Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 13:46:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Válka v Iráku na vašich přijímačích - aktualizováno

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 21.03.2003


Opět po čtyřech letech máme možnost být v přímém přenosu válečné konfliktu. Na jaře 1999 to byla Jugoslávie, dne 20.3.2003 ve 3:30 hod (SEČ) začaly na hlavní město Iráku dopadat rakety s plochou dráhou letu Tomahawk a začala tak válka v Iráku. Moderní válka se vede i ideologickým působením v éteru, proto se podíváme, jak bylo zasaženo satelitní vysílání Irácké televize a rozhlasové vysílání na krátkých vlnách.

Opět je tu válka v přímém přenosu. Tentokráte, pokud se nespokojíte s poněkud jednostrannými komentáři domácích médií, a máte možnost jako satelitní fanoušci natáčet satelitní parabolu po orbitu, zachytíte na mnoha analogových i digitálních transponderech řadu zajímavých stanic. Protože svět není v hodnocení nezbytnosti válečného konfliktu jednostranný, máme možnost sledovat různým způsobem podané zpravodajství, komentáře, ale i přímé přenosy. Možná se i vám dnes podařilo zachytit často unikátní přenosy pro různé televizní společnosti a stali jste se svědky přímých přenosů z letadlových lodí, vojenských základen, ale i míst na území Iráku, ostřelovaných raketami i bombami.

Válka se tak prostřednictvím satelitu dostane až do vašeho obývacího pokoje a musíme říci, že se někdy jedná i o dramatické záběry jako z akčních filmů. Řada zpravodajských, veřejnoprávních, ale i některých dalších stanic dnes opustila své pravidelné vysílací schéma a informovala o situaci po zahájení války v Iráku. Kromě známých televizí, které to mají „v popisu“ jako je CNN, EuroNews, Sky News, BBC, ntv, Bloomberg, EbS, Fox News, Al Jazeera, ANN, RAI, TV5, a jiné, to byly ve velké míře i arabské stanice jako LBC, EDTV, ale třeba i Tunis, LA7, turecká Show TV, čínská CCTV 4 nebo Romania International.

A jest-li jsme mohli dnes sledovat také vysílání z druhé strany, tedy irácké televize? Ano, a dokonce takřka po celý den!

Na transponderu 12,220 H vysílal na Hot Birdu (13,0 st. vých.) přenosový transponder R.R feed s hodnotami SR 6161, FEC 3/4. Ten přenášel bojovné hudební klipy, záznamy z manifestací a přehlídek na podporu režimu v Iráku. V televizním projevu k národu pak vystoupil irácký prezident Saddám Husajn, který vyzval obyvatelstvo k odporu a slíbil vítězství.

Státní televize - Iraq Satellite Channel měla své místo v paketu na stejné satelitní pozici (na Hot Birdu) frq. 12,654 H, SR 27500, FEC 3/4, SID 9, PIDy 1960/1920. Také zde byly přenášeny záběry z hlavního města po ranním bojovém náletu a relace k upevnění bojového ducha obyvatelstva. O šesté hodině večerní pak byly na pořadu hlavní zprávy.

A právě pár minut po zahájení zpravodajského bloku, 20.3.2003 v 18.06 hod našeho času bylo vysílání stanice Iraq TV násilně přerušeno. Uvidíme, zda bude vysílání obnoveno.

V následujících dnech se vysílání objevovalo nepravidelně i v paketu GlobeCast na tr. 12,596 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 167/168.

Pokud máme možnost sledovat arabské družice na pozici 26,0 st. východně, pak zde státní Írácká televize vysílala v analogu na Arabsatu 2A na transponderu 12,581 V, zvuk 6,60 MHz, v PALu (včetně tří rádií na podnosných 7,02, 7,38 a 8,50 MHz). V digitálu pak byla přenášena na družicích Arabsat 3A na 11,747 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 4060/4020 a na Arabsatu 2D, tr. 11,566 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 4060/4020.

Iraq TV vysílal i na satelitu Nilesat (7,0 st. západně), na kmit. 11,823 V, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 1018/1019. Dále jsme jej měly možnost zachytit též na sousední družici Atlantic Bird 2 na pozici 8,0 st. západně v paketu na tr. 12,747 H, clear, SR 2480, FEC 7/8, PIDs 33/36, od víkendu je zde však už jen promo ATV.

Jak však pokračovala akce USA a spojenců v útoku na Bagdád, transpondery vypadávaly ve vysílání a zřejmě i na těchto družicích, podobně jako u Hot Birdu bude státní televize, jako prostředek režimu Saddáma Husajna umlčena.

Televizní signál z irácké televize jsme tedy měly možnost zachytit. Možná ale nějakého rozhlasového DXera, tedy lovce na krátkých rádiových vlnách zajímá, je-li možné u nás slyšet irácké domácí rozhlasové vysílání?

Ještě před dnešním zahájením války přinesl zajímavé shrnutí pan Karel Honzík, šéfredaktor měsíčníku Radio Revue, vydávaného Československým DX clubem (CSDXC):

Po válce v ”Zálivu” Iráku příliš mnoho rozhlasových vysílačů nezbylo. Informace o současných vysílačích se rozcházejí, ani ve WRTH nejsou přesné, nicméně podle našich pozorování z poslední doby má Irák v provozu na středních vlnách dva výkonnější vysílače, které jsou slyšet i u nás:

846 kHz - Nasiriya (původní výkon 300 kW)
909 kHz - Baghdad (původní výkon 300 kW)

Kmitočet 846 kHz je přes noc zcela prázdný, takže tam je irácký vysílač slyšet určitě, pokud je v provozu. Signál ale není silný, protože se patrně vysílá jen se zlomkem původního výkonu.

Kmitočet 909 kHz je obsazen hlavně anglickým vysílačem, ale protože irácký vysílač je trochu posunut mimo kmitočet, je možné ho s úzkým filtrem odladit.

Pokud dojde k vojenské akci proti Iráku, asi by začala podle dobrého zvyku před úsvitem. V Iráku je čas posunut o 2 hodiny kupředu proti našemu SEČ. Tedy někdy kolem 2. hodiny ranní bychom mohli sledovat reakci iráckého domácího rozhlasu. Je to samozřejmě spekulace, protože prvním cílem úderu mohou být právě tyto vysílače.

Podle některých informací bylo domácí vysílání přenášeno také na KV 9685, 9715 a 11787 kHz. Zahraniční vysílání z Iráku brzy ráno nevysílá, pouze večer.

Po zahájení útoku na Irák pak Karel Honzík nadále sledoval rádiovou situaci kolem Iráku a do bulletinu CSDXC na internetu poslal dnes tyto čerstvé informace:

Ze soboty na neděli už nebyl slyšet irácký vysílač domácího programu na 846 kHz. V oblasti města Nasirija, odkud vysílá, probíhaly v té době boje.

Domácí program běží překvapivě stále na 11787 kHz, zvlášť dopoledne je tam silná nosná, ale modulace je velmi slabá, chvílemi až neslyšitelná. Byla zachycena identifikace, revoluční písně a krátké relace, ve kterých se objevovala slova jako Saddam, Allah Achbar apod.

Před dvěma dny byl objeven nový kmitočet z Iráku - 6175 kHz. Tam byl slyšet signál domácího vysílání v dopoledních hodinách. Je málo pravděpodobné, že by se jednalo o jiné, tzv. falešné vysílání.

Vysílač spojenců (nebo lépe řečeno: vysílač CIA) pod známým názvem Information Radio, který je šířen zcela nebo částečně z letadel, je slyšet na 9715 kHz večer, např. kolem 2130 UTC. Pořady jsou určeny obyvatelstvu Iráku a armádě.

Pěkné mapy Iráku jsou na webové stránce www.lib.utexas.edu/maps/iraq.html. Nově tam byly vloženy dvě mapy z produkce CIA: Iraq Wall Map (632K) - nástěnná mapa (JPG) a Entire Map with Inserts (1.2MB) (JPG).

Tolik šéfredaktor Radio Revue, pan Honzík, kterému za jeho informace děkujeme.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.03.2003 • Srovnání možností digitálního vysílání
24.07.2002 • HUMAX už nemôže vyrábať prijímače s Viaccess [ 3 ]
17.05.2002 • Londýnské fórum Mediacast 2002
11.04.2002 • Kirchovo mediální impérium krachuje! [ 4 ]
03.03.2002 • Start rakety Ariane 5 se satelitem Envisat [ 4 ]
26.02.2002 • Nejúspěšnější moderátor na nejúspěšnější zpravodajské stanici – CNN

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist