Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 14:12:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitalizace má v České televizi zelenou

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 30.09.2001


Ano, skutečně je možné říci, že už dnes je Česká televize připravena na digitalizaci. Po technické stránce se v letošním roce dokončí výstavba digitální ATM sítě, budované pro ni Telecomem k distribuci signálu na všechny základní pozemní vysílače. Dosud ČT k tomuto účelu používala digitální satelitní paket Czechlink na družici EuroBird 1 jako hlavní a služeb Českých radiokomunikací jako záložní distribuci. Nyní bude síť ATM hlavní a satelitní paket záložním zdrojem přenosu televizního signálu pro pozemní vysílače. Od roku 2003 pak hodlá Česká televize začít digitálně vysílat i z pozemních vysílačů v České republice, kdy signál bude zřejmě nejméně do roku 2010 šířen paralelně, tedy analogově i digitálně.

Samozřejmě digitální nebude jen vlastní přenos, tedy distribuce signálu, ale také se rozvíjí i kontribuce, tedy výroba programů, odbavování, režie, záznam i archiv bude také plně digitální. Velký důraz vedoucími pracovníky i technickými specialisty je kladen též na doplňkové služby, tedy interaktivní přidané funkce k programu, jako je elektronický programový průvodce na obrazovce, výběr z různých jazykových mutací a titulků k vysílaným pořadům, teleshoping, zpravodajské, bussiness, info a další služby na vyžádání, interaktivní mailing, chat, a řada dalších funkcí, jež nám dnes připadají jako utopie, ale za pár let je budeme brát jako samozřejmou součást vysílání. Také technická kvalita bude vysoká, bez kompromisů s datovými toky a šířkami přenosových kanálů, které by mohly být brzdou a zklamáním už dnes, natož pak v budoucnu. Proto se například perspektivně počítá s šířkou audio signálu 512 kHz namísto současných satelitních 384 kHz, to je nutné pro přenos zvuku v úplném 5+1 audio Dolby Digital pro vaše domácí kino. V delším horizontu let se počítá s přechodem k televizi s vysokým rozlišením (HDTV). Pro pozemní digitální šíření televizního signálu bude používat Česká televize 8k modulaci, kdy stačí hustota pokrytí území sítí vysílačů, vzdálených od sebe cca 65 km a vysílajících s desetinovým vyzářeným výkonem oproti stávajícím vysílačům. Dojde tedy v budoucnu i k ekologičtějšímu, nižšímu zatížení obyvatelstva elektromagnetickým smogem. Jen pro dokreslení dodávám, že například v Anglii se realizuje systém 2k modulace se vzdáleností vysílačů okolo 30 km, což je podstatně hustší a nákladnější síť.

Česká televize plánuje vyjít hned zpočátku s vlastním digitálním paketem, zahrnujícím maximálně 2-3 programy v extrémní kvalitě, doplněné nejvýše dvěma doplňkovými kanály. Už dnes se pro tento paket hledá programová náplň a pracuje se na digitálním schématu. Kromě stávajících dvou licencovaných veřejnoprávních kanálů ČT 1 a ČT 2 se v paketu objeví určitě další, speciální zpravodajský kanál, který by neměl být finančně náročný, protože Česká televize dnes disponuje velkým zpravodajským servisem a denně vyprodukuje řadu příspěvků, na které se v pravidelných relacích v současných schématech z časových důvodů vůbec nedostane. Dalším kanálem, o kterém se uvažuje by měl být výukový program ve stylu známých stanic BBC či RAI Education. Česká televize by tak chtěla naplnit i své výchovné a vzdělávací poslání ve společnosti a navázat na dřívější projekty vysílání pro školy či televizní university. Opět je zde silný potenciál již natočených či právě vznikajících krátkometrážních naukových, vědeckotechnických, či přírodopisných osvětových pořadů. No a když jsme u té řady již hotových snímků, mezi nimiž je i řada skvělých inscenací, dramatických pořadů či původních televizních filmů, hned se nabízí další využití, a to je odvysílání těchto starších věcí na speciálním kanále ČT archiv. Myslím si, že tento typ programu by u nás našel řadu vděčných diváků. Posledním kanálem, o jehož možném zařazení do paketu České televize se v současné době uvažuje, by mohla být stanice ČT info, tedy informační kanál. Zde by se vysílal teletext a některé programové informace k vysílání a byl by i vhodným místem pro delší aktuální přenosy, jako byly například nedávné komentované přenosy EuroNews po teroristickém útoku na USA.

Nápadů, myšlenek a nových řešení mají tedy lidé v České televizi nepřeberně a věřím, že se s řadou z nich v brzkém horizontu budeme moci seznámit i u nás doma. Nové přidané funkce by nás měli motivovat k zakoupení nutného digitálního přijímacího zařízení, ať už se bude jednat o receivery - set top boxy či o nové digitální televizní přijímače. Uvažuje se i o možnosti leasingu, pronájmu či zapůjčení zařízení v podobné formě, jak to známe u dnešních placených či kabelových televizí, určitou pobídku či příspěvek k rozvoji digitalizace jistě přinese i stát. Jedná se totiž o významný projekt veřejnoprávní televize, na který asi žádná z našich komerčních televizí, sledujících v první řadě svůj reklamní koláč (protože jiné, jak reklamní a sponzorské příjmy samozřejmě nemají) v současné době nemá.

Otázka do diskuse – Pořídil byste si už dnes speciální přijímač – set top box pro příjem České televize, pokud by u vás digitálně vysílala?


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.09.2001 • Digitální pozemní televize v USA
20.09.2001 • Terestriální digitální vysílání Czech Digital Group [ 1 ]
18.09.2001 • TV Nova a digitální vysílání [ 4 ]
14.09.2001 • Vývoj pozemného DVB-T vysielania na Slovensku
13.09.2001 • Digitální vysílání v České republice
12.09.2001 • Ukončenie analógového pozemného vysielania v krajinách Európy

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Koupě DVB-T 

13.10.2001 06:55 • Bureš
Zkus www.kathrein.cz (ohledně kontaktu, na stránkách to nenajdeš) nebo telefon +420 2 44472851 pana Nádherného.
 
 
  DVB-T 

11.10.2001 13:13 • David Kříž krizd@post.cz
Nevíte prosím kde se dá koupit přijmač na DVB-T? Díky
 
 
  DVB-T 

04.10.2001 10:08 • J. Svoboda
Já již 6 měsíců vlastním příjímač Kathrein UDF-150 pro pozemní příjem digitální televize + rádia a sleduji zkušební vysílání v Praze. Kvalita je srovnatelná s příjmem CzechLink ze satelitu.
 
 
  Môj príspevok 

02.10.2001 17:51 • Jiří Palyza
Hlavně aby ČT v tom digitálním zápalu taky sehnala na takto smělé plány peníze. Zatím hospodaří od 10 k 5. Stačí se podívat na výsledky loňského auditu!
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist