Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 00:27:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Nejstarší klasika: Lutych-Bastogne-Lutych na Eurosportu

  Autor: Media:list/Eurosport , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 21.04.2022


Čtvrtý z pěti cyklistických monumentů Lutych-Bastogne-Lutych vysílá Eurosport 24. dubna od 13:30 hod. na programu Eurosport 1. Komentuje Štěpán Straka. 108. ročník měří 257 kilometrů a je posledním ze tří tzv. Ardenských klasik, jezdí se převážně ve valonské části Belgie. Trať je profilově náročná, výrazně kopcovitá, cyklisté vystoupají více než 4000 výškových metrů, což mívají nejnáročnější horské etapy.


Stoupání jsou krátká, ale mnohdy velmi strmá. Nejznámějším kopcem je Côte de la Redoute, často jeden z rozhodujících prvků závodu, který měří 2 km s průměrem stoupání 8,9 procent a nejprudším úsekem přes 20 procent. Také v letošním ročníku ale bude už více než třicet kilometrů před cílem. Posledním značeným kopcem v itineráři přibližně 13 km před cílem je Côte de la Roche-aux-Faucons, 1300 metrů dlouhá stěna s průměrem 11 procent. Bude se rozhodovat právě tam? Pokud ne, stoupání ještě pokračuje na neznačený vrch Boncelles. Poté již následuje desetikilometrový sjezd do cíle.

V pelotonu se tradičně sejde světová klasikářská špička, v předběžné startovní listině nechybějí Wout van Aert, Tadej Pogačar, Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Michael Woods atd. Poslední dva ročníky vyhráli Slovinci Primož Roglič a Tadej Pogačar. Jen jeden cyklista dokázal vyhrát Lutych-Bastogne-Lutych pětkrát – domácí legenda Eddy Merckx. Čtyřikrát se radovali Moreno Argentin a Alejandro Valverde, který vyhrál naposledy v roce 2017.

Závod se jel poprvé už v roce 1892, ovšem tehdy na trase mezi Spa a Bastogne. Cyklistické závody se v té době organizovaly na podporu novin a časopisů, bylo tomu tak i v tomto případě, za závodem ve francouzsky mluvící části Belgie stály francouzsky psané noviny L´Expresse. Což nebylo vůbec milé Vlámům, a tak se později zrodila další velká současná klasika Okolo Flander, za kterou stál nizozemsky psaný sportovní magazín Sportwereld.

V neděli 24. dubna bude Eurosport vysílat i závod žen, který měří 142 km, posledních více než 80 po stejné trase, jakou pojedou muži. Na start by se měli postavit i tři české cyklistky Markéta Hájková, Tereza Neumanová a Kristýna Burlová. Loňské vítězství bude obhajovat Demi Volleringová, mezi favoritky dále patří Annemiek van Vleutenová, Marta Cavalliová, Cecilie Uttrup Ludwigová a vítězka Paříž – Roubaix Elisa Longová Borghiniová. Vysílání přenosu závodu žen startuje v 11:30 hod. na Eurosportu 1, komentuje Petr Nejedlý.


Karel Smetana, PR Specialista, Media:list, 21. 4. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.04.2022 • Vydejte se na dobrodružnou výpravu na Prima ZOOM
20.04.2022 • Pokračování sezony F1 na Sport1 a Sport2: Z Ferrari a Charlese Leclerca jsou rázem favorité letošního ročníku
18.04.2022 • Vesmírné putování na Prima ZOOM v 16. týdnu
17.04.2022 • Druhá část 7. řady seriálu FEAR THE WALKING DEAD od pondělí na AMC
11.04.2022 • Nejširší nabídka světových dokumentů v 15. týdnu na Prima ZOOM
08.04.2022 • Cestu k Roland-Garros na Eurosportu 2 odstartuje Monte-Carlo Masters

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist