Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 16:52:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Držím palce, ale… ohlas na článek o uherskohradištské MMDS

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 25.04.2002


Je zajímavé v dnešní době číst o nadšení, se kterým se střetáváme i v takových „tvrdých“ podnikatelských oborech, jako je třeba vysílání MMDS. Poučovat se navzájem o perspektivách celkem nemá cenu, protože regulace tohoto podnikatelského oboru různými volenými institucemi zaplňuje stránky tisku trvale, leč bez valného výhledu na změnu k lepšímu. Ano, je v ČR stále dost míst, kde terestrický příjem třeba jen dvou či tří český televizní programů je zatím snem budoucnosti, ale toto není zrovna případ středního Pomoraví, konkrétně Uherského Hradiště. Tady se v tomto směru dali podnikatelé opravdu na těžkou cestu proti silné konkurenci.

Tou ovšem nemyslím zrovna vysílání MMDS ze slovenské strany Velké Javořiny. Toto vysílání sice existuje od letošního března, ale technicky je natolik dobře pro příjem na české straně zastíněno, že do Uherského Hradiště (byť vzdáleného vzdušnou čarou asi 20 km) téměř vůbec nezasahuje. Příjem z tohoto vysílače je možný v linii od východní části Uherského Brodu směrem na východ, a to ještě pouze na místech s přímou viditelností na vysílač. Existují zde však určité možnosti, kterých by se mohli chytit místní „koumáci“ a celý balík zprovoznit i pro oblast města, ale myslím, že kolektivní svépomocný amatérismus už současnou mladou generaci v tomto směru nijak nebere, protože tady se o žádné pravé adrenalinové hackerství nejedná.

Největší konkurencí televizního vysílání MMDS je ovšem běžný příjem terestrických televizních programů, kterých zde zachytíme v dobré kvalitě pomalu více než by se vešlo do bývalého pásma MMDS. Dobře zde „jedou“ nejen všechny české TV programy ČT 1, ČT 2, TV Nova a TV Prima, ale také vlastně všechny slovenské STV 1, STV 2, TV Markíza a TV JoJ. K nim lze bez velkých problémů ještě doplnit ORF 1 a ORF 2, na některých místech i dva programy polské a dokonce jeden maďarský. To, že velká lukrativní sídliště obsluhuje kabelová televize, také snižuje potencionálně možný nárůst zájemců o MMDS, takže náklady určitě malé nejsou a počty dalších oficiálních zájemců mohou tedy růst jen tím, že dostanou něco navíc.

Nápad s interaktivním vysíláním je jistě chvályhodný, ale jaká je asi doba jeho ekonomické návratnosti při stovkovém počtu abonentů? Lze vůbec na tomto území ekonomicky zvítězit proti více než deseti terestrickým programům „zdarma“ ? V žádném případě nepodceňuji jazykovou vybavenost místních obyvatel, ale většinou po televizi požadujeme zábavu a oddych, takže nová služba by mohla být rentabilní snad se spojením s internetovými službami. Rád bych uznal, že region je perspektivní pro placené služby v tomto oboru, ale protože místní furiantství znám z vlastní zkušenosti, nerad bych se k věci vyjadřoval příliš skepticky. Hovoří-li se o kódování takového systému, je nutno mluvit při kvalitním kódování o několikamilionové částce, a to ještě nedává jistotu, že neoficiální dekodéry nezačne vyrábět jiný podnikatel na druhé straně republiky. Jde totiž většinou o zařízení, které žádnou velkou homologaci nepotřebuje (a nebo je určeno jen malosériově pro studijní účely) a dostaneme se k podobné patové situaci jako třeba v Košicích.

Asi jedinou nadějí v tomto směru zůstává televizní vysílání ve formě DVB-T, ale to už je trošku jiná kapitola.

Dr. Vlad. Mazálek, TEL-SAT Exp. Brno

P.S. O podrobném měření příjmu MMDS z Velké Javoriny připravujeme informace na www.tel-satexp.cz .


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.04.2002 • Od MMDS k digitálu – perspektivy mikrovlnné vysílání (nejen) v Uherském Hradišti [ 1 ]
03.03.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - IV.část [ 9 ]
24.02.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - III.část [ 12 ]
18.02.2002 • Rada zjišťuje porušení mediálního zákona u ”satelitních” kabelovek [ 2 ]
11.02.2002 • Príbeh o STA, alebo čo nás čaká po 1.3.2002 [ 5 ]
07.02.2002 • „Satelitní MMDS“ v Luhačovicích [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  len tak na okraj 

29.04.2002 07:42 • mc
12 a viac terestrálnych programov to je už poriadny strom antén jednoducho opacha, koľko by to stálo a keby to mal každý na streche

a tá cena a aj údržba ...

Jedna opacha pre celé mesto a ostatným sito 30x40 a konvertor za 150,- mesačne sa mi zdá rozumnejšie a vôbec to nie je drahšie ako individuálny príjem
 
 
  Môj príspevok 

26.04.2002 13:36 • Kosican
Tak Vas poprosim o kontakt na tu cesku firmu.Staci www.Dopredu vdaka!!!(uz sa tesim ,lebo pravdu povediac nevedel som to nikde zohnat uz pat rokov)...
 
 
  Můj příspěvek 

26.04.2002 12:04 • V.M.
Provozovatel MMDS v Košicích zaplatil před několika lety velkou sumu za kódovací systém,až se zadlužil.Jistá česká firma však vyrábí malosériově poměrně levný dekodér s napájením 12V (tedy bez nutnosti homologace)pro tzv.studijní účely (a individuální příjem),a tím tedy vlastně bez možnosti právního napadení výrobku oficiálním provozovatelem.Jaký lze tolerovat poměr mezi počtem platících a neplatících diváků?
 
 
  Co tym autor MYSLEL? 

25.04.2002 19:10 • Kosican
PROSIM VAS O VYJDRENIE CO STE TOU VETOU MYSLELY”Jde totiž většinou o zařízení, které žádnou velkou homologaci nepotřebuje (a nebo je určeno jen malosériově pro studijní účely) a dostaneme se k podobné patové situaci jako třeba v Košicích.”???


 
 
  Můj příspěvek 

25.04.2002 14:04 • V.M.
Autor vycházel ze statistiky 2anténářských firem z UH a vlastního měření u nádr.ve St.Městě,Na rybárně a Derflích,a tomu podnikání fandí.Jen je realista a má vlastní zkušenosti v oboru.Dnešní článek Z.Vaníčka v Právu na str.1+16 názor jen potvrzují.
 
 
  Obec Nedakonice 

25.04.2002 11:51 • adam.cz
Na jednu antenu Fracaro jde vse CT1,CT2,Prima Nova,ST1,ST2,JOJ
 
 
  CO DODAT K TAKOVEMU CLANKU 

25.04.2002 09:08 • duchman_zl
Kolik lidi v uherskem hradisti chyta terestricky A HLAVNE VE SLUSNE KVALITE vsechny programy ktere tu vyjmenoval autor tohoto clanku ? A nehlaste se hned vsichni... clovek ktery to psal ma zrejme postaveny dum nekde na kopci mimo mesto,hehehe :-)))
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist