Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 06:51:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Od MMDS k digitálu – perspektivy mikrovlnné vysílání (nejen) v Uherském Hradišti

  Autor: MIK (3/2002) , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 24.04.2002


O ukončení šíření TV signálu v pásmu MMDS v ČR jsme vás na našem webu několikráte informovali. Ve vašich reakcích v diskusi se však k této otázce (zejména v souvislosti s vysíláním z Javoriny) neustále vracíte a ptáte se i na situaci v na Uherskohradištsku. Zdejší místní kabelový operátor totiž uvažuje o pozemním digitálním mikrovlnném šíření TV kanálů.

V Magazínu MIK č. 3/2002, který vychází v Uherském Hradišti, byl otištěný dopis jednatele místní kabelové společnosti MWTV LOCAL, ing.Pavla Davida. Protože si myslíme, že obsahuje některé zajímavé údaje, vztahující se k náhradě skončeného vysílání MMDS nejen v tomto regionu Moravy, přetiskujeme jej pro vás v plném znění.


Text ing.Davida:

„Po velmi složitém a pracovně náročném období máme konečně možnost informovat širokou veřejnost o důvodech výrazných změn v našem vysílání, ale také o našich záměrech do budoucna. K ještě podzimnímu optimismu z hlediska počtu vysílaných kanálů nás vedla jednak skutečnost, že nikde v Evropě ani ve světě se 3. generace GSM, tedy UMTS, plně obchodně nevyužívá. U nás dokonce nejsou ještě úplně technicko-obchodně využity možnosti ani předchozí generace GSM, což dokazují stále se rozšiřující nabídky stávajících operátorů těchto sítí. I operátoři, kteří licence na UMTS nakonec získali, se netají tím, že obchodní využití předpokládají někdy kolem r. 2005. Tato skutečnost nás logicky vedla k názoru, že nic nebrání dalšímu, alespoň dočasnému prodloužení platnosti dosavadního povolení.

Až 14. prosince 2001, kdy licence na UMTS byly uděleny, nám bylo na ČTÚ sděleno, že prodloužení vysílání v celém spektru není možné ani výjimečně. Jedinou možností je přechod do pásma 2252-2300 MHz, tedy na 6 TV kanálů. Ve snaze zachovat v ČR možnost této nebo ještě mnohem komfortnější mikrovlnné služby do budoucna jsme se rozhodli ve vysílání i v pozměněné formě a za vysokých nákladů pokračovat.

Zajištění příslušných oprávnění (povolení k vysílání – ČTÚ, licence – Rada pro R a TV vysílání) v tak krátké době bylo složité, ale povedlo se. Tato povolení nám však současně striktně ukládala omezení počtu TV kanálů a změnu kmitočtů vysílání od 1. 1. 2002. K přeladění vysílačů byly nezbytné některé díly ze zahraničí. V té době ale také probíhal v Evropě přechod na jednotnou měnu EURO, blížily se svátky, inventury a přecenění. K tomu navíc došlo před Štědrým dnem k závažné poruše síťového napájecího zdroje u vysílače na Černé hoře pro Uherský Brod. Za této situace jsme opravdu nenašli čas ani prostředky k tomu, abychom písemně o nastalých změnách informovali účastníky systému. Pro nás jedinou dostupnou možností byla stručná informace v rámci vysílání TV MIK.

A nyní několik slov k perspektivě našeho systému. Cílem společnosti MWTV Local je získat oprávnění k obousměrnému digitálnímu regionálnímu vysílání v pásmu 40 GHz, které v Evropě již pro tuto službu schváleno je. V tomto případě by se nejednalo pouze o pasivní přenos „TV obrázků“ k účastníkovi, ale o celé spektrum i datových služeb vč. internetu až po interaktivní televizi. Účastník pak bude mít možnost vybrat si libovolný přesně definovaný počet TV programů z celkové nabídky, k tomu i další datové služby nebo pouze jenom ty. Tento systém zamýšlíme ověřit v Karlových Varech s následným rozšířením do ostatních regionů. V zájmu kontinuity a tím následně snazšímu přístupu k příslušným licencím jsme se rozhodli pro toto dočasné 6kanálové vysílání. Přechodným obdobím k dosažení naznačeného cíle by mohla být digitalizace jednoho nebo dvou stávajících TV kanálů, čímž by vznikla nabídka 5 + 8, resp. 4 + 8 + 8 TV programů. Vývoj situace je závislý na výsledcích jednání s ČTÚ (doba možnosti využívání stávající frekvence) a následně pak na zajištění investičních prostředků. Výsledky našeho snažení chceme znát do konce května t. r.

V souvislosti s finančním zabezpečením celého projektu nás mrzí přístup celé řady neseriozních diváků, kteří si relativně draze zakoupili nelegální přijímače a „chytře“ šetří 150,- Kč měsíčně. Ti o své investice zcela jistě přijdou v souvislosti s výše uvedenými změnami, tak již „černý“ příjem nebude možný. Z vděčnosti ke svým klientům, kteří nám zachovali přízeň v těchto pro nás těžkých dobách, převedeme tyto do nových systémů za minimální režijní náklady (účastnický terminál). Ti noví, tedy i stávající „černí“, budou mít tuto službu v případě zájmu výrazně – mnohonásobně dražší. Zkušenosti v tomto směru jsou již k dispozici při zakódování MMDS v Praze, kdy tisíce „černých“ účastníků raději legalizovalo příjem i přes relativně vysoké připojovací poplatky (platili již podruhé, ale získali dekodér a určitou ochranu společnosti), ti „chytří“, kteří investovali další prostředky do „černých“ dekodérů, pak přišli o všechny předchozí investice po trvalém vypnutí systému MMDS počátkem tohoto roku.

V zájmu optimalizace vztahů, lepší možnosti vzájemné výměny informací a hlavně za účelem rychlejšího a oboustranně výhodného rozvoje výše naznačených záměrů, si dovolujeme nabídnout legalizaci „černého“ příjmu bez vstupního připojovacího poplatku. Věřím, že alespoň slušní a morálně orientovaní účastníci této početné skupiny neautorizovaných diváků v zájmu své budoucí účasti v novém systému tuto nabídku uvítají. O vývoji situace budeme naše účastníky průběžně informovat.“


Článek zaslal Petr Miklík, člen Československého DX klubu, kterému tímto děkujeme.

Otázka pro vaši reakci: Pořídili byste si legální připojení přes místního provozovatele mikrovlnného šíření TV kanálů? Věříte, že se po ukončení vysílání MMDS dočkáme opět relativně levného „bezdrátu“, anebo v tomto případě půjde o zatím vzdálenou budoucnost?


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.04.2002 • Držím palce, ale… ohlas na článek o uherskohradištské MMDS [ 7 ]
03.03.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - IV.část [ 9 ]
24.02.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - III.část [ 12 ]
18.02.2002 • Rada zjišťuje porušení mediálního zákona u ”satelitních” kabelovek [ 2 ]
11.02.2002 • Príbeh o STA, alebo čo nás čaká po 1.3.2002 [ 5 ]
07.02.2002 • „Satelitní MMDS“ v Luhačovicích [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Nevím nevím jen slibi chyby? 

11.05.2002 10:49 • karel anténář
no nevím jak si tato společnost stojí ale o vysílání v pásmu 40GHz jsem se zajímal krom toho že za klasických podmínek tomuto vysílání může pomalu vadit i letící papír mezi vysilačem a příjmačem je tedy nutné instalovat takové technologie které toto potlačí. Dále je třeba si uvědomit dosah vysílače při tomto kmitočtu ten je velmi malý při všesměrovém šíření a při tzv. direktivním - směrovém není o moc delší. Dále je tu věc peněz dnes není nic zadarmo a zeptejete se na ČTÚ kolik chce za tyto kmitočty což by nebylo až tak důležité ale za jakých podmínek a komu je chce prodat. V podstatě bych řekl že je již určeno komu a jak a bude to jako s UMTS kdy mají šanci koupit pouze velcí a silní. Co tím celým chci říci? Velké velmi velké náklady na velmi malou plochu pokrytí zejména v zaplacení správních a jiných poplatků za získání povolení k vysílání pohybujících se v řádu desítek milionů Korun. Které budou muset zaplatit koncový uživatelé kterých na tak velké ploše není asi mnoho a podle toho budou zřejmě vypadat i poplatky. Přijde mne tedy že je to trochu nereálné v dané lokalitě a navíc byť nejsem interesován na černém trhu MMDS tak je to i o planých hrozbách černým uživatelům které je potřeba zdůvodnit za což se dá toto prohlášení i považovat. Každopádně nic proti celé akci a rozhodně když se to povede a operátor nebude mít cenovou politiku společnosti UPC tak jim mohu popřát jen hodně zdaru.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist