Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 13:26:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Zahájení digitální pozemní televize v Berlíně

  Autor: Radio Revue , e-mail: radio@dx.cz Přidané: 22.03.2002


Německé hlavní město se připravuje na začátek nového televizního věku. Na podzim roku 2002 bude poprvé zavedena celoplošná pozemní digitální televize, přijímatelná klasickými anténami v oblasti Berlín-Brandenburg. Na tom se dohodli ve středu 13. 2. 2002 vysílatelé ARD, ZDF, SFB, ORB, ProSieben, SAT.l, RTL a mediální ústav Berlín-Brandenburg. Změna by měla být dokončena v létě roku 2003.

Předseda ARD Fritz Pleitgen označil tuto úmluvu jako „milník na cestě v digitálním televizním věku”. Pro kompletní digitalizaci oblasti německého hlavního města se předpokládá ambiciózní časový plán: už začátkem roku 2003 by mělo být „přemístěno” mnoho velkých televizních vysílatelů na digitální kmitočty, do léta příštího roku by mělo být toto přemístění uzavřeno.

Jako rozhodující předpoklad pro úspěch akce označil ve středu 13. 2. 2002 zemský mediální ústav to, že „obchodní cena digitálních set-top-boxů bude již na začátku přechodu na pozemní digitální vysílání na podzim roku 2002 pod 200 Euro a v dalším průběhu ještě klesne.” Tyto set-top-boxy jsou předpokladem pro příjem a dekódování digitálních televizních programů. Nová éra digitální televize začne v Německu nejdřív v oblasti hlavního města Berlína. Hlavní veřejnoprávní a komerční televize se tento měsíc dohodly, že od podzimu letošního roku bude v regionu signál DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) zaveden a do léta 2003 bude moci tímto způsobem sledovat 24 programů asi pět miliónů lidí v Berlíně a v metropoli obklopující spolkové zemi Braniborsku.

Poprvé v německé historii budou moci diváci mít možnost přijímat s dekodérem programy v digitální mimořádně vysoké kvalitě a hlavně kdekoli: doma, v parku, v kempu nebo na lodi. Zainteresované veřejnoprávní kanály ARD a ZDF, jakož i komerční SAT-1, RTL a další to považují za „milník”. Stejně jako u kabelové digitální televize mohou vysílače za pomoci DVB-T vysílat doplňkové multimediální nabídky. K příjmu je třeba zakoupit přijímací přístroj, který by neměl v Německu být dražší než 200 Euro (6 300 Kč). První dekodéry o velikosti knížky s anténou velkou jako propisovačka se mají na trhu objevit letos v srpnu. Další náklady za příjem, jako je tomu třeba u kabelové televize, nevznikají.

Dosavadní klasický analogový příjem televizního signálu přes antény se má v berlínském regionu zcela zastavit do léta 2003. V celoněmeckém měřítku už koneckonců signál přijímá tímto způsobem jen asi 8 % domácností. Většina používá kabelové televize nebo satelitů. Německá vláda v roce 1998 rozhodla nahradit v celé zemi nejpozději do roku 2010 klasický terestrický anténový příjem terestrickou digitální televizí. V příštím roce se má po Berlínu připojit aglomerace Kolín nad Rýnem, Bonn a v roce 2004 lidnatá průmyslová oblast Porúří.

(APA/dpa; překlad Petr Miklík, RadioRevue 3/2002)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.12.2001 • Budoucnost digitálního rádia – satelit, internet, nebo jiné, nové technologie?
30.09.2001 • Digitalizace má v České televizi zelenou [ 4 ]
23.09.2001 • Digitální pozemní televize v USA
20.09.2001 • Terestriální digitální vysílání Czech Digital Group [ 1 ]
18.09.2001 • TV Nova a digitální vysílání [ 4 ]
14.09.2001 • Vývoj pozemného DVB-T vysielania na Slovensku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist