Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 15:39:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Príbeh o STA, alebo čo nás čaká po 1.3.2002

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 11.02.2002


Príbeh o STA (spoločná televízna anténa) možno nazvať aj úvahou nad spoločným majetkom obyvateľov sídlisk. Keď sa povie STA zvyčajne zbystria pozornosť obyvatelia bytoviek, panelových domov, alebo užívatelia spoločných anténnych systémov. STA spolu s domovým rozvodom televízneho signálu, nazývaným ľudovo aj stupačka, tvoria súčasť „prijímacej súpravy“ obyvateľov paneláku. Pritom STA nemá jedného majiteľa, ale podľa zákona má patriť všetkým, ktorí dom alebo stavbu obývajú. A ako vyzerá situácia na niektorých panelákoch v skutočnosti?

Bola doba, kedy sa o STA staral štát prostredníctvom bytových fondov, prípadne bytových družstiev. V niektorých prípadoch to tak zostalo, vo väčšine ostatných prípadov sa však situácia zmenila.

Rozvod, ako aj anténny systém bol vybudovaný ešte za socializmu podľa vtedajšieho zákona o skupinovom príjme televízneho signálu v panelových domoch. Hoci sa zákon nevolá presne takto a problematika je o trochu zložitejšia už aj vzhľadom k jeho rôznym novelizáciám, jednoduchý výklad hovorí, že každý obyvateľ, ktorý riadne platí koncesionárske poplatky má právo prijímať terestriálne programy zdarma. A ak býva v panelovom dome, mal by kvôli STA odvádzať do bytového fondu aj určité poplatky v rámci fondu opráv verejného majetku. Zákon sa postaral zároveň aj o tých, ktorí sa rozhodli postaviť si svoju vlastnú anténu na balkóne alebo okne. Ako?

Jednoducho im to zakázal. Tento zákon sa však nedodržiava. Nechcem sa dostať do postavenia obhajcu ani užívateľa, ani správcu STA. Chcem len trochu priblížiť situáciu čitateľom, ktorí nemajú skúsenosti s problémami súvisiacimi so spoločnou anténou.

Ako som už spomínal, STA je majetkom občanov žijúcich v paneláku. Napriek tomu si lokálne káblové televízie v niektorých mestách anténny systém, ako aj rozvody doslova privlastnili. Súčasné zákony zabraňujú súkromným firmám – príp. lokálnym káblovým subjektom privlastňovať si rozvody STA pre vlastné použitie, pokiaľ firma alebo jednotlivec nepredloží dostatočné dôkazy o tom, že má financie na správny chod rozvodu, že má skúsenosti s distribúciou programov a dokáže rozvod obhospodarovať. Viaceré lokálne káblové TV však tieto podmienky dodnes nespĺňajú.

Zoberme si príklad: Káblová televízia ponúkla občanom svoje služby prostredníctvom už vybudovaných rozvodov STA, ktoré si privlastnila s ponukou, že terestriálne programy budú mať aj naďalej zdarma, ale v prípade ich záujmu si môžu príjem rozšíriť o ďalšie, už platené programy. Spoločnú anténu na streche zlikvidovala ako nepotrebnú. Vyskytli sa však aj prípady, kedy káblový operátor zaradil terestriálne programy do svojho základného balíka, ktorý bol spoplatňovaný. A milému občanovi, ktorý nemal záujem o pridané programy neostalo nič iné, len si znovu zafinancovať vlastnú anténu, hoci aj na okne. A čo ak káblový operátor skrachuje? Anténa nikde, operátor tiež. Znovu kupovať novú anténu?

Kde teda hľadať vinníka? V bytovom družstve, že dalo súhlas káblovému operátorovi použiť vaše rozvody? A čo keď ste to bytovému družstvu vy sami odsúhlasili a ani neviete ako? Napr. tak, že bola schôdza a vy ste na nej neboli. Povedzme si úprimne, koľkí z nás majú záujem a čas chodiť na schôdze. Väčšinou už dostaneme len uznesenie, ktoré za nás schválilo pár poctivcov, často dôchodcov. A koľkí z nás si ho vôbec prečítajú? Dá sa to však preveriť. Stačí sa viac informovať na vašom bytovom družstve. A ak zistíte, že to bolo urobené bez potrebného súhlasu, môžete sa začať naťahovať s úradmi o svoju pravdu.

Podobným situáciám je preto lepšie sa dopredu vyhnúť. Avšak je ťažké posúdiť káblového operátora, ktorý vstupuje do mesta a nepredloží v plnom rozsahu svoj plán podnikania. V každom prípade prvým chybným krokom, ktorý sa zvyčajne vždy opakuje, je tzv. prepožičanie STA firme, ktorá ide poskytovať káblovú tv. Tá by si totiž mala vybudovať v danej lokalite svoj vlastný rozvod a to spôsobom, ktorý by nenarúšal už existujúce rozvody. Rozvod káblovej tv by nemal podľa predpisov napr. vyžarovať žiaden signál, čo tiež nebýva vždy splnené.

Pre všetkých uvádzam informatívne, že ak ste užívateľom káblovej tv, ktorá si privlastnila rozvod STA a vysiela si pomocou neho vlastný programový raster, nesmie spoplatňovať nasledovné programy:
STV 1
STV 2
TV Markíza
JOJ TV *
+
programy, ktoré sú v danej lokalite voľne prijímateľné na klasické anténne zostavy v pozerateľnej kvalite. Pozerateľnou kvalitou máme na mysli signál, ktorý nie je rušený, nevypadáva, v obraze sa neoobjavujú nežiadúce prvky aspoň v pomere 50% obraz ku 50% rušivý faktor.

Už aj vzhľadom k malému územiu nášho štátu tu máme množstvo programov s presahom signálu zo susedných krajín, ktoré spĺňajú vyššie uvedenú podmienku. Pojem presah signálu môžeme vyjadriť prienikom signálu prichádzajúceho zo susednej krajiny v rámci vopred dohodnutých frekvenčných pásiem.

Typickým príkladom je maďarská komerčná tv RTL KLUB, alebo TV2.

Z Českej republiky je to zase napr. TV Nova alebo TV Prima. Presah signálu môže byť rôznej kvality. V niektorých mestách bola TV Nova šírená regulérne pomocou presahu signálu. Často však bol tento signál využívaný na retransmisiu, čo znamená, že sa ďalej načierno zosilňoval a distribuoval do káblovej tv bez súhlasu kompetentných inštitúcií.

V poslednej dobe silnejúci tlak zahraničných spoločností od ktorých má TV Nova zakúpené autorské práva na vysielanie niektorých programov prinútil aj riaditeľa televízie prijať opatrenia, ktoré vedú k tomu, že začiatkom marca 2002 sa bude musieť TV Nova vypnúť v káblovej TV v mestách, ktoré nie sú pokryté aj prirodzeným presahom signálu. Tým bude splnená regula zákona o medzinárodných autorských právach. TV Nova má totiž tieto práva zakúpené len pre Českú republiku a inde ich bez súhlasu nesmie šíriť. Tento zákaz sa však vzťahuje len na káblovú distribúciu signálu a nie na terestriálny príjem pomocou prirodzeného presahu signálu.

Ak má teda operátor káblovej TV v rastri program, ktorý má na danom území aj prirodzený presah singálu, nesmie ho mať po 1.3.2002 zaradený v platenej ponuke, ale môže ho mať v základnej ponuke bez finančných nárokov.

Výnimku tvorí situácia, keď káblová TV vysiela terestriálny program prostredníctvom svojho rozvodu s úpravou kvality signálu. To znamená, že ho prijíma iným, neobvyklým spôsobom z prenosovej trasy, alebo pomocou ďalších zariadení. Vtedy má právo zohľadniť manipulačné poplatky v celkovej cene káblovej TV. Avšak aj v tomto prípade musí postupovať podľa zákona a nesmie neúmerne zvyšovať poplatky za príjem programov.

Ak patríte medzi podobne ukrátených užívateľov káblovej TV, napíšte nám svoje skúsenosti a postrehy, prípadne návod, ako sa Vám podarilo vyriešiť problém s „lajdáckym“ káblovým operátorom. Aj my ostatní sa tak možno vyvarujeme ďalšiemu rozkrádaniu majetku, ktorý má slúžiť zo zákona nám všetkým.


*od marca terestriálne spustený v niektorých lokalitách v SR. ( Bratislava-Kamzík, Žilina-Krížava, Banská Štiavnica-Sitno, príp. Košice-Dubník ). Ďalšie oblasti pokrytia signálom sú vo fáze príprav.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.02.2002 • „Satelitní MMDS“ v Luhačovicích [ 13 ]
20.01.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? – II.část [ 5 ]
29.12.2001 • Připojení k internetu přes kabelovku v ČR [ 12 ]
11.12.2001 • Internet po kabelovce [ 2 ]
08.12.2001 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? A co TV Global?
28.07.2001 • Internet prostřednictvím UPC [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Kratky prispevok 

23.02.2002 17:52 • Jozin z Bazin
Stale je v nasej kablovej TV daco zakodovane, alebo to aj na tyzden vypadne. Napr. raz neslo tyzden STV 1.
 
 
  Otázka 

17.02.2002 17:04 • ivo
Vie niekto, ako je pravne osetrena moznost vyzadovat financny prispevok od kabloveho operatora na udrzbu a odpisy instalacnych sacht vyuzivanych operatorom pre svoje rozvody? Tato otazka je aktualna v bytovkach, kde nie vsetci vyuzivaju sluzby kabloveho operatora a teda nemaju ziadny zaujem sa podielat na tvoreni jeho ziskov este aj takymto nepriamym sposobom. Ako je pravne osetrena moznaost, ze sa nadpolovicna vacsina obyvatelov bytovky rozhodne zriadit nezavisle prijimacie zariadenie (napr. STA, alebo satelitny prijem) a domovy rozvod, pricom vhodnu rozvodovu trasu okupuje kablovy operator. Je mozne ho vyzvat na prelozku jeho sieti (podotykam, ze su osadene v sukromnom majetku, ktorym je bytovy dom)na ine miesto aby zvysene naklady na nevyhodnu distribucnu trasu znasal on a nie obyvatelia (majitelia) bytov v objekte?
 
 
  Můj příspěvek 

11.02.2002 14:18 • anonym
Lidi, nezabudajte, ze stale platite v nájme spolocnu spotrebu elektriky a fond oprav, tak sa za svoje STA bijte, peňažky zarábáte na to vy.To je posledné, co doma je skoro zadarmo, aj keď vstupná investícía na renováciu je nutná. Ale stále sa vyplatí jednorázovo dať aj 500Sk na opravu a žiť z toho 10 rokov a zvyšuje to do budúcnosti cenu vášho bytu.
 
 
  suhlas 

11.02.2002 13:12 • mizu
Mnohí ľudia ani nevedia aké povinnosti a práva má prevádzkovateľ káblového rozvodu. U nás v paneláku to dopadlo tak, ze po revolucii nám namiesto STA do toho istého rozvodu pripojili káblovku z cca 13 programami. Táto situácia trvá az do dnes s tým, že v ponuke ja cca 23 kanálov bez akejkoľvek možnosti výberu nejakej základnej alebo rozšírenej ponuky. Takže terestriálne prijímané programy zadarmo nehrozia. Aby som bol úplny, tak teraz uz firma buduje hviezdicovy rozvod. Takze som zvedavy, ze ked spustia káblovku v tomto novom rozvode, či uvedú rozvod STA do pôvodného stavu. Som presvedčený, že takáto situácia je vo väčšine panelových domoch na Slovensku.

Ešte taká poznámka ku programom z základnej a rozšírenej ponuke. Bežná prax kábloviek je taká, že do základnej ponuky dajú STV1, STV2, MARKÍZU + napr. 3SAT a RTL. Tým pádom už základná ponuka nemusí byť zadarmo a stojí často 50 a 70 SKK, čo je nehoráznosť. A ak chcete mať nejaký výber musíte platiť za rozšírenú ponuku. Podľa mňa by amlo byť v zákone uvedené, káblový operátor je povinný urobiť prieskum trhu o aké programy majú ľudia záujem a napr. prvých 7 programov dať do základnej ponuky. Ináč uvidíme na našich oknách v panelákoch stále viac trčiacich drôtov a káblov...


 
 
  stare, dobre STA 

11.02.2002 12:22 • amater
Myslim, ze ak to schvalila samosprava v osiali zapadnej kultury v kabli, tak sa da tazko nieco robit - na to vsak treba viac ako 50% clenov a dokonca si myslim, ze aj ked iba jeden spoluvlastnik je proti, nemoze sa nieco previest na ineho majitela. Nastava vsak nova situacia, Nova v kabli nebude a Joj je vo vzduchu - 50. kanal v Bratislave - osetreny s predzosilnovacmi a konvertormi v socialistickych STA, Markiza ide na 44. kanali na silonove lanko aj ked nie je v STA. Mnohi ludia uz nebudu mat dovod platit UPC a ak, tak zakladny subor, kde by mali Global (Joj) presunut. Signal Globalu je vsak pomerne slaby a chvilami to s niecim interferuje (v sobotu 9.2. to bolo uplne rozbite)-neviem, ci Prima z Hodonina, ktoru som vsak standardne v Petrzalke na streche nechytil (na rozdiel od CT1 na 26. kanali z Mikulova), alebo nieco ine, snad MT1, ale ta je myslim az na 48 kanali a to by nemalo robit problemy.

Takze myslim, ze stare nemoderne zelezne monstra treba podrzat a nenechat si ich zlikvidovat. Clovek nemusi vstupovat do pravneho vztahu s operatormi, ktori si z abonenta robia dojnu kravu.
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist