovém formátu
Dolby Digital 5/1 ?(tento rok to plánuje hudební stanice DELUXE MUSIC)

Při přechodu na HDTV budeme vysílat zvukový formát Dolby Digital 5/1. Ale to bude pár let trvat, protoe nyní je to ekonomicky neopodstatněné. Ani MTV to neplánuje.

• Jožo - Uvažujete o návrat na Astru 1? My máme na domě jen anténu na Astru 1 - UPC a dřív jsem vás tam naladil, teď jste ale odešli pryč a druhou anténu nám tam nikdo kvůli Óčku nedá :-( Je to o penězích? Díky za odpověď.
Ne, o návratu na Astru 19,2 neuvažujeme. My jsme totiž v UPC-direct nikdy nebyli jako součást jejich nabídky. Byli jsme "jako vedlejší produkt". Přechod na Astru 23,5 je v rámci "dělání pořádku" na satelitech, do kterého se před několikka lety pustila společnost SES Astra. Platforma 19,2 je do budoucna vyčleněna pro německy mluvící trh a 23,5 pro střední a vchodní Evropu. I UPC bude muset tento problém řešit a to velmi rychle...

• Janek - Nebojíte se vstupu MTV do ČR? MTV je už všude okolo, jen tady zatím není, ale až se sem nahrne jeho silný kapitál, budete mít určitě nelehkou pozici. Nebo jste si trh dopředu rozdělili a domluvili jste se s nimi na paktu o neútočení ? :-)
Vstupu MTV se rozhodně nebojíme, trh jsme si ještě nerozdělili ;), ale přiznávám, že jsme s nimi v přátelském styku...

• Milan - Dobrý den,před časem (cca.jedním rokem)jste vysílali koncert skupiny Kabát.Budete ho ještě někdy opakovat?
Ne, bohužel nebudeme. Nemáme na vysílání práva.Pokud by nám je skupina dala, rádi koncert znovu odvysíláme.

• Haky - Zdravím, jsem fanda skejtu, bajku, lakrosu a dalších adrenalových ulítlin, a tak jsme se občas díval na magazín contest. Ovšem nevyhovuje mi zmatený systém premiér jednou za 14 dní a dvou repríz o víkendu, kdy je stejně nestíhám zhlídnout. Přimlouval bych se o pravidelný vysílací čas jedenkrát každý týden a o následujícím víkendu to zopáknout.. Je to krátký pořad, který má ale určitě hodně fandů a i ta reklama, která by ho zaplatila by se určitě našla. Co tomu říkáte? Dík za odpověď.
Díky za zájem a konstruktivní připomínku. Proberu to s ředitelkou programu;)

• WOLF - Chtěl bych se pozeptat, zda budete v dohledné době rozšiřovat playlist. Dost často se stává, že stejné songy běžej v odpoledních hodinách každý den pomalu ve stejné časy a jestli lze zařadit do vysílání i jakési "oldies 60-70let". Bylo by to přínos nebot obdobnou "hodinku" starých hitů nenabízí žádná z konkurečních stanic (u nás běžně přijímatelných přes sat/kabel)
Playlist obnovujeme stále, podle toho, co přichází, nebo respektive kolik! toho přichází. Problém "oldies 60-70let" je hlavně v právech, že ne ke všemu se můžeme dostat. Ale i tak díky zá námět..

• Pája - Nerozšíříte "contest" - můj nejoblíbenější magazín? Je krátký a ještě jen jednou za 14 dní, jsem na něj vždycky natěšená a ta čtvrthodinka uteče jako nic. Dík, jste skvělí!
Já díky moc za pochvalu:good: Promluvíme s výrobci, kteří pro nás magazín natáčí, zda by byli schopni zvýšit frekvenci natáčení a hlavně zda bude k dispozici tolik témat.

• ivo - Mnohe hudobne koncerny casom prejdu na vytvorenie dalsich stanic (ci uz televiznych-tematickych, internetovych alebo rozhlasovych). Mate tiez podobne ambicie do buducnosti alebo budete vsetku energiu smerovat do jednej stanice?
O tom, na co se ptáte, už diskutujeme delší dobu a hledáme ekonomicky přijatelné řešení našeho případného rozšíření. Problém je v tom, že Česká republika je velmi malá - 10 miliónů obyvatel je "malý trh", aby se na něm uživilo více podobných produktů. Náš koncern Mafra má také dvě rádia - rádio Express a rádio Classic:), ale my půjdeme asi cestou internetu.

• majo - Dobry den, uvazujete o tom, zeby ste prostrednictvom EPG spristupnovali informacie o prave vysielanom a nasledujucom videoklipe? Robi to tak napriklad nemecka Deluxe Music. Mne sa to velmi paci ked viem co sa prave hra a co bude nasledovat.
Ano, uvažueme o tom, zatím je to technicky těžko řešitelné, ale věřím, že do budoucnay se to povede.

• Rado - Pred chvilou ste napisali: Óčko chce v maximální možné míře pokrýt Českou a Slovenskou republiku a dosáhnout na 3-4% podíl sledovanosti.
Ako planujete rozsirit pokrytie v SR? Pojdete pripadne aj v SR v buducnosti do DVB-T??

V současné době jsme na Slovensku prostřednictvím satelitu Astra, který pokrývá území od Švédska, přes Kanárské ostrovy - celou Evropu, včetně Slovenska. Postupně se snažíme uzavírat smlouvy se slovenskými kabelovými operátory a do budoucnosti se neuzavíráme ani diskusi o možnosti vysílat v DVB-T, např. v Bratislavě.

• Patrik - Chtěl bych polemizovat s vaší odpovědí na nick "kranich": "Zatím převažují u našich diváků klasické televizory SD formátem 4:3." Zrovna my, mladí diváci, máme často u počítačů širokoúhlé LCD displeje, a v každém klubu, kde hraje Óčko je širokoúhlý televizor (plazma, LCD) či projekce. Myslím si, že právě Óčko by mělo být pokrokové a přinášet něco nového v obsahu, ale i v technickém provedení. To byste taky mohli vysílat mono, protože hodně televizí ještě stereo neumí. :-) Nic ve zlým, myslel jsem to tak, že Óčko jako moderní stanice půjde dopředu i v technologických novinkách - EPG, 16:9 a možná i ten digitální zvuk (AC3). Ať se vám daří!
V podstatě s Vámi souhlasím, ale je problém i s obsahem - klipy. Musela by se celá databáze převádět na širokúhlý formát. A také nic ve zlém, ale která z mnoha MTV takto vysílá????:)

• V. - Dobrý deň,Óčko si z času načas rád pozrie a hodnotím ho celkom dobre.
Mám len jednu otázku: Neuvažujete v budúcnosti ajn o vysielaní seriálov(hraných aj animovaných)ako napr. talianska MTV alebo francúzske MCM?

Seriály hrané vysílat nebudeme, ale animace jsme již celý rok vysílali - Happy trie friends. Je třeba si uvědomit velikost našeho trhu, kde těžko mohou být 3 - 4 varianty hudebních kanálů.

• Jan - Vaše letošní ceny byly hodně dobré. Jak budou vypadat ty příští? Budete mít konečně nějakou pořádnou zahraniční hvězdu?
Díky moc za pochvalu.. Příští ceny plánujeme opět do haly Sparta Praha na Výstavišti a usilovně jednáme - ve spolupráci s T mobilem - o pořádné zahnraniční hvězdě.;)

• majo - mne najviac chyba cisto videoklipova stanica, ono i vh1 dost casto zaraduje relacie typu "reality show" o mtv nehovoriac
co si o tom myslite? ma sancu vzniknut a prezit cisto videoklipova stanica? v britskej sky digital som davnejsie sledoval kanal MAGIC, ktory splna vsetky moje kriteria - hral klipy 80-90 roky a tej reklamy tam vela nebolo

To je stále se dokola opakující otázka. Čistě videoklipová stanice má šanci se udržet, pokud patří do nějakého konsorcia veliké mediální společnosti, jako je tomu právě v MTV, která vlastní Vh1 atd. A druhá možnost přežití je veliký trh - USA,Británie,Francie.. Na českém trhu je to nemožné, protože např.náklady na šíření televizního signálu jsou stejné, jestli je platí TV Nova, nebo "jenom" hudební kanál.

• Tom - Já bych se chtěl zeptat jestli byste "CONTEST" neposunuli na vhodnější den v týdnu a na vhodnější hodinu protože já vždycky příjdu ze školy a o to přídu :-(. Tak jestli byste to nemohl nějak posunout na 16.00 to vždycky končí Simpsonovi a já bych si to pak jenom na TV přepl na TV Očko, abych se mohl dívát na "CONTEST". Diky za odpověď ;-)
Jsem velmi rád, že se Vám Contest líbí, ale věřte, že názorů na to, kdy, který pořad vysílat je hodně a každý by to rád viděl podle svého "programu", kdy má on/ona čas pořad sledovat;), ale i tak díky a podíváme se na to....

• Ondřej - Zdravím - můžu z jiného soudku? Byl jste také ředitelem České televize a tak asi občas sledujete i své nástupce, ne? Který se Vám zdál nejlepší? Myslíte si, že Janečkova ČT je už konečně ta správně "veřejnoprávní", nebo jí ještě k tomu něco chybí? Byl byste pro sloučení ČT, ČTK a Českého rozhlasu do jedné společné instituce? Nemá ČT zbytečně moc programů - nestačil by jí jen jeden, ale opravdu veřejnoprávní program? Děkuji za odpověď.
Ondřeji, vy jste položil jednoznačně nejtěžší otázku:good: Mým "nástupcem" byl na přechodnou dobu pan Klimeš a ten se mi samozřejmě nelíbil, protože mě klasicky "česky" zradil... Jirka Janeček - a tady prosím nezapomínejme na Františka Lamberta - spolu zajistili České televizi bohaté zafinancování, což hlavně znamená jednak klid na práci a jednak možnost se velkolepě rozvíjet. To ČT využila bohatě, má 4 programy, ale právě tady znovu začíná celospolečenská diskuze, zda to tak má být a co je to vlastně ta služba veřejnosti? Nenahrazují některé její úkoly soukromí vysílatelé? Zrovna příští týden bude na toto téma probíhat v Senátu veliký seminář...:)

• Majka - Budete o prázdninách pořádat nějakou autogramiádu? Nevyjedete někam za diváky i mimo Prahu? Ráda bych viděla vaše moderátory na živo, a do Prahy je to od nás daleko! Jste fakt dobří!
Majko, díky za pochvalu. Odkud jste Vy? Teď právě pracujeme na projektu, že bychom objížděli nějaké diskotéky a "předělali" je na videodiskotéky;), tak uvidíme...

satCentrum - Tak to byl poslední dotaz a poslední odpověď našeho hosta. Děkujeme všem za zajímavé otázky a přejeme panu Balvínovi i jeho Óčku ať se daří a ať jsou úspěšní jako dosud. A ať se na obrazovkách brzy setkáme i s dalšími zajímavými tematickými stanicemi, ať je z čeho vybírat. Ještě jednou díky za čas a někdy zase na webu satCentrum na shledanou!
Já děkuji za pozvání a prostor odpovědět na zajímavé otázky.
Díky a hezký den.
Jirka Balvín:good:


Další články z rubriky:
04.06.2008 • On line na satCentrum: Marek Kindernay - Galaxie sport
20.05.2008 • On line na satCentrum: Jiří Hojgr, SPORT 5
05.05.2008 • On line na satCentrum: Michal Šíma, Eurosport CZ
14.04.2008 • On line na satCentrum: Jaromír Glisník, TRADE and TECHNOLOGY


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist